God mirakulös revolutionär jul!

image

Än en gång har vi köpt julklappar för dubbelt så mycket som svenska staten spenderar på bistånd, och som ett slag i ansiktet på det misslyckade COP-mötet boostat klimatförändringarna ytterligare genom denna traditionsrika hyperkonsumtion. Många kristna tar tillfället i akt att påminna sina facebookvänner att det är ju faktiskt Jesus som är the reason for the season. Dock kan man fråga sig om detta budskap ljuder tillräckligt högt när många av oss är lika coca cola- och kalle ankahjärntvättade som resten av samhället och därmed konsumerar som tokar vi med? Faktum är ju att Jesu födelse var en revolutionär händelse som vände upp och ner på de traditionella ekonomiska och politiska strukturerna.

Gud den Allsmäktige blir en bebis. Han föds inte inne i det allra heligaste till Mozarttoner på harpa utan bland kossor och hö och läggs i en matskål. Den politiske härskaren Herodes blir rasande när han hör att den sanne konungen över Israel har blivit född, och därmed tvingas Gud att bli politisk flykting. Från denna utsatta och fattiga position kom Jesus sedan att hota de privilegierade och rika genom sitt radikala omvändelsebudskap, vilket Hans mor profeterade om medan Han låg i hennes mage:

Härskare har han störtat
från deras troner,
och ringa män har han upphöjt. Hungriga har han mättat
med sitt goda,
och rika har han skickat
tomhänta bort. (Luk 1:52-53)

Men inte nog med att julevangeliet är revolutionärt, det är givetvis också karismatiskt! I centrum står den mirakulösa jungfrufödseln, och hela berättelsen inramas av omfattande änglabesök, profetiska drömmar och syner. Dessa innehåller ofta kunskapsord med övernaturlig information, som att barnet ligger i en krubba (Luk 2:12) eller att Herodes har dött (Matt 2:20). Därtill har Messias ankomst förutsagts av profeter hundratals år tidigare.

Både miraklerna och den revolutionära samhällsförändringen i julevangeliet pekar förstås på Jesus. Det är först och främst Honom vi firar, som världens Frälsare och Kung. Hans ankomst till jorden möjliggjorde människans räddning från döden och ondska till att fördömas fullständigt med Gud. Därför måste både karismatiken och aktivismen utmynna i frimodig evangelisation. Med det budskapet vill jag önska en god jul.

4 kommentarer

  1. ”Guds Son steg ner till oss från ljusets rike, i tjänarskepnad människogestalt” visst var de ten revolution. En dårskapens förkunnelse om den som senare Korsfästes och Uppstod för alla människors skull.
    Vet inte om du känner till Nyårsklockan, bönen som läses genom radio och tv sen lång tid tillbaka. Sista raden nu för tiden läses inte längre: Ring Honom in, den bidande Messias. kanske det var Ulf Palme som var den siste läsaren av den raden och ganska intressant att den självklart funnits med förut.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s