Ursprungsmärk israeliska varor!

Foto: Paul Jeffrey/ACT Alliance
Foto: Paul Jeffrey/ACT Alliance

Nyligen startade Svenska kyrkan en kampanj om att ursprungsmärka israeliska varor. Syftet är att ”vi som konsumenter tryggt ska kunna köpa varor som är från Israel utan att riskera köpa varor som kommer från ockuperad mark”. Detta har fått många, inte minst kristna, att bli rasande. Göteborgsposten, samfundet Sverige-Israel och så förstås bloggen Stoppa bojkott mot Israel uttrycker massiv kritik mot en ursprungsmärkning. Om en vara kommer från Västbanken måste det vara en hemlighet, det är absolut inget konsumenter ska ha reda på!

För det är det Svenska kyrkans kampanj handlar om, ursprungsmärkning. Ingen generell bojkott av alla israeliska varor, utan av de som producerats på ockuperad palestinsk mark för att sedan ge vinst åt israeler istället för åt palestinier. Så därför är det ett ganska uddlöst argument när exempelvis Mats Tunehag radar upp hur mediciner och elektronik utvecklas i Israel för att vilja markera hur svårt det är att bojkotta Israel. Det finns förvisso andra som vill bojkotta allt från Israel, men Svenska kyrkans kampanj går ut på att motverka att israeliska bosättare profiterar på palestinska resurser och mark.

Ett ännu mer uddlöst argument som både GP och Sverige-Israel använder sig av är ”Varför tar inte Svenska kyrkan och bojkottar Kina och Nordkorea?” Som om jag skulle stå och misshandla en kille på gatan och när folk försöker stoppa mig säga ”Varför tar ni inte och stoppar masslakten i Sydsudan och Centralafrikanska republiken istället?” Att bara peka ut andra aktörer som gör hemskheter, även om de skulle vara värre, rättfärdiggör inte på något sätt beteendet av den aktör man försvarar. Tvärtom, man erkänner underförstått att aktören man försvarar gör saker som är omoraliska och försöker dölja det genom att peka på värre aktörer.

Sajten Stoppa bojkott mot Israel nöjer sig därför inte med att peka på hur hemska andra länder är utan försöker också hamra fast att bosättningarna inte är konfliktens problem och att vi tvärtom bör stödja dem. För hur skulle det kunna göda konflikten att bosättare tar massa vatten från Västbanken för att bland annat kunna bygga pooler medan palestinier har svårt att vattna sina åkrar? Eller det faktum att halva Västbankens åkerjord inte är tillgänglig palestinier på grund av Israels restriktioner? Eller det faktum att Israel motsätter sig en palestinsk stat medan de bestämmer över palestinier genom restriktioner, blockeringar och världens längsta mur, beslut som palestinier inte har något inflytande över?

Stoppa bojkott mot Israel är en ganska oroande sida, deras retorik om islam och muslimer är skrämmande och på sin facebooksida ägnar de stor möda åt att glorifiera IDF, Israels militär. De för intensiv krigsbevakning där Israel är de goda och alla andra är onda och de drivs av en i Sverige sällan skådad patriotism som inte känner några gränser för att hylla Israel. Jag har 80 facebookvänner som gillar den sidan, människor som jag har svårt att tänka mig i någon annan kontext skulle supporta och hylla en såpass nationalistisk och krigisk sida. Men det beror förstås på teologin om kristen sionism, som är obiblisk och det största kryphålet för våldsbejakande kristendom i Sverige idag.

På min engelska blogg skriver jag en serie som heter The Promised Land om varför kristen sionism inte stämmer överens med Bibeln. Men jag tycker att även om kristna har övertygelsen att det judiska folket ska tillbaka till Israels land så finns det ingen anledning att anse att livsmedelsaffärer ska dölja om apelsiner kommer från bosättningar. Det finns ingen anledning att stödja ockupation och våld. Tvärtom, det bara strider mot hur Jesus modellerade lärjungaskap och helgelse. Vi ska vara fridens barn som älskar och välsignar människor. Såna här dumheter bör det inte finnas utrymme för i Kristi kropp.

Här kan du delta i Svenska kyrkans kampanj för att urspungsmärka israeliska varor.

50 kommentarer

 1. Bra Micael ,jag har mött den Israeliska fredsrörelsen förra året även de säger ockupationen måste få kosta och uppmanar oss till bojkott. Citat” Krav på politisk handling. Den internationellt erkända gränsen mellan Israel och den ockuperade Västbanken måste respekteras. Ett sätt att göra detta är att kräva märkning av varor som producerats av bosättarna.” slut citat Det är inte en svensk sk.” Israelhatare” som skrivit den utan svenska företrädare för ”Judar för Israelisk-Palestinsk Fred.” ur Märk bosättarnas varor

  Vi kristna satta till att skapa fred och försoning. Vår uppgift är inte att stödja bosättare som som bränner ner palestiniers olivträd. Vi som ställer krav på staten Israel att följa folkrätten gör det inte för att vi hatar utan för att vi vill deras väl.

  Gilla

 2. ”Detta har fått många, inte minst kristna, att bli rasande.” Först ska jag säga, att detta stämmer inte med mig. Det är alldeles för milt. Jag blir topp tunnor rasande över den här sorteringen, selektering på synnerligen falsk grund. Jag blir något som inte kan uttryckas annat än med ord som inte ingår i mitt praktiska ordförråd.

  Svenska kyrkan och delar av andra religiösa samfund har positionerat sig till vänster så till den milda grad att all sans och måtta fått stryka på foten. Vem är så naiv att den inte ser vad som pågår, när Israel – en demokrati omgiven av avskyvärda diktaturregimer – ständigt utsätts för negativ särbehandling där andra i lugn och ro kan tortera och lemlästa och förfölja kristna tämligen opåtalat.

  Exemplet med killen på gatan är befängt. För att det ska ha någon relevans får du istället tänka dig att ett antal killar blir kontinuerligt misshandlade. Hjälpen kommer från de stora skaror som fokuserar helt på en kille i mängden och lämnar andra åt öden som inte är mildare.

  Det främsta syftet med bojkotten är propagandavärdet.

  Gilla

  1. Så, man måste tycka att det måste vara hemligt om apelsiner kommer från bosättningar för att inte vara till vänster till den grad att ”all sans och måtta fått stryka på foten”? Är definitionen på sanslöshet att man vill veta var varor kommer ifrån?

   Gilla

  2. Hans , Alex Awad är palestinier, pastor i East Jerusalem Baptist Church och är lärare på Betlehem Bible College, här skriver han i  ”Come and See” som är publicerad av en grupp arabiska kristna från Israel ( Nasaret) ”Kristna besudlar sitt vittnesbörd i världen när de fortsätter att stödja eller vara passiva för de kvardröjande orättvisorna i Palestina. Den israeliska regeringen vägrade att stoppa byggandet av judiska bosättningar på Västbanken för att förhandlingarna återupptas. ” ur
   Alex Awad

   Gilla

 3. Du Micael som verkar vara så klok och smart och ändå kan du skriva så enögt och dumt.

  När Israel kan lita på att att araberna i Gaza och Västbanken verkligen vill ha fred och inte en fejkad fred för att sedan förinta Israel, så skulle det bli fred och välstånd för hela regionen. Alla skulle haft det mycket bra med högt välstånd för alla, OM de s k palestinierna inte hela tiden valt att satsa på våld och terror.

  Det ligger en djup sanning i det som Golda Meir sa en gång: När de arabiska mödrarna älskar sina barn mer än de hatar judarna, så blir det fred. (på Goldas tid var inte det palestinska folket uppfunnet, det skapades av Arafat)
  Må Gud bota dig från din enögdhet. 🙂

  Gilla

   1. Nej, men det vore bra för alla parter att man köper av alla som producerar i Israel och i det övriga området som kunnat vara en palestinsk stat om man inte hatat judarna så kopiöst.

    Gilla

  1. Du Gerdvall ”man inte hatat judarna så kopiöst” Om Israel började behandla palestinierna som människor? läs

   I Jordandalen, nära byn AlÁuja, bor Khaled. Khaled är en kristen palestinier, som äger sin mark och har papper på det. På hans mark finns en brunn, som förr gav 50 kubikmeter vatten i timmen. På grund av att bosättarna gräver nya brunnar och pumpar bort vatten, har det påverkat Khaleds brunn så att den nu bara ger 5 kubikmeter i timmen. Naturligtvis märks det även på hans odlingar. Bananträden, som Khaled odlade förr ,och som var hans stolthet och stora inkomstkälla, finns inte längre.1957 var brunnen 17 meter djup. Nu har Khaled fått gräva ner till 40 meter eftersom vattnet försvinner.

   Även om en palestinsk familj har en brunn nära sin mark, pumpar bosättarna bort allt vatten till sina odlingar. Palestinierna får köra lång väg och köpa sitt vatten dyrt från tankar, som har ställts upp.För att kunna överleva, arbetar de åt bosättarna. Lönen är dålig enligt Fadi. Från att 98% av palestinierna arbetade i jordbruket, på sin egen mark, är det nu bara 2% som gör det. Ur SKR Möte i Jordandalen

   Gilla

   1. ”Du Gerdvall ”man inte hatat judarna så kopiöst” Om Israel började behandla palestinierna som människor?”

    En liten påminnelse – att hata judarna så kopiöst har araberna med andra gjort redan innan staten Israel grundades!

    Gilla

    1. Israel kör in lastbil efter lastbil kontinuerligt till Gazaremsan. Dessutom jobbar det tusentals palestinier på judiska arbetsplatser. Fråga araberna i Israel om de hellre vill ha palestinskt styre, så får du en annan bild.
     Har du besökt Israel och åkt runt och sett landet?

     Gilla

     1. Tydligen har du uppfattat att min ”påminnelse” var avsedd för dig.
      Påminnelsen riktades till E. Berglund ( Dessa mina minsta bröder) ”Du Gerdvall ”man … ”.

      Gilla

     2. Ok, då förstår jag vad ditt inlägg handlade om. Jag håller med i ditt svar till Berglund.
      Gud välsigne dig!

      Gilla

 4. PS Läser man Ulf Öfverbergs sätt att argumentera i debattinlägget ” Vilka fler länder ska kyrkan bojkotta? ” leder till uppenbart absurda slutsatser. Så länge man inte kan bojkottar Indien , Ryssland , Iran , Kuba , Syrien eller Kina kan man inte bojkotta Israel. Att försöka sig på en köpbojkott av Syriska varor eller från Kina är inte särskilt verkningsfullt, man ”måste väja de strider man anser sig kunna vinna.” Dessutom Kina och Syrien är diktaturer, Israel är en demokrati och har en hemmaopinion. Argumentationen känns igen från bojkotten av Sydafrika DS

  Gilla

 5. Micael, den där retoriska tuvhoppningen är under din intellektuella kapacitet. Du vet att jag inte uttryckt någon som helst åsikt om värdet av en ursprungsmärkning. Jag har inte heller knystat om att det skulle vara befängt att veta varifrån varorna kommer. Vilket hade varit befängt, eftersom jag inte har någon uppfattning om märkningen.

  Du dödar debatten med din avsiktliga förvrängning av kommentarer. Du hade samma raljanta snedtolkning av min kommentar i ett tidigare diskuterat ämne.

  Gilla

  1. Hej Hans!

   Nu skrev du faktiskt ovan att du blir ”topp tunnor rasande” av Svenska kyrkans agerande, att Svenska kyrkan ”har positionerat sig till vänster så till den milda grad att all sans och måtta fått stryka på foten” för att de utsätter Israel för ”negativ särbehandling där andra i lugn och ro kan tortera och lemlästa och förfölja kristna tämligen opåtalat”, och du säger att ”Det främsta syftet med bojkotten är propagandavärdet.” Eftersom blogginlägget ovan handlar om hur just Svenska kyrkan förespråkar ursprungsmärkning drabbades jag av illusionen att din kommentar relaterade till detta, och ville med min kommentar visa på att ursprungsmärkning inte alls är en konstig idé. Och nu verkar du hålla med mig om det, så det är ju bra 🙂

   Guds välsignelse!

   Gilla

 6. Det som många kritiker till bojkott av israeliska varor stör sig på är nog att man dömmer olika länder med olika måttstockar. Man har en tendens till att vidta fler åtgärder och dömma staten Israel hårdare än t.ex många av deras grannländer. Eller ta konflikten Israel-Palestina t.ex, min universitetslärare sa så här att den konflikten var relativt ”ren” jämfört med många andra konflikter i världen (t.ex kriget i Kongo). Ändå får den konflikten mer uppmärksamhet.

  När man använder olika måttstockar så kan man börja fundera på om det ligger en antisemitism bakom. Det finns ju en lång historia av Antijudaism, som senare övergick till antisemitism, i Europa. Tror inte att vi ska underskatta dess påverkan på oss idag.

  Jag menar inte att det i sig är antisemitiskt att bojkotta vissa israeliska varor. Jag säger inte heller att jag varken är för eller emot det. Men om man gör det då bör man gör liknande bojkotter mot grannländer som gör liknande brott. Förstår du hur jag menar?

  Gilla

  1. Hej Emanuel!

   Ja, Israel-Palestinakonflikten är i media världens mest uppmärksammade konflikt, vilket är väldigt oproportionerligt. Dock går det varken att anklaga Svenska kyrkan eller mig för att inte uppmärksamma och agera för fred i andra områden. Jag har skrivit och agerat väldigt mycket för just DR Kongo, mycket mer än i den här frågan, Svenska kyrkan har ett massivt internationellt arbete och jobbar just nu aktivt för fred i Sydsudan samtidigt som de förmedlar humanitär hjälp dit via Lutherska världsförbundet.

   Min poäng är dock att även om Svenska kyrkan inte gjorde ett skvatt för Sydsudan utan bara fokuserade på fred i Israel och Palestina så går det inte att användas som argument för Israels försvar eller för att de inte ska arbeta så hårt för fred i Israel och Palestina. Det går att använda som argument för att de också bör arbeta i Sydsudan, men det kan inte på något sätt rättfärdiggöra Israels ockupation av palestinskt land och extrahering av palestinska naturresurser och vatten. Synden blir inte mindre för att någon annan syndar mer. Man kan inte försvara ockupation och krig som bryter mot internationell rätt med ”jamen de där då är ju ännu dummare!”

   I Gamla Testamentet tillrättavisar Gud ofta Israels folk för att de inte visar barmhärtighet och bryter mot Hans bud. Ingenstans i Bibeln står det att judar är felfria, tvärtom, vi är alla syndare och alla gör vi ont mot våra medmänniskor. Så jag förstår inte varför så många kristna måste påstå att FN har fel om internationell rätt (vilket är en självmotsägelse), att ockupation är bra, att det är för palestiniernas bästa att de inte får ha en egen stat med rösträtt, och så vidare. Vi ska stå upp för Guds Rike, inte låtsas som att en världslig stat gör allting rätt.

   Gilla

   1. ”Ja, Israel-Palestinakonflikten är i media världens mest uppmärksammade konflikt, vilket är väldigt oproportionerligt.”

    problemet är att du Micael och många andra uppmärksammar enbart de fel Israel gör i denna konflikten, man får sällan höra något om de som vill utrota judarna och använder sig av mänskliga sköldar för att misskreditera Israel. Sen om du och andra visar på andra konflikter i världen spelar inte så stor roll, utan det är ensidigheten i just Israel – islamist problematiken som oftast Israel målas ut som den största skurken. Av vad jag läst här i alla fall.

    mvh

    Gilla

    1. jag skrev ” Sen om du och andra visar på andra konflikter i världen spelar inte så stor roll” menar såklart inte att det är onödigt 🙂

     Sen tänkte jag ge lite perspektiv, vad är en ockupation jämfört med en idé om etnisk rensning av ett folk?

     Gilla

 7. Micael, nej det verkar inte alls som att jag håller med dig, och det vore definitivt inte bra.

  Detta är vad jag säger: ”Jag blir topp tunnor rasande över den här sorteringen, selektering på synnerligen falsk grund.” Till ytterligare förtydligande fortsätter jag med att påpeka, att Israel ”…ständigt utsätts för negativ särbehandling…”. Min eventuella uppfattning om ursprungsmärkning i sig har jag inte ens antytt. Det håller inte att skoja(!) sig till att jag sagt annat än jag sagt eller att jag skulle hålla med dig.

  Inbördeskriget i Syrien och dess fruktansvärda följder får inte innebära att vi inte har kapacitet att också engagera oss för andra länder, skriver Fredrik Malm (FP), på SVT Debatt. Han fastnar inte i den ideologiska låsningen att till varje pris ta ställning ensidigt. Här är det saken i sig som gäller. I ett annat inlägg säger Malm: EU måste ingripa för att skydda civila i Sudan och Centralafrika.

  Jag har gjort en liten inventering av olika personers och organisationers internationella engagemang. Men jag har svårt att se motsvarigheten till delar av kristenhetens heta engagemang mot Israel. Ship to Gaza… En kvinna gift med en jude berättade i en artikel om sin syn på Israel. Hon bemöttes av i ett debattinlägg av 11 kvinnor som just besökt landet och undrade vilket Israel hon hade besökt. På själva julafton hade en tidning en debattartikel av 10 personer, som besökt Betlehem i regi av Sveriges ekumeniska kvinnoråd. Inläggen rundar tragedin med förföljda kristna. Det hela går alldeles uppenbart ut på att från Israels fienders sida agitera utan någon ansats till balans eller försökt till objektivitet.

  Efter samma ensidiga mönster har det hållits demonstrationer mot våldet. Det kan jag ställa upp på. Men jag blir lika lite glad som i det här ämnet, när det visar sig att det inte var fråga om våldsbekämpning. Det var fråga om bekämpning av våld från höger. Våldet från vänster var inte aktuellt, vilket var förståeligt med tanke på att kända våldsverkare på vänsterkanten fungerade som initiativtagare. Efter samma eländiga mönster uppträder Svenska kyrkan och andra delar av kristenheten i ett alltför övertydligt syfte.

  Mot den bakgrunden är det väl inte så lyckat att säga att jag håller med dig; du vill ju inte förknippas med den åsikten.

  Gilla

 8. Tack Michael för din blogg och allt gott i ditt arbete för en rättvis fred och för ditt inlägg om ursprungsmärkning av varor från den ockuperade västbanken
  Emanuel

  Gilla

 9. Mats Tunehag skriver följande angående medias vinklade nyhetsrapportering:

  ”Medias ungefärliga formel gällande Israel är ofta: ”Det började med att Israel slog tillbaka”.

  Nu ser man det igen, under de sista dagarna av 2013:

  DN: ”Israel besvarade raketattack”

  The Telegraph: ”Israel strikes back after rockets are fired from Lebanon”

  Washington Post: ”Israel launches ‘massive shelling’ into southern Lebanon after rockets fall”

  Riktig nyhetsjournalistik skulle givetvis först uppmärksamma att Israel blivit attackerat, att man skjuter granater och missiler från Libanon in mot civila områden i Israel. Men icke. Man sätter rubriker så att Israel framstår i dålig dager. Man skapar intryck av att Israel startar, när man i verkligheten försvarar sig.

  Tänk er följande rubrik från hösten 1939: ”Polacker skjuter och mördar tyskar, efter Tysklands inmarsch.””

  Gilla

   1. Jag var medveten om att den inte helt matchar artikeln, men mitt inlägg speglar ändå attityden hos medierna i allmänhet. I den bemärkelsen befinner den sig i alla fall i periferin av ämnet.
    Jag förstod av din reaktion att mitt inlägg träffade rätt i alla fall. 🙂

    Gilla

 10. Bästa sättet att slippa ursprungsmärka Israeliska varor är enstatslösningen. Den skulle ge välstånd till hela Mellanöstern.

  Gilla

 11. Så tackesegelse kraft lyfter från min insida när det talas om Isreal och detta lands svår tid och vi behöver be för detta löfternas land och välsigna och köp deras produkter med tyst bön för deras frälsning i Jesus blod som har ännu inte riktig landat till ,tack med välsigenelse in Jesus namn ,keijo södertälje

  Gilla

 12. Har läst en del av debatten, men vad står det i BIBELN om detta ? Det står att de som står emot ISRAEL , de står också emot GUD, de strider mot herren själv. De som välsignar Israel de blir själva välsignade. Så ni på vänster kanten bör bedja om hjälp av Herren så ni kan se klart. Det står också om de som står till vänster, de är liknade med getterna och de som står till höger liknas vid fåren. Och fåren har herren själv dött för, så att de skall få förlåtelse för sina synder och få dela paradiset med honom.

  Gilla

  1. Hej Maria!

   Jag skrev ett blogginlägg för något år sedan om just detta att många kristna sionister drivs av rädsla för de är övertygade om att en viss åsikt om staten Israel som bildades 1948 är vad Gud kräver av alla kristna och om man har fel åsikt om denna fråga är man fördömd, https://helapingsten.wordpress.com/2012/11/26/israels-roll-en-marginell-teologisk-fraga/ Med andra ord är Israelfrågan helt frälsningsavgörande. Detta är dock i rak motsats till vad Bibeln lär. Frälsningsavgörande är vad vi tror om Jesus Kristus, Guds Son och världens frälsare, INTE en världslig stat. Naturligtvis ska vi välsigna det judiska folket och behandla dem väl, men Bibelns Israel syftar just på denna trosgemenskap och inte en stat. Staten Israel i dagens samhälle är inte samma sak som folket Israel i Bibeln.

   Och åsikten om denna stat kan omöjligen vara frälsningsavgörande eftersom Nya Testamentet aldrig säger att det skulle vara det. Faktum är att Nya Testamentet aldrig säger att judarna ska återvända till Israel, eller att en israelisk stat skulle ha något att göra med Jesu återkomst. Detta idéer uppstod hundratals år senare, det finns ingen i fornkyrkan som predikade kristen sionism utan teologins spridning idag beror på dispensitionalismens spridning under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 13. Micael Grenholm: ”Naturligtvis ska vi välsigna det judiska folket och behandla dem väl, men Bibelns Israel syftar just på denna trosgemenskap och inte en stat. Staten Israel i dagens samhälle är inte samma sak som folket Israel i Bibeln.”

  – Den åsikt du låter skymta fram här kallas ersättningsteologi och det är dessutom snudd på antisemitism. Erkänner du inte dagens judar som Israels folk? Att dagens israeliska samhälle inte är detsamma som på bibelns tid, är det väl ingen som hävdat. Vilka samhällen är desamma efter 2000 år? Men anser du inte att dagens judar är det folk som Gud gett sina löften till? Erkänner du dem inte heller som judar?

  Jag får inte ha synpunkter på dagen misslyckade invandringspolitik utan blir bortmodererad, men du ger dessa minst sagt märkliga på gränsen till rasistiska uttalanden.
  Mvh

  Gilla

 14. Jag håller med Micael ”Bibelns Israel syftar just på denna trosgemenskap och inte en stat. Staten Israel i dagens samhälle är inte samma sak som folket Israel i Bibeln.”

  ”Alla är ni nämligen genom tron Guds söner, i Kristus Jesus. Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er Kristus. Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Men om ni tillhör Kristus är ni också avkomlingar till Abraham och arvtagare enligt löftet. ”Galaterbrevet 3:28-29 : )

  Gilla

  1. Herr Berglund, att du inte anser att det finns judar har jag förstått länge, men att grekerna också har försvunnit var en nyhet. Vart tog dom vägen? 😦
   Mvh

   Gilla

 15. PS Om Micael tillåter kan jag kenomendera ta del av en föreläsningssereie av Bernt Jonsson var tidigare chefredaktör för den kristna tidningen Sändaren. Han har ett långt engagemang i freds- och konfliktfrågor under flera decennier. Han är kristen , aktiv i Uppsala missionskyrka. Gäskrönika: Kristen sionism – teologi som håller?- Del 1-6
  Här finnslänken:

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2013/03/kristen-sionism-1.html

  Gilla

 16. Till SÅ Gerdvall ”men att grekerna också har försvunnit var en nyhet. Vart tog dom vägen?”
  Du visar bara din okunnighet att förstå en bibeltext av Apostelsn Paulus som skrivit Galaterbrevet. 🙂 Han menar att etniska tillhörigheten är är oväsentlig i vårt förhållande till Gud ”Alla är ni ett i Kristus Jesus.”

  Gilla

  1. Precis, texten handlar om ett i Kristus, vilket jag väl har förstått sedan många år. Men betyder detta att det judiska folket inte finns eller att Gud inte har några planer för detta folk inom ramen för ”i Kristus”? Du resonerar som om Guds upprättelseplan och frälsningshistoria är fullbordad i och med att Messias som Guds lidande tjänare har kommit. Verkligheten är att vi lever mitt i ett skeende där Guds plan med sitt förbundsfolk kommer att fullbordas. Utan ett fysiskt judiskt folk skulle fullbordandet av Guds plan inte lyckas. Jesus kommer inte tillbaka till en palestinsk stat som är ”judenrein”. Har du någon gång fördjupad dig i vad Paulus menar med detta? Om inte så gör det.

   ”Jag frågar nu: Inte har de väl snubblat för att de skulle falla? Visst inte. Men genom deras fall har frälsningen kommit till hedningarna, för att detta skulle väcka deras avund. Och om deras fall har varit till rikedom för världen och deras fåtal varit till rikedom för hedningarna, hur mycket mer skall då inte deras fulla antal* vara det?”
   Rom 11:11-12
   Mvh

   Gilla

   1. Du skall vara försiktig med sådana formuleringar;
    ”Jesus kommer inte tillbaka till en palestinsk stat som är ”judenrein”.”, det kan du tacka Mahmoud Abbas – Abbas says Jesus was a ‘Palestinian messenger’…..
    http://www.nebraska.tv/story/24290014/abbas-says-jesus-was-a-palestinian-messenger

    Nu måste Wikipedia ändra uppgifterna om ”Jesus, (sv. uttal /jeːsɵs/) från Nasaret, också kallad Kristus, var en i Galileen och Judeen kringvandrande judisk predikant.”;)

    Gilla

    1. Varför skall jag vara försiktig med att säga det som är sant? Judarnas kung kan väl inte bli kung utan ett judiskt folk? Hur tänker du Jerry?
     Gud välsigne dig!

     Gilla

     1. Jag var cynisk med anmärkningen eftersom det är inte första gången som bloggen ”Dessa mina minsta bröder” vill framställa Jeshua Hanotzry som en palestinier – inte som hebréer.

      Jag är övertygad att när jag påpekar att en kännd judisk palestinier (nämligen Ariel Sharon) gjorde fel att ha tillyt för arabiska palestiniers freds strävan, så blir jag som vanligt stämplat som islamofob.

      Gilla

 17. Till SÅ Gerdvall även jag kan ”stapla bibelord” Två frågor till dej
  1.Om Gamla testamentets profetior inte uppfylls i Jesus när ska då staten Israel ärva jorden?

  Herren uppenbarade sig för Abram och sade: ”Åt dina ättlingar skall jag ge detta land.” Abram byggde där ett altare åt Herren, som hade uppenbarat sig för honom. 1 Moseboken 12:7

  Det var inte genom lagen som Abraham eller hans efterkommande fick löftet att ärva världen, utan genom den rättfärdighet som kommer av tro. Om arvingarna är de som håller sig till lagen, då är tron tom och löftet upphävt. Ur Romarbrevet 4:13-14

  Men nu gavs löftena åt Abraham och hans avkomma. Och det heter inte: ”och åt dina avkomlingar”, som om det gällde många, utan det talas om en enda: och åt din avkomma, och det är Kristus. Jag menar: ett testamente som Gud själv en gång har förklarat giltigt kan inte upphävas av den fyrahundratrettio år yngre lagen, så att löftet skulle sättas ur kraft. Om arvet berodde på lagen kunde det ju inte längre bero på löftet. Men nu är det genom sitt löfte som Gud har skänkt arvet åt Abraham. Ur Galaterbrevet 3: 16-18

  2: Om Gamla testamentets profetior inte uppfylls i Jesus har då Gud fler ”egendomsfolk”?

  Om ni nu lyssnar till mig och håller mitt förbund skall ni vara min dyrbara egendom framför alla andra folk – ty hela jorden är min – och ni skall vara ett rike av präster och ett heligt folk som tillhör mig. Detta är vad du skall säga till Israels folk.” Ur 2:a Mosebok 19:6-7

  Men ni är ett utvalt släkte, kungar och präster, ett heligt folk, Guds eget folk som skall förkunna hans storverk. Han har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus. Ni som förut inte var ett folk är nu Guds folk. Ni som förut inte fann barmhärtighet har nu funnit barmhärtighet. Ur 1:a Petrusbrev 2:9-10

  Gilla

  1. Berglund: 1.Om Gamla testamentets profetior inte uppfylls i Jesus när ska då staten Israel ärva jorden?

   – När Messias kommer som Messias ben David. Han sade till Jerusalems judar: Ni kommer inte att se mig förrän ni säger (välkomnar mig): Välsignad är han som kommer i Herrens namn”. Ordet Eretz kan betyda Israels land, marken eller hela jorden.

   Berglund: 2: Om Gamla testamentets profetior inte uppfylls i Jesus har då Gud fler ”egendomsfolk”?

   – Alla profetior som syftar på Messias första kommande har uppfyllts, men det finns också profetior som handlar om upprättelsen av Israels folk och land, de kommer också att uppfyllas i Guds tid. Det vi ser nu är inte uppfyllelsen av dessa profetior. De kan möjligen ses som en inledning på den verkliga uppfyllelsen, men det är långt kvar.
   Ja, det finns bara ett gudsfolk ”i Messias”, men det finns också ett Israel som är det omskurna förbundsfolket som består av de omskurna judarna både de som är ”i Messias” och de som inte än är ”i Messias”. Men till slut när allt är upprättat så är alla ”i Messias” och Gud har blivit allt i alla och Han är den Ende och hans namn är ett.

   ”Nu invänder du kanske att grenarna bröts bort för att du skulle ympas in. Du har rätt, för sin otros skull bröts de bort, men du står kvar genom tron. Var inte högmodig utan lev i fruktan. Ty om Gud inte skonade de naturliga grenarna skall han inte heller skona dig. Se här Guds godhet och stränghet: hans stränghet mot dem som föll, hans godhet mot dig, om du blir kvar i hans godhet, annars blir också du borthuggen. Men även de andra kommer att bli inympade, om de inte blir kvar i sin otro. Gud har ju makt att ympa in dem igen. Ty om du har blivit borthuggen från det vilda olivträd som du av naturen tillhörde, och mot naturen har inympats på ett äkta olivträd, hur mycket lättare kommer då inte dessa naturliga grenar att ympas in på sitt eget olivträd.” Rom 11:19-24

   – Läs sista versen igen, så ser du att det är lättare för Gud att inympa de naturliga grenarna än det var att få dig inympad. Tacka Gud att han förstockat en del av israel så du fick chansen att få evigt liv. Det är bara genom Messias som det eviga livet förmedlas. Var du glad för det! 🙂
   Mvh

   Gilla

 18. Till SÅ Gerdvall du skriver ”Tacka Gud att han förstockat en del av israel så du fick chansen att få evigt liv. ” När jag läser Jesu missionsbefallning “Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut. “ ur Matteus evangelium kap 28
  Så läser jag in att redan där att hans frälsning gäller alla folk oavsett om judarna tog emot hans frälsning under apostlarnas tid eller inte. Vi hedningar är inte någon ersättning för att inte de tog emot Jesus vi är alla likställda.

  Du skriver även ” men det finns också profetior som handlar om upprättelsen av Israels folk och land, de kommer också att uppfyllas i Guds tid. Det vi ser nu är inte uppfyllelsen av dessa profetior. De kan möjligen ses som en inledning på den verkliga uppfyllelsen, men det är långt kvar.”
  Ok det ligger ju i framtiden, men vi diskuterar nutid, och den nuvarande staten Israels ockupation.

  Min vän I Betlehem skrev just om denna teologi “För de palestinska kristna, som har levt och överlevt i det heliga landet och kallade det hem i århundraden, är detta inte bara en akademisk fråga, utan en personlig fråga med omedelbara konsekvenser. “ Ur http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/06/teologi-om-landet.html

  Jag tycker fler kristna borde besöka sina kristna bröder och se verkligheten, det har jag gjort. Se denna film American Pentecostals & Evangelicals meet Palestinian Pentecostals & Evangelicals and learn about the Israeli-Palestinian situation. 5 nov 2010 här är länken:

  Gilla

  1. Berglund: ”Så läser jag in att redan där att hans frälsning gäller alla folk oavsett om judarna tog emot hans frälsning under apostlarnas tid eller inte. Vi hedningar är inte någon ersättning för att inte de tog emot Jesus vi är alla likställda.”

   – Att Gud planerat för alla människors frälsning har jag aldrig ifrågasatt. Likväl skriver Paulus att detta blev en verklighet genom Israels ”fall” och att de ”snubblat”. Om du väljer att inte tro det Paulus skriver, så är det din sak, men kritisera inte mig för att tror på den uppenbarelse om Guds rådslut som Paulus fått.

   ”Jag frågar nu: Inte har de väl snubblat för att de skulle falla? Visst inte. Men genom deras fall har frälsningen kommit till hedningarna, för att detta skulle väcka deras avund.” Rom 11:11

   Om ändrar dig och tror Paulus ord, så finns det all anledning att du skall tacka Gud för att Israel snubblat. Jag tackar Gud för det i alla fall.

   Om man har denna bibliska syn på frälsningshistorien, och inte den övermodiga ersättningsteologin, så kommer man också tillrätta med allt annat som du missförstått.
   Gud välsigne dig till att omvända dig!

   Gilla

 19. Jag uppmanar all att handla så mycket ni bara kan från Israel! Sen kan jag inte låta bli att små le… Men finns det verkligen någon 2014 som tror att ISRAEL är begränsad till sina varor typ apelsiner? Hela världen är beroende av Israelisk teknologi ! . listan blir väldigt lång! 🙂 Tack Herre för Israelerna de är sanneligen en välsignelse för oss alla!

  Gilla

  1. Betta , du överdriver inte med scenerier från akuten någonstans i Sverige, många vägrar att inse att världen är beroende av Israelisk teknologi!

   Minsann listan är väldigt lång – Här kommer en YouTube-video till dig! http://www.youtube.com/watch?v=STGMASYmYNU

   Israelerna de är sanneligen en välsignelse för oss alla, trots att många har annan åsikt.

   Gilla

  2. Tror du missförstår lite Betta, initiativet ovan handlar om ursprungsmärkning, dvs. att konsumenter ska veta vart varor kommer ifrån så att de som vill kan undvika att köpa varor på ockuperad mark. Sjukvårdsutrustning och annan avancerad israelisk teknik tillverkas inte på ockuperad mark, utan där handlar det om just apelsiner och andra livsmedel.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 20. Ett scenarie på akuten någonstans i Sverige

  -Nej tack ingen hjärtmaskin till min gamle far. Jag har hört att den är en Israelisk uppfinning.

  Gilla

 21. Man behöver inte veta var varorna kommer ifrån, det är mobbing att bojkotta länder för deras politiska åsikter. Att mobba är enligt svensk lag, brottsligt, oberoende vad det gäller. Sedan att vänstern gärna sprider bojkott är mycket dåligt, trodde att dom var bättre än så !!! Usch !! Också besviken på SVENSKA KYRKAN som tydligen styrs av vänstern !! 😦

  Gilla

  1. Läser man ”Dessa mina minsta bröder” bloggen så vet man att SVENSKA är fylld med individer som stödjer vänstern, eller är själva vänstervridna.

   DMMB blogg författaren hyllar Göran Rosenberg.
   Det är minsann tråkigt politisk korrekthet av Göran Rosenberg som helt och hållet kapitulerade inför islamismen och antisemitismen!

   Göran Rosenberg är sonen till överlevande från koncentrationsläger Auschwitz, men han sätter dövörat till islamisternas program att utplåna staten Israel och även judarna.
   Se iranska TV program i ämnet; http://youtu.be/DxpcHl2jj20

   För att bättra på humöret se på denna både roliga och tänkvärda film igen;

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s