Hela Pingstens årskrönika 2013

Hela Pingstens uppdaterade logga, av Jessica Svahn
Hela Pingstens uppdaterade logga, av Jessica Svahn

Nu när vi är några veckor in på det nya året tänkte jag ta en titt i backspegeln och uppmärksamma 2013:s höjdpunkter på den här bloggen.

Januari inleddes med en uppmaning att ge generöst till missionsorganisationer och innehöll sedan flera rapporter och reflektioner om fattigdom och humanitära kriser. Jag gjorde även en lista på boktips och skrev fyra myter om mirakler i Afrika som jag själv tycker är en av årets bästa bloggposter.

Februari kännetecknades av ännu mer fokus på humanitära frågor. Jag informerade om aktuella kriser, publicerade en predikan om humanitär passion och skrev ett inlägg om hur felaktigt det blir när privilegierade svenskar använder humanitära kriser som argument för ett karismatiskt teodicéproblem.

Mars innehöll en god blandning karismatik och aktivism – som det ska vara helt enkelt. Jag skrev flera inlägg jag är mycket nöjd med, såsom Ska vi sluta använda ordet ”övernaturligt”?, men det som fick störst respons var förstås Jesus står inte för ockupationen av Palestina.



April
var min sista månad i Sverige innan jag for iväg till Sydafrika. Återigen en bra mix av karismatik, aktivism och evangelisation, men det som väckte mest uppmärksamhet var mitt inlägg om tro istället för tvivel.

I maj tog Frida Lindberg över då jag inte hade internet under ett par veckor i Afrika. Hon skrev sjukt bra inlägg, mina favoriter är 10 sätt att tråka ut en sökare och konkreta kärlekshandlingar.

Juni innehöll inlägg direkt från Sydafrika, och jag fick skriva av mig direkt mina tankar och intryck av extrem ojämlikhet, utsatthet, hopp och Andens mirakulösa kraft. Personliga favoriter är Barnens rike och ”Jag grät när jag lämnade himlen”

I juli var jag tillbaka i Sverige och drog på flera konferenser som präglade blogginläggen, Vineyard + Bethel = New Wine väckte uppmärksamhet, liksom Helande på gatan (och McDonalds)

Under augusti kom bloggen igång igen efter en viss sommardvala, och de flesta inläggen blev riktigt vällästa. Särskilt Hur många gånger nämner kyrkovalspartierna Gud och Jesus som till och med kom att citeras i media, och Kristen vegetarisk kokbok som startade debatt om kristen vegetarianism.

I september slogs läsarrekordet från 2010 i och med blogginlägget Guldstoftet i Betlehemskyrkan om guldstoft som dök upp i Betlehemskyrkan. Även #Sossejesus som verktyg för regeringsskifte fick många läsare. September var även när Hela Pingsten äntrade Facebook.

Oktober slog läsarrekordet ännu en gång med inlägget What if Jesus predikade vad Antje Jackelén predikar som lockade över 1000 läsare till bloggen på en dag. Några uppskattade dock inte satiren varför jag skrev ett mer seriöst inlägg med samma kritik, vilket blev nästan lika välläst.

Under november fortsatte jag i vanlig ordning att omväxlande skriva om aktivism och karismatik, och publicerade mitt föredrag från Kingdom Culture om hur man förenar just detta. Mitt inlägg om hur många av kyrkofäderna som var européer väckte också uppmärksamhet, eftersom de inte var så många 🙂

Sist men inte minst har vi december, som också fick ett uppsving i statistiken i och med mitt inlägg om Ulf Ekman, katolska kyrkan och protestantiska fördomar som faktiskt ledde till att Ulf i egen hög person tog en fika med mig där vi fick dela tankar om kyrka, teologi och aktivism. Ett annat välläst inlägg i december är det jag skrev igår, Ursprungsmärk israeliska varor, som verkar fortsätta skapa debatt ett tag framöver. Om jag under 2014 bara skriver inlägg om Antje Jackelén, guldstoft, Ulf Ekman och Israel kommer den här bloggen få miljontals visningar 🙂

Riktigt där är vi inte, men cirka 110 000 visningar har Hela Pingsten fått under 2013, vilket jag är enormt tacksam över. Tack tack alla fina läsare, alla som prenumererar och gillar på facebook, alla som kommenterar: SÅ, lärjungen, silverfisk, Simon Lundström, Egon Berglund, Lars Gunther och alla andra, tack för att ni visar intresse och delar passionen att sprida Guds Rike även om vissa av oss är lite oense ibland 😉 Och tack Gud för den här möjligheten att predika för så många, och jag ber om mer av Din ledning, kärlek och kraft så att Hela Pingsten blir det Du har tänkt.

Och förresten vänner, nästa vecka kommer en stor, stor nyhet. Håll utkik efter den!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s