Podcast: Dumpstring och matsvinn

Nytt avsnitt av Jesusfolket! Efter att Johannes har tackat för sig bär Micael och Sarah poddfanan vidare och talar i detta avsnitt om att plocka upp ätbar mat från sopcontainrar. Är det lagligt? Är det hälsosamt? Och skulle Jesus ha dumpstrat?

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst podcastar finns.

6 kommentarer

 1. Hej Sarah,

  Jag tänkte testa mer veganmat framöver. Fast jag behöver ta det stegvis. Viken basic-maträtt skulle du rekommendera en nybörjare? Jag gillar sallad och behöver ersätta köttproteinet med annat. Tacksam för ett konkret nybörjarrecept. (Har tillgång till matbutiker med brett sortiment.)

  Gilla

  1. Hej Ulrika!

   Vad kul att du vill äta mer veganskt! Nu är det enklare än någonsin att hitta recept på vegansk mat. Mitt första och bästa tips är att googla på valfri maträtt som du är sugen på att äta och skriv ”vegansk” efteråt, så kommer du hitta massor av veganska alternativ till den maträtten.
   Gillar du sallad skulle jag rekommendera att du gör en sallad precis som du vill ha den men byter ut köttet mot exempelvis marinerade kikärtor eller andra baljväxter (i en marinad med kinesisk soya, vitlök, sweetchili, timjan och rapsolja) som du steker och sedan lägger i salladen. Sedan är jag själv en stor fan av rostade frön, såsom solrosfrön och pumpafrön som du rostar i en torr stekpanna och slänger på allt du äter, dels för att de innehåller stooora mängder protein och dels för att det är gott. 🙂
   Annars kan man göra väldigt mycket trevliga pastasåser med oatly iMat, exempelvis med champinjoner, vitlök och spenat. Och strössla på lite frön för lite extra protein om det känns bra. Men tänk också på att protein finns på en massa platser man inte tänker på, exempelvis är gluten ett protein, protein finns i ris, havre (i förvånansvärt stor mängd), frön och nötter osv. Här finns lite information om det, om du är intresserad:

   http://thedailyraw.com/but-where-do-you-get-your-vegan-protein/

   Sedan är det ju enormt enkelt att ordna mat om man kan tänka sig äta de halvfabrikat som finns i frysdisken på nästan alla matbutiker. De är oftast väldigt goda, och det kan vara smidigt i en övergångsperiod att bara byta ut köttfärsen mot sojafärs och köttbullar mot ”göttbullar”.

   Hoppas detta kan vara till hjälp. Lycka till!

   Gilla

 2. Sarah,

  ”marinerade kikärtor eller andra baljväxter (i en marinad med kinesisk soya, vitlök, sweetchili, timjan och rapsolja) som du steker och sedan lägger i salladen.

  Sedan är jag själv en stor fan av rostade frön, såsom solrosfrön och pumpafrön som du rostar i en torr stekpanna och slänger på allt du äter, dels för att de innehåller stooora mängder protein och dels för att det är gott.:)”

  Okej! Väljer att börja med dessa dina två intressanta tips.

  Tack!

  Gilla

 3. Hej Sarah,

  Nu finns det kikärtor i vårt skafferi. Det ska bli gott!

  Får man ha en liten synpunkt på innehållet i skålen ni visar på bilden?

  Innehållet i skålen är allt importerat. Så här års bör man givetvis så långt det går ta hand om inhemsk frukt och alla bär som flödar över.

  Några av tiggarna har också kommit på att det är trevligare att tillbringa tid i skogen för att samla bär till försäljning än att sitta utanför en entré och stelna till i snålblåsten.

  Gilla

  1. Hej Ulrika!

   Sarah är väldigt flitig när det gäller att plocka frukt och bär, men innehåller i skålen är ju dumpstrat! Det är det hela avsnittet handlar om. Vi har alltså plockat god och ätbar frukt från containrar utanför affärer. Istället för att de ruttnar hamnar de i våra magar och gör nytta 🙂

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. ”men innehåller i skålen är ju dumpstrat!”

    Jaha! Så kan man givetvis inte göra, kasta mat!

    (Min dator saknar funktionen för podcast)

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s