Migrationsverket gör 12-åriga Maria föräldralös

Om ni vill se en otroligt gripande video, se denna:

Marias klasskamrater protesterar mot utvisningsbeslutet
Marias klasskamrater protesterar mot utvisningsbeslutet

Maria Ahmed kom 2011 till Sverige som ensamt flyktingbarn. Hon fick lämna Afghanistan eftersom hennes familjs liv och säkerhet var under hot i hemlandet. Vid familjens flykt splittrades pappa, mamma och de två systrarna. Endast Maria kom med planet till Sverige.

Sedan hösten 2011 har Maria permanent uppehållstillstånd i Sverige. Under hennes dryga tre år här har hennes familj vid upprepade tillfällen sökt uppehållstillstånd för att komma i säkerhet och kunna återförenas.

Marias pappa har varit här sedan 2013. Just nu sitter han i häkte i Flen i väntan på avvisning. När han lämnar blir Maria ensam kvar i Örebro.

Protestera mot detta på viprotesterar.nu!

Initiativtagarna till uppropet är Marias klass, 6B på Sörbyängsskolan i Örebro. De har skrivit en passionerad debattartikel på Nyheter24:

Den här måndagen åker vi med vår klass till Flen. Vi gör det eftersom vår klasskompis Mariaspappa sitter i förvar där. Landet Sverige har tänkt avvisa honom. Vi förstår inte varför och tycker inte att det är okej att Maria ska lämnas ensam kvar.

När vi kommer dit tänker vi tala om hur vi känner. Vi kommer ställa frågor till de som jobbar på Migrationsverkets förvar i Flen. Vi vill att de ska förklara för oss varför vissa barn inte har rätt till sin pappa. Vi är barn. Vi går i sexan. Vi har rättigheter som ni som är vuxna ska ta hänsyn till. Varför gör ni inte det nu? Det vill vi att ni förklarar. Ni gör helt fel Migrationsverket och vi kan inte bara se på. Därför måste ni lyssna på oss i dag. […]

För tre år sedan kom Maria till Sverige som ensamt flyktingbarn. En hemsk resa tog henne till oss. I två hela år var hon ensam i ett helt nytt land, sedan kom hennes pappa. Maria har fått permanent uppehållstillstånd, men hennes pappa har fått avslag på sin ansökan. Ni som hittat på de här reglerna verkar inte bry er om oss barn. Maria är en av oss nu och vi går inte med på att ni gör så här. Ni förstör ju hennes liv.

Det är inte okej. Och nu ska vi tala om det för alla som vågar lyssna.

Det här är ännu ett exempel på att svensk migrationspolitik är inhuman. Jag kan inte förstå hur man kan vara emot anhöriginvandring. Ska vissa människor inte få leva med sina barn? Sina föräldrar och syskon? Vad är det för sjuk människosyn? Marias pappa måste få stanna!

11 kommentarer

 1. Ja, då blir hon en av de tusentals barn som kommer utan några föräldrar till Sverige. Eller rättare sagt de har skickats till Sverige av sina föräldrar för att skapa en dräglig framtid och för att förbereda för dem att komma efter.

  Gilla

 2. Poängen är att det är inte mer synd om henne än alla andra barn utan föräldrar i Sverige. Varför lägger du inte samma krut på alla de övriga barnen? Är det för att framstå som godhetsapostel?

  Gilla

   1. I tidningen NA skrev de om denna flicka. Det visade sig att hon kom ensam nio år gammal och visste inte vilka hennes föräldrar var, men ändå hade hon pengar att åka till Sverige. Senare vaknade tydligen hennes minne och hennes pappa fick komma. De har inget som helst skyddsskäl för att stanna och de kan återförenas någon annanstans än i Sverige säger myndigheterna. Förmodligen kan detta hänföras till bedrägligt beteende för att få utnyttja svenska skattemedel. Så är mönstret med dessa ensamkommande flyktingbarn.

    Klaus, du vet inget om vad jag har gjort och gör när det gäller att hjälpa människor i nöd.

    Gilla

    1. Utnyttja svenska skattemedel? Hon är tolv år! Hon har bott här i tre år och talar flytande svenska och går i sexan. Hon har utnyttjat skattemedel mindre än infödda barn. Och hur vet du att pappan inte vill jobba och betala skatt? Det där är bara fördomar, tror inte du hade sagt så där om de kommit från Tyskland eller Australien.

     Gilla

  1. Om man ska fokusera på samtliga fall i Sverige blir det i princip bara statistik. Statistik har inte i närheten av samma förmåga att belysa det mänskliga lidandet som det individuella fallet.
   Det finns psykologiska studier som visat att vi paradoxalt nog är mindre angelägna att hjälpa till om vi vet att vi hjälper ett stort antal människor än om vi hjälper en person, så det kan vara fördelaktigt att belysa orättvisan med ett enskilt fall. Visserligen finns det problem med detta – det enskilda fallet behöver inte säga något om typfallet – men det här fallet utgör faktiskt (till och med enligt dig själv) ett typfall, så jag förstår inte vad du klagar på.

   Gilla

  2. Hyckla inte SÅ, du och dina gelikar skulle inte lyfta ett finger för föräldralösa etniska barn heller, och inte skulle ni ”ge hjälp på plats” åt flyktingar. Problemet med er är att ni har hjärtan av sten. Kall sten.

   Gilla

 3. SÅ Gerdvall har än en gång visat sitt fula och rasistiska tryne……du hjälpa medmänniskor i nöd….pyttsan!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s