Vad har Trump med danska evangelister att göra?

Ja, vad är det som får brinnande evangelister från Danmark att falla pladask för ett Trump-möte?

Jag har följt rörelsen The last reformation under några år nu, mest intensivt fram till förra året. 2017 gick jag deras Pionjärträningsskola i Nederländerna, en treveckorskurs med mycket både praktisk och teoretisk undervisning och stark betoning på evangelisation och lärjungaträning. Det var väldigt givande, roliga och utmanande veckor. Jag har skrivit om detta i tidigare inlägg här på HP, liksom både Micael och filmaren Marius Ihlar som har delat fantastiska filmer och erfarenheter.

Förra veckan kom dock ett väldigt tråkigt besked: rörelsens karismatiske grundare och informella ledare Torben Søndergaard och hans medarbetare Jón Bjarnastein la upp en video från ett Trump-möte där de entusiastiskt visar hur Trumps rådgivare Paula White står och ber och citerar bibelord innan Trump ska komma upp på scenen. De är lyriska över att tusentals människor står i en arena och ber tillsammans på ett politiskt möte, menar att man inte kan lita på media med anspelning på “fake news” och påstår att “det här skulle aldrig hända i Europa”.

 

Senare samma dag lägger Torben upp en Facebook-status där han antyder att han vore sugen på att jobba som talesperson för Trump. Det kändes tragiskt på så många plan. 

Ytterligare några dagar senare förklarar sig Torben i ett inlägg på TLR:s hemsida med att han vet att Trump sagt och gjort mycket dåligt, men att han respekterar honom för vad han gjort för de ofödda barnen i USA genom sin abortpolitik. Han vill inte ge sig in i politiken trots vad han tidigare skrev. Han förväntar sig inte att en icke andefylld person ska agera annorlunda. Och han vänder sig mot det hat han sett hos kristna gentemot Trump. Be för och älska era fiender, skriver han.  

Och vem kan inte instämma i det sista? Trump behöver våra böner, han behöver Guds kärlek och han behöver bli frälst. Som barn hade han en manipulerande, frånvarande och kärlekslös pappa som förebild, som ursinnigt flyttade den extremt bråkiga och mobbande 12-årige sonen till en militärskola. En skola där övergrepp var vardag och där djungelns lag rådde. Därefter har han skolats av egoistiska och hänsynslösa pastorer, jurister och rådgivare. Hans värsta fruktan är att bli offentligt förnedrad. Lider uppenbart av brist på genuin kärlek.

Men! Bibeln uppmanar oss att söka det goda och hata det onda, dvs synden (Ords 8:13). Saklig kritik mot Trump och hans politik är inte hat. Och det Torben gjorde var något annat än att be för honom. Han stöttade honom öppet, och försvarade till och med hans politik i kommentarsfältet till fb-inlägget ovan. Enbart med hänvisning till abort och Israel.

Det här är ironiskt. En ledare som gång efter annan har kritiserat andra troende och ledare inom kyrkan för att ha hanterat synd och omvändelse på ett obibliskt sätt stödde nu själv en politiker som utger sig för att vara kristen men i sin karaktär uppvisar fler synder än man kan räkna: högmod, girighet, egoism, skrytsamhet, uppblåsthet, brist på självkontroll, hatiskhet, otukt, sexism, rasism och patologisk lögnaktighet för att nämna några. Torben har dessutom kritiserat osunda hierariska ledarskapsideal inom kyrkan där vissa gudsmän upphöjs till mycket mer heliga och utvalda än vanliga troende, och ges makt över stort och smått. Men när det kommer till världens mäktigaste man – även han upphöjd av många kristna som extra särskilt utvald – då var det tydligen en annan femma. Detta, enligt Torben, för att mannen inte är andefylld. 

Torben verkar inte riktigt se hur hans uttalanden bidrar till att ytterligare befästa Trumps stöd bland vita evangelikaler i USA och hur många som får lida av Trumps politik.

När jag kollade med mina vänner från träningsskolan vad de tyckte om detta verkade de inte särskilt pigga på Trump, men inte heller särskilt pigga på att kritisera Torben. Han blev förmodligen ledd av Anden in på det där mötet, hette det, och så var det inte mycket mer med det.

Så hur kunde det här ske? Jag ser några tänkbara anledningar.

Torben identifierar sig uppenbarligen med Trump. I vintras sändes en granskande dokumentär om bland andra TLR i Danmark. Journalister hade kommit till rörelsens Jesus center i Aalborg under cover, utgett sig för att vara nyfikna troende eller sökare som ville omvända sig och bli födda på nytt, och samtidigt spelat in samtal och filmat bland annat dop och andeutdrivningar. När dokumentären sändes var det enligt TLR klippt och klistrat så det framställde dem i dålig dager inför allmänheten, och det ledde till en stämning där politiker snabbt införde restriktioner på verksamheter som sysslade med helande och andebefrielse. Jesus center upplöstes och Torben flyttade med familj och några medarbetare till USA. 

Under processens gång la Torben upp videos om hur galen hela den politiska situationen i Danmark var och hur hård denna förföljelse från media var. Han känner sig nu illa behandlad av media och odlar en bild av alla gammelmedier som lögnaktiga och tendentiösa. Och om de varit det om honom, så kan de förstås varit det om Trump också, går tankegången… 

Torben och TLR:s identitet som outsiders tror jag knappast bara är andras fel. Redan före den danska granskningen har man fått mycket kritik från mer etablerade samfund och kristna för sina tydliga och hårda ställningstaganden om troendedop, allmänt prästadöme och kyrkostruktur. En del var nog osakligt, men annat mer sakligt och självförvållat. Det lär dock ofta ha klumpats samman av TLR. 

Man har nämligen inte tyckt sig behöva sträva efter enhet i kyrkan, utan sett ner på sådana ansträngningar och istället verkat köra sitt eget race och låtit folk samverka – men bara på TLR:s villkor. Man har helt enkelt velat hålla fast vid det man uppfattar som en renlärig radikal reformationMen på bekostnad av en generositet som jag tror vi behöver. Man verkar inte varit särskilt duktig eller mån om att bygga broar och upprätta förtroende i breda lager inom kyrkan. (Begreppet ‘generös radikalitet’ hämtar jag från Brian D McLarens bok med samma namn som jag njuter av att läsa just nu. Rekommenderas!)

Jag vet att det inte alltid är lätt att få med sig folk på radikalt lärjungaskap. Men jag har blivit rätt skeptisk mot TLR:s ständigt provokativa och hårda approach. Följden av den riskerar bli en självbild som radikala rebeller i opposition mot de efterblivna etablerade samfunden. Det tror jag bidrar till identifikationen med Trump -mannen som uppfattas av andra och sig själv som den orättvist anklagade kämpen som gör uppror mot det korrupta etablissemanget.

Offermentalitet lär ju knyta människor samman.

Kanske finns här beröringspunkter med varför andra evangelikala stöttar Trump. It-pastor Lars Gunther gick i vintras ingående in på hur evangelikala och fundamentalister mer låtit sig styras utifrån vad man ogillar, än utifrån vad man gillar.

Jag ser förstås inte människors hjärtan som Herren gör. Kan absolut ha felbedömt. Men jag tror att den som gör till sin identitet att vara i opposition gör bäst i att konsekvent opponera sig mot människor med makt. Med kärlek och i Andens kraft. 

 

 

Picture of Trump by Gage Skidmore

28 kommentarer

 1. Så….man får inte tycka det är bra att Trump backar Israel och är emot abort? Så du menar att media går att lita på? Jag läser dagligen ”nyheter” där jag vet att det som skrivs är lögn. Har påvisat det för skribenterna som levererat texterna.
  Är ingen Trump-anhängare, men kan inte säga att alternativet, enligt min uppfattning, varit speciellt mycket bättre. Tycker din text andas mycket spekulationer och gissningar. Skulle nog inte grunda min världsuppfattning på vad olika medier skriver utan gå till källan direkt. Har du pratat med Torben om dina teorier?

  Gilla

  1. Det får man givetvis tycka, men min poäng är att Trump gör bra mycket annat också, många gånger väldigt destruktiva saker såsom att deportera flyktingar och skilja barn från sina föräldrar vid gränsen till Mexico, eller hota med krig mot Iran. Och nej, jag påstår inte att all etablerad media alltid går att lita på, de far ibland med osanning eller är alltför selektiva i sin nyhetsrapportering. Ett tydligt exempel är ju hur svensk media såsom DN, Aftonbladet m.fl nästan bara skriver om religion och församlingar när det handlar om extrema avarter, istället för att också berätta om hur t.ex svensk frikyrklighet fungerar i vardagen och allt gott vi bidrar med.

   Om du syftar på alternativet i form av Hillary Clinton håller jag med dig om att hon inte heller stod för särskilt mycket bra, men som tur är behöver vi inte välja mellan två onda ting. Vi kan kritisera både Trump och Clinton (eller vem som nu blir Demokraternas nästa kandidat), och nu råkar ju Trump ha blivit president.

   Absolut, jag förstår att du tycker det känns spekulativt. Jag kan förstås inte veta vad som rör sig i folks inre och har haft en begränsad insyn i TLR. Det jag har hört och sett har varit genom lärjungaskolan i Nederländerna och vännerna jag fick där, samt genom de filmer TLR själva har lagt upp och det de har skrivit på sina hemsidor. När det gäller det Torben sagt och skrivit om Trump kan du själv kolla mina källor som jag redovisat i artikeln, det är en youtubefilm, ett facebook-inlägg och en bloggpost på TLR:s hemsida.

   Allt gott, Jacob

   Gilla

 2. Jag tycker att våra kristna bröder, Trump och Putin, gör ett väldigt bra jobb i en orolig värld, som vi nu ser går mot sitt slut. Jag har inga klagomål att framföra till dessa fantastiska ledare.

  Gilla

    1. Oj hjälp. Har du inga problem med att Trump bevisligen har skrutit om att ta kvinnor på könet? Hur han har häcklat en funktionshindrad? Hur han bagatelliserade en vit makt-demonstration? Hur han uppviglat till våld mot meningsmotståndare?
     Du känner inte mig, så vad vet du om mina bjälkar?

     Gilla

 3. Hej Jacob,

  Hoppas allt är bra med dig !!!

  ”Bjälken” etc” är ju från bibeln och detta bibelord från Jesus gäller ju oss alla Kristna, inklusive mig själv (jag förmodar att du är Kristen och förtrolig med bibelordet….annars glöm vad jag skrev)

  När det gäller Trump så är det världspolitiken som är väsentlig för oss icke-Amerikaner. Han gör ett mycket bra försök att med okonventionella medel förhindra att kärnvapenbestyckade missiler skickas iväg (Nordkorea, Iran) och tar död på miljontals människor och även raderar Israel från kartan.

  Vad Trump gör i sängkammaren har jag ingen detaljerad information om, och det känns ganska ointressant världspolitiskt, men självklart vore det önskvärt om han även uppträdde exemplariskt utanför den världspolitiska scenen.

  Även Trumps inrikespolitiska visioner är svårbedömda för en icke-Amerikan, men som jag förstått det så går det ekonomiskt riktigt bra nu för USA, vilket ju alla Amerikaner får del av, inklusive kvinnor, handikappade, Afroamerikaner m.fl. grupper

  Gilla

  1. Hej Mikael! Ja tack, jag mår fint 🙂
   Hur har du det själv?

   Jag är kristen och väl bekant med bibelordet, särskilt det om flisan och bjälken. Men jag tycker inte det passade särskit bra i sammanhanget ovan i en diskussion mellan främlingar (även om vi är syskon i Kristus 😉 ) om världens mäktigaste man. Den personen måste nämligen per definition utsättas för granskning och kritiseras när det finns fog för det, särskilt om han påstår sig vara kristen, vilket Trump gör. Annars riskerar man låta honom allvarligt förleda människor och därtill göra stor skada i världen. Just det menar jag är vad han gör.

   För mig blir det väldigt märkligt att dela upp livet och politiken i olika sfärer så som du gör. Privatliv och offentligt liv hör ihop i högsta grad eftersom Jesus bryr sig om hela våra liv, och politiker och andra offentliga personer utgör förebilder för andra också i hur de agerar i sitt privatliv. Därför är det viktigt att de försöker hålla en hög moralisk standard, och i synnerhet om de menar sig följa Jesus. Om de däremot uppvisar en syndigt beteende och dålig självkontroll privat finns det dessutom goda skäl att tvivla på deras självkontroll på politiska arenor.
   Trump har fångats på band när han skrutit om att ha gjort sig skyldig till sexuella trakasserier eller övergrepp på kvinnor. Är det inte oerhört allvarligt? Eller det faktum att han enligt granskande journalister är uppe i över 10 000 offentliga lögner under sin tid som president?

   Du tycker Trump gör ett bra jobb i relation till Nordkorea och Iran? Suck. Man är nu enlit säkerhetspolitiska experter nära ett krig med Iran, det enda som behövs är några misstag från endera sidan. Och när det kommer till kärnvapen är USA själv förmodligen världens största hot pga sin enorma arsenal och sin fortsatta modernisering av densamma. De har en djävulsk förstörelsekapacitet. Och Trump låter under detta år två viktiga avtal kring kärnvapenkontroll med Ryssland rinna ut utan att de förnyas.

   Det stämmer att man har tillväxt och låg arbetslöshet, men det betyder inte att det kommer alla till del. Trump har kraftigt sänkt skatterna för de allra rikaste och åtminstone försökt kasta ut miljoner fattiga människor ut sjukförsäkringssystemet.

   Varför försvarar du denna extremt syndiga och korrupta världsledare?

   Gilla

 4. Tja, jag mår väl hyfsat bra…

  Låt oss lägga ”bjälken” åt sidan, eftersom min avsikt aldrig var att såra dig, eller att förolämpa dig. Om du upplevde det så, så ber jag om ursäkt

  Som du förstår, så har Trump miljontals politiska motståndare/fiender som gör allt för att sätta käppar i hjulen för honom. Jag väljer att ställa mig på den sida som vill försvara Israel, gå emot det Muslimska prästerskapet i Iran, stoppa barnamorden i USA och få bort kärnvapenhotet från Nordkorea/Asien. Här finns ingen tid för utredande kommissioner och EU-dividerande, utan här gäller kraftfull och omedelbar handlingskraft.

  Donald Trump, USAs främste president i modern tid, är rätt man för detta enligt mitt tycke, även om någon illasinnad journalist fångat någon omoralisk groda som hoppat ur hans mun.

  Jämfört med våra Svenska politiker, som samtliga förespråkar barnamord (aborter), perversiteter (Pride/HBTQ) och avgudadyrkan (import av Islam), så framställs Trump som en hedersman/gudsman med moralisk ryggrad och rent hjärta. Har han tillsats som USAs president av Gud? Den frågan bör du ställa dig, min käre broder Jacob….

  Gilla

  1. Ok, är det nåt jag kan be för dig om? 🙂

   Jag blev inte sårad eller förolämpad, det jag menade var att bibelordet var malplacerat i sammanhanget. Om du hade känt mig och vetat att jag var slav under samma synder som Trump och dessutom ovillig att bekänna det, då hade det passat rätt bra. Men nu vet du inte vad jag är eller har varit slav under och vad jag är ovillig att bekänna. Dessutom fortsätter Jesus med att säga ungefär ”ta först ur bjälken ur ditt eget öga, sedan kan du hjälpa din broder med hans flisa”. Poängen är alltså inte att det alltid är fel att påpeka andras synder, utan att man hycklar och är till föga hjälp om man inte är beredd att själv först omvända sig från desamma. Gör man däremot det kan man sedan vägleda andra.

   Det är inget unikt för Trump att ha politiska motståndare, det skulle Clinton eller vem som helst också haft om inte Trump blivit president. Men det säger inget om huruvida det de gör faktiskt är av Gud, eller huruvida det finns substans i politiska motståndares och journalisters kritik och granskningar. Av det du skriver – ”jag väljer att ställa mig på den sida”, så förstår jag att du har bestämt dig för att stötta Trump och bagatellisera hans synder och laster och ondska alldeles oavsett vad han gör, så länge han stöttar Israel, är hård mot Iran och Nordkorea och ”stoppar barnamorden”. Det är inte en särskilt klok eller kristen attityd, vill jag påstå. Och de goda nyheterna är att du inte måste ställa dig på en av två sidor. Du kan ställa dig på Jesu sida, och han är bortom vårt två-sidorstänkande.

   Det är exempelvis fullständigt möjligt för dig att vara positiv till vissa saker Trump gör, och samtidigt lika kritisk som jag när det gäller andra saker. Du måste inte helhjärtat stå bakom någon annan än Kristus, jag vill till och med påstå att det gränsar till avguderi att göra det.

   Att du pratar om ”illasinnade journalister” säger en hel del. Du förutsätter alltså att alla journalister som ”fångat någon omoralisk groda som hoppat ur hans mun” är illasinnade..? Är det helt otänkbart för dig att överväga att betrakta Trump som en systematisk lögnare?

   Här är Washington Post’s fact checker. De är uppe i fler än 10 000 Trump-lögner: https://www.washingtonpost.com/politics/2019/06/10/president-trump-has-made-false-or-misleading-claims-over-days/?utm_term=.9efc5c038271

   Det säger också extremt mycket att du talar om Trump som en gudsman med rent hjärta. Det enda som är avgörande för att vara det är tydligen huruvida man agerar politiskt mot abort, hbtq/Pride och Islam, samt för Israel. Så resten av livet och samhället spelar i så fall ingen roll för dig?

   Vad menar du med att han skulle varit tillsatt av Gud? Ingen kan förneka att Gud uppenbarligen lät honom bli president, men det säger absolut ingenting om huruvida Gud ”står på hans sida”. Gud lät också mördare som Hitler och Stalin och Herodes och Nero komma till makten. Inte heller kan vi säga att han måste vara insatt av Gud därför att många som kallar sig kristna i hans land stöttar honom – så är också fallet med Orbán och Bolsonaro och Putin och så var fallet med Hitler.

   Gilla

 5. Jag får nog backa med mina påståenden som kommer till korta mot dina otroliga kunskaper och din kloka argumentation. Jag har grundläggande fel i mitt sätt att tänka. Jag är nog fullständigt infantil och bör skjutas snarast med en dumdum kula. Du har däremot rätt i allt, och borde få en stor medalj. Bibeln har jag tydligen fullständigt missuppfattat…..

  Kan du nu vara så snäll och tala om för mig vilka värderingar jag ska ha? Vad får jag tycka och tro på enligt dig ? Vilka människor/politiker får jag tycka om ? Hur långt till vänster måste jag gå för att du ska bli nöjd?

  Gilla

 6. Några tankar om trump och evangelikalerna.

  Man kan tycka att Trump är det bästa – eller kanske minst dåliga – av de alternativ som finns. I synnerhet då många inom den amerikanska vänstern anammat en kulturradikal agenda som innebär ett aktivt stöd för aborter, hbtq, feminism, samt olika mer eller mindre subtila hot mot yttrande- och religionsfriheten.

  Dock tycks det som om många evangelikaler går längre än så. Stödet till Trump är inte bara ett pragmatiskt ställningstagande, utan tycks ha slagit över till ett glorifierande av Trump som person, att han personligen skulle vara sänd av Gud. Och då tenderar man följaktligen att bortse från de mer problematiska aspekterna av Trumps agerande. (Trump är förstås ”sänd av Gud” i samma bemärkelse som all överhet är insatt av Gud och att inget sker utanför Guds kontroll; men många evangelikaler verkar vilja tillskriva Trump en närmast profetisk roll, vilket är att Gud utöver Bibeln.)

  Vad kan det bero på? Jag kan bara spekulera: (1) Att det finns ett flockbeteende hos många kristna, man dras till stara ledare och har ett mer eller mindre svartvitt ”vän-eller-fiende”-tänk. (2) Kvarhängande dispensationalism, vilket gör att man tenderar att politisera det kristna budskapet, och spekulationer kring Israel och olika nationers roll i ”ändens tid” får större utrymme än Jesu förkunnelse.

  På ett mer generellt plan finns det ett par problem med den typ av populism som bl.a. Trump representerar:
  1) Man tenderar att upphöja majoritetsbefolkningens värderingar till norm för vad som är sant och rätt. Udden är alltid riktad mot ”dom som inte är som vi”, antingen nedåt (mot minoriteter) eller uppåt (mot eliter). Medelamerikanen (eller medelsvensken, eller medel[infoga valfri nationalitet]) har inget att skämmas för. En populist kommer knappast att kritisera skilsmässor, girighet eller majoritetsbefolkningens alkoholkultur etc. Däremot är t.ex. transpersoner eller invandrargrupper tacksamma måltavlor.
  2) Populistens åsikter är alltid självklart sanna. Folk som har andra åsikter betraktas som moraliskt korrupta. Här kan man se grunden till de auktoritära tendenser som finns hos många populister, med attacker mot medier och domstolar som ett stående inslag. Politiska motståndare är något mer än bara motståndare, de är ”folkets fiender” i kampen mellan ont och gott.

  Detta var lite spridda tankegångar från mig; jag avser inte att svartmåla någon och har inga problem med att se att det finns kristna syskon som kommit fram till olika politiska slutsatser.

  Gilla

  1. Tjenare Mikael (fint namn),

   Det evangelisationsjobb som jag och några av mina samarbetspartners bedriver har lett fram till att 40 personer döpte sig för två veckar sedan i det Muslimska Pakistan på en ort, 25 personer döpte sig för en vecka sedan på en annan ort, och 6 personer (hindu zigenare) döpte sig i går på en 3:e ort.

   Dessa personer har samtliga gjort ett aktivt val att följa Jesus Kristus. Ingen politiker kan ersätta vår Herre, men vår Herre kan använda vem som helst för att utföra Hans vilja…..Trump såväl som Jacob och du och jag……så låt oss vara vänner och stå till Herrens förfogande, för det är ju trots allt nästa liv, livet i evigheten, som har betydelse.

   Gilla

 7. Intressanta tankar Mikael Nyman! Det ligger nog mycket i det du säger om flockbeteende och dispensationalism och avståndstagande från diverse ställningstaganden som förknippas med ”vänstern”. Och om populister m.fl. När kristna anammar ett flockbeteende och utgör majoritet eller en stor minoritet så blir vi uppenbarligen lätta byten för dessa auktoritära populister.

  Gilla

 8. Fantastiskt Mikael W att ni evangeliserar och döper människor! Tack Jesus för det! Och JA och AMEN till att ingen politiker kan ersätta Herren! Och ja självklart kan Han använda vem som helst men det betyder ju också att det faktum att man blir använd inte behöver säga nånting om ens karaktär 😉

  Angående kommentaren ovan om vilka värderingar du ska ha så tar jag det som ett tecken på att du har slut på argument till ovillkorligt försvar för Trump. Mitt ärliga svar på dina gissningsvis smått ironiska frågor är att det är helt betydelselöst vad jag blir nöjd av – men eftersom du är en lärjunge till Jesus ska du söka Hans värderingar på alla områden 🙂 Mät allt mot Hans ord, Hans gärningar och Hans karaktär. Du hittar en hel del i Bergspredikan t.ex. (Har du lust att resonera om vad Hans ord får för konsekvenser på andra områden än abort, Israel, Islam och hbtq är jag förstås öppen för det 😉 ).

  När vi gör så behöver vi inte ge vårt ovillkorliga stöd vare sig till höger eller vänster, till liberaler eller konservativa. Uppåt till Gud räcker ju! 🙂

  Gilla

 9. Stort tack Jacob !

  Jag har inga fler kommentarer i ämnet, så vi kanske ska avrunda här. Slutsatsen från mina sida får bli att jag håller med dig i det mesta som du skriver…..men inte allt

  (När det gäller Trump, så är hans iver på att införa 5G och biometrisk identifiering av människor, och Jared Kushners planer på adressen 666, av större oro för mig än Trumps beteende och karaktär)

  Gilla

 10. Fy vad tråkigt. Så otroligt förminskande mot alla de som skadas av Trump som person och av hans politik. Blir även lite rädd av vissa kommentarer här. Att till exempel abortmotstånd blir viktigare än grundläggande kärlek och respekt för sina medmänniskor… hjälp.

  Gillad av 2 personer

  1. Ja, många är eniga här om att Trump är riktigt bra, tillsatt av Gud och en välsignelse för Israel

   Gilla

   1. Låtom oss citera Paulus:

    ”Det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är förordnad av honom” (Rom 13:1).

    Paulus skriver även att ”överheten (t.ex Trump) står i Guds tjänst för att du skall kunna nå det goda” (Rom 13:4).

    Bestrider du Paulus Ida?
    Tycker du inte vi ska be för Trump?

    Gilla

    1. Ingen överhet som inte är av Gud? Okej, så när nazisterna fick makten i Tyskland så var det alltså Gud som fixade det. Och överheten i nutidens Iran och Nordkorea, hur tänkte Gud där?

     Gillad av 1 person

     1. Självjkart är även onda ledare insatta av Gud. Eller skulle Gud inte vara närvarande i länder som Iran eller Nordkorea?

      Gilla

      1. Suck. Vad menar ni med att ledare är ”insatta av Gud”? Att han godkänner allt de gör som presidenter, till och med att han är orsaken till det? I så fall är Gud extremt nyckfull och godtycklig i sina handlingar. Jag menar att ni gör er skyldiga till en grov misstolkning av Rom 13, det Paulus menade var snarare att det inte finns någon överhet som inte är UNDERORDNAD Gud. Ungefär som att ingen bok i ett bibliotek inte är underordnad bibliotikarien. Det betyder ju inte att bibliotekarien ställer sig bakom allt innehåll i varenda bok, bara att bibliotekarien står högre i rang och är i stånd att plocka bort eller kasta vilken bok som helst. På Paulus tid hade ju högmodiga kejsare föreställningen att de var den högsta tänkbara auktoriteten, något även Hitler påstod sig vara. Men de hade givetvis fel, och det visade också urkyrkan när de TROTSADE överheten genom att vägra offra till kejsaren och på så vis erkänna honom som herre. För dem fanns bara en legitim Herre, och det var Jesus Kristus. Jag rekommenderar er att läsa denna genomgång av Rom 13: https://kristenunderjord.files.wordpress.com/2009/04/rom13.pdf?fbclid=IwAR21eFbAMu78_6lju71Ir3rp-HAoymcWg0b5MSPrnwDLGmk6Uq_6snrAxKE

       Gilla

 11. Hej Jacob Schönning.
  När jag fick syn på din blogg och din artikel om Torben Söndergaard och hans relation till USA:s senaste president, undrar jag om inte din inställning till Donald Trump och hans presidentskap, säger mera om dig själv än om Torben Söndergaard och Donald Trump. I rubriken finns ett negativt laddat ord som ‘pladask’, beskrivande evangelistens beteende. Därmed blev Torben S. mindre till förståndet än din fiktiva lillebror. Du vet något som Torben inte förstår.

  Kort när det gäller Donald Trumps roll i Amerikansk och internationell politik, så är det förstås vad Trump gör som president. Hans privatliv är naturligtvis varken högre eller lägre än vilken opånyttfödd hednings som helst, i våra dagar. Kom även ihåg att hans råd till en vän var hemligt inspelade, och inte ämnade för andras öron ingen omoralisk propaganda alltså, utan kanske en gillrad politisk fälla (hemlig inspelning). Jag vågar säga att du inte skulle vilja publicera allt som funnits i dina tankar sedan barnsben. Vi är i utgångsläget alla fallna varelser.

  Gud valde att förbereda Donald Trump genom att ge honom med just de egenskaper som krävdes att vända kolossen USA bort ifrån en omedelbar krasch. Jag lovar att den pånyttfödde svarte presidentkandidaten Ben Carson inte hade kunnat genomföra det som Donald Trump lyckats med.

  Gud kan använda precis vem Han vill utan att rådfråga oss om saken.

  Gud välsigne dig.

  Gilla

  1. Hej Tord! Vi kan alla vara i behov av tillrättavisning ibland, oavsett ålder eller hur gamla vi är i tron. Om jag hamnar väldigt vilse hoppas jag att människor omkring mig tillrättavisar och kritiserar mig, i synnerhet om jag har blivit en känd evangelist med många tusen följare på Youtube och sociala medier, och därefter tydligt tar ställning för en extremt kontroversiell amerikansk president. Ju mer makt, desto mer behöver man vara redo och förmögen att ta kritik och tillrättavisningar. I det här fallet vänder jag mig visserligen inte direkt till varken Trump utan Torben utan snarare till deras sympatisörer, men jag ser inte problemet med att offentligt föra fram kritik på det här viset. När det gäller ordval får du gärna specificera: vilket ord tycker du bättre beskriver Torbens handlande på Trump-mötet och varför?

   Ingenstans i Bibeln ser jag Jesus göra en åtskillnad mellan privatmoral och presidentmoral. Jesus är därtill särskilt hård och skarp i sina avslöjanden av människor med makt.

   Det du gör är en oerhörd relativisering av fruktansvärd sexism. Hur har du mage att kalla Trumps vidriga kommentarer om kvinnor för ”råd till en vän” och ”gillrad fälla”? ”Munnen talar det hjärtat är fullt av”, och Trumps kommentarer på bussen säger mycket om hur förvridet hans hjärta var vid det tillfället. Det var ingen politisk fiende till honom som lurade honom att säga det han gjorde, och det faktum att han överhuvudtaget kastar ur sig sådana saker samtidigt som han aspirerar på att bli världens mäktigaste man är i mina ögon extremt allvarligt. Det vittnar om en fruktansvärt dålig karaktär, och besudlar presidentämbetet. Vidare legitimerar det sexistiskt beteende från högsta ort i samhället och bidrar på så vis högst troligt till att mäns våld mot kvinnor ÖKAR. Jag har absolut gjort mycket jag inte är stolt över, men jag söker omvända mig från de sakerna och jag har aldrig kandiderat till världens mäktigaste post. Trump däremot har jag aldrig hört offentligt visa på omvändelse för NÅGONTING, tvärtom säger han att han inte haft anledning att be Gud om förlåtelse för en enda sak. Han ser sig själv som perfekt. Hur är detta på något vis försvarbart eller möjligt att ursäkta??!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s