Alla missar Himlen utan Jesus

I min favorittidning Dagen har det utbrutit en stor debatt om homosexualitet, igen. Det hela började med Joel Halldorfs ledare om att en kristen syn på samkönade äktenskap och relationer måste bäras av en helhetsteologi, och inte bli en regelfråga som bara baseras på enskilda bibelord. Halldorf ville styra bort debatten från de som bara säger ”Så säger Bibeln!” utan att ge hållbara argument till varför samkönade äktenskap skulle vara fel och hur det kan platsa i en konsekvent, systematisk teologi.

Ironiskt och sorgligt nog blev effekten den motsatta – debatten kapades av 22 pingstpastorer med Tommy Dahlman i spetsen, vars i princip enda argument är ”Så säger Bibeln”, något som orsakat mängder med respons inte bara i Dagen utan i SvD, Expressen, Metro med mera. Ikväll var Dahlman med i SVT Debatt. Halldorf var det inte.

Det som väckt mest upprördhet är pingstpastorernas ord om att utlevd homosexualitet gör att man ”missar himlen.” Något de baserar på 1 Korinthierbrevet 6:9: ”Vet ni inte att orättfärdiga inte ska få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken sexuellt omoraliska eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller som låter sig utnyttjas för sådant, varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare ska ärva Guds rike. Sådana har några av er varit. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande.
”

Jesus sa vid ett tillfälle att rika knappt kan komma in i Guds Rike; ”det är lättare för en kamel att komma in i ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds Rike”. Hans lärjungar blev chockade och frågade vem som då kan bli frälst, varav Jesus svarade ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.” (Mark 10:25-27). Detta säger oss naturligtvis att rikedom är fel, något jag argumenterat för ofta på den här bloggen, men Jesus betonar väldigt tydligt att frälsningen hänger på Gud och tack och lov för det, för vi är alla syndare i behov av en Frälsare.

När jag var 15 år hade jag samma världsbild och värderingar som de flesta svenskar, hade ingen klar uppfattning om livet efter detta och tyckte kyrkan var tråkig. Så hände en revolution i mitt liv, jag fick upp ögonen för hur meningslöst livet är utan Gud, och hur fantastiskt livet är med Honom. Jag fick reda på att Jesus uppstod inte för att showa utan för att visa att Han är vägen till evigt liv och att alla som tror på Honom kommer uppstå med Honom.

Det är vad evangeliet, de goda nyheterna, handlar om – mänsklighetens frälsning på grund av Guds nåd och att Jesus dog i vårt ställe, inte att vi förtjänar oss till himlen genom att göra ditt och datt. Himlen är ingen mänsklig rättighet, det är en gåva som vi inte förtjänar. Det blir så konstigt när sekulära svenskar i ena stunden inte tror på Gud och i andra stunden kräver att få vara med Honom i en evighet. Det jag har upptäckt är att Gud finns, lever, har räddat mig och gett mig en del av sig själv, den Helige Anden.

Genom Jesus blir vi helgade och rättfärdiga, men det innebär inte att vi är syndfria – i hela första korinthierbrevet tar Paulus upp flera olika saker som korinthierna gör fel, såsom en person som låg med sin fars hustru. I 6:9 nämner han alltså handlingar och levnadssätt som går emot Guds Rike, men när moderna översättningar skriver ”homosexualitet” i ersättning för ἀρσενοκοῖται (arsenokoitai), så använder de ett ord som inte fanns före 1800-talet. Det är något oklart vad Paulus syftar på just här, han är tydligare i Romarbrevet 1 om att samkönade sexuella relationer går emot Guds vilja.

Men som Halldorf betonade redan innan debatten gick igång, sådant måste förklaras. Vad är egentligen pingströrelsens syn på celibat? Vad är syftet med sex? Den nuvarande positionen verkar vara att celibat är oviktigt för heterosexuella och där dessa får ha hur mycket sex som helst, vilket jag tycker blir rätt inkonsekvent och obegripligt när man sedan talar om homosexualitet.

9 kommentarer

 1. Det är inte alltid jag håller med dig Micael, men jag kan instämma när det gäller Dagen. De är riktigt duktiga tidningsmakare.

  Gilla

 2. Det finns ett ansvar i att vara ledare. Då kan man inte bara äta honungen ur lejonets gap utan det gäller att stå upp för både sanning och nåd. Först då blir Gud synlig och först då blir de kristna synliga. Visst är det fint med pannkakor, filtar, kramar och kärlek men det finns även personer som är snälla av naturen och gör goda ting i andra organisationer. Det frälsande är Guds ord, ingenting annat. Däremot högaktar jag dina insatser. Du är i mycket ett föredöme Mikael, men i den här frågan ser jag att du vill involvera synden istället för att förlåta och lämna den.

  Gilla

 3. Tack, Micael för ett sant ord i rätt tid. Att du dessutom lever som du lär med filtar och kramar inte bara sitter framför skärmen och teoretiserar gör det desto bättre. Den som tar syndens problem på allvar inser att vi inte kan utnämna någon grupp som mer utsatt än andra elelr mer dömd till helvetet än andra.

  Med verserna i Romarbrevet 1 (som är de enda i Bibeln som dömer ut homosexualitet som mot skaparens vilja) får vi helt andra problem att diskutera än Dahlman et.al. inbillar sig. Ordet fysis som används här handlar bl.a om hur man är skapt av Gud . Teodicé-problemet och predestination är problemet med dessa verser och inte något annat. Nu är de flesta pentekostala kristna inte anhängare av predestinationsläran utan av människans fria vilja så även detta bibelord (som rycks ur ett sammanhang där Dahlmans slutsatser blir mycket underliga, nämligen Romarbrevet-mänsklighetens Magna Carta) bör naturligtvis tolkas av skriften själv. I dessa försök att förstå Ordet har de flesta kristna traditioner inte valt att ansluta sig till predestinationsläran även om många goda och hederliga kristna gjort det.

  Jag tillhör dem som tror att vi har en fri vilja och att Gud inte förutbestämt människor till undergång på grundval av Bibelns helhet och centrum som är Jesus och Johannes 3:16. Jag tror alla som tar emot Jesus blir frälsta och att vi blir frälsta av NÅD. En männsiak som fötts med 47 kromosomer likaväl som en som fötts med 46. en människa som fötts med heterosexuella läggning och utan längtan efter celibat likaväl som en som fötts med en annan sexuell läggning.

  Trohet i vänskap och äktenskap tror jag Gud vill se. Med detta sagt har vi en hel hoper gubbar i GT, tex David som knappt kan hålla byxorna på i ett helt kapitel och ändå används av Gud, samt är en förebild till Messias.

  Jag önskar en läsarväckelse så fler läser hela Bibeln oftare. Det är summan av Guds ord som är sanning lösryckta verser gör stor skada i en del människors liv. Speciellt de som gärna vill leka med ”de stora grabbarna” och anamma världens våldsamma sätt att se på medmänniskor och avvikelser från normer verkar ta stor själslig skada av snuttifieringsläsningen.

  Gilla

 4. Angående kamelen och nålsögat så har jag fått förklarat för mig att det inte handlar om vad vi känner till som ett nålsöga utan en trång port i Jerusalems mur som kallades nålsögat. Detta förändrar bilden en smula och gör liknelsen lite mer förståelig.

  Gilla

   1. Tack Micael för en intressant länk. För mig visar den, förutom att innehålla intressant information, på varför Jesus aldrig beordrade att hans undervisning skulle förmedlas i skriven form. Som skaparen vet han hur vi fungerar och att översättningsproblematik av skilda slag gör att budskapet förvanskas och går förlorat. Därför bjöd han in de tolv att leva med honom. Vi ska lära oss av varandra och med varandra precis som de lärde sig av honom. Jag tror att det är gemenskap som är nyckeln.

    Gilla

 5. Tack Micael för en intressant länk. För mig visar den, förutom att innehålla intressant information, på varför Jesus aldrig beordrade att hans undervisning skulle förmedlas i skriven form. Som skaparen vet han hur vi fungerar och att översättningsproblematik av skilda slag gör att budskapet förvanskas och går förlorat. Därför bjöd han in de tolv att leva med honom. Vi ska lära oss av varandra och med varandra precis som de lärde sig av honom. Jag tror att det är gemenskap som är nyckeln.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s