I alkohol finns inget ljus

img_8615.jpg

Alkoholen. Det finns tusen olika sätt att beskriva den och vad den gör. Den lockar och smickrar samtidigt som den sårar och trasar sönder. Som ormen i paradiset kommer den med vackra löften, men skickar dig istället rakt ner i avgrunden, till döden. Död i form av olyckor, trasiga relationer, övertramp och ångest.

Den viskar i ditt öra att ”dricker du mig så kommer du få mycket roligare. Konsumera mig så ska jag lätta på dina smärtor. Älska mig så ska jag få dig att glömma förra helgens misstag.”

Men den bedrar. Den är gjord för att vi ska vilja ha mer. Den är ett gift som förvrider vårt inre och tar fram våra mörkaste sidor. En kväll som börjar med skratt och musik slutar i en morgon där du vrider dig i ångestplågor medans minnena från natten börjar uppenbara sig.

Jag drack första gången när jag var tolv år. Tolv! Sedan har jag konsumerat alkohol i rätt stora mängder, ända fram tills för några år sedan. Inte på ett ”klassiskt” missbrukande sätt, men tillräckligt illa för att vara högst onyttigt. För det är en drog. Vi kan inte komma förbi det. Vi SKA inte förminska all skada den gör för vuxna och ungdomar som konsumerar den och allra viktigast; barn som lever med föräldrar som dricker.

Jag har i många år haft en längtan efter att sluta dricka. Helt. Att inte vilja vara en del av den alkoholnorm som råder. Att inte vilja vistas i miljöer där människor dricker sig fulla. Dels för att jag gärna då dricker själv (oftast för mycket) eller för att jag nykter finner påverkade personer obehagliga. Att se hur deras sinnen förändras, hur de blir till en annan människa, slav under alkoholens påverkan.

Nyfrälst som jag är har jag en väldigt färsk men stark tro och det är underbart att finna stöd för den längtan jag haft. Genom Gud har jag fått bekräftelse för den känsla jag burit på länge; att alkohol inte är något jag ska ha i mitt liv. Och framförallt inte i mina barns liv.

Jag kan inte säga att jag vill följa Jesus och samtidigt dricka alkohol. Inte ens litegrann. Den har en förmåga att ta fram sidor hos mig som Bibeln säger att vi ska lägga bakom oss. Men Gud hjälper oss att bryta oss fria från gamla bojor, att bli födda på nytt i honom, att leva i kärlek genom rättfärdighet.

Tidigare var ni mörker, men nu är ni ljus i Herren. Lev då som ljusets barn, för ljusets frukt består i allt vad godhet, rättfärdighet och sanning heter. Efes 5:8-10

Jag kan känna stor sorg över alla de år jag på något sätt festade bort. Jag önskar ibland att min frälsning kommit tidigare, att jag fått styrkan att stå emot för längesedan. Samtidigt vaknar jag nu varje morgon, befriad. Pånyttfödd. Vägledd av Helig Ande. Tack Jesus för det!

7 kommentarer

 1. Bra skrivet! Bra beslut!
  Önskar att fler får upp ögonen för det negativa som finns i alkoholen. Det är grupptrycket som avgör. Hoppas att det blir som med rökningen. På -70-80 talet rökte minst 50 procent på mitt jobb -grupptryck! Idag röker en av 100 anställda -grupptryck! Alkoholen står nu på tur…

  Gilla

  1. Problemet som jag ser det är att man gör skillnad på alkohol (pga lagligt) och andra droger ( som är olagliga). Detta trots att alkoholen är inblandad i så mycket olyckor, misshandel och andra typer av övergrepp, och orsakar stor skada i de barnfamiljer där alkohol konsumeras mer än vad som är nyttigt. Den romantiseras i media, och intas i alla typer av sammanhang. Sen, såklart finns det olika sätt att dricka (bruk och missbruk) men det blir konstigt när man inte resonerar på samma sätt som man gör med exempelvis narkotika som Sverige verkligen har nolltolerans för. 😊

   Gillad av 1 person

 2. Själv anser jag precis som Natalie, att starka drycker bör undvikas, men biblen har inget förbud mot detta. Jesus drack vin och i GT finns det av Gud uppmaning till att göra sig glada av sött vin.

  Bb

  Gilla

  1. Nej du har rätt i det. Men det står att vi inte ska delta i fylleri och vilda fester. Att alkohol gör oss vårdslösa. Och det är det som är problemet med mig och alkohol: jag vill gärna fortsätta när jag väl börjat, tappar omdömet rejält och får svår ångest. Så, därför har jag valt att avstå 😊

   Gillad av 1 person

 3. Tack Natalie
  Bara Jesus kan bryta bojorna för oss som fastnat i alkoholens grepp.
  Tack Jesus

  Jesus kan bryta ALLA våra bojor.
  Tänk igenom ditt liv och dina vanor.
  Finns det saker du håller på med i smyg? Spel Otrohet Oärlighet Lögner
  Be till Jesus med ett ärligt hjärta så blir du fri.
  Det kan kräva en viss uthållighet, men ge inte upp.
  Jesus hjälper dig.

  Hoppa inte över de ”små” sakerna.
  Att förminska dina synder beskrivs med flisan och bjälken.
  Allting vänds till att du nöjer dig med att vara näst bäst… med din egen måttståck.

  Jesus gör skillnad i mitt liv.
  När jag var fem år såg jag pornografiska bilder för första gången. Jag fastnade direkt. Det var inte fel att titta på, tänkte jag. Nu är jag 51.
  Jag insåg nyligen att dessa unga kvinnor inte mår bra av sitt yrke. Många lever i tvång och droger. Många har utnyttjats redan som barn och förlorat sin självrespekt.
  Jag bad om förlossning två gånger. Jag grät för dessa utnyttjade kvinnor. Nu är jag äntligen fri efter 46 år. Halleluja
  Jesus är vägen, sanningen och livet.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s