Varför vill kristna inte lyssna på vad människorättsorganisationer säger om Gaza?

Gazakonflikten är för många kristna en teologisk fråga, jag har de senaste dagarna diskuterat med mängder av syskon som ”hejar” på Israel och försvarar det IDF, Israels krigsmakt, gör på grund av att de utifrån Bibeln menar att judarna är Guds utvalda folk. Sen att Bibeln inte säger att Guds utvalda folk är felfria utan tvärtom kritiserar dem om och om och om och om igen i både Gamla och Nya Testamentet för att begå synd och göra onda handlingar spelar mindre roll. Många av dessa kristna har också en teologi i botten som säger att Gaza och Västbanken ska tillhöra Israel för att Jesus ska komma tillbaka, ockupationen ska övergå till annektering, vilket gör att saker som bosättningspolitiken och bombningarna av Gaza inte är något man protesterar särskilt mycket mot.

Jag tänkte diskutera denna teologi i ett videoklipp som jag hoppas kunna publiceras på onsdag. Men redan nu tänkte jag kommentera de politiska teorierna och påståendena som dessa kristna ofrånkomligen argumenterar för, teorier som de inte får från Bibeln utan ofta från proisraeliska medier, i synnerhet Israels armé. Jag kan inte räkna alla de gånger jag sett kristna sprida tecknade bilder från IDF:

Embedded image permalink

Samma personer som delar detta anklagar media för att vara partiskt. Så jag gjorde en meme som visade på inkonsekvensen i detta:

So youre saying that the media is biased

IDF är förstås extremt partiska, de är ju en av de stridande parterna. Och den bild de förmedlar verkar gå hem hos många kristna, väldigt många syskon påpekar för mig att Hamas ju är onda och Israel är goda, Hamas använder mänskliga sköldar medan Israel skyddar sin befolkning, Hamas riktar in sig på civila medan Israel gör allt för att undvika civila. Och med en sådan världsbild är det förstås orimligt att inte ”heja” på Israel så mycket man kan. Problemet är bara att en sådan idealistisk bild av Israel stämmer varken med Bibeln eller dagens verklighet.

Som jag skrivit på min engelska blogg så finns det ingen anledning att blunda för vad FN och människorättsorganisationer säger om konflikten så länge man inte har någon idé om att Israel med dess armé är syndfria och inte kan göra fel. Ibland hör jag teorier om någon antisemitisk konspiration i FN på grund av arabstaters inflytande, men det kan knappast appliceras på Human Rights Watch, Amnesty, Röda korset med flera. Och som jag ofta försökt påpeka så rapporterar dessa organisationer om övervåld, brott mot internationell humanitär rätt och krigsbrott från IDF:s sida parallellt med att de rapporterar om brott mot internationell humanitär rätt och krigsbrott från Hamas sida. Amnesty skriver:

Israeli forces have carried out attacks that have killed hundreds of civilians, using precision weaponry such as drone-fired missiles, as well as munitions such as artillery, which cannot be precisely targeted, on very densely populated residential areas, such as Shuja’iyyeh. They have also directly attacked thousands of homes. Israel appears to consider the homes of people associated with Hamas to be legitimate military targets, a stance that does not conform to international humanitarian law.

Several medical facilities and non-military governmental buildings across the Gaza Strip have also been destroyed or damaged. The UN has reported that one of its schools sheltering displaced people in the al-Maghazi refugee camp in central Gaza was shelled by Israeli forces on at least two occasions. Another such school sheltering displaced families in Beit Hanoun in northern Gaza was struck on 24 July, killing at least 15 civilians and injuring many others, and the UN has called for an immediate investigation.

Although the Israeli authorities claim to be warning civilians in Gaza, a consistent pattern has emerged that their actions do not constitute an “effective warning” under international humanitarian law. Israeli attacks have also caused mass displacement of Palestinian civilians within the Gaza Strip.

[…]

According to the Israeli army, Hamas’ military wing and other Palestinian armed groups fired over 1,700 rockets into Israel from 8 to 18 July, and scores of rockets continue to be fired every day. Three civilians in Israel have been killed. Homes and other civilian properties in Israel have been damaged. International humanitarian law prohibits the use of weapons that are by nature indiscriminate. The rockets fired from Gaza into Israel cannot be aimed exactly at their objective and their use violates international humanitarian law. The firing of indiscriminate rockets and mortars also endangers Palestinian civilians inside the Gaza Strip and in the West Bank.

På frågan om IDF:s påståenden om att Hamas använder mänskliga sköldar i den nuvarande konflikten skriver de:

Amnesty International is monitoring and investigating such reports, but does not have evidence at this point that Palestinian civilians have been intentionally used by Hamas or Palestinian armed groups during the current hostilities to “shield” specific locations or military personnel or equipment from Israeli attacks. In previous conflicts Amnesty International has documented that Palestinian armed groups have stored munitions in and fired indiscriminate rockets from residential areas in the Gaza Strip in violation of international humanitarian law. Reports have also emerged during the current conflict of Hamas urging residents to ignore Israeli warnings to evacuate. However, these calls may have been motivated by a desire to minimize panic and displacement, in any case, such statements are not the same as directing specific civilians to remain in their homes as “human shields” for fighters, munitions, or military equipment. Under international humanitarian law even if “human shields” are being used Israel’s obligations to protect these civilians would still apply.

Goldstone-rapporten fann exempel på när IDF använt mänskliga sköldar under Gazakriget 2009. Rapporten menade att Dahiyadoktrinen som IDF använde i Libanonkriget 2006 fortfarande var aktuell 2009. Dahiyadoktrinen innebär att civil infrastruktur och civila byggnader anses vara legitima mål att förstöra, vilket naturligtvis bryter mot internationell humanitär rätt. Rapporten fann också att Israel använt övervåld, medvetet dödat civila och brutit mot internationell humanitär rätt. Bilden av att bara Hamas riktar in sig på civila medan Israel bara riktar in sig på kombatanter stämmer alltså inte riktigt, en sådan bild tar inte hänsyn till vad internationella organisationer kommit fram till genom sina undersökningar utan baserar sig på IDF:s egna kanaler, vilka givetvis är väldigt dåliga källor i en sån här konflikt.

Nå, det är sant att Hamas har använt civila som mänskliga sköldar, skjutit raketer från bostadshus och nyligen upptäcktes till och med raketer i skolor (de skolorna var dock övergivna), vilket naturligtvis är brott mot folkrätten och krigsbrott. Enligt krigets lagar och internationell humanitär rätt ska civilbefolkningen inte användas som sköldar. Men enligt samma internationella rätt, och det är IDF tysta om, får man inte attackera om civila används som sköldar. Människorättsjuristen Noura Erakat skriver i The Nation:

Even assuming that Israel’s claims were plausible, humanitarian law obligates Israel to avoid civilian casualties that “would be excessive in relation to the concrete and direct military advantage anticipated.” A belligerent force must verify whether civilian or civilian infrastructure qualifies as a military objective. In the case of doubt, “whether an object which is normally dedicated to civilian purposes, such as a place of worship, a house or other dwelling or a school, is being used to make an effective contribution to military action, it shall be presumed  not to be so used.”

In the over thee weeks of its military operation, Israel has demolished 3,175 homes, at least a dozen with families inside; destroyed five hospitals and six clinics; partially damaged sixty-four mosques and two churches; partially to completely destroyed eight government ministries; injured 4,620; and killed over 700 Palestinians. At plain sight, these numbers indicate Israel’s egregious violations of humanitarian law, ones that amount to war crimes.

Erakat hänvisar alltså till Genevekonventionen om krigets lagar, vilket tydligt säger att om en part använder mänskliga sköldar och utnyttjar civila byggnader rättfärdiggör inte detta att motståndarparten attackerar dessa mänskliga sköldar och civila byggnader. Human Rights Watch håller med:

Forces must avoid locating military objectives within or near densely populated areas, and endeavor to remove civilians from the vicinity of military objectives. Belligerents are also prohibited from using civilians to shield military objectives or operations from attack. ”Shielding” refers to purposefully using the presence of civilians to render military forces or areas immune from attack. Taking over a family’s home and not permitting the family to leave for safety so as to deter the enemy from attacking is a simple example of using ”human shields.”

At the same time, the attacking party is not relieved from its obligation to take into account the risk to civilians simply because it considers the defending party responsible for having located legitimate military targets within or near populated areas. That is, the presence of a valid military target in a populated area would not justify attacking the area without regard to the loss of civilian life that such an attack would incur.

Erakat skriver också:

Israel has the eleventh most powerful military in the world, certainly the strongest by far in the Middle East, and is a nuclear power that has not ratified the non-proliferation agreement and has precise weapons technology. With the use of drones, F-16s and an arsenal of modern weapon technology, Israel has the ability to target single individuals and therefore to avoid civilian casualties. But rather than avoid them, Israel has repeatedly targeted civilians as part of its military operations.

The Dahiya Doctrine is central to these operations and refers to Israel’s indiscriminate attacks on Lebanon in 2006. Maj. Gen. Gadi Eizenkot said that this would be applied elsewhere:

”What happened in the Dahiya quarter of Beirut in 2006 will happen in every village from which Israel is fired on. […] We will apply disproportionate force on it and cause great damage and destruction there. From our standpoint, these are not civilian villages, they are military bases.”

Israel has kept true to this promise. The 2009 UN Fact-Finding Mission to the Gaza Conflict, better known as the Goldstone Mission, concluded “from a review of the facts on the ground that it witnessed for itself that what was prescribed as the best strategy [Dahiya Doctrine] appears to have been precisely what was put into practice.”

According to the National Lawyers Guild, Physicians for Human Rights-Israel, Human Rights Watch and Amnesty International, Israel directly targeted civilians or recklessly caused civilian deaths during Operation Cast Lead. Far from avoiding the deaths of civilians, Israel effectively considers them legitimate targets.

Detta frånskjuter inte Hamas ansvar. Jag anser att både Hamas och IDF begår oförsvarliga våldshandlingar som framför allt skadar civila, både israeler och palestinier. Att säga ”Hamas har onda avsikter och Israel har goda, jag hejar på Israel” är närmast barnsligt resonemang som blundar för konfliktens komplexitet och vad internationella bedömare faktiskt säger om den här konflikten. Det är både verklighetsfrånvänt och obibliskt – Israel har aldrig varit syndfritt så därför finns ingen anledning att blunda för när de begår krigsbrott.

Låt oss till sist be för den här röran. Fader jag ber för fred, vapenvila och försoning i Isral och Gaza. Jag ber för omvändelse och förlåtelse, för kärlek och väckelse. Jag ber att alla soldater och terrorister ska vända sig till dig och lära sig älska och välsigna sina fiender. Jag ber för att allt förtryck ska försvinna och alla människor i Israel och Palestina ska få leva i fred och välstånd, att den humanitära krisen i Gaza ska upphöra och att lidandet får sitt slut.Välsigna Din kyrka i Gaza och Israel och låt dem vara ambassadörer för fred och försoning. I Jesu Namn, amen.

65 kommentarer

 1. Alltför många kristna blundar för eller accepterar handlingar från Israels sida, som de skulle ta avstånd från om det gällde andra än ”Guds egendomsfolk”. Å andra sidan finns personer med ett Svenska kyrkan-perspektiv, alltså vänster-, som med ryggmärgsreaktion fördömer demokratin Israel till förmån för typiska diktatur-och terroristvarianter. Den som hörde en överladdad, osaklig Helle Klein i gårdagens Go´morron världen förstår vad jag menar.

  Samma dag som det rapporteras från flera håll om en alarmerande fattigdom bland palestinierna, sägs i ett TV-inslag att Hamas skickat 57 missiler över Israel.

  Nu på morgonen visar filminslag från Röda korsets hjälpkontor, som just vandaliserats. Hur är den mentala miljön hos människor som angriper personer som tagit stora personliga risker för att bistå vandalerna?

  Micael, alla är lika… Om vi fostrats i en demokrati eller en hänsynslös diktatur ger inga märkbara effekter på vår personlighet och synen på omvärlden?

  Gilla

  1. Håller helt med dig beträffande Segloras typ av kristendom. Fastän jag är ”vänster” själv så har jag fruktansvärt svårt för det slags förprogrammerade och förenklade synsätt som Helle Klein mfl ger uttryck för.
   En sak som den typen av humanistiska kristna hamnar alldeles galet med är att de våldsamt underskattar människans svåra sidor. Begrepp som ”köttet” och ”arvssynd” motsvarar verkliga saker!! Och sådana krafter är i görningen i denna konflikt också.
   Såg f.ö. när påven blev tjock i halsen av rörelse när han talade om barnen. DÄR såg jag något av Kristus.

   Gilla

  2. Du har kanske missat Israels medvetna terrorbombningar på civila mål som skolor, sjukhus och stränder. FN har tydligt deklarerat vilka som är civila där barn och kvinnor ingår, detta struntar staten Israel fullkomligt i. Jag kallar det folkmord…vad kallar du det!

   Gilla

   1. En tragedi är det. Folkmord är det inte.

    Jag har sagt det tidigare, att analysera orsaken till en bilolycka med avstamp i en sladd blir missvisande. Jag försvarar inga bombningar som sådana, men jag skulle heller inte krympa helhetsbilden så som du gör. Verkligheten är betydligt mera komplicerad än du ger uttryck för.

    Gilla

    1. Snacka om cynism i ditt svar med den pinsamma jämförelsen ”bilolycka”.
     Kallar du dig kristen med det svaret så får du nog definiera om begreppet.
     Sen körs det lite härskarteknik av dig när du anser ha koll på den ”komplicerade verklighet” som tydligen inte jag har. Hans du kan inte ge mig ett relevant svar utan bara usel billig retorik som bilolycka, helhetsbild mm. Jo det är ett klockrent folkmord
     med noga planerade anfall via attilleri oc.h flyg på civila

     Gilla

     1. Rune Persson, du menar inte att du inte ser principen i min jämförelse utan tror att avsikten med den är att visa hur lika tragedin på Gaza är en bilolycka? Accepterar du inte att föra ett principresonemang blir meningsutbytet meningslöst.

      Du uttalar dig som om du visste vilken åsikt jag eventuellt har i sakfrågan. Jag har gjort en jämförelse mellan två ytterligheter utan att – till skillnad från dig – på något sätt låsa mig för någon av dem.

      Hur kan du kalla det härskarteknik att jag framhåller det självklara, att ämnet gäller en komplicerad verklighet. Jag har inte ens antytt att det skulle vara mera komplicerad för dig än för mig. Det vanliga i expertutlåtanden om konflikten är att en lösning försvåras av att ämnet är så komplicerat.

      Gilla

   2. Rune Persson skriver:
    ”Du har kanske missat Israels medvetna terrorbombningar på civila mål som skolor, sjukhus och stränder. FN har tydligt deklarerat vilka som är civila där barn och kvinnor ingår, detta struntar staten Israel fullkomligt i.”

    Vi är flera som missat detta eftersom det inte är sant. Du kommer med en fruktansvärd anklagelse som är en ren lögn. Se http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Will-captured-Hamas-manual-on-using-human-shields-help-Israel-block-war-crimes-trials-370154 Och http://www.jpost.com/Opinion/Op-Ed-Contributors/What-should-Israel-do-What-would-the-United-States-do-370108

    Det är just sådana lögner som du gör dig skyldig till som nu gör att judarna inte längre vågar bo kvar i Europa. Judehatet har nu nått samma nivå som under Förintelsen. Israel har nyligen skapat en krisorganisation för att hjälpa judar att fly hatet och våldet i Europa.

    Karikatyren ovan med mannen som hånar sådana som tweetar vad Israels arme säger är malplacerad. Det borde vara motsatt för sunt tänkande människor. Det är en skam när man utan att ifrågasätta använder sig av en terroristorganisations källor, vilket media och även Micael Grenholm gör och underkänner eller misstänker uppgifterna från ett demokratiskt land. Av de som dött i Gaza är minst hälften terrorister enligt israeliska uppgifter. Sorry, men efter att ha följt den här debatten ganska noggrant i media under de senaste 15 åren så litar i alla fall jag mera på israeliska uppgifter än på Hamas. När striderna har lagt sig, och ingen bryr sig längre, så visar det sig nästan alltid att Hamas och PLO har ljugit. Exemplen är legio.

    PLO anklagade t ex Israel för folkmord i Jenin 2002. I stort sett varenda utrikesminister i världen, med Anna Lind i spetsen fördömde Israel inom 24 timmar på grund av dessa uppgifter. FN tog två år på sig att undersöka saken och rentvådde Israel. Vem bryr sig efter två år? Då är skadan redan skedd. Palestinierna utnyttjar skickligt detta. Så även denna gång. Det är tragiskt att så många vilseleds av detta.

    Gilla

    1. Om jag ska ”försvara” PLO och Hamas något: I vissa länder och i vissa kulturer handlar inte ”sant” eller ”osant” om det vi avser med begreppen. Sant och rätt är där sådant som gynnar de egna gruppintressena medan osant och fel är det som missgynnar de egna gruppintressena. Vi använder gärna och slentrianmässigt västerländska måttstockar även på främmande kulturer.

     Gilla

 2. Det är självklart att människor lider och dör på båda sidor av gränsen men någonstans måste man ändå utifrån det som finns försöka ta ställning. Det är svårt att säga någonting om Gaza det är en kaotisk situation även sk människorättsaktivister har nog svårt att få en ordentlig överblick av situationen. Frågan är väl hur mycket ansvar man kan utkräva av palestinskt ledarskap ? IDF är inte heller särskilt tillförlitliga eftersom det i mycket handlar om att måla upp en bild av läget som rättfärdigar våldet. Det är å andra sidan skrämmande att följa en del av de facebook och twitterkonton som vill verka för palestinas befrielse. Där kan man verkligen tala om hat i alla dess former. Det verkar som om många accepterar detta med att det handlar om ett förtryckt folk därför kan man säga vad man vill om Israel och Judar.

  Gilla

 3. Måste man ta ställning mellan de stridande parterna? Det kan ju vara så att det blir ett sådant ställningstagande, men det betyder ju inte att man MÅSTE ta ställning.
  När man tagit ställning så har man också blivit ”biased” och börjar bli blind för sådan information som inte stämmer med ens bias.

  Gilla

 4. Det måste dock inte vara en teologisk anledning för kristna att stödja Israel. En objektiv bedömning från egen sida har gjort att jag ändå tycker att Hamas är den som bär den stora skulden. Jag är inte naiv vad gäller staten Israel – de är syndare och syndare begår synd. Samma gäller Hamas, men därmed behöver jag inte likställa de två. Jag är motsatsen till naiv vad gäller extrema grenar i Islam och deras hat emot judar och förföljelse av kristna. DÄRFÖR lutar jag mig åt Israels sida, och jag bekänner mig till stor del till dem argumenten som motsäger det som Israel anklagas för av vissa icke-insatta – övervåld, folkmord, osv.

  Förstår man Hamas ”islamska” (heter det så?) drivkraft blir det mycket enklare att ta ställning. Återigen, glorifierar ingen sida.

  Gilla

 5. Jag tror det går att fördöma våld på båda sidor och ändå stå fast vid att man ser Israel som Guds utvalda folk. Jag sörjer mer över att judarna förlitar sig på sin militär snarare än på den Gud som kallat dem. Håller med Micael, tro det eller ej 🙂 i detta att be om omvändelse. Jag tänker fortfarande stå på det judiska folkets sida, utan att för den delen hålla med i allt de gör. Tycker att som Jesu efterföljare behöver man se det profetiska skeendet och sörja över ett folk som ej ännu omvänt sig och ”klivit in” i Herrens kallelse.

  Gilla

  1. Att generellt fördöma våld som något som inte Gud tillåter, har inte bibliskt stöd. Den Gud som fanns på Mose och Josua tid är densamme idag. ”Överheten bär inte svärdet förgäves”, skriver Paulus. Våld och död är inte det ideala, men på grund av synden kan det inte uteslutas eftersom vi fortfarande lever då Satan är denna tidsålders gud.

   Israel brukar så lite våld och militär styrka de kan för att hålla nere ondskan hos Hamas (som betyder just våld). Hamas är inget annat än likvärdigt med andra terroristorganisationer som ingen skulle kunna tänka sig att stöda ekonomiskt. Att Hamas agerat så att de blev valda förändrar inte saken. Hamas håller hela Gazas befolkning som gisslan och ingen törs opponera sig.

   Gud handlar med Israels folk även om de inte omvänt sig till den Messias vi tror på. Vi är också beroende av det judiska folket, hela värden är det. Skulle Israel folk gå under skulle också Guds frälsningsplan gå under. Därför är det okunnigt och kontraproduktivt att inte stödja Israel. Det handlar ytterst om alla Guds löften till Abraham är giltiga idag. Tror vi att Israels folks enda uppgift var att producera Jesus, så har vi inte förstått Guds plan för sin skapelse. Be att Guds plan med israel skall ha framgång. Deras omvändelse ordnar sig nog. Det sköter Han om som förstockat dem. Kristendomen är alltför historiskt belastad för att vara till hjälp.

   Gilla

   1. Detta med Israels överlevnad är väl en av aspekterna i den ständiga ofreden. Tar man i på ett sätt som omvärlden uppfattar som oproportionerligt eller orättfärdigt (ockupationerna) så minskar stödet för Israel internationellt och de som redan hatar Israel hatar ännu mera. När man försöker bomba bort terrorismen så blir det väl bara ännu fler och värre terrorister? Dels på längre sikt, när de barn som drabbats växer upp, men också på kort sikt. Det har mullrat en del på västbanken under veckan och i Libanon finns Hizbollah.

    Gilla

    1. Israel tar inte i oproportionerligt och de har inte ockuperat något. Hamas är terrorister som ockuperat Gaza för att skapa en islamitisk stat som omfattar till att börja med hela det nuvarande Israel. De offrar civilbefolkningen genom att använda dem som mänskliga sköldar och använder barn för att gräva deras tunnlar in i Israel bara för att kunna döda så många civila israeler som möjligt. Israel kan inte samtala med sådana som har detta mål. Hamas makt måste krossas totalt, men detta motsätter sig FN och Obama därför att de har ett spel bakom kulisserna med andra intressen.

     Det som Transjordanien helt utan FN mandat erövrade 1948 (s k Västbanken) då de omkringliggande arabstaterna försökte krossa det nyfödda Israel, erövrade Israel under kriget 1967 då arabstaterna åter igen försökte krossa Israel. Israel har samma rätt att ha de delar av Samarien och Judéen (Västbanken) som Transjordanien (som fick ändra namnet till Jordanien) hade under 19 år. Då var det ingen som talade om ockupation och det fanns alla möjligheter att skapa en palestinsk stat där under dessa 19 år. problemet vara att det inte fanns ett palestinskt folk då, eftersom detta folk skapades av Arafat. Det är den nakna sanningen.

     De som tror att Hamas är en samtalspartner för Israel, bör lyssna till sonen till en av Hamas grundare. Han borde veta vad det handlar om.
     http://www.israelvideonetwork.com/you-wont-believe-what-the-son-of-hamas-just-said-on-cnn
     Det är en stor skam att inte Sveriges kristna står upp och försvarar Israel i detta läge. Istället talar många om att Israel använder oproportionerligt våld, när man delar ut flygblad och varnar civilbefolkningen som är i riskzonen. Hamas uppmanar dem att stanna kvar i husen för att bli användbar propaganda mot Israel. Israel skulle kunna bomba hela Gaza till enbart en grushög om de ville, men de sätter in marktrupper och riskerar sina egna soldater, bara för att civilbefolkningen inte skall drabbas för hårt. Världen borde istället hedra Israel för att de gör allt för att inte civila skall drabbas när Hamas skall bekämpas.

     Gilla

     1. Ren lögn från din sida. Israel har medvetet brukat övervåld (massmord). Se mitt tidigare svar till Hans.

      Gilla

      1. Vad har Hamas för skuld, när de gömmer raketer i Skolor, civila hem, sjukhus m.m. när den VET att Israel gör allt för att förstöra dem?
       Hur tycker DU att Hamas raketer skall förstöras?
       Klarar du av att svara på dessa två frågor?

       Gilla

       1. Bl a FN har konstaterat att det INTE göms raketer i skolor och hem, undantaget var två tomma skolor utan elevunderlag. Detta är ren israelisk propaganda som du äter med hull och hår. Var är din bortförklaring till detta.

        Gilla

        1. Hamas hyllar döden, de är en terrororganisation. Hamas uppmanar civila till att utföra terrorhandlingar, och självmordsbombning. Hamas skjuter raketer rakt in i det Israeliska civila samhället. Hamas KAN inte sluta fred med Israel då Hamas i sin stadga skall utplåna Israel. Hamas är ingen demokrati.Hamas har skjutit mer än 2000 raketer sedan kriget startade. Innan Israel besvarade dessa raketer så sköt Hamas ytterligare ett antal raketer in i det civila Israel.

         Israel, vill inget annat än fred. Israel har ALDRIG startat ett krig. I Israel bor det Judar, Kristna Araber (palestinier) m.fl. Där har Araberna full rösträtt och kan till och med rösta för att lägga ned Israel. De arabiska kvinnorna har en yttrandefrihet och en självständighet som inte finns någon annan stans i den övriga arabvärlden.

         Fundera på VARFÖR Israel skulle attackera civila mål om det inte fanns någon orsak till det?
         http://www.ynetnews.com/articles/0%2c7340%2cL-4547577%2c00.html
         http://www.unrwa.org/newsroom/press-releases/unrwa-condemns-placement-rockets-second-time-one-its-schools

         Jag har följt denna konflikt i åratal och kunnat konstatera att det som i efterhand kommer fram från bl.a. FN, UNRWA inte uppmärksammas av media på ett sätt som gör att läsaren ser varför Israel har agerat som de gör.

         Vilket annat land skulle behandla sin motståndare på ett sådant ”humant” sätt som Israel gör (ringa upp eller sprida flygblad om en kommande attack mot ett Hamas mål).

         Skall Israel bedömas med en annan måttstock än de övriga länderna?
         Fundera också på varför ni aldrig ser Hamas krigare i media?
         Journalisterna hotas att dödas direkt om de visar Hamaskrigare i aktion.
         Tror du rapporteringen i ett pågående krig från en hotad reporter sker på sakliga grunder?

         Hamas är en terrororganisation som inte skyr dödandet av sin egna befolkning. Hamas dödar oliktänkande bland sina egna.
         Hamas uppnår alla kriterium för vad djävulen önskar från en människa.

         Gilla

         1. Hamas avfyrar över 2000 missiler in över civila i Israel. Visst är det avslöjande att kritiken över de dåden hörs av först när de beskjutna reagerar med att slå tillbaka. Och då är kritiken just att Israel slår tillbaka.

          I den mån Hamas kritiseras så avfärdas kritiken med att de som uttalar sig förmildrande om Israel och påtalar Hamas illdåd är kristna. Vidare anklagas Israel för sionism och apartheid. Alltså, här går man till storms mot att göra skillnad på folk och så framhåller man särskilt att det har betydelse vilken religion de har som har åsikter på tvärs mot den egna uppfattningen.

          Går det att överträffa de tokerierna? En vanlig invändning är att missilerna över Israel inte har någon verkan p g a Israels sofistikerade tekniska försvar. För det första, ska Hamas berömmas för Israels försvarsförmåga? För det andra, om det är så att missilerna saknar avsedd verkan: Ska de som ändå fortsätter att lägga miljoner på ett betydelselöst projekt – i ett område där det uppges råda katastrofal brist på mat och medicin – få hålla på ostört? För det tredje: Hur kan någon lägga all skuld på Israel för alla brister så länge Hamas demonstrerar sin prioritering med många miljoner i verkningslösa missiler över Israel framför hjälp till de nödlidande egna?

          Gilla

     2. ”Israel tar inte i oproportionerligt och de har inte ockuperat något.”

      Israeler bosätter sig på Palestinska områden med sina bosättningar och naggar på Palestinska människors mark. Allt med den israeliska regeringens och militärens goda min. Det är so om din granne skulle flytta sitt staket en halvmeter in på din tomt varje vår.

      ”De offrar civilbefolkningen genom att använda dem som mänskliga sköldar och använder barn för att gräva deras tunnlar in i Israel bara för att kunna döda så många civila israeler som möjligt.”

      Har du inte tänkt tanken på att detta är marginaliserade människor som handlar desperat? Med löftet att man hamnar i paradiset om man offrar sitt liv, vad har de att förlora? Tyvärr så riskerar kriget just nu att spä på med fler självmordbombare och mänskilga sköldar.

      Betänk att för 100 år sedan i sverige så skickade godsägarna in statarbarn i grävlingsgryt för att jaga ut grävlingen då de inte ville riskera att skada sina hundar. Min morfar var en av dom barnen.

      ”Hamas makt måste krossas totalt…” Hur har det gått i Afganistan och Irak då man försökt krossa regimer?

      Hamas ÄR problematiskt för både Israel och Palestinierna men frågan är om inte Israel och Västvärlden har varit med och skapat dagens Hamas.

      Gilla

      1. ” Med löftet att man hamnar i paradiset om man offrar sitt liv, vad har de att förlora? Tyvärr så riskerar kriget just nu att spä på med fler självmordbombare och mänskilga sköldar.” En liten notering i marginalen är väl ändå på sin plats: Det är inte demokratiska Israel som behandlar sin befolkning på det sättet. Vad har de att förlora? Man lemlästar avsiktligt ett antal människor utifrån insikten att man själv inte har något att förlora. När jag själv hamnar i paradiset, vad spelar då död och förintelse för roll? Där ligger dina sympatier?!

       När du talar om grävlingsgryt för 100 år sedan, hur reagerar du då på larmen om att Hamas använder småbarn i det riskfyllda arbetet att gräva tunnlar in i Israel?

       Gilla

       1. ”När du talar om grävlingsgryt för 100 år sedan, hur reagerar du då på larmen om att Hamas använder småbarn i det riskfyllda arbetet att gräva tunnlar in i Israel?”

        Självklart lika förkastligt. Minst. Men vad jag vill peka på är att vi gärna slår oss för bröstet och kritiserar vad andra gör och vad de har för någon människosyn utan att reflektera över att vi här i väst för inte så lång tid sedan agerade likadant.

        Vad är då skillnaden?? Förmodligen välstånd och en trygg tillvaro som gör att vi kan fokucera på annat än vår överlevnad. Detta är ett resultat av den tekniska och sociala utvecklingen som vi idag har i vår del av världen. Det har inget med religion eller kristen etik att göra. Om vi inte lär oss av vår historia så kommer vi att upprepa samma misstag om och om igen.

        Det Hamas håller på med är helt förkastligt men att försöka bomba bort dom har hittils inte lyckats. Tvärt om så har raketbeskjutningen fortsatt. Överallt där man försökt störta regimer som inte passar väst har man lämnat ett kaos efter sig. Se på Afganistan och Irak.

        Gilla

        1. Våra föregångare har byggt ett Sverige som i en internationell jämförelse är ett alldeles fantastiskt land att bo i. Är vi överens? Vi ska inte slå oss för bröstet, visst, men kanske borde vi ägna de som byggde landet en tanke av tacksamhet Den här ständiga självförnekelsen, trivialiseringen och relativismen, tycker jag vi bör ha ett vuxet förhållande till.

         Alla är lika…? Ja, när det gäller människorvärde. Men ger det inga effekter på vår personlighet och synen på omvärlden om vi fostrats i en demokrati eller av en empatilös diktatur? Vad jag är beredd att kritisera Sverige för, så är det att vi håller på att skapa Låtsaslandet.

         Gilla

 6. Men jag anser att hamas är en ondskefull organisation. Hoppas att det inte räknas som hets mot folkgrupp, men det krävs inte speciellt mycket studium i Ordet för att förstå att hamas är en anti-kristlig,gudsförnekande organisation. De står i rak opposition mot Herren.

  Gilla

 7. Micael, jag tillhör dem som inte lyssnar på dessa organisationer rakt av. Det beror på att jag inte bara läser deras ord utan ockse den granskning som de i sin tur utsätts för och lyssnar till argumenten. Gång efter annan har olika människorättsorganisationer bevisligen fört felaktig information vidare. Det vore önskvärt att du också läste om detta innan du kommer med din kritik.

  Flera NGO:er för vidare de vittnesmål de får från palestinskt håll utan någon screeningprocess alls. Det gör deras ord mindre trovärdiga.

  Goldstonerapportens metodik bestod i att sammanställa alla möjliga saker som behövde utredas. Israels kritiker läser den som om att utredning inte behövs. Goldstone själv säger att Israel utrett allt som behövs på ett tillfredsställande sätt. Du kan inte citera den utan att också diskutera metodiken bakom rapporten.

  Vidare har vi incidenter där somliga NGO:er medverkar för ren desinformation, som när ISM lånar sig till medverkan i en ren och skär Pallywoodfilm…

  Slutligen, att använda ordet ”konspiration” om den misstro jag känner mot FN förverkar din trovärdighet. Har du över huvud taget läst vari kritiken mot FN består? Den massiva korruptionen? Hur rådet för ”mänskliga rättigheter” fördömer Israel mer än alla andra stater på jorden tillsammans och består till största delen av diktaturer?

  Det finns med andra ord många anledningar att förhålla sig kritisk både till FN och NGO:er i denna konflikt. Liksom till den journalistik som bara för deras ord vidare utan att granska dem det minsta.

  Jag ”blundar” inte. Jag har ett kritiskt (undersökande) förhållningssätt.

  Gilla

 8. Lite om FN och mänskliga rättigheter-organisationer just nu:

  Syria valt till ”top human rights position” i FN

  Angående Gaza just nu. Hur Hamas raketer är brott mot mänskliga rättigheter, medan Israels gensvar är lagligt, enligt Palestinsk ambassadör (ca 2:45 och vidare in i klippet, men se gärna hela).
  Här ses även hyckleriet i FN’s organ för mänskliga rättigheter UNHRC.

  Bl.a. om hur FN årligen har ca 20 resolutioner mot Israel, enbart, medan knappt några alls mot andra nationer som verkligen bryter mot mänskliga rättigheter.

  http://www.tomgrossmedia.com/mideastdispatches/archives/001458.html – Några kommentarer gällande människorättsorganisationer som ex. Amnesty och Human Rights Watch. Dem ger jag inte speciellt mycket för i den här frågan. HRW’s agerande vid kidnappningen av de tre judiska pojkarna säger ju en hel del. Att man hos palestinierna dessutom firar kidnappningarna med att dela ut godis på universiteten eller ritar antisemitiska teckningar gör ju inte saken bättre.

  Lite om Hamas och kriget i Gaza:

  http://www.tomgrossmedia.com/mideastdispatches/archives/2014_07.html – Skolan som Israel bombade, den med missiler lagrade, vilket UNRWA visste om, samt gav tillbaks till Hamas… var inte övergiven, de hade sommarlov.

  http://www.tomgrossmedia.com/mideastdispatches/archives/001465.html – Lite om Hamas civila sköldar. Hur IDF inte vill attackera civila.

  60 seconds on how hamas uses people as human shields

  British Colonel: ”IDF is most moral army in the history of warfare”

  http://youtu.be/57Q8K5TmivM – Så här lär Hamas barnen i Gaza att hata och vilja mörda judar.

  Lite bonus-fakta:
  https://www.youtube.com/watch?v=GdtGOY8T5XE – plus den här som var riktigt bra. 10 lögner som är ett hinder för fred.

  Några namn om man vill ha mer fakta: Lisa Abramowicz, Hillel Neuer, Tom Gross (journalist), Alan Derschowitz, m.fl.

  Gilla

 9. Antagligen naivt och dumt tänkt men skulle blockaden till Gaza kunna hävas på ett sådant sätt att någon så neutral stat som möjligt styrde och stenhårt kontrollerade ALL införsel av varor till Gaza? Tydligen är FN för komprometterat säger ni? Antagligen också USA kan man tänka.

  Hur vore det med Kanada eller Japan? Eller de skandinaviska länderna?

  Man skulle alltså sätta Palestinierna i Gaza under ett slags förmyndarskap avseende import under, säg, 40 år, men det skulle kanske vara att föredra framför nuvarande blockad där deras ekonomi och materiella standard aldrig får en chans.
  En förutsättning för att på det sättet öka införseln av fredliga varor vore att Hamas släpper kontrollen över Gaza.

  Gilla

 10. Hoppas ni läser STOPPA BOJKOTT MOT ISRAEL. Mycket bra information. Ha det gott alla Israel vänner. Gud välsigne er.

  Gilla

 11. Mkt bra skrivet Michael, som vanligt, och modigt. Du växer i mina ögon för varje blogg…
  Detta ställningskrig i åsikter har sin upprinnelse i tolkningen att Israel fortfarande är Guds utvalda folk, trots nya förbundet. Jorden går inte under utan Israel, säger mig min bibeltolkning och mängder med andra människors (och samfunds)… Det är helt ok att man tolkar Israel som en viktig pusselbit i sista tiden, men sprid inte denna tvivelaktiga tron och låt framförallt inte tron förblinda dina ögon så att du inte fördömer de våldshandlingar som Israel utför (och Hamas). Som kristna ska vi inte förtrycka och absolut inte ta till vapen. Att sen säga att de var Hamas som började, eller att de får skylla sig själva, ja så resonerar barn… Krig föder krig, våld föder våld. Är inte det mkt välbekanta talesätt, som alltid kommer att gälla.
  Nej, låt (mkt) tvivelaktiga tolkningar såsom evigt helvete, Israel, etc få vara ens personliga tro som man med fördel kan hålla för sig själv. De åsikterna (mfl) får människor att vända den kristna tron ryggen, och det med rätta!
  Evangelium=kärleksbudskap.

  Gilla

  1. Förlåt att jag lägger mig i, men! ”Jorden går inte under utan Israel, säger mig min bibeltolkning…” Menar du allvar?! Jorden går inte under utan Israel. Ganska drastiskt uttryck. Jorden går inte under utan Sverige, så…

   Gilla

 12. Det var inspirerat av Så Gerdvalls kommentar: ”Vi är också beroende av det judiska folket, hela värden är det”.

  Gilla

  1. Har du läst profeterna? Sakarja? Jesaja, Jeremia? Läst Paulus? Hur du kan tolka en judisk bok med alla dess löften till judarna, till att inte gälla, då får du skrota större delen av GT och NT. Lär du dig inte att läsa i kontext, kan man tolka hur man vill, men det är inte rätt. Läs Sakarja och ta ex kap 8-12. Läs matt 24 och hänvisnings texten Jesus har i Daniels bok. Läs apg kap 1;frågan lärjungarna ställer till Jesus och Jesus svar. Läs Rom 9-11. Ställ dig sedan frågan: är frågan om det judiska folkets roll i frälsningshistorien passé.

   Gilla

  2. Precis, förstår man inte det, så förstår man inte heller den upprättelseplan som den Evige har för sin skapelse. Paulus antyder något om detta i Rom 11:15: ”Ty om deras förkastelse betydde världens försoning, vad skall då inte deras upptagande betyda, om inte liv från de döda?”
   Om något så enormt som ”världens försoning” kom till stånd genom ett förkastande av Messias, vad skall då inte hända när judendomens ledare välkomnar honom? Kan du se den oerhörda kontrast som Paulus målar upp?

   Kristna som har en förvänd syn på detta som t ex den välmenande Micael Grenholm, förstår inte att de försöker såga av den gren de själva sitter på.

   Lika viktig som Israel var för Messias första kommande, lika viktig är Israel för hans andra kommande. Utan ett andra kommande av Messias så har Guds plan havererat.
   Den okunniga och obibliska kristna ”jesus-kom-för att-ta-oss-till-himlen-teologin” har förblindat kristna för Israel roll under hela denna tidsålder. Det finns inga löften om en Messias som kommer till Kyrkan. Han kommer till sitt eget folk för att bli dess kung. Den jude och den ickejude som är född av Gud och har fått del av Messias Ande utgör en speciell förstlingsfrukt och får del av det eviga livet vid Messias återkomst. I Messias finns det inte jude eller grek, man eller kvinna, men i det naturliga finns det fortfarande skillnader. Därför finns det fortfarande Israel och nationerna och olika omklädningsrum för herrar och damer. 🙂

   Gilla

 13. En rapport från en initierad källa i Israel, som berättar om det underjordiska Gaza där Hama-ledarna tagit sin tillflykt fram till nu. Detta var tydligen en nyhet för omvärlden.

  ”· Large or heavy set Hamas people- why? Because they were meant to be the ones to kidnap either live or dead Israelis, and carry them back in the tunnels into Gaza. They trained especially just for this task! Unbelievable!! And the destruction is awesome – Sugaiya, Khan Unis are almost leveled to the ground – just like what the IDF did to Nasrallah in the Dacha. Warnings were given to residents to evacuate – and over 100,000 did just that. But others either did not heed or could not – as Hamas leveled weapons at them forcing them to stay – and therefore they unfortunately paid the price. It’s always the question of intent. They target our civilian cities just for the purpose to inflict death. We target Hamas strongholds in civilian areas who are using residents and their homes as shields – not to mention ambulances filled with ammunition and explosives. But we also paid a high price – 43 soldiers and officers- many of them high ranking, as they led their forces into battle. In other armies this does not occur – they died and it is hard to accept. But the calls from within the home front is to carry on The news of the tunnels are headliners, and you are going to fall off your seat when i tell you 31-33 attack tunnels were known to exist – heading towards Israel. The intelligence knew about them, and the answers as to why will have to be given after the war is over. They uncovered 31, and have destroyed 16 of them, and no matter whether there’s a ceasefire or not –these have to be destroyed. Their purpose was the mega hit over Rosh Hashanah 2014 with them emerging from 31 tunnels with thousands of fighters and slaughtering Jews. A miracle that we entered the campaign today and not after September! Smuggling tunnels was in the hundreds, but are of no significance to us, as Egypt dealt with them and destroyed – they say – over 90% of them, as their openings were in Egypt.

  · But the city under the city is the big news. We knew they had an extensive tunnel system, but we now hear that there are 5000- yes 5000 administrative, or command or logistical, communication tunnels crisscrossing Gaza, allowing Hamas free movement underground almost all across the Strip. I think it may be almost of the same proportion as what the Vietcong had during the Vietnam war. Where was the soil put? Mostly in green houses, and in house basements where the drones could not penetrate.
  So to sum it up till now:
  · 3700 Hamas targets attacked since the operation began

  · 2600 during the ground offensive

  · 350 command centers of Hamas destroyed

  · Over 300 Hamas terrorists killed – and more still under the rubble. Hamas tries to take the bodies away before we get to them

  · IDF has used over 100 tons of explosive to explode the tunnels so far

  · The air force struck at 80 targets over the weekend

  · Hamas has fired over 938 rockets since the fighting began

  · 180 intercepted by Iron dome – the rest in open spaces, and few scored direct hits

  · We have lost 43 of our solders and 124 are in hospital, 1 mortally wounded, and 1 still missing.”

  Gilla

 14. Ingen siffra avseende dödade civila Palestinier, det är som att de inte alls existerar. Men om jag var därnere och kände mig hotad till livet så skulle jag också bara se min egen sida, Israelisk eller Palestinsk..
  Men nu är jag häruppe och tenderar att identifiera mig mest med de som, här och nu, är under belägring och väntar på att dö. En tioåring här en sextonåring där.

  Gilla

  1. Klaus, hur skulle IDF kunna veta hur många civila som drabbas eller dödas? Tänk efter lite. Det vi vet om detta kommer från palestinska källor och de måste även de ha svårt att ha koll. Vi vet inte ens om de uppgett verkliga siffror eller om de friserat för att svärta ned Israel.

   Gilla

   1. Ja, det har du säkert rätt i.
    F.ö så håller jag HELT med Borg och Överberg i dagens Dagen där de kraftigt kritiserar Diakonias pro-Hamas uttalanden.

    Gilla

    1. Vilka pro-Hamasuttalanden? Diakonia har gång på gång tagit avstånd från Hamas och annan form av extremism och terrorism:

     ”Vi fördömer dödandet och övergreppen oavsett om de skyldiga är Israel, Hamas, palestinska extremister eller israeliska bosättare.” http://www.dagen.se/opinion/debatt/israel-haller-en-rasistisk-kurs/

     ”Hamas skjuter medvetet raketer mot civila mål och civil egendom. Tydliga brott mot krigets lagar som skapar skräck bland Israels befolkning. De politiska och militära ledare som är ansvariga för detta måste ställas till ansvar. Israel har en skyldighet att skydda sin civilbefolkning från raketbeskjutning.” http://diakoniablogg.se/2014/07/omvarlden-blundar-krigsbrott-gaza/

     ”Diakonia fördömer våldshandlingar från båda sidor, inkluderande militärt våld mot civila, utomrättsliga avrättningar, självmordbombare eller andra terrorhandlingar.” http://diakonia.se/Politik-och-paverkan/Konflikt-och-rattvisa/Fred-och-rattvisa-i-Israel-och-Palestina/

     Gilla

 15. Micael, bra att du publicerade de två tecknade bilderna. De visar på ett enkelt sätt Hamas inställning till Gazas befolkning. Är förvånad över att du inte kraftfullt fördömer en ren terroristorganisation.

  Gilla

 16. Det är till denna organisation Sverige skickar 700 milj varje år. Vem kontrollerar vad pengarna används till? Här propagerar Hamasledaren för en enstatslösning, d v s en enda stat i resterande palestinamandatet utan några judar.

  Gilla

 17. Hamas bär skulden till denna tragedi. Ska Israel bara fortsätta att bli bombade med raketer tills den dagen Iran smugglat in ”värre” vapen som ödelägger stora delar av Israel. Hamas använder mänskliga sköldar!!! Markinvasion är ett måste för att inte ödelägga mer då Hamas gömmer sig under sjukhus och bostads områden. DEN DAGEN ARABERNA LÄGGER NER SINA VAPEN BLIR DET FRED OCH DEN DAGEN ISRAEL LÄGGER NER SINA VAPEN FINNS INTE ISRAEL MER!!! Det är ingen som blundar för det humanitära lidande som pågår i Gaza nu men som sagt Hamas bär på ansvaret…

  Gilla

 18. Det finns inte en god och en ond part – snarare två onda. Man måste få kritisera regeringen i Israel utan att betraktas som Israel- eller Judehatare och Pro-Hamas.. Tycker ni t ex att alla regeringar i Sverige genom tiderna gjort allting rätt?
  SÅ – Israel brukar så lite våld och militär styrka de kan för att hålla nere ondskan hos Hamas – skriver du. Vad har du för täckning för det? Låter som ren lögn…

  Gilla

 19. Pinsamma bortförklaringar från alla sk Israelvänner. Israel för en medveten terrorpolitik för att muta in mer och mer bosättningar på Västbanken. De har dessutom byggt en olaglig mur som ska kontrollera både palestinier och förnödenheter för att kunna strypa inflödet av livsmedel och medicin när de vill sätta ytterligare press på Palestina. Man brukar ibland nämna order ”bombhögern”, ni kallar jag för kristna bombhögern. Ni förnekar väl FNs förvarningar till den israeliska armén om vilka mål som måste undvikas p g a att där finns civila, alltså män, kvinnor och barn. Skrämmande cynism som visas upp här, den liknar väldigt mycket respektlösheten för mänskliga rättigheter som grasserar hos rena rasister.

  Gilla

  1. Muren är inte olaglig…..Egypten har en 10 km mur mot Gaza som är mellan 20-30 meter djup för att förhindra tunnlar mellan Gaza och Egypten.
   Egypten vill inte att palestinierna skall smuggla vapen till Gaza som skall användas till terror bombningar mot civila mödrar och barn i Israel.

   Vet du vad……trots terrorbombningar skickar Israel den 30/7 69st. lastbilar med förnödenheter till Gazaborna medan Hamas hindrade 131 lastbilar med förnödenheter att passera gränsen.
   http://petterssonsblogg.se/2014/07/31/trots-69-raketattacker-direkt-mot-kerem-shalom-passerade-igar-65-lastbilar/

   Fältsjukhuset vid gränsövergången Erez öppnades den 22/7 och tog emot patienter. Trots att Hamas försvårar för journalister att ta sig ut från Gaza tog sig 13 stycken ut via Erez. Totalt reste 1 524 personer in i Israel och 1 068 till Gaza.

   778 lastbilar med förnödenheter till Gaza åkte genom gränsövergången Kerem Shalom. Över 3 miljoner liter diesel överfördes.

   Sedan 8:e juli har 2 040 raketer skjutits mot Israel.
   http://israelidag.se/22-juli-faltsjukhus-vid-erez-oppnat-778-lastbilar-med-fornodenheter/

   Den 16 juli åkte 605 lastbilar från Israel med förnödenheter till Gaza – 140 raketer från Gaza fick de civila tillbaka som tack.
   http://israelidag.se/16-juli-605-lastbilar-fornodenheter-till-gaza-140-raketer-fran-gaza/

   Israel är den ENDA demokratiska staten i arabvärlden. De arabiska/palestinska kvinnorna i Israel lever i ett humant samhälle som de ALDRIG kan få med Hamas/PLO styrt samhälle.

   Någonstans måste du väl se att vinklingen av denna konflikt är snedvriden.

   Lägger palestinierna ned sina vapen blir det FRED, lägger Israel ned sina vapen, förintas de!

   Läs på innan du kommer med mer vänsterpropaganda, för den stämmer lika dåligt som att 1+1=9

   Gilla

 20. Detta är nog den värsta propagandan och lögnen jag läst om terrorstaten och apartheidstaten Israel. Jon, Hans och Jan-Åke ni kastar ur er lögner att Israel
  skulle ta hänsyn till civila palestinier. INGET.. OBS INGET.. finns det som stöder
  de fantasier ni häver ut er. Alla fördömer Israels folkmord och terroraktioner
  utom ni skenheliga sk kristna. Hela världssamfundet även USA ger skarp kritik
  trots att USA sitter på dubbla stolar med tanke på bl a sitt miljard dollar stöd till
  Israel både med vapen och övrigt bistånd. Läser ni inte nyheterna eller ser på
  tv, gogglar på nätet, lyssnar på radio om Israels terrorkrig. Ni är väl som strutsen
  och kör ner huvudet i sanden när verkligheten börjar bli obehaglig.

  Gilla

  1. Om du med Hans avser mig vill jag ha sagt att du inte har många rätt i det du säger. Jag har inte knystat om att Israel skulle ta hänsyn till civila palestinier. Om jag är s k kristen, skenhelig eller inte, har du ingen kunskap om. ”Alla fördömer Israels folkmord…” Många fördömer Israel, men de initierade kan naturligtvis definitionen på folkmord och använder följaktligen inte det begreppet.

   Om jag läser nyheter…? Jodå, det händer. Jag har också varit på ort och ställe i Israel och även besökt Knesset, ända in i plenisalen. Mina kontakter med israeler och palestinier har du lika stor kunskap om som övrigt du uttalar dig om i ämnet.

   Och, har jag uttalat mig mera kritiskt om palestinier än israeler – annat än som ett försök till balans i meningsutbytet med dig?

   Gilla

  2. Vad är lögn?
   Vad är fantasier?
   Läs FN:s rapport när kriget är över och återkom då med ev. anklagelse.
   Terrorstat? Tror du missat något väsentligt med denna beskrivning (Vet du vad Hamas står för? Förgöra staten Israel).
   Hamas har skickat över 8000 raketer sedan Israel gjorde Gaza ”Juden rein”.

   Rune Persson…..får Israel försvara sig?
   Rune Persson, vet du att det dog fler Syrier under EN vecka än under hela Israel-Gaza kriget?

   Apartheidstat? Vet du att förutom Judar är Araber den största folkgruppen i Israel, med full rösträtt?
   De Arabiska (palestinierna) kvinnorna i Israel har långt större rörelsefrihet än något annat land i HELA Arabvärlden (Apartheidstat?).

   Hamas skyddar sina raketer med Civila Gazabor.
   Hamas bombar blint civila mödrar, barn, gamla i Israel.
   Har Israel rätt att skydda sin befolkning (som även består av ”palestinier”)
   Hamas bombar hjälpkonvojer in till Gaza för att Gazaborna inte skall få sympati för Israel.
   Hamas bombar sjuktransporter till Israel (ja du läste rätt….Israel tar emot cancersjuka och andra svåra sjukdomsfall från Gaza).

   Rune Persson…..Hamas är inga söndagsskolegossar som du tycks tro.

   Rune Persson……du verkar vara en okunnig och vänster indoktrinerad Hamas anhängare.

   Gilla

  3. Rune, kom inte med lögner. Israel är varken en terrorstat eller en apartheidstat. Det är mycket lätt att verifiera från verkligheten. Däremot passar din beskrivning in på Hamas styre.

   Gilla

   1. ”Israel är varken en terrorstat eller en apartheidstat”

    Läs Ett annat Israel : min resa över den judisk-arabiska gränsen av Susan Nathan. så får du en lite annan bild av Israel.

    Gilla

  4. ”Jon, Hans och Jan-Åke ni kastar ur er lögner att Israel
   skulle ta hänsyn till civila palestinier.”

   En liten fråga, har jag skrivit det??

   Gilla

 21. Ursäkta mig så här i efterhand Jon, I stridens hetta fick jag med ditt namn av misstag.
  Ni övriga…Zebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur (L Hellsing).

  Gilla

  1. Rune Persson, när du ändå kommit på att du tagit fel, du får gärna dementera det återstående felaktiga i: ”Detta är nog den värsta propagandan och lögnen jag läst om terrorstaten och apartheidstaten Israel. Jon, Hans och Jan-Åke ni kastar ur er lögner att Israel skulle ta hänsyn till civila palestinier. INGET.. OBS INGET.. finns det som stöder de fantasier ni häver ut er…”

   ”INGET.. OBS INGET.. finns det som stöder de fantasier” du häver ur dig om mig. Jag har aldrig någonsin påstått det du uppger att jag sagt.

   Redan den 5 augusti försökte jag göra dig uppmärksam på detta: ”Om du med Hans avser mig vill jag ha sagt att du inte har många rätt i det du säger. Jag har inte knystat om att Israel skulle ta hänsyn till civila palestinier.”

   Gilla

 22. Sorry, korrekturläsning av mina egna alster hade behövts i min upprördhet över den
  likgiltighet och urskuldande av Israels övergrepp som demonstreras av sk kristna
  anhängare på detta och andra forum. Jag menade Hans G och inte dig.

  Gilla

  1. Så här citerade Jon dig Rune Persson 6 augusti: ”Jon, Hans och Jan-Åke ni kastar ur er lögner att Israel skulle ta hänsyn till civila palestinier.” En liten fråga, har jag skrivit det??

   Jag saknar fortfarande en dementi trots två försök. Min lilla fråga i Jons efterföljd: Har jag skrivit det du tillskriver mig? Jag var den första som kommenterade Micaels artikel och jag inledde med: Alltför många kristna blundar för eller accepterar handlingar från Israels sida, som de skulle ta avstånd från om det gällde andra än ”Guds egendomsfolk”.

   Gilla

 23. Hans G, Sedan du skrev och jämförde kriget i Gaza med termer som sladd och bilolycka
  så är jag övertygad om att dina sympatier inte ligger hos civilbefolkningen i Gaza. Har inte
  sett någon kommentar angående Israels extrema övervåld från dig. Jag upplever att du
  nu försöker inta någon form av objektiv hållning, men som sagt: Zebran är ett………

  Gilla

  1. Rune P, du är långt ifrån ensam om att ha problem att föra ett principresonemang utifrån en metafor, som liknelsen med en sladd. (Törs jag fråga om du har hjärtat på rätta stället, utan att du tror att jag menar bröstkorgen? Kanske, zebra går ju bra.)

   Jag kräver inte att du ska låta dig övertygas av det jag säger. Bara att du ska ta tillbaka det du tillskriver mig och som jag inte har sagt och därmed inte står för. Alltså: ”Jon, Hans och Jan-Åke ni kastar ur er lögner att Israel skulle ta hänsyn till civila palestinier.” Har du kurage att ta tillbaka din lögn?

   Gilla

 24. Hans G, jag tar inte tillbaks något med tanke på att att du faktiskt står för de
  åsikter du förnekar. Det är så uppenbart i dina kommentarer här vilka du symp-
  atiserar med, därför går jag inte in i någon ytterligare polemik med dig. Trivs du
  att vara en besserwisser så är det helt ok för mig.

  Gilla

  1. Eftersom jag enligt dig har vissa åsikter som är oförenliga med dina, så kan du tillskriva mig uttalanden som jag aldrig fällt. Och skulle jag ändå begära att du tar tillbaka lögnen så är jag en besserwisser. Puh!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s