Varför alla bör leva som på Costa Rica

En av mina bästa vänner Andreas Lundström, som jag har äran att dela kollektiv med, har gjort denna fantastiska animation om hur vi kan arbeta för en rättvisare och hållbarare värld. Jag står för både berättarröst och manus. Andreas har även hjälpt mig sätta ihop min allra första e-bok som handlar om Bibelns syn på rikedom, fattigdom och ekonomisk utjämning, som ni kan ladda ner gratis här: God vs Inequality.

Jag har länge predikat den bibliska visionen om ekonomisk utjämning, att rika inte ska vara rikare än fattiga utan att det ska vara ”lika för alla” (2 Kor 8:14). Jag har förespråkat enkel livsstil och miljömedvetenhet. Men hur ska detta se ut i praktiken? Skulle alla vara fattiga som kyrkråttor om vi delade världens resurser lika? Var går gränsen för en enkel livsstil?

Det är egentligen inte så svårt att räkna ut. BNP för hela världen, Gross World Product, ligger på ungefär 13 000 dollar per capita. För att få ett hum om vad det innebär i praktiken kollade jag på vilka länder som ligger på samma nivå när det gäller BNP per capita, och en av dem var Costa Rica. Ett land jag kände igen från följande TED-talk:

Nic Marks är en av arkitekterna bakom Happy Planet Index, som strävar efter att erbjuda ett bättre alternativ än BNP när det gäller att mäta länders välmående. HPI mäter hur stor andel av befolkningen som säger sig vara lycklig, hur lång medellivslängden är samt hur stort ekologiskt fotavtryck de gör. Och i Costa Rica är stor andel av befolkningen lycklig, medellivslängen är längre än i USA och de använder bara en fjärdedel av de naturresurser ett typiskt västland använder. De hamnar därför på plats nummer ett i Happy Planet Index.

Costa Rica är också kända för att ha avskaffat sin armé redan 1948, vilket har gjort att de kunnat utveckla sociala trygghetssystem för pengar som annars hade gått till militären. Vidare är det soligt, de har vacker natur och befolkningen är kristen. Vad sägs, ska vi inte ta och bli Costaricianier allihopa? 13 000 dollar är ca 85 000 kronor per år, dvs. 7000 kronor i månaden. Jag klarar det i vart fall, hur ser det ut för er? 🙂

costa rica

13 kommentarer

 1. Micael, att armén avskaffades, tror du att det har något med att USA inte skulle tillåta att Costa Rica skulle invaderas av främmande makt?

  ”Sexturism står för 10% av den miljardstora turistindustrin. En bidragande orsak till den stora andelen sexturister kan vara att prostitution är lagligt i landet.” (citat Wikipedia)

  – Hmm, befolkningen var kristen, skrev du. ;(

  Gilla

  1. Hej SÅ!

   Ja, inget land är ett paradis förutom Guds Rike, vi är alla drabbade av synd. Grejen är förstås inte att Costa Rica är 100% perfekt, men jag vill peka på att de lyckats ge människor en lång livslängd och ett lyckligt liv utan att förstöra miljön och spendera särskilt mycket pengar. Det är helt enkelt möjligt att leva enkelt och ha det ganska bra, och det är där vi bör inspireras av Costa Rica. Inte av deras sexturism.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 2. Men din artikel beskrev närmast Costa Rica som just ett paradis. Prostitutionen blir inte mindre problematisk för de som är inblandade i detta bara för att staten legaliserat denna synd. Tänk om Sveriges ekonomi skulle baseras till 10% av sex och prostitution? Vilken omfattning skulle det då ha?
  Du bör nog undersöka Costa Rica med andra ögon än Nic Marks för att få en sann bild av läget.

  Gilla

  1. Jag har inte försvarat sexturism och prostitution på något sätt SÅ, jag har pekat på att om världens resurser var rättvist fördelade så skulle vi ha samma BNP per capita som Costa Rica, och Costa Rica förenar lång medellivslängd med lågt ekologiskt fotavtryck. Jag har inte påstått att det är ett syndfritt land, jag pekar på hur de förenar ett långt lyckligt liv med miljövänlighet. Kolla in http://holyspiritactivism.wordpress.com/2014/05/30/is-costa-rica-heaven-on-earth/

   Guds välsignelse!

   Gilla

 3. Pingback: Om pengar | Vägen

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s