Intervju med karismaktivisten Bob Ekblad

Tidigare i år kom en film om hur Anden gav nytt liv och ny eld till den aktivistiske evangelikalen Bob Ekblad. https://pcpj.org/2019/01/21/liberating-fire-how-a-christian-activist-was-transformed-by-the-gifts-of-the-spirit/

Nu har Hela Pingsten fått en intervju över mail med Bob om hans engagemang och om föreningen av aktivism och Anden! (Missa inte tipset på slutet om hans kurs här i Sverige från september!)

Jag såg din dokumentär Liberating Fire om ditt liv och fick gåshud. Vilken vacker berättelse och vilken otrolig och egendomlig Gud vi har! Jag kunde identifiera mig med din ursprungliga tveksamhet gentemot karismatiska grupper så väl som din växande längtan efter mer kraft från Gud i tjänandet. Och med din andeuppfyllelse. Tack för att du delade dina kamper och förutfattade meningar, och nåden att få göra de övernaturliga erfarenheterna som följde!

Berätta för oss om dina erfarenheter med föreningen av arbete med de fattiga och marginaliserade och att se Andens övernaturliga verk!

Jesus fokus låg på de fattiga, fängslade, förtryckta, exkluderade (Luk 4/Jes 61). Överallt ser vi Jesus bry sig om outsidern, den förkastade. Han proklamerade goda nyheter och helade, gav mat till, försvarade och rekryterade de utstötta. När vi låter Jesus på riktigt inspirera oss och går ut i tro och försöker följa Honom i vår egen kontext – då kommer vi se Anden röra sig och bekräfta vårt budskap och vårt uppsökande (outreach) med tecken. Se min bok The Beautiful Gate: Enter Jesus’ Global Liberation Movement för mer information. Eller Guerrilla Gospel: Reading the Bible for Liberation in the Power of the Spirit.

Berätta mer om ditt arbete just nu. Vad innebär det att arbeta med “Word”, “Spirit” och “Street”?.

Se videon om det på http://www.tierranueva-europe.org/

Vilka orsaker ser du bakom splittringar i kyrkan vad gäller aktivism för fred och rättvisa, evangelisation och praktiserande av andliga gåvor? Hur hjälper du/man folk att överbrygga klyftorna? Och vad tror du är avgörande för att föra samman (vanliga) mainstream-människor med marginaliserade människor?

Det finns en rad skäl till splittringarna i Kristi kropp mellan fred- och rättviseaktivister och andra som främst fokuserar på evangelisation eller andliga gåvor. Det finns ideologiska skäl, eftersom evangelikaler ibland (i USA) kan tro på höger-källor, eftersom de är mot abort och pro-israeliska. Människor väljer att hålla sig informerade genom begränsade mediakällor, snarare än genom direktkontakt med immigranter, andra (människor) på marginalerna eller (genom) andra (mer) mångfaldsfrämjande (övers. tolkning av “diverse”) mediakanaler. Ibland kan fred- och rättviseaktivister bli motståndare till evangelisation i intresse av inkludering – som reaktion mot okänsliga dominanta (evangeliserande) tillvägagångssätt.

Ekblad-Slider-05

När evangelikala eller karismatiska kristna bara fokuserar på att “vinna själar” och visar begränsad eller ingen omsorg för människors fysiska eller legala situationer, eller för planetens hälsa, reagerar ibland social rättvisa-kristna med att betona materiella, denna värld-fokuserade förändringsalternativ. Det är nödvändigt och bra, men att nå ut och dela Jesus, och bjuda in folk att följa Honom är också viktigt – annars riskerar fred- och rättvise-orienterade aktivister att hamna i att bara främja materiell förändring.

För ofta vill karismatiker/evangelikala ha omedelbar förändring (omvändelser, fysiska helanden och (ande)befrielser), saknar tålamod för att främja holistisk förändring, och för att gå med människor och lärjungaträna dem på ett holistiskt sätt. Vi behöver en rörelse som för samman dessa världar – rättvisa, omvändelse, frigörelse. Helande, befrielse, försvar.

Många människor påstår att det finns en tydlig koppling mellan världslig rikedom och andlig fattigdom, på så vis att när rika kristna lägger sina skatter på hög istället för att dela dem med de missgynnade får de oundvikligen se mycket färre mirakler och förlorar andlig kraft. Kanske även kollektivt. För mig verkar det som om luxuösa livsstilar och det rättighetstänk som jag såg att du nämnde på PCPJ gör folk likgiltiga, tomma och mindre beroende av Jesus. Vilket i sin tur dränerar oss på Anden. Vad tänker du och vad har du gjort för observationer? Och hur reagerar du på likgiltighet?

Jag håller med dig om att finansiellt välstånd kan göra människor likgiltiga, tomma och mindre beroende av Jesus, vilket i sin tur dränerar oss på Anden. Fattigdom drar (dock) inte nödvändigtvis någon närmare Gud. Vissa fattiga människor är på jakt efter rikedom, eller har fastnat i missbruk som kan ta Guds plats. Nyckeln för mig är att hjälpa människor se att det är mer livgivande att följa Jesus än något vår konsumistiska kultur kan erbjuda – oavsett om du är materiellt rik eller fattig. Det enda sättet att veta huruvida det är sant är att kasta sig ut i tro, på jakt efter att gensvara på inspirationen från läsning av evangelierna och Helig Andes ledning. När människor gensvarar på Andens maningar och börjar nå ut utanför deras komfortzoner börjar de fånga någonting – och ofta erfar de djupare törst och trängtar efter att engagera sig mer.

Hur vilar du och finner styrka och vad säger du till människor som kämpar med en ohållbar livsstil, som jobbar med människor med stora behov?

Jag försöker spendera tid på att hitta goda nyheter för mig själv i Skriften. Jag njuter också av naturen, att springa, promenera, vandra – ta mig ut där jag kan få återhämtning. Andra andliga praktiker som tillbedjan, kontemplation, studier och att be i Anden är också väldigt viktiga för mig.

Blessings!

Bob

För dig som är sugen på att just kasta sig ut i tro och ta dig utanför dina komfortzoner, eller som redan har gjort det och fått törst efter mer vill jag (och Bob) rekommendera Certificate in Transformational Ministry at the Margins – den kurs som Bob och Gracie Ekblad leder och som kommer till Stockholm i september, januari och april. Här finns Facebook-sidan för den första kursen i Stockholm (11-14 sep).

Ekblad-Slider-02

Pictures taken from http://www.bobekblad.com/

 

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s