Dags för en resursbank för hemgrupper!

hemgrupp 2
Hemgrupp/gudstjänst i min församling Mosaik

Tack Jesus för hemgruppsledare! Alla dessa tusentals hjältar som lägger ner tid och energi på att vägleda, uppmuntra och inspirera sina medlärjungar att gå med Jesus. Jag påpekade redan för ett halvår sedan att hemgrupper har en nyckelroll för att forma lärjungaskap och evangelisera Sverige. För det behöver hemgruppsledare stöd: präster och pastorer får ofta flera års träning innan de sätter igång med sina arbetsuppgifter medan hemgruppsledare många gånger inte får mer coachning än en ledarträff någon gång per termin.

Missförstå mig inte, jag tycker inte att alla som blir hemgruppsledare måste ha gått en särskild utbildning först, men de bör åtminstone passa in på Paulus beskrivning av församlingstjänare i 1 Tim 3:8-13. Framför allt behöver de stöd under sin tid som hemgruppsledare.

Jag har varit med i en rad olika hemgrupper som både medlem och ledare och vet att det kan variera kraftigt vad en hemgrupp gör och hur den fungerar. Till viss mån är detta precis som det ska, Gud ger oss olika gåvor och vi befinner oss i olika situationer. Samtidigt så kan avsaknaden av någon form av grundmall eller standard göra att många grupper missar sin potential. Som jag skrev igår på Holy Spirit Activism så råder ofta hemgruppsanarki i våra kyrkor och många ledare känner sig rådvilla.

Jag tror ett grundproblem kan vara att hemgruppsledare uppmanas att inte göra sina grupper för ”församlingslika” och då lägger band på sig själva. I ett bibliskt perspektiv är hemgrupper församlingar eftersom församlingar från början möttes i hem och därför borde hemgrupper kunna vänja sig vid tanken att döpa folk, evangelisera på gatan, själavårda människor och så vidare. Det skulle också vara en välkommen avlastning av präster och pastorer, som tyvärr ofta bränner ut sig.

På engelska finns mängder med bra resurser för hemgruppsledare, jag tänker då främst på Christianity Today’s enorma webbplattform smallgroups.com. Även om en del av materialet kostar pengar finns det också många bra artiklar som är gratis att läsa både där och på CT:s huvudsida, såsom 8 Habits of Effective Small-Group Leaders och Six Types of Small Groups to Help Churches.

Det behövs en liknande resurssida på svenska. Hemgruppsledare behöver all support och pepp de kan få vad gäller tips för själavård, bön, Bibelstudium, evangelisation, diakoni och inte minst att träna nya ledare. Därför kommer jag tillsammans med ett team från Ge och du ska få dra igång ett liten resursbank som syftar just till att med Andens hjälp försöka göra hemgrupper bättre. Håll utkik efter det!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s