Klaga inte på dem som tigger, klaga på de rika

Jesu ord till de rika (Luk 6:24, Mark 10:24)
Jesu ord till de rika (Luk 6:24, Mark 10:24)

Vi har ofta lättare att kritisera de fattiga än de rika, även när det borde vara tvärtom. Jakob, Jesu bror, skrev:

Mina bröder, var inte partiska i er tro på vår Herre Jesus Kristus, härlighetens Herre. Tänk er att det vid er sammankomst kommer in en man med guldring på fingret och fina kläder, och samtidigt en fattig man i smutsiga kläder. Om ni då ser till den finklädde och säger: ”Varsågod och sitt, här är en bra plats”, men till den fattige: ”Du kan stå där” eller: ”Sätt dig här vid mina fötter ” – har ni då inte diskriminerat bland er och blivit domare med orena motiv?

Lyssna, mina älskade bröder. Har inte Gud utvalt dem som är fattiga i den här världen till att bli rika i tron och få ärva riket som han lovat dem som älskar honom? Men ni föraktar den fattige. Är det inte de rika som förtrycker er och drar er inför domstolar? Är det inte de som hånar det sköna Namnet som har uttalats över er?
 (Jak 2:1-7)

En kristen syster och vän klagade på Facebook igår över att EU-migranter som tigger får pengar, hon skrev att de är som ”vildkatter” som bara vill ha mer och mer och att pengarna borde gått till barn och pensionärer i Sverige. Jag skrev till henne:

Jag såg det du skrev om tiggande EU-migranter. Jag blev väldigt ledsen att se att du jämförde dem med vildkatter och vill att de ska lämna Sverige. Jag känner ett 50-tal EU-migranter och de är några av de mest fattiga och utsatta människor jag någonsin träffat. De är väldigt diskriminerade och har gått igenom många lidanden. Sverige är dubbelt så rikt som Rumänien, så det är nog rika rikskapitalister man ska skylla på när det saknas pengar till barn och pensionärer, inte urfattiga EU-migranter.

Hon svarade:

jag är också en fattig människa som har varit bostadslös å ej fått hjälp av sociala myndigheter eller våra sk goda systrar å bröder i kyrkan jag har ofta svårt som ensamstående att få ihop både till hyra å mat å i kyrkan så är det 100% focus på rumäner å tiggare så vi vanliga svenskar får inte plats å blir inte sedda…

Jag upprepade för henne att jag inte tycker att hon ska göra EU-migranter, som bara får någon ynka promille av människors fickpengar, till syndabockar när Sveriges 147 miljardärer tillsammans äger över en biljon kronor, vilket är absurt mycket pengar eftersom Sveriges totala BNP är cirka fyra biljoner. Miljardärerna blir fler och rikare, gömmer sina pengar i skatteparadis och konsumerar bostäder, bilar, båtar och massa lyx.

Jag har påpekat tidigare här på bloggen att Sverige är ett av världens absolut rikaste länder. Faktum är att just nu är vi ett av de 20 rikaste länderna i hela världshistorien. Vår BNP per capita är som sagt dubbelt så stor som Rumäniens och tio gånger så stor som Syriens. Att påstå att vi inte skulle ha råd att ta emot fattiga därifrån är helt fel, för vi har mer pengar än dem! De välfärdsproblem vi har i Sverige beror på ojämlikhet inom landet, inte brist på pengar – de allra flesta länder har än värre välfärdsproblem än oss. Äldrevården i Irak är inte på tipptopp dessa dagar, liksom.

Det är ändå väldigt många idag, influerade av Sverigedemokratisk retorik inte minst, som ställer pensionären och invandraren mot varandra, där man pekar på brister i välfärden och menar att vi sparar pengar genom att inte låta fattiga utlänningar komma hit. De rika lämnas utanför ekvationen. Att prata om att röra deras pengar för göra samhället mer rättvist vore ju kommunism. Låt oss sparka ut tiggarna istället.

För åtta år sedan insåg jag, när jag läste Jesu ord till den rike unge mannen i Mark 10:21 om att sälja allt han äger och ge pengarna åt de fattiga, att fattigdomsbekämpning kräver rikedomsbekämpning. Vi kan inte ha miljardärer i en värld med hunger och hemlösa barn. Vi kan äga miljardbelopp gemensamt, men när privata förmögenheter uppgår till fantasisummor måste vi säga stopp.

Så jag instämmer med Jakob, när han i slutet av sitt radikala brev skriver:

Lyssna nu, ni som är rika! Gråt och klaga över de olyckor som ska drabba er. Er rikedom är rutten och era kläder är malätna. Ert guld och silver rostar, och rosten ska vittna mot er och förtära ert kött som eld. Ni har samlat skatter under de sista dagarna. Nu ropar den lön ni undanhållit arbetarna som skördat era åkrar, och skördefolkets rop har nått Herren Sebaots öron. Ni har levt i lyx och överflöd på jorden, ni har gött era hjärtan på slaktdagen. Ni har dömt den rättfärdige och dödat honom, och han gjorde inget motstånd mot er.
 (Jak 5:1-6)

8 kommentarer

 1. Micael!

  Om Anden säger till mig att jag skall spara så mycket som möjligt, hur förhåller jag mig då till din teologi om att sälja allt, osv?

  Jesus säger även att vi skall beräkna kostnaderna för, om vi ex vill bygga ett hus, men om man inte har ett sparkapital, så blir det svårt att öht beräkna någonting.

  Bb

  Gilla

  1. Hej Björn!

   Nu handlar Jesu liknelse förvisso inte bokstavligen om att bygga hus men det spelar inte så stor roll – att sälja allt man äger är ju inte ett kall till egendomslöshet utan egendomsgemenskap, detta visar Apg 2 och 4 mycket tydligt. Målet är inte att bli hemlös utan att dela upp hemmen rättvist och se till att ingen är hemlös medan andra sover i palats. Det finns en stor orättvisa i att vi i den rika världen sparar miljoner för husköp och annat medan barn dör i Afrika pga att de inte har råd med malariamedicin för tre kronor.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Micael!

    Kan du ange var dessa bud finns i skriften om det som du propagerar för.
    För om det inte är ett allmänt bud/befallning, så menar jag att du pådyvlar folk något som leder fel och som leder till fångenskap.

    Om Gud kallar dig till att leva i egendomsgemenskap, så är ju det bra, men det innebär inte att din kallelse gäller alla.

    Bb

    Gilla

    1. Hej Björn!

     Jag tror jag skrev det i en kommentar till dig i en annan bloggpost för ett tag sen, men budet att sälja allt man äger ges i Luk 12:33 till alla Jesu lärjungar, så det är inte bara den rike unge mannen i Matt 19 med paralleller som får den uppmaningen. I Apg 2 och 4 skriver Lukas att alla kristna i Jerusalem – vilket i mångt och mycket var alla kristna som existerade – sålde det de hade och levde i egendomsgemenskap. Jag förklarade i min tidigare kommentar varför jag inte tolkar Petrus ord till Ananias som att han hade ett veto mot egendomsgemenskapen, utan snarare att Petrus ställer Ananias som ansvarig för sina pengar.

     Jag skrev också tidigare att det bara är rika som påstår att de inte är kallade till egendomsgemenskap – fattiga vill förstås hemskt gärna dela ekonomi med dem som har mer men de får inte tillfälle när de rika säger nej. Det är därför det är problematiskt att tala om kallelse när det gäller egendomsgemenskap, Jesus framställer det som en nödvändig konsekvens av lärjungaskapet: ”På samma sätt kan ingen av er vara min lärjunge om han inte avstår från allt han äger.
” (Luk 14:33). Kyrkan behöver återgå till sina rötter där egendomsgemenskapen var norm och den naturliga konsekvensen av att välja att följa Jesus.

     Gud välsigne dig!

     Gilla

  1. Micael!

   På samma sätt kan ingen av er vara min lärjunge om han inte avstår från allt han äger.
” (Luk 14:33)

   – Enligt detta ordet är ju varken du, eller jag en Jesu lärjunge, för inte avstår väl du från exakt allt du äger, eller?

   Bb

   Gilla

   1. Hej Björn!

    Med risk för att låta som en papegoja: vi ser i Apg 2 och 4 hur apostlarna inte såg Jesu bud om att sälja allt som ett kall till egendomslöshet utan egendomsgemenskap. Det handlar om att avstå från allt man äger för att njuta av det gemensamma ägandet med både f.d. fattiga och f.d. rika. En kommunitet med sådan egendomsgemenskap är precis det jag håller på att förbereda tillsammans med några vänner.

    Gud välsigne dig!

    Gilla

 2. Men Micael!

  Menar du att du inte har några ägodelar som du kallar ditt, dvs mina?

  Äger ex du inte en dator, eller en soffa, eller ett bord?

  Och frågan är, blir, hur kan man ge om man inte äger?

  Bb

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s