Veganer är inte demoner

Lite exegetik (bibeltolkning) som ett slags svar till Christer Åberg artikel på Apg29 ”Demoner vill inte att du ska äta kött

Vill ni ha ett längre och djupare resonemang kan ni läsa min kandidatuppsats ”Detta skall ni ha att äta”. Vill ni hellre ha en sammanfattning ljudligen, kan ni lyssna på denna föreläsning.

carrot-1085063_1280

1 Tim 4:1-5

Anden säger uttryckligen att under den återstående tiden skall några avfalla från tron och lyssna till andar som bedrar och till demoners läror, spridda av hycklande lögnare med bortbränt samvete, folk som förbjuder äktenskap och kräver att man avstår från föda som Gud har skapat till att ätas under tacksägelse av dem som tror och som känner sanningen. Allt som Gud har skapat är bra och ingenting behöver vrakas, om det tas emot med tacksägelse; det blir rent genom Guds ord och genom bön.

Samvetet

κεκαυστηριασμένων τὴν ἰδίαν συνείδησιν Bortbränt samvete (Bibel2000), eller brännmärkta i sitt samvete som folkbibeln skriver… vad betyder det?

Jag känner väldigt många vegetarianer och veganer och har läst massor och pratat med många om detta ämne. Jag har aldrig hört talas om att någon förbjuder någon annan eller sig själv att äta kött. De kristna vegetarianer jag mött är människor med barmhärtighet och levande samveten som inte vill skada Guds skapelser och Guds natur för att de är övertygade om att Gud älskar skapelsen och inte döden. Visst kan vi bli upprörda och säga saker i upprördhet, men oftast går vi bara in för att informera människor om Guds ord, djurens belägenhet och människors våld. Såklart kan vegetarianism/veganism likaväl som allt annat bli avgudar och identitetsplattformar och ge tillfälle att klanka ned på andra men det betyder inte att saken i sig är fel.

De bortbrända samvetena har jag snarar träffat på hos köttätande människor som utan problem kan se och bidra till djurs skrik och tårar. De brännmärkta samvetena (de som skaver och störs i sitt inre) har jag också bara mött hos dem som äter kött. De som skäller ut oss efter noter för att vi med våra ofta tysta tallriksval och ödmjuka efterfrågningar på restauranger och bjudningar stör deras samveten så att de inte i frid kan äta sitt kött. Varför reagerar de så starkt om deras samveten inte är brännmärkta av att de faktiskt gör något fel?

Så detta bortbrända/brännmärkta samvete kan inte syfta på kristna och andra som inte vill döda djuren.

 

Förbjuda

Hela Jesu lära handlar om den fria viljan, människans frihet. Men som Luther uttryckte det “En kristen människa är den friaste herre över allting och ingen underdåning. – En kristen människa är den tjänstvilligaste tjänare under allting och alla underdånig.” Att förbjuda något är uttryck för sekterism och det är inte ett dugg konstigt att Paulus varnar för sekterism. Att av det dra slutsatsen att människor som informerar köttätare om realiteter i Bibeln, djurindustrin och miljön per automatik är sekteristiska är lite långsökt. Jag har som sagt aldrig träffat på en vegetarian som förbjuder andra att äta kött. Så dessa verser kan inte syfta på kristna och andra som inte vill döda djuren.

 

Kontexten

Vem syftar då Paulus på?

De första kristna levde i en tid som de själva trodde var sista tiden, de gör vi fortfarande. Paulus talar alltså om sin egen tid! Redan under Paulus livstid och direkt efter fanns de s.k. gnostikerna som infiltrerade och påverkade de kristna. Huvudsaken i deras olika trosuppfattningar var att världen var ond och skapad av en ond Gud, och ungefär hälften av dem drog detta till att fasta så mycket de bara kunde, fasta från mat, äktenskap och all beröring med världen, för att de inte skulle bli påverkade av denna onda värld. Att avstå “från föda som Gud har skapat till att ätas under tacksägelse” är i den tiden rimligare att det syftade på mer eller mindre total fasta. Alltså syftar Paulus på gnosticismen och andra mer eller mindre lika irrläror.

 

Tacksägelse

“…föda som Gud har skapat till att ätas under tacksägelse…”

Om Paulus levde idag… när nästan allt kött är totalt obarmhärtigt framställt… hm…

Det vi äter måste ära och tacka Gud från första fröet som sätts i jorden. Det gäller både djur och grönsaker. För hur kan Guds ord och bön välsigna ett kött som kommer från ett djur som inte har fått ära Gud under sitt liv på det sätt Gud skapade det djuret, och som vi inte behandlat med tacksägelse från det att vi sådde fröet i jorden som föder djuren och oss? Istället för att ära Gud och odla i tacksamhet pumpar vi våra åkrar och djur med gödningsmedel och gifter och genmanipulerar och framavlar för onaturlig tillväxt av grödor och kroppsdelar och kroppsvätskor. När Gud sa ”allt som lever och rör sig” menade han då att vi skulle forma kor som inte kan gå pga för fulla juvrar, kycklingar med klippta vingar och klippta näbbar och som växer så fort så att benen inte bär dem, grisar utan svansar som inte får böka utan lever sina liv på betonggolv, och att alla dessa skulle bo så trångt så de inte kan vända sig om och titta vad som är bakom ryggen på dem? Etc etc för “Gud gjorde människan enkel och rak, men hon hittar på alla möjliga konster” (Predikaren 7:30)

Det är som natt och dag mot det kött Paulus och kanske Jesus åt.

 

Det som ska ätas

Men vem har förresten sagt att Gud skapade djuren för att det ska ätas?

1 Mos säger snarare att de skapades för att vara människans vänner, och människan skapades för att vara som konungar och förvaltare, inte uppätare eller förstörare. De djur som äts idag är inte de djur som Gud ursprungligen skapade utan karikatyrer, framavlade av människor för att producera så mycket kött/mjölk som möjligt, inte för att leva ett långt liv i harmoni med skapelsen och vänskap med människorna efter sina naturliga beteenden. Allt för att tillfredsställa västvärldskulturens enorma behov av kött som inte stor i proportion till människans faktiska näringsbehov eller den mängd som människor åt på Paulus tid.

Djur är inte människor. Vi påstår inte att djur är bättre än eller ens jämställda med människor eftersom människan är skapad efter Guds avbild och djuren skapades för att vara människans vänner. Däremot har djuren ande och känslor som vi. Allt som rör sig har livsande i sig, näfäsh på hebreiska. Till skillnad från grönsaker och andra växter som består av celler som kan växa oberoende av varandra, och som man om man följer Bibelsn ord ändå inte ”dödar” något av eftersom man då bara tar sådant som kommer att växa till sig (tex sallad och spenat), som är frukterna av större plantor/träd (tex frukt och de flesta grönsaker, nötter osv.) eller redan dött naturligt (tex rotfrukter).

 

Noa

Gud gav Noa tillåtelse att äta kött, varför? Troligen för att det inte fanns något annat att äta. Noa hade ju fått ta med sig 14 st av de “rena” arterna istället för bara ett par, och de mesta växtlighet var bortspolad. De hade mat fram tills växterna hämtat sig och träden börjat ge frukt igen. Man kan dra slutsatsen att det är Guds nåd att Han tillåter människor att äta kött. I kristider är det då alltså inte en synd att göra det.

Man kan också lägga märke till att Gud lät jorden svämmas över för att Han var trött på människans syndiga leverne. En stor sak i det var våld. För att då kunna hålla sitt regnbåge-löfte till Noa behövde Gud sänka sin standard så att säga och tillåta mer. Annars skulle det inte dröja länge föränn det var dags att svämma över jorden igen.

 

Blodet

Men!

Något som både Gamla och Nya testamentet framställer som oåterkalleligt är förbjudet att äta blod. Detta för att blodet är bärare av själen. Det är alltså inte en av de judiska lagarna utan något spom gäller alla människor på alla platser och i alla tider. Under inga omständigheter får en människa äta blod, och ett djur måste under slakten tömmas på så mycket blod som bara går och detta ska antingen hällas över offeraltaret eller i en grop i marken. Blodet och djurens själ tillhör Gud. Att äta det är en stor synd.

 

Guds vilja

Jesu bror Jakob, de flesta kyrkofäder och en tredjedel av alla kristna genom historien att följa Jesus genom att avstå från kött. Trots att de visste mycket väl om Paulus varningar. Så de tolkade inte dessa verser som syftande på kristna och andra som inte vill döda djuren. Istället ville de leva som om himmelriket redan var här.

Vad vill Gud med världen?

Jesus bud är klara: Sök Guds Rike, som redan är här. Himmelriket där ingen död finns är inte en utopi långt borta utan närvarande här och nu för dem som vill leva i det. Ok, vill du leva här och nu i en trasig värld är det upp till dig. Vi förbjuder dig inte att äta kött. Vi vill bara informera dig om att det finns saker att ta i beaktning. Gör ett välinformerat val och stå för det. Men gnager ditt samvete av det vi berättar för dig, pga en väckt barmhärtighet och ett mjuknande hjärta, och du vill följa Paulus, så ta även med i din beräkning när han talar om att den som handlar mot sitt samvete syndar.

 

Jag hoppas att vi en dag snart kan enas om att visa barmhärtighet till allt runtomkring oss, liksom Gud och Jesus visat oss barmhärtighet.
Appråpå tvinga och förbjuda förresten, Apg29 hade lite roliga seriestrippar i sin artikel så vi svarar med denna:

vegan-serie

 

Kategorier: Etiketter: , , , , ,

25 kommentarer

  1. Bhc, det må så vara men inget av det han skriver är ngt jag inte hört förut från såväl teologer som lekmän. Så vi beslutade att bemöta artikeln 😊 / Sunniva

   Gilla

 1. Suri!

  Gud vet vad som var, vad som är och vad som skall komma, tror du inte att Gud visste om hur köttproduktion och köttätande skulle se ut idag? Gud ger inga tillåtande påbud om att det nu är ok att käka kött utan att veta hur framtiden skulle se ut.
  Sen är ju frågan hur många djur som föddes upp i GT för att användas till offer och hur bra slaktmetoden var för djuret enligt dagens upplysta samhälle.

  Bb

  Gilla

  1. Hm… Vet Gud verkligen allt om framtiden? Då skulle vi isf vara predestinerade… Eller? Det är en stor annan fråga.

   Men Gud har faktiskt gett påbud som sedan ändras. Hela Mose lag ‘förkastas’ ju av de kristna. Och Jesus själv sa att Gud tillät människor att skilja sig för att de var så förstockade. Vi måste låta oss bli levande genom Helig Ande. Då förändras våra liv.

   Om man nu ska följa att Guds tillåtelse till Noa att äta kött bör man väl iaf inte bara ta halva meningen. Ett stor bisats inledd med ett MEN står i versen efter. Så en liten fråga: äter du kött med ngt blod kvar i?

   Gilla

    1. Jo såklart Han är allsmäktig allvetande och bortom tiden. Frågan är om Han kan bli förvånad. För vi har ju fri vilja. Och Han skapade människan och sen förstörde Han mänskligheten pga deras synd. Borde Han inte isf, om man följer Björns resonemnag, vetat att människan skulle bli syndig och Han vara tvungen att förinta dem och då inte skapat människan in the first place.

     Gilla

  2. Hej Björn!

   Borde inte Gud förbjudit användande av heroin med tanke på hur utbrett det är idag? Borde han inte explicit ha förbjudit folk att följa diktatorer som heter Adolf Hitler? Borde han inte förbjudit oss att uppfinna kärnvapen?

   Eller förväntar han sig att vi, utifrån den moral vi fått i Skriften och den kunskap vi inhämtar från omvärlden, själva borde fatta att heroin, Hitler och kärnvapen är dåligt? Borde inte vi utifrån samma omvärldskunskap förstå att köttätande tre gånger om dagen är väldigt skadligt för djur, natur och människa? När vi då utifrån den bibliska moralen vet att vi inte ska leva på ett sådant sätt, borde vi väl kunna lägga ihop två och två? Eller är du villig att leva på ett sätt som du vet skadar dig själv och andra för att det inte förbjuds explicit i Bibeln?

   Gilla

   1. Micael!

    Vissa saker kan inte jag råda över, bara mitt eget liv och handlingar.

    Om jag ex skulle vilja stjäla något så skulle det skapa disharmoni i mitt inre, dvs ett Guds ogillande, men att köpa kött och äta en, två, eller tre gånger om dagen ger ingen sådan disharmoni, alltså ett Guds gillande. Men jag hade säkert fått samma gillande om jag ätit något annat, men grejen är att jag tror Gud ser på saken på ett annat sätt än du.

    Vi har fått budet i moseboken, att det är ok att äta kött och då kan inte Gud motsätta sig sitt eget bud, dvs om det inte handlar om frosseri.

    Bb

    Gilla

 2. Micael!

  Att äta fisk, fiskindustrin och fiskens väg till butiken är minst lika allvarligt som köttindustrin.

  Bb

  Gilla

 3. Mkt intressant inlägg, äter kött men försöker/skulle önska att jag åt mer vegetariskt då det finns mkt gott och nyttigt samt är bra för vår planet. Men angående blod så tar väl Jesus bort alla tvivel vad gäller det som går in i kroppen i Markus 7:14 och några verser framåt? Kött eller något annat är inte vad som orenar en människa utan det som går ur henne är vad som orenar henne. Men Gud har satt oss att förvalta världen inte fördärva den. Därför är en mer vegetarisk livstil för alla att föredra. Både för kroppen och denna värld. Dock är en god fläskfilé svår att motstå. Tack för det underbara jobb ni alla gör på denna blogg.

  Gillad av 1 person

  1. Tack Baba!
   Ja det som går in i kroppen kan inte orena men detta med blodet handlar inte om orenhet alls utan helt enkelt att livet är i blodet och livet tillhör Gud.

   Gilla

    1. Jag har hört flera som har känt sig väldigt påverkade och liksom splittrade i själen av att ta emot blod. Man ska nog vara försiktig med det.
     MEN i blodtransfusion är det ju en annan människa som frivilligt gett sitt blod för att andra ska kunna leva. Det är ju lite Jesus över det. Inte alls som djuren som man tvingar sig på.

     Gilla

     1. Min mamma var tvungen att göra det en gång… Var är bibelstället om blod och själen? Vi båda är frälsta och blivit starkt ledda av Gud i våra liv…
      Jag är vegan ☺

      Gilla

      1. ‘Men kött som har liv, det vill säga blod, i sig får ni inte äta.’
       Första Moseboken 9:4 Detta är alltså direkt efter tillåtelsen till Noa att äta kött så ni som gör det med stöd i det Bibelordet borde verkligen inte äta blod.

       ‘Ty om varje varelses liv gäller att blodet är dess liv. Därför har jag sagt till israeliterna att de inte får äta någon varelses blod, ty varje varelses liv är dess blod; var och en som äter av det skall utstötas.’
       Tredje Moseboken 17:14

       Mer om blodet generellt kan man läsa i 3 mos 3:17 och 3 mos 7.26 och 3 mos 17:10-14 och Hesekiel 33:25.

       Inte minst bör Apg 15:20 och 21:25 tas i beaktande. Apostlarna kallar budet de ger att inte äta blod lika oåterkalleligt som avgudadyrkan och äktenskapsbrott. Varför? För att detta inte var en lag som gavs bara till judarna genom Mose utan är ngt som bara ÄR. Precis som att klorofyll är grönt eller ljuset innehåller ala färger är blodet bärare av livet och förbjudet för människorna att äta.

       Gilla

      2. Man kan oxä lägga märke till att förbudet i Mose lag att äta blod är en av få bud som får en sådan utförlig förklaring varför, de flesta av lagarna bara står där liksom. Det återkommer som ni ser oxå ganska många gånger (men jag har inte räknat om andra bud får lika mkt plats).

       Gilla

       1. Intressanta svar. Jag vidhåller att Jesus tar bort alla tvivel/diskussioner om att någon mat är oren. Även om det har blod i sig. Sen så tycker jag exempelvis blodpudding är något av det värsta man kan äta så jag håller mig borta från det 🙂 men som sagt en mer vegetarisk livsstil är något eftersträvansvärt.

        Gilla

       2. suri!

        Det finns en massa lagar i GT om vad Israliterna fick äta, eller inte äta, men allt hade ett syfte.

        Att ätt kött med blodet i är ju fel och skall undvikas.

        Apostlarna visar vägen för oss hednakristna: Apg_21:25  Vad åter angår de hedningar som hava kommit till tro, så hava vi här beslutit och jämväl skrivit till dem, att de böra taga sig till vara för kött från avgudaoffer och för blod och för köttet av förkvävda djur och för otukt.

        Allt annat är alltså ok, även räckor och fläsk.

        Bb

        Gillad av 1 person

 4. Man säger ju att kossorna utgör ett klimathot och jag undrar om detta är förankrat i verkligheten?

  Vi vet ju alla, att många stora djur är idag utrotade och det inte finns många elefanter, flodhästar, noshörningar, bufflar, ja listan kan göras lång.

  Det jag tror, är att det fanns många fler idisslande stora däggdjur förr än idag som påverkade klimatet. Det räcker nog med att gå några hundra år tillbaka, men sen började människan på sitt sätt och levene bidra till att många djur utrotades. Indianernas bufflar är ett exempel och det finns säker många fler.

  Så frågan är, kan dagens produktion av nötkött inklusive alla andra av världens djur mäta sig med dåtidens oehörda mängder av djur i miljöpåverkan?

  En annan sak som är intressant, är att för ett antal hundra år sedan, fanns det mer skog än idag. skövlingen av bla regnskog har nog en stor miljöpåverkan som borde tänkas på.

  Bb

  Gillad av 1 person

  1. Ja och skövlingen av regnskogen beror till stor del på att man på den marken vill odla soja till nötdjuren och ha betesmark.

   Gilla

   1. suri!

    Jag tror inte att det helt stämmer, vad jag vet så var det själva träden man var ute efter för att göra bla lyxmöbler.

    Men vad säger du om det andra jag skrev?

    Bb

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s