Vetenskaplig studie: blind kvinna kunde se efter bön

En ny vetenskaplig studie dokumenterar hur en kvinna som var blind återfick god syn efter bön för helande, och hur detta tillfrisknande har hållit i sig under mer än fyrtio år.

Vid 18 års ålder förlorade hon majoriteten av sin synförmåga, undersökningar från 1960 visar att hennes syn var sämre än 20/400 på båda ögonen. Fovean i gula fläcken var förstörd, och hon diagnostiserades med juvenil makuladegeneration, som till skillnad från ålderförändringar i gula fläcken slår till i tidig ålder. Hon konstaterades vara juridiskt blind.

Men 1972, när hon hade varit blind i nästan tretton år, hände något dramatiskt. Hennes man blev berörd av sin bibelläsning, gick ned på knä vid sängen och bad för att hon skulle kunna se igen. “Jag vet att du kan göra det! Och jag ber att du gör det ikväll!” ropade han. När han hade slutat att be öppnade hon ögonen, och kunde se honom framför sig. Det var det första hon såg på mer än tolv år.

När hon senare undersökte synen 1974 låg den på 20/100 utan glasögon. När hon gjorde en ny undersökning 2001 hos optikern var hennes synförmåga 20/40 på båda ögonen.

Kvinnan säger själv:

“Vad människor måste först är att jag var blind, helt blind. Jag gick i blindskola, läste blindskrift och använde vit käpp. Jag hade aldrig sett min mans eller dotters ansikten. Jag var blind när min man bad för mig, och så plötsligt, efter år av mörker kunde jag se perfekt! Det var mirakulöst! Min dotters foto satt på byrån. Jag kunde se hur hon och min man såg ut, jag kunde se golvet, trappan… På bara någon sekund förvandlades mitt liv drastiskt. Jag kunde se, jag kunde se!”

Forskarna konstaterar i studien: “patienten var blind i tretton år på grund av en åkomma som tycks ha varit en allvarlig form av Stargardt’s sjukdom. Efter personlig bön återställdes hennes syn spontant och förblir intakt till dags dato, 47 år senare.”

Studien publiceras av tidskriften Explore och kan läsas här.

Fler exempel på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön kan du finna i boken Dokumenterade mirakler!

Omslagsfoto från Pexels.

4 kommentarer

 1. Precis detta är intressant, namn på inblandade, kontrollerbara journaler etc. Jag föreslår också länkar till trovärdiga källor. Jag bara funderar på ordet ”studie”. Det kräver normalt ett stor antal deltagare, I detta fall ca 1200 blinda varav hälften slumpvis väljs ut till att behandlas också med förbön och hälften med enbart medicinsk vård. Man bör också kontrollera faktorer som socioekonomisk status, religiös övertygelse etc. om det ska kallas studie.

  Jag tror ju inte att studier av detta slag är meningsfulla. Vad vill vi med en sådan ? Ge vatten på kvarn åt New Age och andra Simoniter? Ingen kommer till tro pga dokumenterade mirakler men det kan ju vara en del i apologetiken. Dock ser jag inte att sjukvård är ett så dåligt argument i apologetiken; vård och skola för alla var en kristen uppfinning från början. det räcker så tycker jag.

  Övernaturliga fenomen förekommer i alla möjliga sammanhang, inte nödvändigtvis kristna. Jesus och evangelium är vår USP-inte mirakler. Mirakler förekommer och är viktiga för den som får uppleva den kärleken men det måste finnas en bra idé bakom att Jesus oftast inte vill använda mirakler i reklamsyfte. Lite som tungotal är viktigt för tungotalaren men knappast för att sprida evangelium åt alla.

  Enstaka vittnesbörd om mirakler som denna kvinnas helande, tror jag alltså kan nå enstaka människor med ett budskap om Guds kärleks makt men vetenskapliga studier på stora grupper av blinda är inte vad kyrkan ska lägga tid och resurser på. I stället ska vi fortsätta med vård och omsorg som kyrkan gjort sedan Jesus gick på jorden. och emellanåt tacksamt ta emot de mirakel som Gud låter ske på annat sätt än genom skolmedicinen.

  Gilla

  1. Jag tror jag i stort sett håller med.

   Jag skulle vilja framhålla att det är en skillnad om man tror att helandets gåva ännu är aktiv, eller om man tror att Gud helar som en del av hans allmänna försyn och upprätthållande av världen. Det senare är något som alla kristna – utom möjligen vissa liberalteologer, om sådana nu kan kallas för kristna – accepterar. I de flesta fall kan man förmoda att helandet sker genom naturliga medel (genom läkemedel eller kroppen immunförsvar eller naturliga förmåga till självläkande eller att stå emot sjukdomar), men i vissa fall kan man tänka sig att helande sker på ett mer oväntat sätt. De senare fallen är dock sporadiska, och det är svårt att göra systematiska studier kring dessa. Vi får nöja oss med anekdoter. Vilket egentligen inte gör så mycket, eftersom vi som kristna vet att Gud är lika verksam i de naturliga förloppen som i mer spektakulära manifestationer.

   Lite annorlunda blir det om man tror att helandets gåva ännu är verksam. Notera att det är detta som utmärker den karismatiska rörelsen, inte det faktum att Gud kan utföra mirakler). Jesus ger ett löfte till apostlarna att de sjuka ”skall bli friska” när de lägger händerna på dem. (Mark. 16:18). I Apg. 5:16 kan vi läsa att apostlarna botade ”alla” som kom till dem. Om helandets gåva ännu skulle vara verksam, borde vi kunna förvänta oss att helande skulle ske mycket mer systematiskt och frekvent än de tycks ske idag. Vi skulle inte bara ha anekdotiska berättelser om helande (som mycket väl kan vara sanna), utan vi skulle se folk som Benny Hinn och Kenneth Copeland kliva in på sjukhusens Corona-avdelningar och bota de sjuka.

   Gillad av 1 person

   1. Ja, om nu dessa har den gåvan. Jag tror jag stött på en och annan med denna gåva men det har knappast rört sig om cancer utan ganska specifika saker som att stämma blod eller bota skadade djur. (Ja, jag bor i nordligaste delen av landet men de jag talar om är alla kristna). Jag tror absolut helandets gåva finns men många av dessa som har den är läkare och sjuksköterskor idag. Min kvalificerade gissning är att Denis Mukwege har denna gåva. Ser man på hans hela tjänst så är den helande för hela människan och han är ju definitivt redan inne i sjukhusvärlden. Jag tror därför att det blir svårt med annat än anekdoter eftersom normal vård inte kan skiljas från helandets gåva i normalfallet.

    När Jesus säger att vi ska göra ”större under” så gör vi ju det idag med hjälp av den sjukvård som kyrkan initierade. Jesus botade faktiskt inte alla spetälska.bara vissa, Nu botar vi i stort sett alla med lepra.
    Jesus utrotade inte smittkoppor, nu är smittoppor utrotade . Jesus helade inte människor som mist en kroppsdel men idag kan vi ersätta kroppsdelar.

    En läkare/sjuksköterska med helandets gåva kan alltså göra storverk, jag nämner två exempel men exemplen är legio: Denis Mukwege (Se filmen ”L’homme qui répare les femmes” så fattar du!) och Florence Nightinggale. Den senare liknar också de bekanta jag har som kan hela skadade djur: de blir väldigt trötta av detta och Nightingale var utbränd de sista trettio åren av sitt liv.

    Sedan finns det en aspekt av detta som ofta glöms bort eftersom vår tid är så fixerad vid hälsa: hälsa är inte allt och döden är inte slutet enligt kristen tro. ALLA blir helade till kropp och själ efter döden, på uppståndelsens dag kommer vi att ha ärren kvar-men inte såren om man ska tro Paulus och Johannes, Jesus hade ärren kvar efter såren men hade en härlighetsskropp som alla kände igen efter en stund, men inte alltid genast.

    Här en länk med en intervju med en av dem jag menar som har helandets gåva. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5594245

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s