Naturligtvis är Donald Trump inte kristen

donald trumpFör någon vecka sedan rapporterade media ”Påven om Trump: Han är inte kristen”! Duh. Jag ironiserade över det på Twitter: ”Påven om tomater: de är röda. Påven om Jesus: Han är Guds Son. Påven om Rom: Det är Italiens huvudstad och jag bor där.” Man behöver inte vara påve för att inse något så uppenbart som att Donald J. Trump inte följer Jesus.

Och nej, jag syftar inte på att han inte klarar av att citera Bibeln eller ens hans hat mot mexikanare, muslimer, afroamerikaner, kvinnor, funktionshindrande och så vidare. Jag syftar på att han rakt upp och ner har sagt att han aldrig bett Gud om förlåtelse, då han anser att han inte har något att be om förlåtelse för. Han har påpekat detta flera gånger om.

Att be Gud om förlåtelse är dock precis det som gör en till kristen, vi blir inte frälsta genom våra gärningar utan genom Jesu försoningsverk som ger oss syndernas förlåtelse. Jesus sa natten då Han blev förråd: ”Detta är mitt blod, förbundsblodet, som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse.” (Matt 26:28). Aposteln Johannes skriver: ”Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare och hans ord finns inte i oss.
” (1 Joh 1:9-10).

Carl-Henric Jaktlund på Dagen är förstås starkt kritisk till Trump men aktar sig för att hävda att han inte är kristen: ”Att fälla sådana domar är helt och fullt Guds sak.” Idén att ingen människa kan avgöra vem som är kristen är rätt så vanlig idag, jag stöter på den här och där, så nu kan det vara ett bra tillfälle att påpeka att den idén är 100% falsk. Den finns ingenstans i Bibeln och är rätt så orimlig när man tänker efter.

Om man hittar på en egen religion kan man förstås hävda att ingen vet vem som verkligen tillhör den, och en konstnär kan hävda att ingen vet vad konstverket betyder, men ”kristen” är en term som postmoderna svenskar på intet sätt kommit på utan som uppkom under det första århundradet för att beskriva Jesu lärjungar: ”Och det var i Antiokia som lärjungarna först började kallas kristna.” (Apg 11.26)

Jesu lärjungar var de som hade döpts i vatten och Ande, de hade tagit emot syndernas förlåtelse och de bekände Jesus som Herre uppstånden från de döda (Rom 10:9) och inte minst så var de med i församlingen. Privatkristendom är en ny konstruktion, Jesus var tydlig med att man ska bekänna sig till Honom även om det innebär martyrskap (Matt 10:33) och att man känner igen sanna och falska profeter på deras frukt (Matt 7:15-23).

Utifrån att ”kristen” inte är en term vi bestämmer över utan som redan är fastställd i Nya Testamentet är det uppenbart att de som öppet strider mot Nya Testamentets definition av lärjunge inte är kristna. Kristna kan inte utge sig för att vara syndfria, hävda att Jesus inte uppstod eller påstå att Gud inte finns för då är de inte längre kristna. Det hjärtat är fullt av talar munnen, lärjungar till Jesus kan inte bete sig hur som helst. Naturligtvis vill vi välkomna alla in i Guds Rike och uppmanar därför till omvändelse, men vi ska inte hävda att vi inte kan skilja ett får från en anka.

3 kommentarer

 1. Du har väldigt rätt.
  Undras hur man ska se på Ted Cruz, en annan mörkerman? Men han är ju ”bekännande kristen” och då löser ondskan upp sig som dagg en sommarmorgon?
  Jag är troende själv, men jag skulle definitivt hellre se Malala, Gandhi eller Tage Danielsson som ledare än Ted Cruz.

  Gilla

  1. Eller en jude som Bernie Sanders.
   Den kristna tron måste betyda någonting, annars betyder den ingenting.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s