Jesus är Fredsfursten: min predikan för de rumänska tiggarna

UNT har idag ett långt reportage om mina vänner Doinita, Denisa, Renato, Promisiunia och lille Emanuel. Fler och fler människor får upp ögonen för att tiggare hör och häpna är människor, och det gläder mig att en majoritet av Uppsalas befolkning vill ge dem härbärge. Kommunen verkar lyssna också, så be att kommande vinter verkligen blir bättre för våra rumänska syskon än den förra vintern var.

Som ni kanske minns hade min församling äran att få ta emot ungefär 20 romska rumäner på vår ”Gå ut – kom in”-gudstjänst på palmsöndagen för en dryg månad sedan. Alla romska rumäner jag har lärt känna är brinnande pingstvänner. Denisa var där, liksom Cristi och Alina och många andra jag lärt känna genom mitt engagemang i Stadsmissionen och på Korskyrkans natthärbärge. Cristi talar ju flytande svenska så han fick vara tolk på mötet. Vi åt fika, sjöng lovsång, bad högljutt tillsammans och sedan höll jag följande predikan:

Jesu intåg i Jerusalem är en pacifistisk manifestation. Evangelisterna är tydliga med att när Hans åsneridande in genom den heliga stadens portar är ett uppfyllande av Sakarja 9:9-10:

Fröjda dig storligen, du Sions dotter!
Höj jubelrop, du Jerusalems dotter! Se, din konung kommer till dig,
rättfärdig och segerrik är han. Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna,
på en åsninnas föl.
Jag skall utrota vagnar ur Efraim och hästar ur Jerusalem.
Stridens bågar skall utrotas, och han skall tala frid till hednafolken.
Hans herravälde skall nå från hav till hav,
och från floden intill jordens yttersta gränser.

Pontius Pilatus och andra härskare red inte på löjliga åsnor, de red på ståtliga stridshingstar för att demonstrera vapenmakt och kontroll. Jesu mandat är dock att tala fred till hednafolken genom att utrota krigsredskapen, han är Fredsfursten som bränner upp stridsutrustningen (Jes 9:5-6). Han står för ickevåld och fiendekärlek, och Han är mäktigare än Pilatus och alla andra politiker därför att Han kan uppväcka döda och ge människor evigt liv.

Folket och barnen firar Hans intåg genom att ropa ”Hosianna!” Mina rumänska åhörare lyste upp när jag sa det och ropade själva ”Hosanna! Hosanna!” Vet ni vad det betyder, sa jag. Fräls oss. Rädda oss, hjälp oss! Folkskaran inte bara välsignar Davids Son, de ropar i desperat nöd att de ska bli räddade. Varför, frågade jag mina rumänska vänner. För att de är fattiga, förtrycka och plågade av djävulen. Men Jesus, kan rädda dem från allt det och ge dem evigt liv, och det är därför vi prisar Honom.

Kategorier:

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s