Vill du vara rik så du kan ge åt de fattiga? – Allt du behöver veta.

Ibland önskar jag att jag hade lite mer pengar så att jag kunde känna (ekonomisk) trygghet att ge bort en del av pengarna. Eller mycket pengar. Man vill ju så gärna hjälpa flyktingarna i flyktinglägren i Syrien, de där kvinnorna i Afrika som våldtas, flickorna i Nepal, jordbävningsoffer i Haiti… listan kan göras oändlig på människor som skulle behöva hjälp.

Kanske finns en släng av själviskhet i det också, att man vill känna sig bra och duktig, men också av mer ädel sort: känna glädjen i att vara en glad och generös givare. Det är ju inge roligt när oron för om pengarna ska räcka till mina egna basbehov smutsar ned givandet och stryper generositeten.

Så lösningen borde vara att jag får jätte mycket pengar så jag kan ge bort massor med pengar!money-837375_640.jpg

Eller?

Låt oss tänka efter hur man kan bli rik. Jag kan se fem alternativ

 1. Snabbast är väl att vinna på lotto (eller motsvarande).
 1. Nästan lika fort går det att få ett stort arv, i all fall om dina föräldrar är gamla.
 1. Ett annat snabbt sätt är att sälja droger, råna en bank eller göra andra misstänkt lukrativa saker.
 1. Det kan också gå fort om du ber till Gud och antingen får bli pastor i en megakyrka eller så regnar pengarna från himlen.
 1. Lite längre tid kan det ta att göra karriär eller bli lyckad egenföretagare.

Vilka av punkterna ovan skulle du förkasta som dåliga sätt att bli rik på? Bara den tredje? Tänkte väl det.

För vem vill vara en tjuv? Om vi då utesluter den tredje som är direkt stöld får vi ta en titt på de andra ”hederliga” sätten att bli rik på:

 1. Lotto och andra spel fungerar för att många människor lägger lite var. Det är ett slags kollektivt sparande, men slumpen (eller skickligheten) avgör vem som får ta ut pengarna sedan. Man skulle kunna säga att blir du rik på spel har många människor frivilligt bidragit till din rikedom. Det torde då vara ett bra sätt att bli rik på. Å andra sidan har ingen av dessa gett dig det frivilligt – de har ju gjort det ihop om att själva få vinna. Du stjäl alltså deras pengar.
 2. Att få ett arv har kanske den nackdelen att någon oftast måste dö för att du ska få det. Det är ju sorgligt i sig. Men vad kommer pengarna ifrån? Någon har samlat pengar på hög. Vi återkommer till vad det betyder.
 3. Lämnar vi som sagt.
 4. Jadu, om Gud ger rikedom eller om man inte kan tjäna både Gud och mammon (pengar) är ett långt diskussionsämne…
 5. Gör du karriär eller blir en lyckad affärsperson kan det tyckas att du förtjänar dina pengar. Du har jobbat och slitit för dom. De är dina att behålla eller ge bort! Bravo! Eller?

Micael har flera gånger skrivit om global ekonomisk rättvisa. Om hela jordens befolkning ska ha samma möjligheter och rättigheter måste man ta alla världens länders BNP och dela den per hela världens capita. Då får man bruttovärldsprodukt per capita. Och den siffran är ca 7000 kr i månaden. Är man rik om man har 7000 kronor i månaden? Nej, tänkte väl det.

Så tillbaka till den där önskan att bli rik så att du kan dela ut mer pengar till de fattiga:

Har du mer är 7000 kronor i månaden är du per definition en tjuv. För du har tagit något som är en annan människas del av världens ekonomi. 

Man kan alltså inte bli rik utan att inskränka på en annan människas del av världsekonomin. Vare sig du vinner på lotto, ärver det, är en brottsling, får pengarna av Gud eller sliter hårt för dom är du  direkt eller indirekt en tjuv som tagit pengar från en fattig för att samla dom på hög.

Varför ta från dom fattiga för att ge till dom fattiga? Känns som onödig logistik.

När jag insåg detta slutade jag önska att jag hade mer pengar att ge bort. Lösningen är istället att inte använda mer än sin utstakade del. Får du ändå pengar över, ge bort dom för all del. Men om ingen vore rik skulle ingen hellre vara fattig och vi kan alla leva lyckliga med våra 7000 kronor i månaden var.

Kategorier:

9 kommentarer

 1. ”Man kan alltså inte bli rik utan att inskränka på en annan människas del av världsekonomin.”
  Detta är absolut korrekt. Överskottet i kolonialvärlden är byggt på den koloniserade världens tillgångar och produktion, sedan en lång tid. Under 1500-talet och framåt byggde Europas stater upp en flotta och en krigsmakt som var perfekt utformad för att göra räder till Afrika, Asien och så småningom till Amerika. Räder för att handla, men eftersom europeerna inte hade något att handla med så övergick de till ett slags statligt tjuveri. ”Kanonbåtspolitik” kallas det ibland, men det handlar om att tvinga länder till att sälja saker billigt och köpa skräp dyrt.
  Det är historien bakom vårt välstånd.

  ”Har du mer är 7000 kronor i månaden är du per definition en tjuv. För du har tagit något som är en annan människas del av världens ekonomi.”
  Nej, jag har inte stulit. Däremot har systemet som vi ärvt fördelat världens förmögenhet orätt. Till min fördel, vilket gjort mig lat och undergrävt min förmåga till empati och sympati. Så, lat och egensinnig är jag – men hög inkomst gör mig inte, personligen, till tjuv.
  Mitt problem är att jag nu hamnat i en roll som drivare av fördelningspolitik (i liten skala).

  Så, Suri. Du har rätt i att världsekonomin är illa fördelad och att vi alla behöver vara aktiva i att hitta det bästa sättet att driva fördelningspolitik, enligt Guds vilja för mina resurser.

  Att svepande kalla alla som fötts in i ett visst system för ”tjuvar”, trots att de inte aktivt stulit eller kunnat välja sina förfäders historia – det är orätt. Dessutom motverkar den typen av aggressiv argumentation, enligt min erfarenhet, det goda syftet. Tro mig, jag har provat den vägen själv, fått (och gett) mycket stryk, men inte uppnått något signifikativt.
  Jag uppfattar att du vill påverka till en ansträngning att utjämna resurstillgången. Att kalla folk brottslingar, utan egen förskyllan, motverkar ditt goda syfte.

  Gilla

 2. sicket struntprat ren socialism, kommer sluta med att ingen har pengar och ännu mer kommer svälta. Man kan väl inte kalla folk för tjuvar när de själva arbetat ihop sin lön? Det är ju en lögn och anklagelse som bara kan komma från ett håll. att inte folk ännu begripit att socialism inte funkar. Ni borde ändra bloggens namn till hela socialismen

  Kom och tänka på detta

  ”A guy looked at my Porsche the other day and said I wonder how many people could have been fed for the money that sports car cost. I replied I am not sure, it fed a lot of families in Bowling Green, Kentucky who built it, it fed the people who make the tires, it fed the people who made the components that went into it, it fed the people in the copper mine who mined the copper for the wires, it fed people in Decatur IL, at Caterpillar who make the trucks that haul the copper ore. It fed the trucking people who hauled it from the plant to the dealer and fed the people working at the dealership and their families. BUT,… I have to admit, I guess I really don’t know how many people it fed.”

  Gilla

 3. era åsikter är farliga, ni vill ta bort individens egna ansvar för att kunna förbättra sin situation.

  Om ni nu anser att det är så illa som det är så kan ni väl sluta utnyttja sveriges välfärd, det är banne mig inte gratis att plugga, lärare, lokaler, studiemedel , finaniseras av skattepengar, troligtvis mer än 7000 i månaden. Sluta åk kollektivt, även det är skattefinaniserat. Ni kostar mer slantar än va ni känner av.

  tjyvar kan ni va själva

  Gilla

  1. Suri missförstå mig inte, har inget emot att du bränner skattepengar och läser konst trots att jag inte vet vad afrikas barn ska ha för nytta av en tavla. Men när du kallar folk tjuvar som arbetar då får du räkna med att bli vägd med samma mått själv.

   Gilla

  2. Hej Samuel!

   Låt mig ge dig några Bibelord att reflektera över:

   ”Den som har två tunikor ska dela med sig till den som ingen har, och den som har mat ska göra på samma sätt.”
 (Luk 3:11).

   ”Hela skaran av dem som kommit till tro var ett hjärta och en själ, och ingen kallade något av det han ägde för sitt utan de hade allt gemensamt. Ingen av dem led någon brist, för alla som hade mark eller hus sålde sådant som de ägde och bar fram betalningen för det som sålts och lade ner det vid apostlarnas fötter. Och man delade ut åt var och en efter hans behov. (Apg 4:32, 34-35).

   ”Vi vill inte att andra ska få det bättre och ni få det svårt, utan att alla ska ha det lika. Just nu ska ert överflöd avhjälpa deras brist, så att deras överflöd en annan gång kan avhjälpa er brist. Så blir det lika för alla, som det står skrivet: Den som samlat mycket hade ingenting över, och den som samlat lite saknade ingenting.” (2 Kor 8:13-15)

   Dessa ord skrevs som bekant ned för nästan 2000 år sedan och uttrycker tydligt att ekonomisk jämlikhet är något bra. Jag har två frågor till dig:

   1. Är detta socialism, en ideologi som utvecklades först på 1700-talet?
   2. Om det är det, varför skulle socialism då vara dåligt för kristna som vill följa Bibeln?

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 4. ”Å andra sidan har ingen av dessa gett dig det frivilligt – de har ju gjort det ihop om att själva få vinna. Du stjäl alltså deras pengar.”

  Här slår det ju lite fel. När du köper en lott vet du att vinstchansen är liten men att vinsten är stor. Det är du som person som använder din fria vilja för att köpa lotten.

  Med samma logik skulle det vara stöld om jag köpte mjölk i affären. För mjölken tar ju slut. Men jag köpte ju mjölken ihop om att ha mjölk hemma.

  Jag har alltså mindre pengar nu och ingen mjölk. Stöld!

  Gilla

  1. Många kristna sekter har florerat med åren , man drar triviala saker till sin yttersta spets och skuldlägger människor som inte köper resonemanget. Blir tillslut en isolerad liten grupp som tillslut självdör pga avhopp , nya insikter , mognad . Får se hur länge hela pingsten varar

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s