Det holistiska lärjungaskapet

En holistisk människosyn handlar om att se människan som en helhet. Ande, kropp och själ.

Genom historien har synder begåtts på grund av missförståelse av den grundläggande principen. Redan på 100-talet fanns gnostiker, som menade att kropp är underordnad ande, och som följd försakade kroppens behov.

Ett mer modernt exempel av gnostiska tendenser kan finnas i den pingströrelse som under en period förbjöd människor att gå på bio och dansa.
I andra (kristna) sammanhang försakar man det andliga, och drar slutsatsen att det som känns bra i min kropp, det har säkert fått sin andliga okej-stämpel. Man tappar den nödvändiga kraft och glädje som finns i den Helige Ande, och vänder sig i första hand till att klaga inför människor istället för att be och tacka Gud. En slags sekulär form av kristendom.

Det holistiska lärjungaskapet

Den holistiska människosynen får konsekvenser på fler områden än bara ande och kropp.

Jesus välte bord i protest mot missbruket av Templet (Matt 21:12-17 ex). Han stod upp för en ung kvinna som skulle stenas (Joh 7:53-8:11). Frågan är om vi idag skulle avfärdat dessa två ingripanden som ”för politiska.” Den holistiska människosynen frågar sig inte vilka beteenden som kan klassificeras som ”kristna” eller ”mindre kristna.” Snarare frågar den sig vad Guds vilja är för varje situation.
När den holistiska människosynen har sin grund i ett lärjungaskap till Jesus, blir den till en förvandling av våra samhällen. När vi i vårt lärjungaskap ser att människor är biologiska varelser med kroppsliga behov, andliga varelser med sitt ursprung i Gud och varelser insatta i ett politiskt och socialt sammanhang – blir vi människor likt inga andra i vår värld. Då blir vi verkligen salt och ljus.

Utmaningen

Jakob skriver i sitt brev: ”Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: ”Gå i frid, håll er varma och ät er mätta”, men inte ger dem vad kroppen behöver? Så är det också med tron: i sig själv, utan gärningar, är den död.” (2:15-17)

Låt mig med avtramp i Jakobs ord utmana oss: Vad hjälper det att vi säger ”Kom med Ditt rike Gud” och sen inte bekämpar helvetet vi har i vår egen omgivning?
Att be för väckelse och för att Guds vilja ska ske såsom i himmelen, så ock på jorden.. blir motsägelsefullt när vi sitter hemma och låter nazister ropa ut hat över vår stad. 

Löftet

Vi har blivit lovade Jesu närvaro oavsett vad vi går igenom. (Matt 28:20) Han kommer alltid att backa upp djärv och frimodig kärlek. Och även om vi bekämpar det onda har Han sagt att den som bor i oss är större än vad än det är vi bekämpar. (1 Joh 4:4)

Kategorier:

6 kommentarer

 1. Emil,
  Kan du utveckla med vad du egentligen menar med ”holistisk människosyn” utöver det uppenbara, ande, själ och kropp.

  Gilla

  1. Hej!
   Jag menar att den holistiska människosynen innefattar allt som rör ande, kropp och själ. Och om något rör ande, kropp och själ så innefattar det också hur vi beter oss, inte bara inom kyrkans väggar eller i det privata men i allra högsta grad hur vi lever i det offentliga rummet; vad vi röstar på politiskt, vilka kulturella fenomen vi fördömer eller omfamnar etc.
   Istället för att kategorisera en människas tankar och beteenden som kristna, okristna, politiska, privat, offentligt osv.. Bör vi istället fråga oss; ”Ärar detta Gud? Blir Hans rike synligt?”

   Det holistiska lärjungaskapet blir alltså ett lärjungaskap där Jesus är Herre över allt vi är, utan uppdelning.

   I slutet av bloggposten exemplifierade jag det med den splittrade människan som ber ”Låt ditt rike komma”, utan att bekämpa den ondska som står i opposition till Guds rike.

   Gillad av 1 person

   1. Tack för ditt svar, Emil.
    Tyvärr, så blev jag inte så mycket klokare, men kanske menar du bara att vi ska följa Guds Ord, dvs Bibeln.

    Gilla

    1. Hej igen Thomas.
     Nja, inte riktigt..
     Då vet jag dessvärre inte hur jag ska förklara det på ett annat sätt.
     Trevlig tisdag!
     /Emil

     Gilla

      1. Personligen tycker jag att det är otroligt viktigt.
       Om du förklarar vad du tycker är svårbegripligt i min post och även mitt försök till förtydligande så kanske vi kan komma någon vart. 🙂

       Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s