Leder alla vägar till Gud?

Nytt avsnitt av Jesusfolket! Visst vore det skönt om alla hade rätt, om alla kom till Himlen och om vi alla kunde hålla sams? Absolut, men är något sant bara för att vi vill att det ska vara det? Sarah och Micael pratar om universalismen och hur dess toleranta och vidsynta yttre döljer ett väldigt fundamentalistiskt och trångsynt förhållningssätt till religion.

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst podcastar finns. Du kan även prenumerera på YouTube. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook.

En kommentar

  1. Hejsan! Det var trevligt att lyssna på er även om jag är av en annan hållning. Men utifrån den definition av universalism ni använder så skulle jag också komma till precis samma slutsatser och tankar som ni delar med er av i klippet. Dock vill jag nog hävda att den rätta definitionen av universalism är att alla kommer bli frälsta till slut. Sen finns det olika tankar om hur det ska gå till, och en del landar i att alla vägar leder till samma mål, eller att alla religioner leder dit. Men man kan också centrera sin övertygelse kring att alla till slut blir frälsta kring det Bibeln säger – och att bara Jesus är den enda vägen, sanningen och livet, och att ingen kommer till Fadern utom genom honom. Man kan tro att universalism är precis vad Bibeln förmedlar. Gud vill att alla ska bli frälsta (1 Tim 2:4). Han har själv bestämt att alla knän ska böja sig för honom (Jes 45:22-24). När Jesus blivit upphöjd ska han dra alla till sig (Joh 12:32). Alla som går ner i stoftet/döden ska böja knä för honom (Ps 22:30). Gud har gjort alla till fångar under olydnaden för att sedan förbarma sig över alla (Rom 11:32). Tron på att alla till slut kommer bli frälsta var troligtvis majoritetens övertygelse under de första århundradena. Då kallade man den övertygelsen apokastasis. Augustinus var däremot en motståndare till den uppfattningen och han skrev t ex att han själv, till skillnaden från de flesta andra, inte trodde på apokastasis. Det citatet är ju ett starkt bevis för hur stor tron på allas slutliga frälsning var under de första århundradena. Tyvärr var Augustinus inte kunnig i bibelgrekiska som många av de andra tidiga kyrkofäderna, vilket kan förklara att han kom till en annan slutsats. Hursomhelst. Jag tror att Bibelns glada och hoppfulla budskap är att Gud får sin vilja igenom till slut – att alla kommer hem till honom. Kristna universalister tror vanligtvis på ett straff så som Bibeln ofta undervisar om, men avvisar att det är ett evigt straff. Snarare är det Guds straff till rening och slutligen frälsning det handlar om. Mer om allt kan ni läsa på vår sida som vi startat ganska nyligen.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s