Löftet om bönesvar

praying-child-1668636_1280

I min blogg har jag flera gånger hänvisat till kraftfulla ord och löften av Jesus.

Vi läser dem igen utifrån Joh 15:16:

”Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt,  frukt som består, och då skall Fadern ge er vad ni än ber honom om i mitt namn.”

Nu återstår löftet om bönesvar i nästa vers Joh 15:17 nämligen att när vi ber i Jesu namn till Gud Fader, så hör Gud oss. Det här är verkligen inget oviktigt löfte! Tvärtom ligger vår trygghet i Gud här.

Litar vi på att Gud hör alla våra böner och besvarar dem efter sin goda vilja?

Han svarar ja på de böner som kommer ur Andens verk i våra liv. Eller annorlunda uttryckt: Jesus sa ju att vi skulle bära frukt i vårt vittnande i ord och handling om Guds Rike i världen. Det är d ä r bönerna föds. För andra i deras behov och nöd, men också för mig och oss – alltid i och under Andens ledning. 

Bön är inte bara vad vi säger till Gud, utan vad Han i sin godhet delar med oss i vår relation. Bön innebär alltså att också lyssna till och låta Gud tala till oss när vi är tysta.

Profeten Samuel fick lära sig be genom det råd han fick när han höra Gud säga ”Samuel”. Då ska du svara, sa Eli, ”Tala Herre, din tjänare hör” (1 SAM.3:9).

Detta är ett vist råd. De är också till nutida läsare för att påminna om vikten av balans i vårt böneliv. De visar att Gud vill tala till oss i vår dagliga bönestund. Nu vet vi att Anden förstås alltid talar genom Bibeln som ju är Guds Ord. Men det förtar inte att Gud också talar personligt till varje kristen i och genom Sin Ande.

Sagt detta påminner jag om att Gud lovat svara när vi ber. Han till och med uppmuntrar oss att ”låta Honom få veta alla våra önskningar” (Fil 4:6). Detta sker säger Paulus när vi ”åkallar och ber” då ska vi inte bekymra oss utan vi ska ”tacka Gud”.

”Vad som helst” betyder just det: vad som helst. Men glöm inte när du påminner Gud om Hans goda löften att Han också sagt att vi är sända ut i världen och ska där bära frukt i vårt missionsarbete. Det är förstås där i församlingens normala liv som bönerna föds om ”vad som helst”. Det betyder inte, tror jag, till exempel en ny Lamborghini, även om det vore fint att ha. Nej bön är inte tänkt för lyxkonsumtion utan för att till exempel be för en medmänniska som behöver frälsas i bön till Jesus att han/hon ska bli frälst. Eller en annan medmänniska behöver helas från cancer, depression, benbrott eller vilken sjukdom, inre eller yttre, som helst. Kom ihåg: ”För Gud är ingenting omöjligt”.

Att be i enlighet med Guds vilja är själva tricket. För att veta Guds vilja behöver vi läsa och leva Bibelns ord och löften. Vi är inbjudna till att följa Jesus Messias nära och lyhört. Fyllda med den Helige Andes kraft och liv. I djup förtrolighet med Gud Faders hjärta.

Avslutningsvis: att erbjuda människor utanför våra hem och våra kyrkolokaler möjligheten att få förbön för sin situation verkar vara något som behöver återupptäckas i kristenheten. Jag tror att bön till Fadern i Jesu namn under Andens närvaro är oerhört betydelsefullt för att hjälpa människor till tro på Jesus.

I tisdags var jag och Lotta ute på stan med Mosaik på gatuevangelisation. Vi får flera riktigt bra samtal, en ung man ber att jag ska be för honom. Mitt på Fyris torg. Jag lägger mina händer på honom och ber om allt det goda jag just då tänker på. Efter förbönen berättar han att flera av de saker jag nämnt var direkta tilltal till honom – från Gud! Tack Jesus!

Vad spännande det ska bli att få se hur och på vilket sätt de övriga bönesvaren kommer!

Gud är ju god och har lovat ge oss vad vi behöver.

2 kommentarer

  1. Detta löftet om bönesvar är förrädiskt. Jag och flera med mig bad för min yngste son men ändå dog han. Därmed förstår jag att jag inte är älskad av Jesus. Så nu söker jag mig till sannare religion, som inte sviker med falska löften.

    Gilla

  2. Du är själv en far och vet att, föräldrar inte alltid ger barnen vad DE tror är bra för dem. Om EXEMPELVIS Gud kunde rädda honom för evighetgen då, men inte om han fått vandra några år till på vår jord, så verkar Guds svar inte vara kärlekslös.

    Samtidigt kan jag förstå om du skulle söka dig till en religion som Mazdaism, som säger att Gud lönar gott med gott och ont med ont samt nonchalans med nonchalans. Själv föredrar jag den tillit till Gud som jag fick när jag bad om den sortens tro som bibeln talar om, och jag uppskattar att Jesus lovat förlåtelse till dem som förlåter (men dömer de som kräver att Gud ska hämnas dem).

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s