Julklappar som räddar liv: Hela Pingstens biståndsjulklappsguide 2014

Lite julfakta:

  • Svenskarna spenderade ca 64,7 miljarder i 2010 års julhandel. Detta är mer än dubbelt så mycket som Sveriges totala biståndsbudget för hela 2010.
  • 15 procent upplever stress för att man spenderar mer pengar än man borde.
  • Var fjärde svensk uppger att julruschen påverkar humöret till det sämre.
  • Hela 50 procent minns inte vem som gav vad förra julen och 15 procent av svenskarna kommer inte ihåg en enda julklapp från förra året.
  • Nästan en tredjedel av svenskarna, eller 29 procent, ser inte fram emot julfirandet i någon större utsträckning.

All denna skit till åminnelse av Frälsarens födelsedag. Skippa konsumtionen av onödigheter den här julen – köp klappar som räddar liv. Låt mig presentera Hela Pingstens biståndsjulklappsguide 2014!

Låt mig först presentera årets nykomlingar: Hoppets stjärna och Hjärta till hjärta hjälper romer i Rumänien, som verkligen behöver vår omsorg dessa dagar. Enligt detta dokument går höns och kossor som man köper i Hoppets stjärnas webbshop till bl.a. Rumänien, dumt nog har de dock inte skrivit ut det på hemsidan än. Men men om hönan hamnar i Haiti gör den nytta där med 🙂

(Organisationerna står i alfabetisk ordning och det är förstås ingen fullständig lista).

Get med paket
Get med paket

ActionAid kör som vanligt på presenter mot fattigdom, där vi har klassikern get för 225 kr, skolböcker för 155 kr och bybarnmorska för 525 kr. ActionAids gåvokort kan antingen beställas eller skrivas ut.

Sjal och t-shirt, Fairtrade från Diakonia
Sjal och t-shirt, Fairtrade från Diakonia

Diakonia har utvecklat sin webbshop mycket på senare år. Nu säljer de alltifrån julgranspynt och armband till tröjor, smycken och olivolja – allt Fairtrade, förstås. De skriver: ”Här hittar du unika produkter, producerade på ett sätt som är bra för både människor och miljö. Det du betalar blir en gåva till Diakonias långsiktiga biståndsarbete i över 30 länder.” Se till att beställa i tid, eftersom dessa gåvor inte går att printa ut särskilt enkelt 🙂

Individuell Människohjälp har i sin glädjeshopp (fantastiskt namn) flera julklappar att erbjuda, bland annat ett träd för 35 kr, skolavgift för 300 kr och en en cykel för 650 kr. Kortet skriver man själv ut och jag måste säga att det är riktigt snyggt utformat. IM erbjuder även företagsgåvor.

Läkare utan gränser säljer biståndsklappar genom att berätta sanna historier om människoliv de räddat. Som medicinsk, humanitär organisation kommer de i kontakt med brutalt allvarliga livsöden, men får också vända flera av dem till något gott. När man ger en gåva i gåvoshopen får man en liten bok som berättar om ett dramatiskt förlopp som ändå fick ett lyckligt slut. Ett av dem lyder:

Jag känner den karaktäristiska hettan när jag håller mannens huvud mellan mina händer och ser hur hans mage fylls ut av en mjälte som sträcker sig ända ner i ljumsken. En isande oro far igenom mig när jag ser den snövita färgen under hans nedre ögonlock som betyder att han har ett ohyggligt lågt blodvärde.

Efter bara två månader som läkare på vårt hälsocenter har jag redan sett förtvivlat många människor dö när hjärtat inte längre orkar pumpa runt det kraftlösa blodet. Nu verkar det vara dags för en till.

Några veckor senare står jag vid mannens säng. Det är trångt med både fru och fem barn på besök. Han ser på mig med trötta men levande ögon, andetagen är lugnare och febern borta. Hans fru hjälper honom till toaletten, en första stapplande promenad.

En av sönerna rusar före och når badrumsdörren med en segergest, han slår sin far med hästlängder. Mannen ler svagt, han har flera dagar kvar av sprutor, men han kommer att klara sig. Och när han är frisk kommer det dröja många år innan sonen får en chans att vinna över sin far i kapplöpning igen.

Läkarmissionen har via Webaidshop stor erfarenhet av biståndspresenter, och kan presentera ett utbud på 36 produkter. Här finns bland annat vitamintillskott till barn i Moldavien för 25 kr, trädplantering i Sydsudan för 50 kr, en säker akut förlossning på Panzisjukhuset i Kongo för 450 kr, får till Burkina Faso för 150 kr,  och mikrofinansiering i Uganda för 100 kr. Gåvobeviset är stilrent och snyggt, och biståndsverksamheten är bra och seriös.

Open Doors, en organisation som hjälper förföljda kristna, har i år också börjat erbjuda gåvobevis. Tre klappar finns att välja på: en bibel för barn för 40 kronor, medicin för en kristen i Nordkorea för 100 kronor eller ”ett yrke” för en kvinna för 320 kronor. Gåvobevisen skickas via post så tänk på att vara ute i god tid.

PMU har en rätt nystartad webbshop med fokus på Panzisjukhuset som vårdar kvinnor i Kongo som utsatts för sexuellt våld i konflikt. Det finns också gåvobevis för skolböcker, födelsebevis för barn utan medborgarskap och getter förstås. Många av gåvobevisen saknar pris – man sätter valfritt belopp. Dessutom säljer de en jättesnygg tygkasse: ”To Congo with Love”.

svenska kyrkan webbshop

Svenska kyrkan säljer sju symbolgåvor på sin webbshop, bland annat rent vatten för 60 kr, gris för 300 kr eller en brunn för 21000 kr. Gåvokorten är väldigt stilrena och avskalade, och man kan antingen skriva ut dem själv, få dem skickade till sig via snigelpost, maila dem till julklappsmottagaren direkt – eller strunta i dem överhuvudtaget.

UNHCR erbjuder sex alternativa julklappar, bland annat 10 vattendunkar för 125 kronor eller ett familjetält för 2077 kronor. Organisationen är som bekant FN:s flyktingorgan och den humanitära hjälpen går alltså direkt till flyktingläger runtom i världen. Observera att deras kort inte går att skrivas ut från dator utan skickas med post, och därför behöver man beställa senast den 20 dcember för att få hem klappen innan jul.

Nötkräm till undernärda barn
Nötkräm till undernärda barn

Unicef har ett riktigt stort utbud med 41 fältprodukter i olika prisklasser. Här finns 20 doser mässlingsvaccin för 40 kr, 450 påsar näringspulver för undernärda barn för 102 kr, 25 HIV-test för 204 kr, cykel för 562 kr, barnmorskepaket för 37 983 kr och en jeep (!) för 217 602 kr, bara för att nämna några. Presentkorten finns i fyra fina motiv, och det går snabbt och enkelt att betala över nätet. Unicef har också en butik med ”riktiga” presenter med ännu större utbud. Här finns julkort, julpynt, kläder, leksaker mm. Allt är etiskt tillverkat, utan någon form av barnarbete. Dock går ju av naturliga skäl inte lika stor del av summan man betalar till Unicefs biståndsverksamhet som om man köper fältprodukterna.

Avslutningsvis vill jag påminna om att samtliga webshops ovan naturligtvis är tillgängliga året runt, så att man även kan köpa födelsedagspresenter och andra sorters presenter där. Och naturligtvis finns många fler initiativ än dessa.

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s