Dags att avskaffa Darwin som hjälte

Jag vill börja med att uppmana till läsning om vad din biologilärare inte berättade om Charles Darwin. Detta var för mig en riktig ögonöppnare. Hur mycket ondska har egentligen berättigats av Darwins teorier? Den brittiska tänkaren och vetenskapsmannen som gav oss evolutionsteorin. Frågan är om han även gav legitima argument till de allra mörkaste kapitlen i vår sentida historia. 

Det amerikanska folkmordet på sin ursprungsbefolkning. Vitas förslavande av svarta. Det kommunistiska Rysslands massmord. Hitlers folkmord på judar, romer, homosexuella, oliktänkande…även svensken Herman Lundborg och hans rasbiologiska institut, som Hitler inspirerades av. Och som i sin tur hänger ihop med övergrepp på vår egen samiska ursprungsbefolkning. 

Hur mycket rasism hämtar egentligen sin näring från Darwins tankegods? Vi kanske bör överväga att avskriva honom som en hjälte. Det är inte religion som stått bakom denna ondska, utan den ”neutrala” ateismen och naturalismen. I vetenskapens namn gav Darwin legitima argument för kolonialism. Teorin om det naturliga urvalet, där de högre stående, starka och friska härskar över de lägre stående, svaga och sjuka. Med denna idé som grund har man rättfärdigat det värsta av det värsta. Århundradets brott mot mänskliga rättigheter. 

”Christian reformers had spent decades in the early 19th century teaching Britain to view non-European races as their equals before God. In a matter of years, Darwin swept not only God off the table, but also the value of people of every race with him.”

I kontrast till detta finns det många goda exempel på kristna som stått upp för sin nästa. Brittiske parlamentsledamoten William Wilberforce som verkade för slaveriets avskaffande. Den svenske missionären E.V. Sjöblom som inte kunde tiga när han såg den belgiske Kung Leopolds grymheter i Kongo. Pingstväckelsen som i sin begynnelse överskred alla mänskliga barriärer. Medborgarrättsrörelsens frontfigur pastor Martin Luther King, som höjde sin röst mot segregation och diskriminering. Det fortsätter in i våra dagar med nobelpristagaren och pingstvännen Denis Mukwege som står upp för kvinnorna som blir offer för sexuellt våld i Kongo. Och detta är ändå bara ett axplock. 

Vi kan även ta och låta terroristen Breivik komma till tals. Märklig man att citera, kanske du tänker. Detta är vad han har att säga om Jesus och de kristna: 

Det är få saker i världen som är mer patetiskt än Jesus-gestalten och hans budskap, och jag har alltid föraktat den svaghet och den internationalism som kyrkan representerar”

Ska det behövas en terrorist för att bekräfta att kristna verkar ha gjort något rätt? Det är ett populärt nutida narrativ att skylla all världens inskränkthet och krigsföring på religion, och ställa detta mot nutida, upplysta, progressiva, ateistiska värderingar. Det är bara ett problem: verkligheten är långt mycket mer komplex än så.

Jag vet mycket väl vad den kristna kyrkan har för skamfläckar, men många i mitt samtida Sverige har ingen aning om vad människor med brand i hjärtat uträttat för Gud och sin nästa. Jag kommer inte tröttna på att nyansera bilden. 

Kategorier: Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

 1. En orättvis karaktärisering. Det var inte Darwins fel att hans teori förvanskades, vulgariserades av den tidens extremhöger. Darwin var själv kristen.
  The survival of the fittest betyder inte ”de starkare rätt”, utan de mest lämpades förmåga att överleva. Alltså, bara överleva. Ingen kan i förväg peka på vad ”det mest lämpade” är. Det kan vara allt från motståndskraft mot parasiter till kristet tålamod, handlingskraft i krisläge, tusentals kända och okända parametrar (hälsa, attraktivitet för partners, allt som får en att klara av slumpmässiga förändringar i natur, resurser, angrepp osv)

  Gillad av 1 person

  1. Fullt så oskyldig var han inte för hur hans teorier användes. ”On the origin of species” följdes upp med ”the descent of man” där han utvecklade rastänkandet och hävdade västvärldens överlägsenhet över mindre civiliserade folk. Dessutom utvecklade Darwins kusin Francis Galton begynnelsen till läror om rashygien.

   Darwin hade kunnat protestera mot att man legitimerade folkmordet på aboriginerna med hans lära, men han gjorde inte det. Den som tiger samtycker. Istället var det kristna missionärer som protesterade mot detta.

   Gillad av 2 personer

   1. Darwin sa dock något i stil med: Gud bevare oss om de fattigas villkor inte förorsakats av naturliga förhållanden, utan genom våra avsikter.
    (minns inte den exakta lydelsen. Men han var inte ”vulgärdarwninist” som Spencer et consortes.

    Gilla

 2. Menar du alltså att det inte fanns några ideologier som försvarade slaveriet före år 1859? Och menar du att det aldrig hetsats mot judar innan Hitler kom till makten?

  Läs gärna i följande länk hur abolitionisten Frederick Douglass, själv troende, år 1845 beskriver ”the slaveholding religion of this land”:

  http://utc.iath.virginia.edu/abolitn/abaufda14t.html

  Och om du tror att den ”neutrala ateismen” är förklaringen till det judehat som utmynnade i Nazitysklands folkmord, så kan jag rekommendera vad Yad Vashem och United States Holocaust Memorial Museum har att säga i denna fråga. USHMM har exempelvis gjort denna informationsfilm (13 min) där de beskriver judehatets tvåtusenåriga historia, ett hat som under lång tid hade kristendomen som ideologisk motor:

  https://www.ushmm.org/antisemitism/what-is-antisemitism/why-the-jews-history-of-antisemitism

  Gillad av 1 person

  1. Tack för intressanta och kompletterande länkar. Människan har en förunderlig förmåga att motivera sin ondska, så naturligtvis fanns det argument för slavarbete och judehat även innan Darwin. Det jag menar är att han la ved på brasan, och att hans teori var mycket användbar för att få legitima ateistiska argument.

   Intressant läsning om Frederick Douglass. Här kan man tala om helig vrede över att tron förvanskats å det grövsta! För visst är det så att människor gömt sig bakom religiösa argument, långt innan Darwin. Inte minst Martin Luther, som ju också nämndes i videon du länkade till. Jag blev förvånad över att t.o.m. upplysningens tänkare kanaliserade judehat. Vad bra att du kommenterar och ger fler nyanser i ämnet.

   Gillad av 2 personer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s