Fylld av tomhet

18280915_1340767699342397_1451629487_n

I alla tider har man kunnat se ett mänskligt behov av något större än människan själv. Historien vittnar om hur människan prisat och lovat väsen som vi menar har en högre eller den högsta makten. Olika filosofer har genom tiderna försökt sätta ord på det vi inte förstår genom att formulera olika gudsbevis. Aristoteles menade att något måste ha upphov till det första skeendet och Descartes menade att eftersom människan vet att hon är ofullkomlig måste det finnas något fullkomligt. Kort sagt finns ett tomrum inom alla människor som behöver fyllas. Som kristen är jag övertygad om att tomrummet finns där för att det ska fyllas av Helig Ande. Gud formade människan, blåste livsande i henne och gav henne allt. Men människan tog Guds kärlek för givet och bytte Gud mot hennes önskan. Människan fyllde därmed sitt tomrum med tomhet.

Idag kvarstår problemet, för vi är fortfarande skapade till Guds avbild, vi är fortfarande i behov av något större än oss själva och vi har fortfarande ett tomrum inom oss som ekar.

Jag tänkte att gör väl hyfsat bra ifrån mig, läser bibeln, ber, går i kyrkan osv, men sen kom jag över Efesierbrevet 4:29, där står det

“ Låt inget oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på.”

Först tänkte jag det här är lite överdrivet, men sen började jag inse att detta är Guds vilja. Jesus säger att “vad hjärtat är fullt av talar munnen”, och jag har upptäckt att mitt hjärta är inte helt fullt av Jesus för då skulle det vara Honom, hans kärlek och hans vilja jag talade om hela tiden. Men om jag ser igenom hur jag talar och vad jag talar om under en dag är det kanske 40% Jesus, kärlek och till välsignelse och 60% om skolmaten, läxor, ouppbyggande toalettsnack och så fortsätter det. Här måste det ske en förändring.

Jag behövde verkligen ta en titt på mitt liv för att se vad fyller jag mitt hjärta med? Allt jag gör hedrar inte Gud. Personligen är jag på sociala medier kanske 5 timmar i veckan utan att vara social, dessa 5 timmar går mest åt att “kolla läget på nätet”. Men dessa 5 timmar är egentligen bara fyllda av tomhet, vilket fyller mig med tomhet. Jag sitter gärna och tänker på hur mycket jag har att göra och hur jag ska hinna med allt och det tar massa kraft och tid. Men Gud har redan sagt “Bekymra er inte för morgondagen”. Så den tiden jag oroar mig är i grund och botten också bara tomhet. Det resulterar i att jag också kommer tala tomhet. Jag tror att Gud vill vända dessa timmar av tomhet till något som behagar honom. Men det jag behöver göra är att varje dag fylla mitt hjärta med mer av Honom!

“Låt era hjärtan vara hängivna Herren vår Gud, så att ni alltid lever efter hans stadgar och håller hans bud, så som ni nu gör.” 1 Kung 8:61 

Jag vill se till att mitt hjärta fylls av Honom och manualen till det finns i Romarbrevet 12:2

“Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom.”

Från och med nu vill jag fylla mitt hjärta för att varje dag kunna säga och göra det som behagar Gud och bära rättfärdighetens frukt. Jag vill vara med i Paulus bön

 “Och min bön är att er kärlek ska överflöda mer och mer och ge insikt och gott omdöme, så att ni kan avgöra vad som är viktigt och vara rena och fläckfria på Kristi dag, rika på rättfärdighetens frukt som Jesus Kristus ger, Gud till ära och pris. ” Fil 1:9-11

Istället för att fyllas av tomhet låt oss fylla våra hjärtan med så mycket Jesus att varje ord vi säger grundas på hans kärlek!

Välsignelse!

6 kommentarer

 1. Bra skrivet! Vi behöver alla fyllas med Guds Ande och låta oss ledas av Honom inte av denna världens lockelser som endast leder till tomhet. Många vet inte om att de är tomma för de har aldrig varit fyllda och då vet de inte hur det känns att inte vara tom.

  Gilla

 2. Amen syster! Jag vill inte fylla min tid med tomhet jag heller. Jag längtar efter att min relation med Jesus ska leda till att jag tänker från Hans perspektiv, talar ut sanning och lever endast i tro och kärlek. Så det verkligen syns, märks och hörs att jag vandrar i världen som den Helige Andens tempel, Halleluja! ☺ För Gud är allting möjligt.

  Gillad av 1 person

 3. Hej!

  Du påstår att den som inte tror på Jesus är full av tomhet. Eller har ett tomt hål inom sig.

  ”Kort sagt finns ett tomrum inom alla människor som behöver fyllas. Som kristen är jag övertygad om att tomrummet finns där för att det ska fyllas av Helig Ande.”

  Kort sagt vill jag meddela att du misstar dig. Det kanske finns ett tomrum i dig – men jag har inte plats för sådant. Jag är fylld av kärlek, kämpar för allt som är gott och för alla levande varelser, varje dag. Det fyller mig helt och fullt. Och detta utan att tro på Gud eller Jesus eller den helige anden.

  Vänligen,
  Annie Svensson

  Gilla

  1. Annie!

   Jag tror, eller vet, att många kristna går om kring med en tomhet, med meningslöshet och även depresion, så varför är det så anser du?

   Bb

   Gilla

   1. Hej!

    Jag tror att känslor som är mindre behagliga ingår i ett liv. Det kan inte vara odelat positivt hela tiden. Och genom att acceptera det och inte vara rädd, kan ett liv levas utan upplevelsen av ett tomrum.

    Det finns så mycket som vi måste gå igenom. Och det är olika för oss alla. Uppdraget är att leva ett så gott liv som möjligt, med de förutsättningar vi har, och att göra det bästa vi kan för andra. Mer än det finns inte.

    Och det räcker!

    Vänligen,
    Annie Svensson

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s