“Förutsättningar att bli en klassiker” – recensioner av Dokumenterade mirakler

Min bok Dokumenterade mirakler har nu varit ute i två och en halv månad, och en rad recensioner har börjat strömma in. Några är kritiska, men de flesta är riktigt positiva – och det som verkligen gläder mig är att även dem som ogillar bokens slutsatser finner den värdig att diskutera och bemöta. Tiden är verkligen mogen för ett seriöst samtal om mirakler och vetenskap.

Stig Öberg recenserar boken för tidningen Dagen och skriver bland annat:

Så vitt jag vet finns det ingen tidigare svensk bok som så grundligt tar upp frågan om vetenskapligt oförklarliga tillfrisknande efter bön. Boken är viktig och mycket välkommen och kan nog bli en bästsäljare. Den innehåller dock inte bara nödvändiga resonemang kring de frågor som behandlas. En del vidlyftiga religionsfilosofiska utsvävningar och den flödande fantasin och ordrikedomen i de bilder författaren använder för att belysa sina argument kan ibland vara distraherande. Men hans underfundiga humor är ett stort plus som underlättar läsningen.

Ola Hössjer skriver för Världen idag:

Visst finns det många böcker som handlar om mirakler, men ingen som så grundligt sätter in dem i ett vetenskapsteoretiskt och teologiskt sammanhang. Boken Dokumenterade mirakler har en knivskarp röd tråd, där läsaren tas med på en resa av logiska resonemang. Trots de 300 sidorna, de många fotnoterna och referenserna är boken lätt att ta till sig, med en stor portion av humor och en ödmjukhet gentemot de läsare som inte tror, eller åtminstone är skeptiskt inställda till att något övernaturligt kan inträffa. […] Jag hoppas att Micael Grenholms bok blir flitigt läst. Den har förutsättningar att bli en klassiker.

Karin Berg skriver i Sändaren:

Författaren skriver själv att han är verksam inom den pingstkarismatiska rörelsen, vilket märks i språk och exempel i boken. Samtidigt intar boken en ödmjuk och öppen hållning, där beskrivna och dokumenterade mirakler inom olika kristna inriktningar lyfts fram. Det bidrar till en god känsla och utgör en fin gest för enhet. Det skapar också ett förtroende för författaren, oavsett om språkbruk och kyrklig tradition tilltalar eller inte.

Avslutningsvis bör sägas att boken lyfter viktiga och centrala frågor och är ett högst välkommet initiativ, särskilt i ett av världens mest sekulariserade länder.

Bengt Malmgren ger också en positiv recension i den katolska tidskriften Signum, även om han också har några invändningar:

Förtjänsten är att boken på ett rakt och i bästa mening naivt öppet sätt behandlar frågorna i dialog med skeptiker både utanför och innanför kristenheten. Boken fyller ett allmänbildningsintresse genom att dokumentera fakta som inte bekvämt kan integreras i en oreflekterad naturalistisk syn på verkligheten, samtidigt som den kan vara utgångspunkt för fortsatt debatt där tron, förnuftet och vetenskapen kan mötas och utveckla nya kontaktytor och argument i frågor om trovärdighet och skapande apologetik med möjlighet till större öppenhet gentemot evangeliet från allas sida […] Det finns dock något som blir problematiskt när man alltför ivrigt försöker gripa om det kristna mysteriet genom att fånga det i vetenskapliga bevis.

Många recensioner har också kommit in på Dokumenterade miraklers Facebooksida. Bland annat:

”Jag blev utmanad, provocerad, uppmuntrad och berikad av denna bok, rekommenderar den helhjärtat för alla!”

”Mycket intressant bok! Intressant med en så pass vetenskaplig prägel på miraklers vara eller icke vara!”

”Respektfullt, seriöst, pedagogiskt och med humor resonerar Grenholm kring om mirakler verkligen finns och vad det i så fall skulle kunna innebära. Jag hoppas att skeptiker, tvivlare och troende vågar läsa denna bok med ett öppet sinne och utifrån boken föra respektfulla resonemang och samtal. Oerhört spännande och viktig bok.”

Även på Bokus har några recensioner dykt upp, däribland en kritisk:

”Den bästa boken jag läst om mirakel efter bön till Gud. Efter att ha läst de många vittnesbörden, som är dokumenterrade av den medicinska vetenskapen är det svårt att tvivla.”

”Vad är rimligast att tro, att stora delar av den etablerade vetenskapen fått sina teorier helt om bakfoten eller att det finns något som år utöver – inte mot, men utöver – den lagbundenhet som vetenskapen observerar? Denna bok menar att det sistnämnda är rimligast. Den slutsatsen kommer att provocera många, men det är genom sådana provokationer vi också växer.”

”Vi vet exempelvis att läkare kan begå misstag – det är kanske inte vad vi bör förvänta oss, men det är väl belagt att det förekommer. I vår gemensamma kunskapsbank finns även många exempel på mystiska sjukdomsförlopp som plötsligt får sin medicinska förklaring. Vi vet också att kroppen har en dokumenterad förmåga att ibland läka sig själv – det är därför läkare kan ta risken att ibland låta bli att skriva ut antibiotika. Har vi en motsvarande gemensam erfarenhet vad gäller potentiella övernaturliga förklaringar? Om vi hade haft denna goda erfarenhet skulle förmodligen Grenholm inte behövt skriva en bok där han försöker bevisa att de överhuvudtaget förekommer. Jag menar därför att varje naturlig förklaring – hur osannolik den än kan tyckas vara i sig själv – är ofantligt mera sannolik än de övernaturliga förklaringar som bara vissa av oss påstår sig ha erfarenhet av.”

Vesa Annala har skrivit en kritisk recension, som jag tidigare har bemött här. Han skriver bland annat:

I slutändan blir det vad man kan förvänta sig av en karismatisk författare. Den personliga upplevelsen lyfts till alltings centrum! Boken lovade dokumenterade mirakler utifrån vilka man skulle kunna sluta till att Gud existerar. Faktum är dock att inga vetenskapliga ”argument” kan leda till slutsatsen att Gud existerar. Gud är definitionsmässigt utanför tid, rum och materia, och därför kan ingen vetenskap (fysik, biologi, medicin etc. eller ännu mindre ”mirakeldefinitioner”) leda ”fram till Guds existens”.

Till sist vill jag även bjuda på några läsarreaktioner från diverse sociala medier:

”Mycket läsvärd! Balanserad, respektfull, intelligent, vederhäftig, tydlig och dessutom ofta med glimten i ögat.”

”Har redan börjat rekommendera boken för folk.”

”Grenholms noggranna research och träffsäkra resonemang blandas med en god nypa humor för riktigt intressant läsning.”

”En fascinerande skildring som med skärpa och humor visar att Gud verkar idag! Passar både kristna och ateister och alla däremellan!”

Har du också läst boken? Dela gärna med dig av dina tankar om den i kommentarsfältet!

 

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s