Kristna som stöttar Trump uppfattas som hycklare

Idag publiceras en debattartikel av mig i tidningen Dagen (webbversionen lades ut redan i onsdags). Jag svarar på Martin Rudenlövs påstående att kristna i Sverige bör ber att Donald Trump blir återvald som USA:s president – föga förvånande håller jag inte med. Och förutom att besvara några av Rudenlövs påståenden vill jag driva en egen tes, nämligen att Trump är skadlig för evangelikala just för att han försöker närma sig dem och klia dem bakom öronen.

Han blir deras Konstantin, en playboy-varg i kristna fårakläder. Och det fördjupar ett problem som redan är utbrett i USA, nämligen att evangelikala kristna anses vara hycklare – exakt det Jesus återkommande varnar för i evangelierna. Nedan är ett utdrag från debattartikeln (med referenser som förstås inte syns i papperstidningen):


Något Jesus tydligt varnade sina lärjungar för var hyckleri (Luk 12:1). Hur tragiskt är det då inte att majoriteten av USA:s unga vuxna – 62 procent – säger att det kyrkan främst kännetecknas av är just hyckleri? De läser om en Jesus som värnar de fattiga, respekterar kvinnor och älskar sina fiender, men ser runtomkring sig kristna som hyllar en miljardär till president som kallar klimatförändringarna för en kinesisk bluff, avvecklar bidrag till de fattigaste, skryter om sexuella övergrepp och bombar civila i Syrien. Alltmedan han svär och hånar politiska motståndare.

Rudenlöv menar att Trumps karaktär är ”ytterst oväsentligt i sammanhanget”, en åsikt han delar med de flesta kristna Trumpförespråkare. För nio år sedan sa majoriteten vita evangelikala i USA att det är opassande med en president som agerar omoraliskt på det personliga planet – idag håller färre än 20 procent med om det.

Skärmavbild 2020-05-29 kl. 10.41.23

När forskarna prövade att nämna Bill Clintons otrohetsskandal innan frågan ställdes steg siffran till 27 procent, men nämnde de istället Trumps otrohetsskandaler sjönk den till sex procent.

Skärmavbild 2020-05-29 kl. 10.41.50

Så ser hyckleri ut.

Rudenlöv kallar Trump en ”man av sina ord” och Trump själv säger att han försöker tala sanning ”när jag kan”. Men han ägnar sig åt ett skamlöst ljugande, som när han hävdade att han aldrig förespråkade Irakkriget, att han aldrig kallade Ted Cruz för ”pussy” eller att han inte föreslog till sina medicinska rådgivare att man bör pröva injicering av desinfektionsmedel i lungorna för att bota coronaviruset – trots att det finns inspelade bevis för motsatsen.

Därtill har Trump hållit väldigt få vallöften enligt The Poynter Institute. Flera av dem var alltför orealistiska för att kunna infrias, som att Mexiko skulle betala för en mur de inte vill ha.

Trump säger sig vara mot globalisering fastän både USA:s rikedom och Trumps personliga förmögenhet till stor del beror på global handel. Trump sprider just nu konspirationsteorin ”obamagate” som hävdar att hans föregångare begick ett brott när han gjorde något som Trump själv har gjort tusentals gånger.

Allt detta är hyckleri och ett jagande efter vind.


Läs resten av debattartikeln på Dagens hemsida.

29 kommentarer

  1. Poängen, som jag uppfattar den, är inte att vi bör kräva felfrihet av politiska ledare. Snarare att belysa hyckleriet, att man har lättare att se genom fingrarna när det gäller omoraliskt beteende hos ens lierade än hos ens motståndare. Att skillnaden är så stor när det gäller ”vita evangelikaler” är anmärkningsvärd.

   Om något så borde det vara tvärtom. När kristna företrädare eller politiker som menar sig företräda kristna värderingar gör sig skyldiga till omoraliskt beteende, borde det vara extra bekymmersamt. Förutom att det är fel i sig att ljuga eller ägna sig åt sexuell omoral, smutsar det ner evangeliets rykte och kyrkans vittnesbörd.

   Gillad av 2 personer

 1. Håller med till hundra procent, mycket bra svar på en förvirrad människas mystiska debattartikel. Jag skulle ha svårt att hålla samma nivå, eller ensbrytt mig om att svara, eftersom personen i fråga är så uppenbart fel ute och som sagt, förvirrad. Det fanns ju också ärliga kristna som stödde Hitler med liknande förvirrade argument men det gjorde kristendomen stor skada, precis som stödet för Trump gör, så det var bra du svarade så balanserat och respektfullt.

  Om vi spekulerar: kanhända kom Hitler, om vi hittar på helt vilt-utsedd av Gud- som en prövning för den kristna kyrkan. Då klarade inte den del av kyrkan som höll med honom prövningen, den delen av kyrkan föll platt. Men också resten av kyrkan skadades på grund av deras felsteg och skadan är ännu inte helt utläkt. På samma sätt är det att hålla på Trump idag. Att jämföra honom med David och Simson är absurt på alla sätt eftersom de båda gjorde bot och bättrade sig (Simson offrande sitt liv). Inte ens skymten av detta finns hos Trump, hans grandiosa självbild gör honom snarare jämförbar med Herodes eller den farao som vägrade släppa israeliterna från Egypten.

  Gilla

  1. Kanske svårt överhuvudtaget att dra paralleller till ex Simson då vi sitter med facit i hand. Trump lever fortfarande och det kanske är svårt att summera hans liv redan nu?
   Sen noterar jag att du använder språkbruk som ex ”uppenbart fel” o ”förvirrad” om någon som har en avvikande åsikt. Påminner om en president som du valt att kritisera. Och det får du. Jag tycker bara att trovärdigheten brister.
   Vad tycker du förresten om Irans ledare som nyligen uttryck att Israel är en cancersvulst?

   Gilla

   1. Jag älskar naturligtvis hela ledarskapet i Iran. Underbar regering, gulliga killar hela bunten. Nordkoreas ledarskap likadant, bästisar med Trump också vilket är ett stort plus. Rara lilla Erdogan är också en finkänslig ledare liksom kunghuset Saudi. Viktor Orban gör också sitt allra bästa och det är förstås väldigt bra, så kompetent som han är. Ja, och när jag tänker efter: TRUMP-vilken stringent och trovärdig ledare han är. JUST den USA behöver precis nu. Världen är helt enkelt proppfull av fina ledare som inte drar saker i demokratisk långbänk utan agerar.

    (Jo jag härmar återigen min stora förebild Donald Trump. Tycker din fråga förtjänar det=)

    Gilla

    1. Ville bara kolla om du reagerade lika starkt på retoriken från Iran, där man önskar förinta en hel nation. Vad tycker du förresten om Joe Biden? Och demokraterna över lag? Tycker du att de representerar en mer ”rättfärdig” politik? En ärlig fråga, om du kan ta den.

     Gilla

     1. Du är troligen inte alls intresserad av vad jag tycker. Du har mitt svar ovan. Ta det som du vill. Jag håller fast vid att Trump platsar bra i ovanstående gäng. Jag tycker också att det är tragiskt att kristna röstar på honom. USAs halvdemokratiska system är extra uselt i detta läge och jag tror det stora misstaget att rösta fram Trump som presidentkandidat kommer att kosta USAs befolkning mycket, eventuellt även halvdemokratin. Det är stor risk att vi får ett Ryssland i väst också. de är ju också goda vänner: Putin och Trump . Eftersom Trump talade om valfusk när han vann valet, lär han knappast l´kliva av godvilligt denna gång om han inte får majoritet av elektorsrörsterna.

      Vad tycker du själv Martin. är du också nöjd med Erdogan, Trump, Orban et al.? Var det Gud som insatte Hitler till ledare? Stalin? Franco? Mussolini? Herodes? Kejsar Nero? Idi Amin? Muhammar Khadaffi?

      Gilla

      1. Du vet inget om mig. Varför skulle jag ställa en fråga om vad du tycker men ändå inte vara intresserad av svaret? Kan man skriva: ”genom sig själv känner man andra”? I sådana fall får det stå för dig, men eftersom du inte känner mig så är jag tacksam om du håller dina fördomar för dig själv. Jag har inte tagit politisk ställning överhuvudtaget. Jag tror inte det finns någon god ledare i den här världen. Finns bara en som är god. Så nej; jag tycker inte Stalin, Hitler, Trump, Obama, Orbán, Macron eller de andra är goda föredömen. Men det jag upplever många gör är att de kan kritisera Trump för hans bryska och ovärdiga och kränkande beteende på twitter och andra forum, men sen blunda för alternativet som ex Clinton var eller Biden nu: politiska ledare som rättfärdigar mord på barn i moderlivet. Som ljuger och beter sig som kriminella, men då de gör det lite mer sofistikerat än Trump, så kommer de undan med det.
       Eller Obama som lät sympatisk men som slaktade människor i drönarattacker och militära attacker i Mellanöstern. Är det ok? För att han lät snäll på twitter eller fick Nobels fredspris innan hans eftermäle var skrivet, så att säga? Är inte det hyckleri?
       Detta är inget försvar av Trump utan ett ifrågasättande av hyckleriet kring politiska ledare.
       Om jag ska välja mellan Biden & Trump? När man läser på lite vad de står för? Ingen av dem.
       Eller får man tycka så i din värld? Eller är man diskvalificerad eller förvirrad?

       Gilla

       1. Du förstod inte mitt svar, USAs halvdemokrati är en katastrof men Trump är värre än alla andra alternativ just nu. Vilken annan president som helst skulle göra motsatsen mot det han gör nu, nämligen eggar och uppmuntrar till konflikter. Dessutom började diskussionen med att någon som inte är speciellt påläst tyckte att kristna borde stödja Trump och ingen annan. Macron och Obama är helt annorlunda. Trump hycklar hela dagen och ljuger jämt. Han är i jämförelse med dessa rätt ”normala” ledare riktigt usel och de kristna som stödjer honom säljer sig till att blandas ihop med hans konfliktunderstödjande ledarstil.

        Gilla

        1. Skulle du säga att Sverige är en ”hel-demokrati”? Vad är ”normalt” med att döda ofödda barn? Vad var ”normalt” med Obamas Mellanöstern-politik?
         Det Trump gör nu är förkastligt, men att göra detta till nån slags fråga och jämföra med Herodes och påstå istället att ALLA andra alternativ är bättre har jag svårt att förstå. Ditt resonerande verkar snarare bero på personligt agg än att det skulle vara ”profetiskt”. Men det är vanligt, har jag märkt, att det inte går att diskutera idag. ”Sanningen” äger den som gapar mest högljutt, tydligen. Du verkar ju dessutom se dig själv som mer påläst än de som tycker annorlunda än du och bakar in Micael tillsammans med profeter som Jesaja och Jeremia… Ingen skugga över Micael, för det är inte han som skriver det.

         Gilla

         1. Martin,

          Det finns videos där Donald Trump säger ”I am the chosen one”medan han vänder han sej mot himlen och talar sedan mot KIna. I ett annat klipp framkommer det att han ser på sej själv som ”The king of Jews.” Du hittar klippen lätt genom att söka på youtube.

          Såvitt jag uppfattar det är Donald Trumps syn på sin egen person och sin roll antikristlig.

          (Inte svårt att jämför med andra ”frälsargestalter” genom tiderna som haft storhetsvansinne)

          Gillad av 1 person

          1. Har jag försvarat Trump?
           862.000 aborter i USA 2017. Delstaten New York (demokraterna) tillåter abort fram till förlossningen.
           Planned Parenthood verkar med stor sannolikhet efter nya bevis kommit fram, ha sålt fosterdelar.
           Är inte helt övertygad om demokraternas förträfflighet. Men det verkar vara en blind fläck hos många.
           Trump verkar absolut ha storhetsvansinne. Utan tvekan. Därför skulle inte jag rösta på honom heller. Men som Alma-Lena skriver, att vem som helst skulle vara bättre…ja, då börjar man undra…

           Gilla

         2. Sverige har proportionella val, USA har ett system med bla Gerry Mandering som gör majoritetsvalen totalmanipulerade och den som får flest röster kan bli utan elektorsröster iaf. Hilary Clinton fölorade med drygt 3 miljoner röster fler än Trump. Det är halvdemokratiskt. Motsatsen är väl Israels system, men Sverige liknar Israel mer än USA. Detta resulterar i ett exceptionellt lågt valdeltagande jämfört med andra demokratier. Detta ger en usel representationsgrad i parlamentet. Ja, Sverige är bättre (dessutom är vår abortlag extermt restriktiv enligt amerikanska mått mätt). Och ja, fri abort är demokratiskt eftersom majoriteten vinner val. Trist ibland men så är det. Vi kan bilda opinion emot det, det tillhör demokratins svagheter, den kan bli bortröstad som i Tyskland 1933.

          Du frågade om Joe Biden, ja han är bättre än Trump. Du har rätt jag tog i, vem som helst är inte bättre, men jag har svårt att se någon kandidat i år som är sämre. Tom Cotton tex verkar betydligt sämre och republikanerna som började som ett antislaveriparti verkar efter tea-party rörelsen ha sålt sig helt till dessa totalpolariserande krafter med gamla Dixie-vibbar.

          USAs halvdemokrati gör också att små extrema grupper får stort inflytande och de som är tyngst beväpnade av dessa extremister är definitivt Trump-anhängarna. Just nu är han sämsta alternativet i USA.Men Cotton verkar ännu sämre för han är politiker och verkar listigare. Många är rädda för att Trump kommer att protestera om han inte vinner och , precis som med Hillary Clinton, anklaga Biden för valfusk och vägra avgå samt mobilisera sina extrema tungt beväpnade anhängare. Jag är beredd att hålla med om att den faran finns.

          Att kristna lierar sig med Trump är riktigt farligt. Det var det för Israel/ Juda också. Gud skickade dem till fångenskap i Babylonien pga allianser med mäktiga riken i närområdet. Kristna led stor skada av att många följde Konstantin och Hitler. Ska vi gå på samma nit igen? Vi måste sluta stödja dubiösa ledare som manipulerar oss med meningslösa symbolfrågor som aborter (Reagan försökte inte ens modererera lagarna som är extrema i USA)republikanerna är nog mer rädda för att fler barn som inte är republikaner föds, eller fri sjukvård för dem som ska föda barnen, än de är för Guds dom över dem som fosterdiagnostiserar och aborterar barn i tredje trimestern. De köper enbart kristna röster med denna enda fråga. Aborttalen skulle garanterat minska om det inte kostade för mycket att föda barn när man drabbas av preeklampsi , dessa aborter är dessutom sena. Men republikanerna skiter fullständigt i detta faktum.Skatter ska sänkas tills det bara återstår att staten ska ge bidrag till de rikaste. De bryr sig däremot inte om andra kristna frågor, fattigdomsbekämpning, rättvisa, sjukvård för alla, antirasism, hemlöshet etc etc.

          Att kristna kan falla i farstun för meninsglösheter som bön i skolan är ju ofattbart korkat. De kan inte ha läst Bibeln särskilt ofta när de tror att en ljugande, kvinnohatare med rader av otrohetsaffärer och (troligen aborter) bakom sig som dessutom sår splittring på randen till inbördeskrig i landet ( demonstrationer mot coronarestriktioner med vapen i hand in i parlamentet tex). är Guds utvalde pga en sådan tom symbolfråga. Det är helt obegripligt. Han jämför sig dessutom med Messias och poserar med en bibel framför en kyrka med hjälp av våld. Nej, att stödja en sådan som han är bevis på andlig förvirring eller en hycklande tro. Jag väljer den snälla tolkningen: förvirring.

          Gilla

   1. Okej Björn, du hyllar alltså IS, Hamas, Hizbollah och Iran, de vill ju alla utplåna Israel. I beg to differ. Jag förstår att du försöker svamla till det med GTs profeter här.Detta är det enda jag ids svara på en så knasig kommentar när vi pratar om just det som Gud ville straffa: att Guds folk ansluter sig till ”egyptierna med det stora köttet”. Vill du verkligen att Gud ska behöva skicka oss kristna i fångenskap för att få oss att fatta att galningar som Trump , Orban, Erdogan et. al. inte ska få de kristnas stöd? Lyssna på Micael /Jesaja/Jeremia i stället och alla vi andra som varnar, så vi slipper dras med i smutsen som Trump vadar runt i.

    Gilla

    1. Alma-Lena!
     Jag säger inte att Trump, Orban, Erdogan är bra, det jag säger är att Gud måste själv få bestämma vad han skall göra. När Jerusalem och templet förstördes år 70 så var det en vredesdom över landet, staden och folket. det var ett beslut från Gud själv och som han själv verkstälde genom hedna armeer.

     Tänk om Gud reser upp en olärd och bufflig predikant som predikar omvändelse, helvetet och evig pina, där stora mängder blir frälsta.
     Tänk sen att pastorsutbildad smörpredikant åker runt och predikar om en snäll och Gullig Jesus, att det inte finns ett helvete, att vi kan göra som vi vill bara vi tror på Jesus.
     Den ena har Gud rest upp, den andra är utbildad på någon pastorsutbildning, men inte kallad av Gud, hur ser du på detta senarium?

     Bb

     Gilla

     1. Trump liknar mycket de makter som Israel lierade sig med så att Gud straffade dem . Den likheten finns så ditt exmepel stödjer min sak. Ulrikas svar här nedan är cokså klokt. Tänk på det! Gud sände Johannes Döparen, inte Kejsar Augustus, att predika omvändelse. Sätt dig ner och studera Bibeln ett varv till.

      ”Egypterna med det stora köttet”, eller ”amerikanen med den stora käften” är väldigt lika om du läser profeterna .

      Gilla

 2. I dokumentären ”Donald Trump:Vägen till makten” kan man höra en dialog. Tyvärr kan man inte se vem som säger vad för dialogen hörs till stillbilder men de två som samtalar med varandra, en journalist och Donald Trump, är överens. Samtalsämnet är om Trumps farfar som drev hotell med bordellverksamhet i USA. Det här är vad som sägs i dialogen:

  ”Han (farfar Trump) måste ha levt ett spännande liv.”
  ”Han ägde ett hotell och flyttade det.”
  ”Ja, på en pråm.”
  ”Till ett bättre ställe”
  ”Och han serverade mer än mat.”
  ”Man kunde mätta sin aptit på allt.”
  ”Vilket spännande liv”
  ”Sprit, sängar, kvinnor och han blev rik”
  ”Han lyckades och var en fantastisk kille vad jag hört. Han måste ha varit toppen”
  ”Yeah” (Donald Trumps slutord i dialogen oavsett vem som sade vad i ovanstående)

  Gillad av 1 person

 3. Ulrika!

  Får Gud sända vem han vill och får Gud göra vad han vill?

  Ja enligt skriften får Gud göra vad han vill och även sända vem han vill och han gör det också. Det är bara att läsa skriften så ser man.

  Bb

  Gilla

  1. Björn,

   Om man jämför Donald Trump med de i bibeln som Gud sände är det inte möjligt att se likheter.

   En likhet mellan Donald Trump och Herodes är att båda uppträder diktatoriskt. Säger någon en avvikande mening blir man av med jobbet.

   En skillnad mellan Donald Trump och Herodes är att Herodes trodde aldrig att han var Judarnas konung.

   Gillad av 1 person

   1. Ulrika, bara en liten historisk kommentar: Herodes ansåg sig i allra högsta grad vara judarnas konung, vilket han även var, dock inte en speciellt god sådan. Det var bla för att markera det som han lät bygga om templet i Jerusalem (dock inte det inre, utan enbart förgårdarna), så att det templet som stod under Jesu jordeliv var känt som Herodes tempel.

    Gilla

  1. Björn.

   Jag känner inget hat mot Trump. Däremot avskyr jag mycket av det han gör.

   Varför hatar Trump så många vanliga snälla människor?

   Jag avslutar min del i dialogerna här nu.

   Herrens välsignelse till dej och er alla.

   Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s