Komma till slutet av sig själv

Jag har hamnat här, i slutet av mig själv. Det skrev jag ju förra gången. Jag har kört slut på mina krafter enbart för att jag gått i egen kraft och inte haft Gud först i mitt liv.

Jag har trott att jag haft det, men med facit i hand och när  jag tittar tillräckligt noga så ser jag att jag inte gjort det.

Det ironiska i det hela är att det är bland annat det ämnet  som jag åker land och rike runt och undervisar om; att sätta Gud först, som har fått mig själv på fall. Jag har inte lyssnat till min egen undervisning.

För att få balans i livet bör vi tänka om. Gud MÅSTE komma först i våra liv, annars går det inte bra!

”Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.” (Matt. 6:33) 

Det där med prioriteringar i livet är viktigt. Att leva som Gud vill att vi ska leva måste vara det viktigaste för oss kristna. Inte vad vi själva tycker är viktigt, utan vad Herren tycker är viktigt!

För att vi ska få balans i livet, att få fokus och harmoni måste vi utgå från vissa prioriteringar.

 1. Gud
 2. Jag själv
 3. Familjen
 4. Arbete i församlingen (koka kaffe, hålla i barngruppen, vara mötesledare mm)
 5. Arbetet

Precis i den ordningen!

Vår vardag ser ofta ut precis tvärt om:

 1. Arbetet
 2. Arbete i församlingen
 3. Familjen
 4. Jag själv
 5. Gud

Så vill Gud inte att vi prioriterar. Han vill inte komma på sista plats och i bästa fall få en halvhjärtad bön precis innan vi av pur utmattning somnar på kvällen! Han vill ha gemenskap med oss! Hela tiden!

Det här med att prioritera oss själva som nummer två i ordningen kan kanske kännas ovant. Vi har blivit itutade att alla andra ska komma före oss själva när vi går med Gud.

Sanningen är den att om vi inte prioriterar oss själva och sköter om oss själva, så faller resten av livet också ihop. Vi måste sätta oss själva som viktiga.

Gud ser på oss som det viktigaste som finns. Hans skapelses krona. Med förtvivlan ser Han att vi inte ser på oss själva med Hans ögon. Hans ögonstenar, Hans mästerverk.

”Vi älskar därför att han först har älskat oss.”( 1 Joh 4:19) Det är så viktiga ord! Vi måste älska oss själva för att vi ska kunna älska andra! Sätter vi oss inte som nummer två , precis efter Gud, i våra prioriteringar talar vi tydligt om både för Gud, oss själva och omgivningen, att vi inte är värda att älskas.

Det bryter ned oss.

Vi ska sköta om oss själva, vila, träna, äta det vi mår bra av osv, just för att vi ska kunna fungera som de ambassadörer för Hans rike som Han har utsett oss till!

Det är viktigt att du inte kör slut på dig!

Träningen har för min del fått stryka på foten ett tag. Dels för att jag fått en sjukdom som gör att jag inte kan löpträna så som jag gjorde förut och som jag älskade.

I stället har jag nu införskaffat mig en crosstrainer-maskin så att jag kan få ut samma effekt som vid ett löppass. För jag behöver köra igenom kroppen, köra slut på kroppen rent fysiskt. Då mår jag bra!

Medan jag tränar har jag hög musik. Riktigt rivig lovsång (Typ Hillsong och liknande) som får igång mig.

Musik påverkar oss väldigt mycket och det gäller att välja ”bra” musik, musik som bygger upp. Samtidigt som jag tränar, översköljs jag av lovsång där Herren prisas. Samtidigt som jag tränar prisar jag Honom. Både till kropp och själ! Fantastiskt bra kombo!

Detta tillsammans med härliga lugna promenader ute i friska luften, där jag samtalar med Gud om livet är så bra för mig!

Vad behöver du göra i ditt liv för att du ska må bra, för att du ska kunna känna att du är nummer två i prioriteringslistan?

Att fylla på med Ordet, lyssna på eller sjunga lovsång, att sitta ned och bara tillbe är också viktiga ingredienser i ett kristet liv. Uppkoppling till Herren i alla lägen, vid alla tillfällen, överallt. Det gör att du kan stå fast på Klippan när stormen ryter och hotar att dra ned dig.

Var välsignad!

Désirée

Kategorier:

5 kommentarer

 1. Helt Rätt, tänk på ett sådant skriftställe som: älska din nästa så som dig själv. Som ju förutsätter att man tycker om sig själv och tar hand om sig själv på ett bra sätt och mår bra.

  Vad behöver du göra i ditt liv för att du ska må bra… frågar du

  Jag är nog rätt mycket som du 🙂 gillar sitta i timmar med hörlurar på och lyssna på lovsånger ber,funderar på skriftställen, lägger fram problem inför gud. En pastor som heter David wilkeson fångade mitt öra en gång när han sa att kristna borde först och främst skaffa sig en garderob där dom kan vara ensamma med gud och lyssna som jag tror är helt rätt, den där ”garderoben” är väl lite symbolisk, wilkeson menade helt enkelt att få vara i fred och ägna tid med gud.. Att be en trött bön i kyrkan på söndagen helt slutkörd efter en hård arbetsvecka är säkert ingen bra väg att gå ifall man vill växa som kristen eller vinna insikt i guds rike.

  Gillad av 1 person

 2. Hej
  Det är så viktigt det du skriver. I den tid som är så är det lätt att köra över sig själv.
  Men vad det gäller prioriteringar så tror jag inte man kan göra några listor över i vilken ordning osv, jag är övertygad om att vi är kallade att leva med Herren för ögonen ständigt, och låta Anden leda oss.
  Det är verklig frihet det. Och det kan innebära att våra prioriteringsordningar varierar med tiden. Vår egen hälsa, omgivningsfaktorer av olika slag osv, ja livet kan se så olika ut i olika perioder, det är just så livet är.
  Och ibland kallar oss Herren att göra oss på ett nytt sätt, på ett annat vis. Han är levande, och gör oss levande.
  Allt gott!

  En syster

  Gilla

 3. Ja visst alldeles självklart, och Anden leder oss i detta.
  Min tanke är bara den att jag inte vill dela upp livet i olika sektorer, utan leva med Herren först i allt jag är och gör.

  Det samma!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s