Forskare: Martine kunde se och höra efter bön

Martine är en äldre kvinna som bor i byn Nanumo i Moçambique. I juni 2009 fick byn besök av Iris Globals missionsteam under ledning av Heidi Baker. De anordnade ett väckelsemöte där de visade en film om Jesus och bad för sjuka.

Martine var döv och hade kraftigt nedsatt syn. Ett amerikanskt forskningsteam under ledning av professor Candy Gunther Brown observerade att hon inte kunde höra 100 dBHL på något öra med 3 kHz styrka (samtalston). Hon kunde inte heller läsa översta raden på syntavlan ens med båda ögonen (20/400-syn).

Missionärerna fick be för henne, och efteråt kunde forskarna se att hon kunde höra 40 dBHL i vänster öra och 75 dBHL i höger öra.

Dagen efter kom Martine till en temporär klinik som Heidi Bakers organisation Iris Global hade ordnat där enkel sjukvård och fortsatt förbön erbjöds. Martine ville att missionärsteamet (Heidi Baker var inte närvarande) skulle fortsätta be för hennes syn.

cgb
Candy Gunther Brown

De gjorde så i tio minuter, varav Martine kunde läsa ända ner till 20/80-raden på syntavlan. Browns team mätte även hennes hörsel igen, och medan vänster öras hörsel var oförändrad på 40 dBHL hade höger öra gått ner till 30 dBHL. Professor Brown skriver:

”Personens hörselskala var inte bara fortsatt förbättrad, men förbättrades faktiskt ytterligare under natten – dock enbart i ett öra, det som fortfarande ’behövde’ ytterligare förbättring. […] Det är anmärkningsvärt att Martines hörsel, men inte hennes syn, förbättrades omedelbart efter Bakers bön: det stämmer överens med Bakers eget påstående att hon har mer smörjelse för helande av hörsel än av syn.”

Resultaten publicerades senare i den medicinska tidskriften Southern Medical Journal samt i Browns bok Testing Prayer, utgiven på Harvard University Press.

För fler exempel på dokumenterade tillfrisknanden efter bön, beställ boken Dokumenterade mirakler! Nu är det bara en månad kvar till releasen!

4 kommentarer

 1. Så bra det slutade för den Afrikanska kvinnan

  Måste nog erkänna att jag var lite skeptisk till denne Baker, eftersom det ända jag sett var när hon låg på golvet och skrattade som en galning.

  Dock, när man läser vad hon, och hennes organisation, har utfört så blir man ju mäkta imponerad……

  Gilla

 2. Hej Micael!

  Nu har jag tittat lite mer på vad du säger om dokumenterade mirakler. Till min häpnad så anför du följande övernaturliga fenomen som också tänkbara (förutom Gud och Jesus) orsaker till mirakler. Demoner, andar, onda andar, änglar och djinner. Du säger dig inte kunna urskilja vem som orsakat miraklet, bara att det är ett övernaturligt fenomen.

  På Wikipedia står följande om djinner:

  Det finns flera olika sorters djinner;

  Djinner i ormens skepnad
  Bevingade, flygande djinner
  Djinner i form av jättar
  Insekts-liknande djinner
  Djinner som bebor levande människokroppar
  Djinner som visar sig i skepnad av människor och som därigenom kan bekänna sig till islam.

  Allvarligt talat, tror du på det här?

  Annie Svensson

  Gilla

  1. Hej Annie! Nu har du läst lite för snabbt tror jag. Jag är kristen, och tror alltså inte att djinner existerar. Men i boken hoppar jag inte direkt från att ett oförklarligt tillfrisknande sker, till att kristendomen är sann. Turordningen är som följer:

   VOTEB
   Mirakler
   Gud
   Kristendomen

   Jag presenterar systematiskt argument i varje led. Det är säkert olika hur långt olika läsare kommer gå med mig på den stegen, beroende på hur de uppfattar mina argument.

   Inlägget jag antar att du har läst på SAS-bloggen ( https://svenskapologetik.wordpress.com/2019/04/13/hur-gar-vi-fran-att-mirakler-finns-till-att-gud-finns/ ) befinner sig mellan steg två och tre, när jag har presenterat mina argument för varför jag anser att VOTEB bevisar miraklers existens och tacklar frågan om mirakler bevisar Guds existens. I och med att min mirakeldefinition inte nämner Gud (jag definierar mirakler som övernaturliga fenomen) kan man tänka sig att ett visst mirakel beror på en rad olika övernaturliga varelser: Gud, änglar, demoner, djinner, flygande spaghettimonster, whatever. Jag tacklar till och med frågan om det inte rör sig om en varelse alls utan en övernaturlig maskin. Det demonstrerar jag dock inte funkar.

   I nästa inlägg kommer jag gå i närkamp med vad för slags andliga varelser det handlar om. Och nej, jag landar inte i att djinner finns.

   Allt gott!

   Gilla

   1. Hej!

    Då ser jag fram emot det!

    Djinnerna fick jag från din föreläsning på Svenska apolopgetik sällskapets konferens 2017. Där pratar du om att djinnerna (bland de andra övernaturliga fenomen som jag nämnt ovan) skulle kunna ligga bakom VOTEB.

    Vänligen,
    Annie Svensson

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s