Att sälja en människa

pexels-photo-102159.jpegEn av världens största illegala marknader är handeln med människor, så kallad människohandel eller trafficking. Människohandeln beräknas omsätta 23 miljarder kronor varje år, enbart i Europa där minst 140 000 människor beräknas vara fast i trafficking. Framför allt är det människor från fattigare länder i världen som utsätts. De utlovas många gånger ett bättre liv men fastnar i stället i slaveri. Något som berörde mig (och fick mig fruktansvärt illa till mods) var när polisen Simon Häggström föreläste om detta på ett ungdomsläger i somras. Av all trafficking så utgör den för sexuella syften ungefär 70 %. Simon berättade att en kvinna som säljs in i sexindustrin som 18-åring kan vara helt utsliten när hon är 25. 25! När en kvinna i människohandel är lika gammal som jag, är hennes underliv, kropp och psyke utslitet av att bli såld, våldtagen, slagen och utnyttjad.

Till skillnad från andra stora illegala marknader, droghandel och vapenhandel, så kan en människa säljas och utnyttjas om och om igen, till nya och åter nya köpare. Det dessa tre marknader har gemensamt är att de värderar pengar högre än människoliv. Droger mördar en människa inifrån, vapen utifrån, och att bli såld trasar långsamt sönder en människa och behandlar henne som en vara som går att köpa eller sälja. Förutom sexhandeln förekommer bland annat även tvångsarbete eller handel med organ. Även barn säljs, till exempel för sexuella syften, barnäktenskap eller till att bli barnsoldater.

Utifrån ett kristet perspektiv är människor skapade till Guds avbild och absolut inte till att betraktas som varor. Bibeln vänder sig gång på gång emot utnyttjande av fattiga och utsatta människor. Inte minst kan vi läsa detta hos gamla testamentets profeter. Profeten Amos fördömer de som ”säljer den oskyldige för pengar, och den fattige för ett par skor” och uppmanar i stället till att låta ”rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström!”

Så vad kan vi då göra för att stoppa den här fruktansvärda industrin som livnär sig på att rasera andra människors liv?

En del av detta är att arbeta för att minska och i förlängningen stoppa efterfrågan. Studier visar att var tionde svensk man har köpt eller kommer under sin livstid köpa sex. Tio procent! När jag nämner den här siffran för folk så brukar de se lätt illamående ut över att det är såhär vanligt. Det är inte otroligt att det här är killar jag har pluggat med, män jag har arbetat med, personer jag har umgåtts med och som jag tycker är helt ”vanliga”. Vilka normer råder i dina sammanhang? Ses sex som en rättighet och som något som är till salu, eller som något vackert som delas mellan samtyckande, jämställda vuxna? Hur kan vi i våra sammanhang förändra idéer och strukturer som ser människor som ägodelar, och arbeta för att skapa goda sätt att se på varandra som medmänniskor?

En annan del av arbetet mot trafficking är fattigdomsbekämpning. Så länge det finns desperata människor som behöver pengar för att köpa mat till sina barn och försörja sin familj, så kommer människor tvingas in i människohandeln. Tillsammans behöver vi arbeta för en rättvisare värld där alla kan försörja sig på ett hälsosamt sätt och inte behöver leva i slaveri. Tack och lov bedrivs många arbeten  för att stoppa den här djävulska industrin, inte minst i svensk frikyrklighet.

Erikshjälpen, Equmeniakyrkan, EFK och Out of Ashes hör till några av de organisationer som bedriver projekt mot människohandel. Ännu fler arbetar för att bekämpa den fattigdom och utsatthet som tvingar människor in i slaveri. Alla dessa arbeten är en kamp för att ge människor ett värdigt liv. Bli en del av den kampen!

Referenser:
Foto av Markus Spiske from Pexels
Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen inom Stockholmspolisen
Brottsoffermyndigheten: Människohandel
Svenska Dagbladet

 

5 kommentarer

 1. Emma,
  Tyvärr är situationen med ”människohandel” mycket, mycket värre än du beskriver. Det är dessutom inte någon lokal svensk eller europeisk företeelse. Det förekommer över hela världen. Det mest avskyvärda är handeln med barn ända ner till späd ålder och då har jag inte räknat med alla miljoner barn som inte ens fick chansen att födas!

  😦

  Gilla

  1. Hej Thomas! Jag är förstås medveten om att detta förekommer över hela världen. Siffrorna i artikeln är dock europeiska då det är väldigt svårt att beräkna. Organisationen Out of ashes som nämns i artikeln jobbar mot barnsexhandel i Nepal och EFK jobbar i Europa, Mellanöstern och Asien.

   Allt gott! /Emma

   Gilla

 2. Ca 50% av all trafficking handlar om sexhandel, resten är slavarbete i andra former tex är det många unga män från Sydostasien som luras att jobba med haschplanteringar i Storbritannien. I jordbruket i överigt finns också många slavar, skogsbruk liakså. Andra syr inlåsta i källare, bygger under farliga förhållanden eller kör maskiner utan lön åt oseriösa entreprenörer i tex gruvindustrin.

  Gilla

  1. Hej Alma-Lena, och tack för din kommentar. Som du säger så stämmer det att människohandel tar sig många uttryck, vilket också nämns i artikeln. Generellt kan man säga att män säljs framför allt in i slavarbete medan kvinnor hamnar i handel med människor för sexuella ändamål.

   Allt gott! /Emma

   Gilla

   1. Jag ville bara förtydliga eftersom det inte bara är sexköpare som bidrar till denna slavhandel. Kanske gör även jag det genom att köpa ett billigt klädesplagg? Vi vet med säkerhet att fotbolls VM i Qatar profitererar på slavarbete. Ska vi då titta på fotbolls VM och bidra till reklamintäkter?

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s