Kristen vegetarisk kokbok

kokbok
Kokboken

Trots att köttindustrin står för 1,5 % av världens BNP orsakar den 18 % av de globala utsläppen av växthusgaser. Industrin orsakar många andra miljöproblem såsom förgiftning av vattendrag, skövling samt nedbrytning av den biologiska mångfalden, varför FN:s jordbruksorganisation FAO kallar animaliska produkter för ett av största miljöhoten som finns, och FN:s miljöprogram uppmanar till vegansk diet för jordens överlevnad. Dock stretar många emot, inte minst kristna.

Kristna som argumenterar mot vegetarianism brukar peka på att det inte är något som förespråkas i Bibeln, tvärtom åt Jesus och många andra bibliska personer kött och Romarbrevet 14:2 säger att den som bara äter grönsaker är svag i tron. Alla dessa argument missar dock målet. Bibeln skrevs i ett fattigt utvecklingsland där kött ofta var folks enda proteinkälla (som man inte hade råd att äta särskilt ofta) och där det inte orsakade en global uppvärmning eller något annat miljöproblem.

Idag har vi en massiv köttindustri med fabriker och konstgödsel som ger oss kött minst två gånger per dag trots att det orsakar gigantiska miljöproblem. Lägg där till att vi har alla möjligheter i världen att få vårt protein vegetariskt och poff är argumenten mot vegetarianism borta. Det är ingen som påstår att man måste vara vegetarian för att bli frälst, vilket är vad Paulus kritiserar i Rom 14:2, men det är ett ytterst enkelt sätt att sänka sin skadliga miljpåverkan rejält och dessutom rädda livet på söta djur.

Därför tycker jag att du som läser detta ska äta mycket mer vegetariskt! Hur gör jag då undrar du – jo, här kommer lösningen! Svenska kyrkans unga har precis gett ut Kristen vegetarisk kokbok, med goda recept, fakta om vegetarisk mat och bibelord och böner om rättvisa och miljö. Boken kan läsas som PDF. Kolla även in uppföljaren Kristen vegetarisk kobok 2.0!

Annons

71 kommentarer

 1. Det är inte alls fel att äta vegetarisk mat, men man behöver inte vara extrem utan äta lite fisk eller ljus kött ibland.
  Efter Noas flod sade Gud till Noa att äta djur, ”allt som rör sig”.
  Vid Sinaiförbundet gav Gud direktiv vilka djur som Israels folk skulle äta för att vara avskilda.
  Det Nya förbundet tar inte bort matreglerna för för Israels folk (det judiska folket), men hedningarna är inte skyldiga att hålla Toráns matregler, men det kan vara klokt att följa dom i sin enklaste form.
  I det kommande Gudsriket kommer Jeshuas folk att äta påskalammet enligt Jeshuas egna ord vi den sista måltiden. Vad säger du då, Micael? Nej tack, jag är vegetarian och äter inte samma mat som min Mästare. Läs Jes kap 25, om den kommande stora måltiden. Den blir varken kolestrolfattig eller alkoholfri. 🙂
  Shabbat shalom!

  Gilla

  1. Hejsan SÅ!

   Jag har inte sagt att Bibeln uppmanar till vegetarianism, jag är väl medveten om att folk äter kött i Bibeln. Min poäng är dock att situationen på Bibelns tid var radikalt annorlunda än vår: de hade ingen industriell djurindustri, de hade få andra proteinkällor och de hade ingen global uppvärmning eller andra miljöproblem som orsakades av kött. Det har dock vi. Kött är något skadligt för miljön som vi klarar oss utan och då tycker jag inte det är särskilt extremt att bli vegetarian eller vegan.

   Kom ihåg att Bibeln aldrig säger att rökning är fel. Ändå tror jag du är överens med mig om att vi inte bör röka eftersom det skadar oss själva och andra. På samma sätt bör vi inte äta kött idag eftersom det skadar planeten. Att folk åt kött på Bibelns tid förändrar inte det faktum att det är miljöskadligt i vår tid.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Har du verkligen tänkt igenom detta? Jag anar att du är emot dödande av djur, skulle inte bli förvånad om du släppt ut minkar från någon minkfarm.

    Om inga djur dödades hur skulle det bli med alla kor och hästar som förökade sig och åt upp alla grönsaker och odlingar? Vargarna skulle troligen få gott om föda och vargstammen skulle växa till vargkramarnas stora glädje.

    Vad skulle eskimåerna äta om de var vegetarianer? Isbergssallad? 🙂

    Vad skulle i så fall masajerna i Afrika leva på, de som tappar sina kor på blod för att stärka sig och få järnbehovet mättat? Torkad koskit kanske? 🙂

    Vegetarianism fungerar bara i välmående länder som Sverige där man kan importera grönsaker under det halvår då det inte växer något, med åtföljande miljöförstörelse.
    Du har säkert bra svar på detta.
    Många välsignelser!

    Gilla

    1. Hej igen SÅ!

     Eskimåerna behöver fisk för att klara sig så därför ska vi äta kött 14 gånger i veckan. What? Är du eskimå eller massaj? Som jag skriver ovan är det på grund av vår priviligerade position i Västvärlden där vi kan må hur bra som helst med vegetarisk kost som vi har ett ansvar att minska vår köttkonsumtion, eftersom köttindustrin står för 18 % av jordens växthusgaser samt förgiftning av vattendrag, skövling och nedbrytning av den biologiska mångfalden, varför FN:s jordbruksorganisation FAO kallar animaliska produkter för ett av största miljöhoten som finns. och FN:s miljöprogram uppmanar till vegansk diet för jordens överlevnad. Det kommer inte ens i närheten av att transportera grönsaker från Italien till Sverige. Ät grönt och var glad 🙂

     Gud välsigne dig!

     Gilla

     1. Kristen vegetarisk kokbok,,,Vilket dåligt ämne att samtala,,, Mycket bättre att diskutera dessa svartrockar till präster som företräder kvinnliga präster, homoäktenskap, som har vridit Guds sanning till lögn. Ja inte har de någon Helig Ande i sig. Värst är att de drar många människor i fördärvet. Dessa svartrockar företräder det som finns i denna värden framför Guds Ord.

      Be om frälsning kära vänner
      lärjungen

      Gilla

     2. Javisst kan köttkonsumtionen minskas i västvärden, så långt är jag med. Speciellt USA frossar i kött, vad jag förstår. Men du verkar ha en mer långtgående och extrem agenda, om jag förstått det rätt. Eller vad säger du?

      Fråga: Är du en djurrättsaktivist, eller sympatiserar du med dem som anser det är rätt att släppa ut minkar från minkfarmer?
      Mvh

      Gilla

      1. Hej igen broder! Vad är det för agenda?

       Jag är kompis med många djurrättsaktivister och respekterar och imponeras av deras iver att minska lidande. Dagens djuravrättningsfabriker och köttindustri är minst sagt obiblisk. Däremot tycker jag inte det finns några bibliska argument för att det är synd att döda djur per se. Jag är vegetarian av miljöskäl. Men naturligtvis ska vi minska djurens lidande. Som sagt, köttätande är i vår kultur snarare en onödig lyx som vi klarar oss bra utan.

       Gud välsigne dig!

       Gilla

       1. Micael: ”Jag är kompis med många djurrättsaktivister och respekterar och imponeras av deras iver att minska lidande.”

        – Jag tolkar ditt svar som att du ger ditt bifall till deras aktioner eller att du själv har deltagit i minkutsläpp eller trakasseringar mot pälsaffärer.

        Så kallade djurrättsaktivister bryter mot svensk lag och även mot den syn bibeln har. Gud godkände inte Adam & Evas vegetariska kläder. 🙂

        Visst är det lite märkligt att de som är djurrättsaktivister också är vänstersympatisörer, emot ett återsamlande av Israels folk till Israels land och avvisar de landlöften som Gud gav Abraham. Är det en tillfällighet eller är det ett andligt tillstånd?
        Med välsignelse! (även om du har en agenda)

        Gilla

       2. Hej! Att sympatisera med djurrättsaktivister och kanske vara med och utföra aktiviteter som de gör, är väldigt allvarligt. De går egenmäktigt fram över annans egendom och släpper ut minkar i det fria, vilket betyder en säker död för dessa med enorma lidanden. De jordiska lagarna är tillsatta av våra myndigheter, vilket vi som troende skall lyda, ev då vi inte samtycker med dem, lägga problemen i Guds händer.

        Att agera egenmäktigt såsom gud fader själv är helt mot vad Bibeln säger att vi ska göra.

        Micael,,, varför tror du inte att Gud kan utföra under genom bön. Om du ber Herren att han skall låta minkarna få en drägligare tillvaro och slippa vara fängslande i tusental i burarna? Aktivister som säger sig vara kristna troende, har slutat tro på bönens makt och tar därmed saken i egna händer. Är det denna väckelse som du representerar? (Vi skall inte gå som rytande lejon på jorden och agera allsmäktigt själva…. (Lägga saken i Guds händer,,, tro på bönens makt Micael…jag ordinerar dig att läsa Origenes bön)

        Guds frid
        lärjungen

        Gilla

        1. Värst vad ni är fokuserade på minkar! 🙂 Jag har inte nämnt minkfarmar och tycker det är märkligt att ni sätter likamedtecken mellan djurrättsaktivism och att släppa ut minkar från dessa.

         SÅ:Återigen, det är märkligt att som priviligerad svensk som klarar sig utmärkt med kläder gjorda av växter hänvisa till Bibelns fattiga som behövde päls för att inte frysa ihjäl under vintern. för dem var päls en livsnödvändighet, för oss är det en onödighet som bara orsakar lidande.

         Lärjungen: Hela den här bloggen handlar om att förena bön och arbete, karismatik och aktivism. Jag är väl medveten om frestelsen bland aktivister att be mindre för att arbeta mer, men här verkar du argumentera för det andra diket – att bara be och inte göra ett skit praktiskt för att förbättra världen. Båda är förstås fel.

         Gud välsigne er!

         Gilla

         1. Hej! Jag kan hålla med om att det finns två diken om vägen som vi lätt kan ramla ner i, men om vi förtröstar till Guds frälsningplan och låter oss bli delaktig i den, så förstår vi bättre det som Herren sa, nämligen ” Himmel och jord skall förgås men mina Ord skall aldrig förgås”

          Vi skall lägga tyngden i predikan i det som är av evighet och inte det skapade.

          Ett tips, som jag läste att du själv har följt är:

          1) Studera skriften ( även i bön , då vi inte riktigt förstår den fullt ut)
          2) Studera kyrkofäderna fram till ca. år 300

          Vad kan vi komma fram till av detta, jo den tidigaste kristna tron är inte riktigt lik den som ex. Svenska kyrkan förespråkar. Att lyfta fram de tidiga argumenten istället skulle betyda ett lyft för kyrkorna idag. En väckelse riktar sig alltid tillbaka till sanningen. Det är Herren Gud själv som väcker och vill väcka oss människor till något. En väckelse riktar sig alltid tillbaka till Guds Ord. Gud vill väcka kunskap, vishet genom Ordet som utgår från Fadern.

          Fadern den osynlige, oskapade, ofattbare, oåtkomlige för det skapade talar GENOM Sonen Jesus Kristus förstfödd, så finns det då en Sonens underordnande till Fadern. Sonen är född av Fadern.

          Det är detta ni skall väcka människor till liv utifrån. Med den kraft man då får så blir vi delaktiga i himmelsk kraft, d.v.s ingenting är omöjlig för Gud då vi ber i överensstämmelse med hans Ord.

          Vad som annars kan hända med falska predikanter som förespråkar väckelse är detta exempel… Jag var på ett bönemöte för många, många år sedan och det pratades om att en väckelse hade brutit ut där människor ramlade omkull vid predikantens beröring. De ramlade som käglor omkull av Guds kraft menade de. Jag studerade skriften och kunde inte finna att det var bibliskt. Skulle troende kristna falla omkull på golvet?

          När predikanten kom fram till mig och bad att jag med min ande skulle falla omkull bakåt mot golvet, så bad jag i det tysta i Herren Jesu Kristi namn ”att om det är din vilja att jag skall falla omkull för din kraft så vill jag gärna göra detta”. VAD HÄNDE,,,,, jo halva menigheten låg på rygg på golvet sprattlande, men jag kände ingen kraft från Gud som berörde mig och predikanten blev mer och mer förtvivlad så till slut så försökte han med egen kraft tvinga mig omkull. Han tryckte och tryckte och tryckte men vad hjälpte det. Jag förstod att den treenigeguden är helt kraftlös i förhållande till den ende sanne Guden Fadern, som genom Sonen har uppenbarat sanningen för mig.

          Så vill ni uppleva Guds Kraft, tro på medlaren Jesus som vill berätta för oss Faderns hemligheter.

          Guds frid
          Lärjungen

          Gilla

         2. Appropå djurrättsaktivister som bedriver olagligheter. Jag läste följande (hm inte bra Micael)

          Sju unga djurrättsaktivister försökte störa Carl XVI Gustafs älgjakt på Hunneberg i Västergötland i går. Kungen såg aldrig ungdomarna, men han blev ordentligt förbannad på dem. ”Tilltaget var oacceptabelt och barnsligt och idiotiskt”, sa han irriterat. Ungdomarna greps av polis och misstänks nu för ”ohörsamhet mot myndighets bud”.

          Gilla

    2. Djuren har också själar. Och känslor. Och kontakt med Heliga Ande. När de slaktas i ångest och smärta så SKADAS deras själar och VI orsakar lidande på deras själar. Syniska macho svar undanbedes.

     Gilla

 2. Hej! Förlåt mig kära vän men du behöver läsa på lite mera, så du får en bredare kunskapsbank i ämnet. Ser man bara frågan ur en aspekt så ,,,visst du kanske har rätt. Därför ska jag belysa ämnet ur en bredare synvinkel.

  Jag är bonde och har amkor. Jag bedriver jordbruket ekologiskt. Min förtjänst ligger framförallt i att sälja årets födda kalvar till liv. Enstaka kor gallras ur till slakt för att ge yngre starkare kvigor företräde. Det är inget intensivjordbruk, utan det baseras på kretsloppstänkande. Djuren betar både åker och ängsmark och håller på det viset ett öppet landskap, så vi slipper förbuskningar. Det öppna landskapet är väldigt viktigt ur biologisk synvinkel. Det gör det gynnsamt för många insekter och arter att överleva. Det måste vara en grundläggande kristen synpunkt …visst. Om hela skapelsen mår bra och vi formar den som Gud vill, så är väl det också Guds vilja. Jag håller oftast en sjuårig växtföljd med det sista året som träda. Sju är ett heligt tal så,,, det funkar optimalt där också.

  Slutar vi äta kött från ex. nöt så behöver vi inte odla så mycket hö. Vallarna som vi får hö ifrån, är kanske de bästa grödorna som binder miljögifterna. Att däremot ha ensidig spannmålsodling är ett direkt hot mot miljön. Det här kan vara bra för alla vegetarianer att höra. Ensidig spannmålsodling gör att kväve, fosfor och andra miljögifter urlakas lättare i jorden. Gifterna transporteras genom vatten via diken, bäckar, åar, floder och sist ut i havet.

  Det optimala jordbruket ur min synvinkel är att odla lite av varje. Lite inkomster från kött, mjölk, grönsaker, skog (och sommargäster) och att ha en bra växtföljd.

  Det är dessa industriella jordbruk som förstör moder jord. Politikerna har styrt utvecklingen mot stordrift. Alla vill ha jätte billig mat.

  Så innan du försöker lura folk att bara äta vegetariskt, tänk till en gång till. Försök att tänka bredare.

  Guds frid lärjungen

  Gilla

 3. Är det inte så att det är vår livsstil som helhet där vi tar ut ett större utrymme än vad vi egentligen och att andra får betala priset för det och att med det följer både klimatpåverkan och en djurhållning som gör våld på det Gud skapat. Kanske behöver vi inte bestämma oss för att aldrig äta kött, men inse att det inte är vår rätt att göra det tre gånger om dagen sju dagar i veckan. Om vi äter bra vegetarisk mat och dessutom i säsong, så finns det utrymme för att äta kött någon gång per vecka och då kan vi dessutom ha råd att välja det dyrare ekologiska alternativet. Att vi måste inse att vårt liv tillsammans med Gud också innebär en kärlek till hans skapelse och till allt skapat och att vi inte alltid kan få allt. Det blir så lätt en diskussion för eller emot vegetarisk mat, men egentligen är diskussionen kanske större…

  Gilla

  1. Absolut Signe, om man inte vill gå all in är det toppen om man begränsar sig till kött en gång i veckan, som man åt förr i tiden. Och allt handlar om att söka Guds hjärta och älska sina medmänniskor.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

  2. Hej! Himmel och jord skall förgås, men mina (Jesu) Ord skall aldrig förgås.

   Alla äkta troende förstår att den här världsordningen ligger i den ondes våld. Ni mina vänner försöka ändra Guds frälsningsplan. Läs bibeln istället och tro den. Himmel och jord skall förgås. Den onde går nu som ett rytande lejon, eftersom han vet att hans tid är kort. Denna världsordning som den onde har byggt upp kommer att raderas från jorden yta. Det kommer bli frid och fred på jorden i tusen år, tusenårsriket. Gamla testamentet, nya testamentet, våra tidiga kyrkofäder såsom Justinus Martyren, Irenaeus mfl. talar om det kommande tusenårsriket på jorden. Detta rike är inte i himlen utan på jorden. Jorden kommer renas från allt ont. Djävulen kommer tillfångatas och hållas fängslad under dessa tusen år. Efter de tusen åren kommer djävulen släppas lös under en kort period och försöka förvilla mänskligheten igen. Därefter kommer den sista domen för allt ont. I en evig eld skall han och hans medarbetare kastas in i. En evig eld, Helvetet.

   Ni mina vänner har ett budskap som går tvärs emot Guds frälsningsplan. Ni blir därmed Guds fiender. Ni går emot Israel. Ni vill rädda denna världsordning som är uppbyggd av djävulen.

   Himmel och jord skall förgår men mina Ord skall aldrig förgås. På den dagen skall Herren vara En och hans namn vara Ett.

   På den dagen kommer alla som tror på tre gudar i gudomen (treenigheten) komma på skam. Då är det bara domen kvar som gäller.

   Guds frid, vänd om från avguda dyrkan.
   lärjungen

   Gilla

   1. Hej lärjungen!

    Tyckte bättre om när du berättade om hur du som ekologisk bonde värnar om miljön ovan: ”Om hela skapelsen mår bra och vi formar den som Gud vill, så är väl det också Guds vilja.” Att anklaga andra som vill värna om skapelsen för att gå emot Guds plan känns något inkonsekvent. Sen har du och jag olika syn på Israel men var kommer Signe in i den bilden? För övrigt är synen på Israel en marginell teologisk fråga, varken Jesus eller apostlarna sa ju någonting om att judarna ska återvända dit eller att vi måste stödja Israel som stat, så om de eventuellt trodde så var det inte en särskilt viktig lära.

    Gud välsigne dig!

    Gilla

    1. Hej!
     Du får förlåta mig om jag är hård ibland men det är av ren kärlek. Människorna behöver väckas upp idag. Den onde försöker få oss,,,mig med, att fokusera på skapelsen, men vi kan vila lugnt i Guds Ord för himmel och jord skall förgås men Herrens Ord skall aldrig förgås. Vi kan vara lugna. Likaledes vill den onde få oss att reflektera över olikheter och tolkningar i Ordet, men Gud är sin egen tolk och Guds Ord måste uppenbaras genom den Helige Ande. Vad en väckelse ska fokusera på är:

     1) Vem är den ende Guden?
     2) Vad gör Gud idag?
     3) Vad kommer att hända under vår livstid som ligger under Guds frälsningplan?

     De kristna måste harmonisera med Guds frälsningsplan. Jag försöker bedriva ett jordbruk som harmoniserar med den skapelse som Herren är upphovsman till. Jag kan intyga att det funkar. Jag blir inte rik som bonde men jag och min familj har allt vad vi behöver. Vi har mat, kläder och husrum till alla. Behöver vi något mer så lägger vi det i Guds händer. Att dra hela bondekåren över en kam är fel av er. Ni borde istället proklamera hur ett jordbruk ska ,enl. Guds mening bedrivas. Det är denna stordrift och intensifiering som är ödeläggande för vår planet. Det är politikers fel, samt att statsmaketerna inte kan komma överens om en gemensam jordbrukspolitik. Att ensidigt bara odla vegetariskt för att människor mestadels ska äta vegetariskt vore ödeläggande ur miljösynpunkt. Alla jordbruk borde däremot ha en ordenlig växföljd. Då skulle kväve, fosfor och andra ämnen inte urlakas ur jorden. Ex. på växtföljd kan vara : 1. Träda (vila), 2. Höstsäd, 3. Korn, 4. Vall, 5. Vall, 6, Vall och Höstsäd, 7. Havre. Detta är en ganska optimal växtföljd som användes ofta förr. Idag odlar bönderna ensidig stråsädesodlig, vilket medför att de får bekämpa mer och mer ogräs genom besprutning. Konstgödning är onaturlig genom att den utarmar jordarnas naturliga mullsubstans. Inga jordförbättrande ämnen såsom kogödsel förs tillbaka till jorden.

     Hela jordbrukspolitiken har strävat mot billigare mat, vilket har tvingat bönderna att producera mera. Överlevarna blir då effektiva storjordbruk med ensidig produktion.

     Detta är inte de små jordbrukens fel, som ofta klarar sig på mindre inkomster men är ofta självhushållande. Man har små inkomster men samtidigt små utgifter. Våra politiker på -60 talet med Sossarna i spetsen ville inte ha dessa småjordbruk kvar. De flesta småjordbruken dog ut mellan 60 och 70-talet. I min by fanns i början av 60-talet 13 småjordbruk som klarade sig själva. Idag är det bara min gård som finns kvar. Herren ville att jag skulle vara bonde och då lyder jag honom. Det är mitt kall.

     Guds frid
     lärjungen

     Gilla

     1. Tack ”lärjunge” för vettiga tankar. Det blir klokt och vettigt när man talar om det man känner till. Ja, det är ett ännu större och ensidigare kemikalie-jordbruk som krävs om majoriteten skulle bli veganer.

      Jag är biodlare och det är gifterna i jordbruket som är det största problemet för bin. I USA är det kris bl a för mandelodlarna. Utan bin blir skörden av mandlar bara en bråkdel av vad den blir med fullgod pollinering.

      Gilla

      1. Tack ”SÅ” Det där med bina, fick mig att tänka på, att om vi förstör förutsättningarna för de minsta krypen som är skapade, så följer problemet med upp i närningskedjan och slutar så småningom med en förödelse för människan som står högst upp i näringskedjan. Människan behöver EN gemensam ledare som styr hela världen med klokhet. Här kommer konungen in i bilden när tusenårsriket börjar. Messias är den vi alla väntar på. Det skall bli frid och fred i tusen år på jorden, där Jesusalem blir jordens huvudstad. Han kommer visa hur Guds ande fungerar i praktiken.

       Guds frid
       lärjungen

       (Jag fortsätter studera de tidiga kyrkliga fäderna och har nu kommit till Origenes och Eusebios, kyrkohistoria)

       Gilla

       1. Detta med de små binas nyttighet för växtligheten har börjat uppmärksammats mer och mer den sista tiden. Nyttan av deras pollinering övergår med stor marginal värdet av den insamlade honungen de ger.

        Du har kommit långt när det gäller kunskap om vad som är bibelns huvudbudskap. Det är konungens ankomst och Rikets upprättande för Israel som är det som kommer sedan ”budskapet om Riket” förkunnats för alla folk. Först efter detta kommer slutet, enligt Jeshua. I Apg kap 1 kan vi läsa att lärjungarna fått 40 dagars undervisning om Riket. Inte så konstigt om de då frågar: ”Är tiden nu inne för att Riket åt Israel skall upprättas?”
        Jeshua svarade inte: Ni har fått allt om bakfoten, ni kommer till himlen när ni dör. Det är kyrkan som är det nya Israel och som är Riket.”

        Nej han sade: ”Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt. Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”

        Att det inte står så mycket i NT om upprättandet av Riket åt Israel, beror på att NT är inriktat på att göra vittnen för Guds Rike som genom Andens kraft förkunnar de goda nyheterna om Riket. Beskrivningar om detta Rike kan vi läsa i de skrifter som Israels profeter lämnat efter sig.

        Veckan har sju dagar och den slutar med sabbat. Vi lever inte i den sista tiden, utan i den näst sista. Sabbaten kommer snart! 🙂
        Med välsignelse!

        Ps/ Att läsa kyrkohistoria är inte alltid så uppbyggligt. De tidiga koncilierna som behandlade kristologin var ofta våldsamma och fyllda av maktspel, intriger och ömsesidiga exkommuniseringar.

        ”Visserligen gällde det även denna gång läromeningen om Kristi natur, men formen för avgörandet av meningsskiljaktigheten var hårresande. Man överröstade ömsesidigt varandra med skrän, munkhopar beväpnade med knölpåkar, stormade in i sessionssalen för att på sitt sätt förhjälpa ”sanning till seger”, och till slut visste ordföranden ingen annan rådän att kalla soldater till hjälp. De ryckte då fram med svärdet i hand och löste med ett slag alla problem genom att prygla hela synoden ut genom dörren. Sårade och t.o.m. döda låg kvar på ”slagfältet”, som egentligen skulle ha varit en församling av andliga.” (Günter S. Wegener, Kyrkan lever, Gummessons) / Ds

        Gilla

 4. Glöm framförallt inte hälsoaspekten. Hjärta och kärlsjukdomar är våran största hälsofara, och att vara vegetarian (ännu bättre: vegan) minskar risken plus att man mår bättre.

  Gilla

 5. Måste bara tacka dej Micael för vad du gör och för denna sida. Du vet inte (?) hur rätt du har i allt du skriver (i stort sett).
  Sen måste jag ge en känga till några kommentatorer här ovan.
  Att vara kristen handlar mkt om att vara ärlig (”du skall inte ljuga”), och jag märker att det sitter hårt inne många gånger. Som kött-bonden här ovan tex. Klart att han inte kan vara för en vegetarisk livsstil….även om alla kristna och självaste riksdagen skulle fördöma köttätande.
  Ett annat exempel är det så kära eviga helvetet. Varför vill man inte lämna en sådan okristlig och obiblisk åsikt. Det är givet: man har ”predikat” om detta helvete hela livet och att bara byta åsikt sådär, det går ju inte…oavsett vad som är RÄTT.
  Jag uppmanar alla (även mig själv): lägg bort prestigen. Vad har vi att komma med egentligen. Gud gråter när han ser hur vi focuserar på helt fel saker och lägger ner hela vår själ i att fördöma aborter, homosexualitet, etc, i stället för att ägna oss åt att sprida evangelium och älska varandra.
  Frid!

  Gilla

  1. Janne,

   Hur ser då evangeliet ut enligt dig? Detta ovan måste vara bland det mest liberal-flummigaste jag någonsin stött på. Vänd om Janne, eller är inte sanningen tillräckligt bekväm med där ditt hjärta är?

   Gilla

  2. Janne, ska bara ge dig en bibelreferens om ”helvetet”

   Matt 25:31-46

   Människosonens dom
   31 När Människosonen kommer i sin härlighet och alla änglar med honom, då skall han sätta sig på sin härlighets tron. 32 Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja dem från varandra, som en herde skiljer fåren från getterna. 33 Och fåren skall han ställa på sin högra sida och getterna på den vänstra. 34 Då skall konungen säga till dem som står på hans högra sida: Kom, ni min Faders välsignade, och ta i besittning det rike som stått färdigt åt er från världens begynnelse. 35 Ty jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig. 36 Jag var naken och ni klädde mig. Jag var sjuk och ni besökte mig. Jag var i fängelse och ni kom till mig. 37 Då skall de rättfärdiga svara honom: Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig att äta, eller törstig och gav dig att dricka? 38 Och när såg vi dig vara främling och tog emot dig eller naken och klädde dig? 39 Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och kom till dig? 40 Då skall konungen svara dem: Amen säger jag er: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig.

   41 Sedan skall han säga till dem som står på den vänstra sidan: Gå bort ifrån mig, ni förbannade, till den eviga elden som är beredd åt djävulen och hans änglar. 42 Ty jag var hungrig och ni gav mig inte att äta. Jag var törstig och ni gav mig inte att dricka. 43 Jag var främling och ni tog inte emot mig, naken och ni klädde mig inte, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte. 44 Då skall de svara: Herre, när såg vi dig hungrig eller törstig eller som främling eller naken eller sjuk eller i fängelse och tjänade dig inte? 45 Då skall han svara dem: Amen säger jag er: Allt vad ni inte har gjort för en av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig. 46 Och dessa skall gå bort till evigt straff, men de rättfärdiga till evigt liv.”

   Gilla

   1. Mycket bra Silverfisk! Paulus säger också i Romarbrevet att vi ska vara på vår vakt när vi hör fagert tal och predikningar som tillfredställer människors köttsliga natur.

    Rom. 16:18
    ”Ty sådana tjäna icke vår Herre Kristus, utan sin egen buk; och genom sina milda ord och sitt fagra tal bedraga de oskyldiga människors hjärtan.”

    Det verkar som att vissa tror att helvetet är något som människor bara hittat på, men där har de fel. En brinnande evig ugn är det. Där skall vara gråt och tandagnisslan. Det är domsplatsen för djävulen och hans änglar samt de människor som motarbetar Guds Ord och hans frälsningsplan. Det är så pass allvarligt så att om nu Herren har hämtat hem judarna till löfteslandet Israel, efter att ha varit förskingrade i nästan 2000 år bland hednafolken och man tror inte på detta utan vill proklamera för en tvåstatslösning, eller att det inte är något löftesland för judarna, ja då går man emot Guds frälsningsplan och då får man vänta på domen om man inte ändrar sig. Helvetet är platsen för de förtappades själar.

    Var försiktig så ni inte hjälper djävulen. Han har ett skepp. Ship to Gaza

    Guds frid
    lärjungen

    Gilla

    1. Kära lärjunge, jag förundras ständigt över hur du lyckas pendla mellan fin och sund fromhet till urspårad kokoteologi. Vad är det för trams att kristna som stöder en tvåstatslösning skulle hamna i helvetet? Min Bibel säger att den som tror att Jesus är Herre och att Han uppstått från de döda ska bli frälst (Rom 10:9), oberoende av om man tror på enstatslösning, tvåstatslösning eller femtiosexstatslösning.

     Gud välsigne dig!

     Gilla

     1. Hej käre Micael!
      Att vara under det profetiska Ordet är att med Andens hjälp lokalisera Guds frälsningsplan för oss i vår tid. Inte bara känna till det historiska som skett.

      Det är av vikt för alla troende att känna till skillnaden mellan Israel och hedningarna när Guds Ord läses. Vi vet att det också kan benämnas det fysiska och andliga Israel. Det finns många fallgropar att parera. Hur skall man då tolka detta?

      Paulus förkunnar i Romarbrevet skillnaden i Guds frälsningsplan mellan hedningar och Israel som folk och nation. Frälsningsplanen är gemensam för bägge nämligen att tro att Jesus är Kristus kommen i köttet och att han uppstått från det döda och tagit våra synder på sig. Judarna måste bli troende på Jesus Kristus också. Detta kommer att ske snart.

      Nu kommer det viktigaste som bör läsas genom bön, där den profetiska Anden måste öppna våra hjärtan för att vi ska ödmjukt förstå.

      Rom. 11: 25-32 ( Paulus talar till sina medbröder o systrar här)
      25Ty för att I, mina bröder, icke skolen hålla eder själva för kloka, vill jag yppa för eder denna hemlighet: Förstockelse har drabbat en del av Israel och skall fortfara intill dess hedningarna i fulltalig skara hava kommit in; 26och så skall hela Israel bliva frälst, såsom det är skrivet:
      ”Från Sion skall förlossaren komma,
      han skall skaffa bort all ogudaktighet från Jakob.
      27Och när jag borttager deras synder,
      då skall detta vara det förbund, som jag gör med dem.”
      28Se vi nu på evangelium, så äro de hans ovänner, för eder skull; men se vi på utkorelsen, så äro de hans älskade, för fädernas skull. 29Ty sina nådegåvor och sin kallelse kan Gud icke ångra. 30Såsom I förut voren ohörsamma mot Gud, men nu genom dessas ohörsamhet haven fått barmhärtighet, 31så hava nu ock dessa varit ohörsamma, för att de, genom den barmhärtighet som har vederfarits eder, också själva skola få barmhärtighet. 32Ty Gud har givit dem alla till pris åt ohörsamhet, för att sedan förbarma sig över dem alla.

      Sen kan vi läsa följande:

      Sakarja 8:3
      Så säger HERREN: Jag vill vända: åter till Sion och taga min boning i Jerusalem; och Jerusalem skall kallas ”den trogna staden”, och HERREN Sebaots berg ”det heliga berget”.

      Kommentar: Lägg märke till att Herren skall åter vända tillbaka till Sion och taga sin boning i Jerusalem.

      Sakarja 8:6
      Så säger HERREN Sebaot. Om än sådant på den tiden kan komma att synas alltför underbart för kvarlevan av detta folk, icke måste det väl därför synas alltför underbart också för mig? säger HERREN Sebaot.

      Kommentar: Herren hänvisar till kommande dagar och en kvarleva av detta folk. Vilket folk då? Svar: Israels folk

      Sakarja 8:7-8
      Så säger HERREN Sebaot: Se, jag skall frälsa mitt folk ut ur både österland och västerland och låta dem komma och bosätta sig i Jerusalem; och de skola vara mitt folk, och jag skall vara deras Gud, i sanning och rättfärdighet

      Kommentar: Kvarlevan av detta folk skall alltså bosätta sig i Jerusalem.

      Sakarja 8:23
      Så säger HERREN Sebaot: På den tiden skall det ske att tio män av allahanda tungomål som talas bland hednafolken skola fatta en judisk man i mantelfliken och säga: ”Låt oss gå med eder, ty vi hava hört att Gud är med eder.”
      Kommentar: Hednafolken kommer så småningom inse att Gud är med det judiska folket. Herren har åter vänt till Sion.

      Sakarja 14:4
      Och han skall den dagen stå med sina fötter på Oljeberget, gent emot Jerusalem, österut; och Oljeberget skall rämna mitt itu, mot öster och väster, till en mycket stor dal, i det att ena hälften av berget viker undan mot norr, och andra hälften därav mot söder.

      Sakarja 14:9
      Och HERREN skall då vara konung över hela jorden; ja, på den tiden skall HERREN vara en, och hans namn ett.

      Sammanfattning: Eftersom Israel ännu inte bekänt Jesus som Herren så återstår ju detta.

      Guds frid
      lärjungen

      Gilla

 6. Hej Janne. Bibeln är Guds Ord, d.v.s det är Guds tankar nedskrivet på papper. Gud gråter om vi som tror hans Ord bortser från detta bibelställe: (Detta bibelställer gäller människor som kallar sig troende kristna och bytt bort Guds sanning mot lögn)

  Rom. 1: 25-32

  25De hade ju bytt bort Guds sanning mot lögn och tagit sig för att dyrka och tjäna det skapade framför Skaparen, honom som är högtlovad i evighet, amen. 26Fördenskull gav Gud dem till pris åt skamliga lustar: deras kvinnor utbytte det naturliga umgänget mot ett onaturligt; 27sammalunda övergåvo ock männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes i lusta till varandra och bedrevo styggelse, man med man. Så fingo de på sig själva uppbära sin villas tillbörliga lön. 28Och eftersom de icke hade aktat det något värt att taga vara på sin kunskap om Gud, gav Gud dem till pris åt ett ovärdigt sinnelag, till att bedriva otillbörliga ting. 29Så hava de blivit uppfyllda av allt slags orättfärdighet, ondska, girighet, elakhet; de äro fulla av avund, mordlust, trätlystnad, svek, vrångsinthet; 30de äro örontasslare, förtalare, styggelser för Gud, våldsverkare, övermodiga, stortaliga, illfundiga, olydiga mot sina föräldrar, 31oförståndiga, trolösa, utan kärlek till sina egna, utan barmhärtighet mot andra. 32Och fastän de väl veta vad Gud har stadgat såsom rätt, att nämligen de som handla så förtjäna döden, är det dem icke nog att själva så göra, de giva ock sitt bifall åt andra som handla likaså.

  Guds frid
  lärjungen

  Gilla

 7. Micael, jag prenumererar redan 🙂

  ”Det är inte alls fel att äta vegetarisk mat, men man behöver inte vara extrem utan äta lite fisk eller ljus kött ibland”
  Det är extremt att döda djur för sitt nöjes (smakens) skull när man inte behöver och det sliter på vår jord. Men kan man åtminstone dra ner på köttet så är ju det bra. Denna kokbok kan kanske inspirera en och annan, så varför inte?

  ”Hur ser då evangeliet ut enligt dig? Detta ovan måste vara bland det mest liberal-flummigaste jag någonsin stött på”
  Att bli vegetarian har delvis med evangeliet att göra, för det har med kärlek och med våran uppgift att förvalta jorden, som Gud gav oss, att göra.

  Bra silverfisk, att du tog ett sådant enkelt citat: ”man ska gå bort till evigt straff”. Förklaringen är ju att straffet är evigt, dvs evig död, INTE evigt helvete.
  Egentligen vill jag inte diskutera detta, för om man behöver argumentera för att det är ologiskt och obibliskt att en kärleksfull ska Gud ska tortera människor i evigheters evigheter
  så finns ingen bot…. ”Syndens lön är döden”. Antingen står det fel i bibeln eller så tolkar vi fel?

  ”Herren har hämtat hem judarna till löfteslandet Israel”
  Jaså jag trodde att det var (över-) nitiska kristna som gjorde det… Här har vi ännu ett exempel på tvivelaktigt engagemang. Vi har bara fått ETT uppdrag: ”gå ut i hela världen och berätta om Jesus”.

  Lärjunge, det finns många exempel på synder man kan göra, men varför bara focusera på vissa synder, tex abort och homosexualitet.. Materialism eller girighet då, ska vi inte kolla upp hur mycket folk ger i kollekt eller hur nya bilar de kör…

  Gilla

  1. Janne,

   Så att predika omvändelse från synd som t ex homosexualitet och abort är fel enligt dig? Får man fråga vad du själv tycker om detta, är det synd enligt dig att leva ut som homosexuell eller att göra abort?

   angående den plats vi diskuterade.

   Ett evigt straff är inte en snabb död. Det hör du väl själv på orden.
   Får väl länka mer bibelcitat som stödjer denna plats.

   Ok vad vet vi om helvetet,

   Jud 1:13

   ”13 De är vilda havsvågor, som kastar upp sina skändligheters skum, de är irrande stjärnor, åt vilka det svarta mörkret är förvarat för evigt. ”

   Lukas 16:28

   ”28 för att varna mina fem bröder, så att inte de också kommer till detta pinorum.”
   hur kan man känna pina när man är död?

   Matt 13:42 – Gud själv säger detta dvs Jesus

   ”42 och de skall kasta dem i den brinnande ugnen. Där skall man gråta och skära tänder. ”

   Hur kan man gråta och skära tänder när man är död Janne?

   Mark 9:47-48

   ”47 Och om ditt öga förleder dig till synd, så riv ut det! Det är bättre för dig att gå in i Guds rike med ett öga än att med båda ögonen i behåll kastas i Gehenna, 48 där deras mask inte dör och elden inte släcks.”

   Matt 25:41

   ”41 Sedan skall han säga till dem som står på den vänstra sidan: Gå bort ifrån mig, ni förbannade, till den eviga elden som är beredd åt djävulen och hans änglar. ”

   Johannes 3:17

   ” 17 Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.”

   Så vad kan vi dra för slutsatser av detta? Jo.

   ”Helvetet” är en mörk plats, en plats av pina och plågor, en plats av eld, en plats i evighet, en plats separerad från Gud, och Gud vill inte att vi ska hamna där.

   Kan du överhuvudtaget komma med bibelcitat som inte är ryckta ur sitt sammanhang som stödjer din ”teori” så varsågod och posta. Tar bara emot bibelcitat, har du egna tankar kring detta så bespara mig. Mvh

   Gilla

   1. Hejsan!

    Jag håller med Janne om att Bibeln står för annihilationism. När Jesus tog vårt straff på sig dog Han för oss, för syndens lön är döden (Rom 6:23). Många av de bibelställen du refererar till är bildspråk. Du kan ju fråga dig själv hur helvetet kan vara en mörk plats och en plats av eld på samma gång. För en systematisk genomgång av de bibelord du tar upp kan du kolla på http://www.rightreason.org/articles/theology/annihilationist.pdf och http://www.helltruth.com/ Jag ska nog skriva ett blogginlägg om detta också i framtiden.

    Gud välsigne dig!

    Gilla

    1. Håller med dig Micael. Annihilation är den enda möjliga förståelsen med hänsyn till Guds rättvisa dom. Det betyder inte att de som handlat orättfärdigt inte kommer att bli straffade. Ordet ”helvete” är ett hedniskt ord, det bibliska är sheol, dödsriket eller metaforen gehenna, Hinnoms dal som löper vid sydvästra sidan av Jerusalem. Det är många idag som bor i Helvetet (Hinnoms dal), den är en vacker plats. 🙂

     Ett annat ämne du borde skriva om är läran om att alla själar har evigt liv. Det är en falsk lära som togs upp av kristendomen genom påverkan av hellenismen.
     Paulus skriver i 1 Tim 6:15-16 om Gud ”han som ensam är odödlig”. Gud har ensam det eviga livet och han har gett detta liv till sin Son. Därför ”den som har Sonen han har livet.” Det betyder att det förutom Gud Fadern bara är Jeshua och de som är ”I Messias” som har del i det eviga livet. Att plågas för evigt i Helvetet förutsätter att man har evigt liv eller evig existens. Bibeln lär att den som syndar skall döden dö. Den som tror på Guds Son skall inte förgås, lär Johannes.
     Var välsignad broder!

     Gilla

    2. Bildspråk? Jovisst mörk plats är väl i detta fall även ett bildspråk, typ Syrien är en väldigt mörk plats. men visst brinner det där.

     Hur kan man lida när man är död Micael?

     Gilla

     1. Precis, och min poäng är att Bibeln använder mycket bildspråk om helvetet. NT:s ord för helvetet är ju Hinnoms dal vilket ju syftar på en soptipp som SÅ skriver där man brände djurkadaver. Grejen är dock att sånt brinner upp. Eldar som utsätter organismer för ständigt lidande utan att de dör finns inte.

      Sen tror jag du förväxlar lidande med smärta. Döden är ett lidande i sig även om man inte känner något. Tvärtom skulle jag säga att det just är det som är lidandet – oförmåga att känna, tänka eller vara.

      För att återigen hänvisa till http://www.helltruth.com/q-a/general-questions-and-answers.aspx :

      QUESTION: The Terms ”everlasting fire” and ”tormented day and night forever and ever” have led to a long history of belief that unrepentant sinners will be punished in hellfire with no end to it. Doesn’t the fact that so many people believe this mean that it must be true?

      ANSWER: Popularity of belief is never a measure of truth! What is true is reality; and only God’s Word assures us of that.

      If the Eternal Torment theory is true, then there are several Bible figures that owe the world an apology:

      1) David said: ”the wicked shall perish, … they shall consume; into smoke shall they consume away.” (Psalm 37:20)

      2) Jesus said: ”fear him [God] which is able to destroy both soul and body in hell.” (Matthew 20:18)

      3) Paul wrote: The disobedient ”shall be punished with everlasting destruction.” (2 Thessalonians 1:9, emphasis supplied)

      4) The Lord of hosts said by Malachi: ”For, behold, the day cometh, that shall burn as an oven; and all the proud, yea, and all that do wickedly, shall be stubble: and the day that cometh shall burn them up, saith the Lord of hosts, that it shall leave them neither root nor branch.” (Malachi 4:1, emphasis supplied)

      Whom do you choose to believe? Are these Bible spokesmen to give deference to the Plato-tainted teachings of Tertullian, Augustine, and the personalities of the medieval church era that most Christians still cling to today?

      The Bible says, ”the wages of sin is death; but the gift of God is eternal life through Jesus Christ our Lord.” (Romans 6:23) Isn’t it ”another gospel” that teaches the wages of sin is eternal conscious torment in hell? This does not meet the Bible formula, which is a choice between life or death. (John 3:16)

      Another dilemma for eternal torment advocates is the measure of what it cost the Son of God to ransom the sinner. Jesus forfeited His life to redeem man from the grave. Sin is a capital offense. The just penalty for the unrepentant sinner must match the penalty Christ paid for sin — forfeiture of life — not eternal life in hellfire.

      The crux of the problem in understanding ”everlasting fire” is in the usage and meaning of the Greek word for ”eternal,” ”everlasting,” and ”forever.” These words are derivatives of the Greek word aion; the adjective form is aion-ios. Biblical scholars who study word meaning speak up about this with honesty.

      The meaning of aion depends on the context. It is used to refer to a brief measure or an indefinite measure of time. For example: The boy, Samuel, is given by his mother, Hannah, to serve the Lord ”forever,” (1 Samuel 1:22) But verse 28 qualifies this to mean, ”as long as he liveth he shall be lent to the Lord.” Jonah stated he was at the bottom of the sea ”forever” during his fish ride. (Jonah 2:6) In his case aion is at the most three days. When aion is used with reference to life (John 3:16) it refers to time without an end. In the Bible the determining factor of the length of aion is the time it takes for God’s plan to be accomplished or fulfilled.

      God has given an example of what ”everlasting” or ”eternal” fire is: ”Sodom and Gomorrha, … are set forth as an example, suffering the vengeance of eternal fire.” Again, aion means the time it takes to accomplish or fulfill God’s purpose. In Sodom’s case it was a few hours. The results of the fire may be considered ”eternal” as well. Hence, the result of the fire is forever permanent. Is Sodom a foretaste of the lake of fire that will destroy the unsaved? You be the judge!

      When we consider what David, Jesus, Paul, and God through Malachi have said about the fate of the wicked, is there any doubt about the meaning of the second death with reference to ”everlasting fire” and ”shall be tormented day and night for ever and ever”? God’s purpose to end the problem of sin surely will be accomplished and fulfilled. And Nahum’s prediction will be a HOPE COME TRUE: ”He will make an utter end: afflication [sin] shall not rise up the second time.” (Nahum 1:9)

      Gilla

      1. Jag köper helt att den fysiska döden kommer inträffa oss alla. Men att själen lever vidare, visserligen talar ju uppenbarelseboken om en andra död.

       Upp 21:8

       ”8 Men de fega, de otroende och de skändliga, mördarna, de otuktiga, trollkarlarna, avgudadyrkarna och alla lögnare skall få sin del i sjön som brinner av eld och svavel. Detta är den andra döden.””

       Frågan blir då, vad menar Gud när han säger död? För den döden som vetenskapen framställer är att allting slutar existera hos en människa när den går bort. Jag tror att själen lever vidare, och själens död innebär ett oändligt lidande i evigheter. Min förståelse, den som lever får se höll jag på att säga 🙂

       Gilla

       1. Där tänker vi olika 🙂 Som SÅ skriver är läran om själens odödlighet en hellenistisk tanke som egentligen inte finns i Bibeln. Enda gången Bibeln talar om odödlighet åsyftas det på Gud, 1 Tim 1:17, aldrig den mänskliga själen. Evigt liv är Guds gåva i Kristus för att de inte ska förgås (annihileras) som de kända orden i Joh 3:16 säger. Odödlighet är inte något vi redan har utan något vi får genom Jesus. Här är några artiklar som går igenom detta djupgående:

        http://www.ucg.org/death/what-does-bible-say-about-immortal-soul/

        http://www.antipas.org/books/soul/soul_1b.htm

        http://www.helltruth.com/q-a/undying-immortal-soul.aspx

        Gud välsigne dig!

        Gilla

        1. Alltså, det jag inte förstår är att om nu bibeln ger liknelser på allt lidande efter döden så spelar det ju ingen roll vad bibeln säger eftersom är man död enligt den mening du förespråkar så känner man ändå inget, man är inte medveten av himmel eller ”helvete” . Så hur kan man lida när man är död? Jag tror nog att man är medveten på något sätt, annars så kan man ju inte lida , eller ens uppleva de liknelser.. hur kunde profeterna i bibeln ge olika bilder på den plats icketroende hamnar om nu denna plats inte existerar..

         Visst, vi båda är med på noterna att man kommer separeras från Gud för all evighet.. det är väl egentligen det viktigaste i frågan.. Fast om man aldrig haft en relation med Gud så är det väl knappast ett straff att bara försvinna, utan känsel eller medvetande? Straffet ses enbart av de rättrogna, som betraktare. Får inte ihop detta 🙂 ursäkta

         Gilla

       2. Silverfisk: Amen, Själen, den kroppen som är lik vår jordiska hydda kommer få antingen evigt liv eller så blir det för de som går emot Guds Ord en evig pina i sjön som brinner med eld och svavel. Varför, jo Guds Ord är en förtärande eld och dessa onda hatar sanningen.

        Guds frid
        lärjungen

        Gilla

    3. Micael! Jag tror inte på allt det du säger, men jag tror på Guds Ord. Eftersom Sonen är Faderns uttryckta Ord, eller som flera kyrkofäder sa ” Det är Faderns Ord”. Inte kommer alla till evighetens plats. Man måste förstå innebörden i bibeln. Inte kommer alla till himlen bara för att de säger Herre, Herre och bekänner med sina läppar att Jesus är Kristus. Man måste förstå vad det betyder.

     Micael du som har läst många av det tidiga kyrkofäderna känner till att Herren som talade till Moses, Josua, Abraham och visade sig för flera i gamla testamentet är just Guds Son. Ändock har kyrkorna försökt mörka i alla tider att det är Fadern som framkommer i gamla testamentet och talar till profeterna. Sonen träder fram när han föds i Betlehem. Judarna kunde ju inte ta emot Jesus när han kom i köttet, för inte kunde ju Messias vara denne Herren som talade till profeterna nämligen Abraham, Isak och Jakobs Gud.

     Kyrkosystemen med läran om treenigheten har försökt mörka Sonen, Ordets preexistens därför att de vet inte vem Fadern är. Judarna har en bättre förståelse att Fadern är den oskapade Guden. Den ende sanne Guden, Fadern och Fadern har ett Ord som han genom detta skapat allt som har blivit till. Ordet har utgått ifrån Fadern som förstfödd. Irenaeus säger att det är bara Ordet, Sonen som ger kroppslig gestalt och verklig existens, men Anden skapar ordning och formar makternas mångfald. Därför kallas Ordet Guds Son. Ja inte blir det här tre personer i gudomen för mig. Fadern är den ende sanne Guden och Sonen är underställd honom som förstfödd. Fadern har aldrig fötts.

     Micael du sa ” Min Bibel säger att den som tror att Jesus är Herre och att Han uppstått från de döda ska bli frälst (Rom 10:9),

     Min fråga till dig är, VET DU VEM JESUS ÄR? Det är enkelt att säga att man tror på Jesus. Djävulen tror också på honom och han bävar.

     Guds frid
     lärjungen

     Gilla

     1. Hej lärjunge!

      Vad jag vet säger ingen av kyrkofäderna att Fadern ÄR Sonen som du verkar mena. Sonen ber ju till fadern i Joh 17, Fadern talar till Sonen i Joh 12 mm. Kyrkofäderna säger att Sonen är Gud och Fadern är Gud och Anden är Gud, men de är inte tre gudar utan en och samma Gud. Därmed treenighet. Majoriteten av alla kyrkofäder predikade treenighet, de som inte gjorde det betraktades som heretiker.

      Gud välsigne dig!

      Gilla

      1. Hej! Jag menar inte att Fadern är Sonen.

       Du sa: Sonen ber ju till fadern i Joh 17, Fadern talar till Sonen i Joh 12 mm. Kyrkofäderna säger att Sonen är Gud och Fadern är Gud och Anden är Gud, Micael,jag håller med, det är rätt men du har inte förstått mig.

       Fadern är ingen person, Det är Sonen som fötts av Fadern och blivit en gestalt, kropp, annars hade vi inte kommit i kontakt med vår skapare. Det finns bara en Gud, Fadern, oskapad, ofattbar, osynlig, skapare av allting, och över honom finns ingen annan Gud och efter honom ingen annan gud. Fadern är oåtkomlig för det skapade.

       Fadern är osynlig, ofattbar, oåtkomlig för det skapade. Det är genom Sonen som de som skall komma nära Gud skall få tillträde till Fadern. Fadern är oskapad, Sonen är född av Fadern. Fadern är den ende Guden. Sonen är i Fadern och de är Ett och inte tre. Gud Fadern, den osynlige uppenbarad i en person, Jesus Kristus är Gud. Fadern är på det viset större än Sonen. Fadern är dock inte tillgänglig för oss att tillbe som Gud. Fadern är som Justinus Martyren säger ”han är namnlös” Sonen heter JAGÄR,,,Jesus Kristus och han är Herren som framkommit i både nya och gamla testamentet. Irenaeus betecknar Sonen och Den helige Ande som Faderns två armar. Han säger också att Herren Sebaot är Guds Son. Ja alla heliga i gamla testamentet dyrkade Jesus som den ende Guden för det var bara genom honom som Gud talade och visade sig för profeterna. Fadern skall vi dock inte glömma bort, men han är inte tillgänglig i skapelsen för oss. Allt har av Fadern i himmelen och på jord sammanfattat i Jesus Kristus. Eftersom Jesus är Gud så har han också fått all makt i himmelen och på jorden av den oskapade oåtkomlige, ofattbare Fadern. Så lär de första kristna i nya testamentet, samt Justinus Martyren, Irenaeus m.fl. (Du kan även läsa Eusebios kyrkohistoria ”Kristi preexistens och gudom” sid.22)

       Hoppas du förstår
       Guds frid
       lärjungen

       Gilla

       1. Hej igen! Jag tror faktiskt det är ganska safe att det nästan är ingen som tror som dig i den här frågan, särskilt när du skriver ”Fadern är dock inte tillgänglig för oss att tillbe som Gud.” Hört talas om Fader vår? 🙂

        Gud välsigne dig!

        Gilla

        1. Hej! Gud är En och inte tre personer.

         Det finns en sann Gud (Fadern) och att Sonen är ontologiskt underställd honom. Logos utgick från Gud och eftersom Gud föder Gud så har han del i den gudomliga naturen och kan på så sätt anses vara Gud, men funktionellt och ontologiskt underordnad Fadern som är ursprunget till Sonens härledda gudomlighet.

         Förstår du, Fadern är inte född av Sonen, utan Sonen är född av Fadern. Därför säger Irenaeus att det finns en enda Gud, Fadern och över honom finns ingen annan Gud och efter honom ingen annan Gud. Då kan vi förstå att det är Sonen som är i Faderns sköte som är Guds sköte. Den Helige Ande är Faderns osynliga Ande, med den del av visheten och kunskapen som vi behöver ha för att komma fram till sanningen om frälsningen.

         Guds
         frid lärjungen

         Gilla

        2. Hej Micael! Om jag så är ensam på hela jorden så ser jag nu med hjälp av våra tidigare kyrkofäder att i Gamla Testamentet uppenbarade sig den osynlige Guden i synlig skepnad såsom ”Herren Jehova” vilken vandrade i Edens lustgård och talade till profeterna. Om någon hade sett Herren, utropade han: ”Nu måste vi dö, eftersom vi hava sett Gud.”(Dom 13). Jakob kämpade med Gud, som hade uppenbarat sig i den synliga skepnaden av en ängel (1 Mos. 32:24-30) I Hes. 12:4-16 kallas han Herren härskarornas Gud.

         Det är Jesus Kristus jag talar om. De tidiga kyrkofäderna såg det här (jag vet att du känner till det här så) men det är dessa organiserade kyrkosystem (inte människorna i dem) som binder människor i vår tid kvar i lögnens makt. Fadern är Gud så Fadern är inte treenig, han är en, som i Kristus (en person) har uppenbarat sig för oss.

         Kyrkofadern Ignatios skriver:

         Ignatsios
         ” Det finns en enda
         Gud som har uppenbarat sig genom Jesus Kristus, sin Son. Det är HANS ORD som
         har framgått ur tystnaden och som i allting har varit till behag för den som
         han har sänt.”

         ” Detta är Jesus Kristus som står över allting
         annat. Slut er samman till ett enda tempel, som till ett enda altare, till
         Jesus Kristus, den ende. Han utgick från den
         ende Fadern, han var i den Ende och återvände till honom.”

         Guds frid
         lärjungen

         Gilla

 8. Jag har precis hitta till din blogg och blir väldigt inspirerad av mycket du säger. Jag tror att vi har en kallelse att alla med Andens hjälp medverka till att Guds rike får breda ut sig redan här och nu. Att jag till varje människa jag möter kan få förmedla något av det hopp om den dag då Gud skall skapa nya himlar och en ny jord och där ingen död, smärta, svält, orättvisor etc finns. Jag tror på en Gud som älskar oss med en kärlek och visar oss en nåd utan gräns. Vi kommer alla dömas och förvandlas och det kommer nog göra ont för de flesta av oss. Allt det som finns mellan oss och Gud kommer försvinna. Några av oss kommer ihärdigt att fortsätta säga nej till den gemenskap Gud erbjuder och jag tror Guds hjärta kommer brista för varje människa som säger nej till honom. Guds mål är inte att döma så många som möjligt till evigt straff. Han har till och med offrat livet för att älska oss tillbaka till honom. Då tror inte jag att han småaktigt sitter och skriver upp vad vi tycker i den ena eller andra frågan som tex synen på Israel utan han vill ha gemenskap med alla människor. Jag blir så illa berörd av att det pratas mer om helvetet och att definiera vilka som skall dit än om den kärlek Gud visar oss och som förmår att förvandla även det mest förhärdade hjärta. Gud är inte som vi som småaktigt kräver millimeterrättvisa och vill utdöma rättmätiga straff till höger och vänster. Han är helt annorlunda. Förmänskliga inte Gud!

  Gilla

 9. Vet inte om någon läser här längre, men måste bara komma med ett sista inlägg till de som tror på helvetet.
  Som jag skrev tidigare så handlar det om ärlighet (eller grundmurat vana), och en del har här bevisat att det faktiskt handlar om just det.
  När jag, och flera med mig säger att bibeln inte lär ut ett evigt helvete, så borde de som tror på evigt helvete bli nyfikna och rent av GLADA. Att slippa en sån omåttligt fruktansvärd tanke, utförd av kärleken själv..??? Det är bara för mkt, för att inte tala om vad alla otroende tycker, de som vi ska vinna förtroende hos.
  I stället tar man fram alla texter som går för att bevisa helvetet, och blundar hårt för alla de texter som talar mot. Om vi nu säger att det skulle vara dött lopp (vilket det inte är) mellan de texter som talar för och de som talar emot. VAD VÄLJER VI ATT TRO PÅ DÅ? Om man då fortfarande klamrar sig fast vid helvetet så kanske man behöver gå i terapi (bibelstudiegrupp) för att kunna bli övertygad.
  Det är ibland smärtsamt att behöva ändra åsikt, men jag tror att man har mkt att tjäna, och Gud kommer att glädja sej!!

  Gilla

  1. Janne:
   Helvetet förklaras bra i Uppenbarelseboken. Det är en av de svåraste bibliska böckerna att uttyda eftersom mycket är skrivet för vår tid och framåt. Den som har öra han höre vad Anden säger till församlingen.

   Helvetet är för alla som tagit vildjurets märke (d.v.s Rom Kyrkans lärosystem + döttrarna) enl. Upp. 14:10
   ” han skall bliva plågad med eld och svavel, i heliga änglars och i Lammets åsyn. 11Och när de så plågas, uppstiger röken därav i evigheters evigheter, och de hava ingen ro, vaken dag eller natt, de som tillbedja vilddjuret och dess bild, eller som låta märka sig med dess namn”

   Upp. 20:14
   ” Och döden och dödsriket blevo kastade i den brinnande sjön; detta, den brinnande sjön, är den andra döden. 15Och om någon icke fanns skriven i livets bok, så blev han kastad i den brinnande sjön.”

   Ja som ni ser så är det ingen höjdare att i eld och svavel evigheternas evigheter hamna där.

   Guds frid och att vi slipper detta
   lärjungen

   Gilla

 10. Silverfisk.
  Jag har ingen lust att ta upp ett ämne till just nu. Vet inte vad abort har med saken att göra…

  Lärjunge
  Du åkte rakt i den gillrade fällan. Läs mitt förra inlägg igen….

  Gilla

  1. Janne,

   Det var en simpel ja/nej fråga. Ville bara veta så att jag förstår vem jag har att göra med

   Gilla

  1. Jasså?, Nej men du sa tidigare i tråden att kristna inte ska fokusera så mycket på homosexuella och aborter och istället fokusera på att sprida evangeliet som tydligen enligt dig betyder till viss del att man ska sluta äta kött.

   Jag förmodar då att käka kött är en synd enligt dig, men då undrar jag även om du anser att homosexualitet och abort är synder med? Kan du inte svara på en sådan enkel sak? :F

   Gilla

 11. Du blandar, som om vi spelade kort…
  Mat har inte med synd att göra. Men man kan ändå ställa sig frågan vad som är bra att göra, inte minst för miljöns skull.
  Jag menar precis det jag skrev, att många tjatar om hur fel det är med ditt och datt, men inte dutt…varför? Varför är en del synder så mkt värre än andra, och varför focusera så mkt på dem? Mkt bättre att focusera på Jesus… vi kristna ska inte gå omkring och påpeka folks synder. Då blir vi precis som de skriftlärde. Folk behöver höra mer om förlåtelse och kärlek.

  Det är inte helt lätt att svara på om homosexualitet är en synd. Jag vet inte till 100 procent. På den tiden när bibeln skrevs så existerade inte trogna homosexuella förhållanden.utan det var väldigt vanligt att män tog sig unga pojkar. Inte svårt att fördöma det…
  Abort är hemskt, men om det är en synd, så skall inte en 13 årig flicka som blivit våldtagen få göra abort. Tycker det är en för skarp gränsdragning. En inte helt lätt fråga det heller. Men girighet, oärlighet är mkt lättare, för det är så mkt skarpare gränser och det står omnämnt i syndaregistret: 10 Guds bud. Det är trots allt Gud som skrivit dem. Det är väl Paulus som skrivit om homosexualitet, om jag inte misstar mig. Vilket väger tyngst…?

  Gilla

  1. Janne, tack för att du svarade.

   Jag har inte sagt att man ska springa omkring till homosexuella och skrika att de lever i synd. Frågan var bara om det ”är” en synd. Vilket det är enligt bibeln, det är även abort vare sig vi vill det eller ej. Våra egna känslor och vad samhällets åsikter är spelar ingen roll för om man är kristen så bör ju ändå Guds ord stå högre än vad samhällets normer står för eller hur? Eftersom Sverige har en sådan stor odlad HBT rörelse så kan jag i vissa fall tycka att de kan vara nyttigt att predika mot det, eftersom annars kan många hamna i fällan. Av kärlek? javisst!

   psaltaren 139 13:15
   13 Du har skapat min kropp med alla dess organ. Du vävde dem samman i min mors liv.

   14 Tack för att du skapade mig så unik och så underbar! Det är fascinerande att bara tänka på det. Allt du gör är fantastiskt, det har jag verkligen fått erfara.

   15 Du var där när mina ben formades i det tysta, när de fogades samman i min mors liv.

   Sluta lita på egna känslor, lita på Guds ord sätt Gud främst före dina medmänniskor

   Gilla

 12. att man är svag i tron för att man äter grönsaker är ju bara löjligt… det är likadant som att säga att någon är ond bara för att den äter griskött. Verkar som att reglerna börjat gå före människan, precis som på Jesu tid. Själv äter jag mindre kött för att jag inte vill stödja massproducering av djur och att en del i världen istället får svälta och för att jag även mår bättre i magen. Om man visste all fakta om kött skulle man nog inte vilja äta det så ofta mer… men jag ser inte att det har något att göra med tro.
  Intressanta saker du skriver på bloggen!

  Gilla

  1. Det är inte löjligt att den som är svag i tron får äta grönsaker. Paulus har ju skrivit detta och han har inte fel. Men man måste förstå i vilket sammanhang han skriver detta. Den som är svag i tron så att han inte törs äta kött (som i detta fall var offrat till avgudar) får då naturligtvis äta grönsaker. Detta citat av Paulus är alltså inte relevant för att hävda att de som äter grönsaker är svaga i tron i allmänhet.

   Nu tror jag inte att andra delar av världen får äta sig mätta för att du inte äter kött, men jag håller med Micael att ett minskat köttätande är positivt.
   Med välsignelse!

   Gilla

 13. Till Silverfisk.
  Om man ska skriva, så gäller det att hålla isär saker och ting..
  Jag har inte sagt att du tycker att man ska springa runt och fördöma homosexualitet tex.
  Men sen skriver du ett relativt långt argumenterande avsnitt om att det är synd…verkar trots allt som att du är väldigt intresserad av att lyfta fram just den enskilda synden, och det var ju det mitt första inlägg handlade om, att vi focuserar så mkt på just homosexualitet och abort, och ofta till människor som inte har intresse av att tro eller följa våran Gud. Förstår du min synpunkt?.
  Var står den tydliga och klara bibeltext som fördömer abort?

  Gilla

  1. Jag sa att jag ville veta vem jag hade att göra med, det var därför jag frågade dig om just dessa två synder.. Du vet ju inte om dessa två är synd. Därför är det lätt att förstå varför du inte vill att man ska fokusera på dessa två. Detta är precis vada satan vill, normalisera 2 synder djupt i ett samhälle.

   Visst känns det viktigt att jag försöker förklara för någon som kallar sig kristen att det är 2 synder som separerar oss från Gud som vi pratar om. Tänk om du sprider vidare till dina medmänniskor att det är fullt ok hos Gud att 2 homosexuella lever tillsammans, så länge man tror på Jesus.. eller att det är ok att göra abort efter ett ONS, eller för att man inte känner sig redo.. nu gav du visserligen skräckscenariot om en våldtäktsman som gett sig på en 13 åring, tycker man får separera lite på saker och ting, då detta knappast är det vanligaste skälet till att folk gör abort. Utan det är just pga synd leder till mer synd. Alltså, folk ligger omkring idag med flera partners, för nöjes skull.

   Janne, min uppmaning till dig är gå till Gud med dessa frågor.. Egna tankar och tycken är ganska betydelselösa. Det är ett högt pris att hata synden öppet = hata homosexualitet(skilj på homosexuella) bl. a öppet. Speciellt i Blogginnehavarens kretsar, vet inte om du rör dig i samma..

   Gilla

  2. Janne! Idag finns det många som ger sig ut för att vara troende kristna och är homosexuella och förespråkar fri abort. Vår skyldighet är att berätta för dessa människor att de behöver bli pånyttfödda av Guds Ande. De behöver bli frälsta.

   När det gäller otroende människor så kan man inte slå ner dem med Guds Ord genom att fördöma dessa ogudaktiga handlingar. De tror ju inte ens på Gud.

   Alltså,,,när vi pratar om troende människor som säger sig vara kristna och tycker att det är fritt fram att vara homosexuell samt förespråka abort,, då är vi skyldiga att förmana dem att denna smutsiga väg leder till den eviga elden i evigheternas evigheter. Det är Guds dom mot dessa ogudaktiga.

   Hoppas du har förstått,,Guds frid
   lärjungen

   Gilla

 14. Micael,
  du skriver passionerat och tycks imponerande nog kunna din Bibel utan och innan, för att inte tala om hur du refererar till fakta från diverse organisationer som jobbar mot fattigdom m.m.
  Gällande Paulus så har du helt rätt om de förutsättningar som han hade för att ge kostråd. Känns i största allmänhet lite haltande att ta kostråd från en man som omöjligt kunde veta vad vi vet idag om hur man kan äta bra utan att tära på miljön. Nämns ordet ”protein” en enda gång i Bibeln? I think not.

  Har du läst Jonathan Safran Foers bok ”Äta djur” (”Eating animals”)?
  Om inte så uppmanar jag (och alla andra som läser detta) att göra det. Det är kanske den bästa och bäst resonerande bok kring detta om vegetarianism. Du kan söka på internet om du vill ha recensioner av boken.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s