Aktivism och Helig Ande – Latino style!

Lägerdeltagarna
Lägerdeltagarna

Jag är nu nyss hemkommen från Kingdom Camp, ett sommarläger som arrangeras av min församling Mosaik, Iglesia para todos i Sollentuna och Björkstakyrkan i Umeå och som samlar folk från många olika nationaliteter, församlingsrörelser och språk. Ungefär hälften på lägret har rötter i Latinamerika, allt översätts till spanska och lägret präglas av den här härliga, färggranna latino-andan. Framför allt präglas det dock av den Helige Ande och en hunger efter mer av Guds Rike.

Med på lägret fanns en kille vi nyligen döpt i Mosaik som lämnat islam för att följa Jesus, en prinsessa från Kamerun, en Asienmissionär som sett blinda se och döva höra, ett äldre par som spenderar pensionen på att sprida Evangeliet i Perus djungler, en liten flicka som höll på att dö i blodförgiftning på intensiven förra Kingdom Camp, men efter att hela lägret bett för henne tillfrisknade hon snabbt utan att läkarna kunde förklara varför. Och med fanns också en man som inte var kristen när lägret började men som blev frälst igår.

Lovsången var intensiv och passionerad
Lovsången var intensiv och passionerad

Jag fick äran att hålla ett seminarium med titeln Aktivist för Jesus. Jag talade om hur många kristna försöker skjuta över ansvaret att göra världen till en bättre plats på andra genom att hävda att det inte är deras ”kallelse”, men jag pekade på att de radikala buden i Bergspredikan, Matteus 25, Romarbrevet 12 med flera gäller alla kristna. Sen talade jag om fem specifika områden där vi kan vara aktivister för Jesus: ekonomisk jämlikhet, rättvis handel, miljövänlighet, hjälp till hemlösa och hjälp till flyktingar.

Seminariet fick väldigt god respons, många diskuterade hur de skulle kunna sätta tron i praktiken och göra goda gärningar för de fattiga och utsatta. Idéerna sprudlade: ät vegetariskt, göm flyktingar, handla second hand! Det lämpade sig väl att Håkan Gabrielsson från Touching Asia samma kväll talade om sitt arbete för att rädda unga nepalesiska flickor från barnprostitution, och tillsammans såg vi den prisbelönta filmen Untouchable: Children of God som dokumenterar deras arbete mot trafficking och sexslaveri. Vi gav rikliga kollekter till det arbetet.

Jag filosoferar kring Guds storhet medan Hans och Geir ber för folk

Håkan betonade också att för att aktivismen ska vara effektiv måste den ske i den Helige Andes kraft, i kraften av tecken och under. Känns det budskapet igen? 🙂 Vi bad ivrigt om den Helige Andes kraft och såg flera helanden: två kvinnor som blev fria från smärtor i ryggen bland annat. De profetiska tilltalen flödade också – gamla och unga, män och kvinnor profeterade till höger och vänster, precis som det står i Joel 2:28.

Det var helt enkelt ett rätt nice läger. Dock saknade jag evangelisationen. Som jag skrev för exakt en månad sen tycker jag att många kristna läger och konferenser är för introverta, och Kingdom Camp är tyvärr inget undantag. Vi samlas på en lägergård och har gudstjänster för oss själva utan att gå ut och predika Evangeliet. Det måste det bli ändring på!

3 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s