”Ali” misshandlades och dödshotades efter att Sverige utvisade honom till Afghanistan – vem tar ansvar?

Ali* utvisades från Sverige till Afghanistan september 2018. Det ledde till att han blev förföljd och misshandlad.

Ali hade sin persiska bibel med sig till Afghanistan och i sitt hyresrum varje kväll läste han den bakom låsta dörrar och under täcket i ficklampans sken.

Genom stödpersoner i Sverige kunde han i början av januari 2019 köpa en affär i Herat sedan alla ansträngningar till att få jobb gått om intet under fyra månaders försök. Affären var ett litet skrädderi och två anställda följde med. Verksamheten fick en god start och allt såg lovande ut.

Efter några veckor började omgivningen bli undrande – Ali besökte inte moskén. En person från en grannaffär gick till Alis affär och ställde frågor som han svarade undvikande på. Vederbörande upptäckte då Alis bibel.

Ett halvt dygn senare invaderades affären av 8-10 personer. Tumult uppstod under cirka två timmar.

De ställde frågor om varför han inte går i moskén, och han svarade att det är för att han är kristen. Han betonade att han respekterar andra som muslimer och ämnar inte ”störa dem” med sin kristna tro, men att han vill ha den för sin egen skull.

Ali blev misshandlad med sparkar och slag under cirka 20 minuter. De två anställda gick till hans försvar tillsammans med några förbipasserande. Hela affären genomsöktes och man hittade bibeln.

Ali fick ett ultimatum: lämna affären och området eller gör officiell avbön inom en vecka. Om inte något av detta skedde skulle hopen föra honom till polisen. Och om polisen inte behandlade honom som de förväntade, skulle de själva handgripligen stena honom till döds.

Ali valde att lämna affären och lyckades med att sälja den. När han kom till affären tre dagar efter misshandeln var inte de två anställda där – de hade på grund av att de ställt upp till hans försvar också blivit trakasserade och valt att lämna platsen.

Ali bytte bostad till en annan del av Herat. På två dygn fick han uppskattningsvis 70 hotfulla samtal. Det är delvis samma personer som återkommer.

En person uppfattade han som kompis från en kurs han gått och de stämde träff. Det visade sig vara en fälla. Infon om att han är kristen hade nått kurskompisen.

Ali blev misshandlad med sparkar och knytnävsslag mot ansiktet. Blodet rann från näsa och mun, några av tänderna kändes lösa efteråt.

Idag har Ali flytt från Afghanistan till ett annat land.


Det är helt obegripligt och oacceptabelt att Sverige fortsätter utvisa kristna konvertiter till Afghanistan – ett land där de förföljs och dödas. Konvertitutredningen som kom förra året visar att Ali är långt ifrån ensam.

I övermorgon möts riksdagens migrationskommitté för att bestämma sig för vilken migrationspolitik som ska råda i Sverige framöver. Kontakta politikerna i kommittén och fråga dem vad de gör för att garantera att inga fler konvertiter utvisas till förföljelse!

Tack!


*Ali är ett fingerat namn. Tack till Christian Mölk som förmedlade detta.

3 kommentarer

    1. Intressant Stig, att du nämner Akilov. Det är till en hel nation av Akilov du önskar deportera asylsökande, däribland kristna konvertiter! Häpnadsväckande.

      Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s