Trump hyllade diktatorer, ville stoppa rösträkningen och vägrar medge valförlust – hur kan kristna fortsätta stödja honom?

Innan USA:s presidentval var avgjort skrev Donald Trump på Twitter:

Det är förståeligt att många tolkade detta som att Trump begärde att rösträkningen skulle stoppas, eftersom det var det han uttryckligen skrev.

Men nej, så var det inte hävdade hans försvarare genast. Trump glömde några ord bara, det han menade var att han ville att räkningen av alla ”olagliga” röster ska stoppas.

Han har nämligen nått slutsatsen att de ”lagliga” rösterna valde honom till president, medan det var de ”olagliga” som gjorde att det såg ut som att Biden skulle ta hem segern.

Allt han ville ha var bara lite ordning och reda, inte stoppa rösträkningen helt och hållet för det vore ju antidemokratiskt. Därför kan vi vara lugna, Trump må ha sina sidor men han vill åtminstone inte att hundratusentals röster ska slängas i papperskorgen.

Vänta lite, vad sa du Jan Eliasson?

Åh.

Okej, Trump tweetade kanske lite för snabbt där, han tänkte nog inte på att han implicit argumenterade för att hundratusentals röster ska slängas i papperskorgen när han begärde att valet skulle ”sluta” tredje november. Jag menar, om han på riktigt ansåg att rösträkningen ska stoppas skulle han ju inte vända sig till allmänheten utan typ till domstolar.

Sådana domstolar, ja.

Hm.

Hörni, det verkar som att Trump trots allt ville stoppa rösträkningen när han skrev STOPPA RÄKNINGEN! Och det innebär att han är antidemokrat, inte i partipolitisk bemärkelse utan i bemärkelsen att han inte vill att alla röster ska räknas så att han kan vinna i strid mot folkviljan.

Det här har varit hans plan i flera månader. Undersökningar visade tidigt att Biden-väljare tänkte rösta via post i stor utsträckning på grund av pandemin, varav Trump ifrågasatte poströsters legitimitet och hävdade att valet kommer vara fyllt av fusk. Samtidigt införde delstater med republikansk ledning, såsom Pennsylvania och Wisconsin, lagar som förbjöd rösträkning av tidigt inkomna röster innan valdagen. Därmed var det ofrånkomligen så att mängder med demokratiska röster skulle räknas sist i många delstater.

Det här gjorde att flera medier förutsåg en ”röd hägring” (republikanernas färg är röd, antisocialismen till trots). Flera fruktade att Trump skulle utse sig som vinnare medan rösträkningen pågick och därefter hävda att poströsterna som därefter räknas var illegitima.

Det. Var. Exakt. Det. Som. Hände.

Är det inte uppenbart nu varför Trump har talat så väldigt positivt om diktatorer samtidigt som han kallar medierna för folkets fiende?

Han värderar inte demokrati. Han vill ha makten helt oberoende av om folk röstar på honom eller ej.

Faktum är att han redan i mars i år uttryckligen sa att om det blir lättare för amerikanare att rösta så kommer en republikan aldrig att väljas igen.

Hängde du med på det? Trump ville STOPPA RÄKNINGEN – och röstningen – redan för flera månader sen för han insåg att han skulle förlora.

Utifrån allt detta är det kusligt att se hur en hel del kristna håller fast vid Trump och tror på hans obevisade påståenden om ”olagliga” röster. Framgångsteologen Kenneth Copeland är i vanlig ordning kusligast av alla:

Visst, det flyter omkring en hel del anekdoter på sociala medier om oegentligheter i valprocessen som väcker frågetecken för en del, även om de mest populära är fabricerade eller beror på missförstånd. Trumps påstående handlar dock inte bara om enskilda oegentligheter. Hans påstående är massivt – han menar sig veta att de olagliga rösterna är såpass många att han egentligen har vunnit valet.

Om han inte ljuger – hur visste han det innan rösträkningen ens var över?

Varför säger han att poströsterna ”magiskt” dyker upp efter valdagen när det var hans eget parti som fördröjde räkningen av dem? Varför säger han att republikanska valobservatörer inte tilläts närvara när de i själva verket var där? Varför intygar OSSE:s valobservatörer att Trumps påståenden är grundlösa?

Vänner, det här är mannen som redan för fyra år sedan hävdade, utan några som helst bevis, att tre miljoner ”olagliga” röster var det som gjorde att Hillary Clinton fick fler röster än honom.

Det här är mannen som råkade twittra att en orkan skulle åka över Alabama och sedan beordrade myndigheter och vetenskapsmän att säga detsamma så att han inte skulle skämma ut sig.

Det här är mannen som fram till denna dag hävdar att han hade en större publik på sin invigningsceremoni än Barack Obama trots fotobevis för motsatsen.

Lögner och bedrägeri har kännetecknat inte bara hans politiska karriär utan större delen av hans liv. Har ni läst om hur han svindlade tusentals människor med sitt fejkuniversitet Trump University? Han mjölkar nu sina MAGA-anhängare på de sista slantarna genom en aggressiv insamlingskampanj för att stoppa valresultatet i domstolar – en insamling som enligt det finstilta till övervägande del går till att betala Trumps skulder. Alltmedan han ljuger om att han har vunnit valet egentligen.

Det kan inte vara något annat än en lögn. Om han på något ofattbart vis hade tillgång till hemlig information som visar att miljontals röster felaktigt har räknats som legitima, hade han ju offentliggjort dessa bevis. Det har han inte. Istället beter han sig precis som vilken diktator som helst när de klamrar sig fast vid makten.

Och det är tydligt att en hel del kristna föredrar Trumps lögner framför verkligheten och hans ledarskap framför att behålla demokrati.

Trots att det borde vara omöjligt för dem.

Kristendomen lade grunden för modern demokrati. Forskning från Singapores universitet visar att kristna missionärer är en viktig faktor för demokratispridning världen över.

Det kristna budskapet om allas lika värde och vikten av att respektera fri vilja lade grunden för de demokratiska värderingar så många av oss anser vara självklara.

Men USA-valet visar tydligt hur många betraktar demokratiska principer som medel istället för mål: när det gynnar en vill man räkna röster, annars begär man att rösträkningen ska stoppas.

Hur kan så många kristna skita i demokrati när kristendomen samtidigt är så betydelsefull för demokratisk utveckling?

I senaste avsnittet av Jesusfolket tar jag hjälp av både kyrkohistoria och nutidsspaningar för att teckna bilden av två kristna traditioner som går tillbaka tusentals år.

Utan den ena hade vi kanske inte haft demokrati. Utan den andra hade inte Trump blivit vald.

Tolv dokumenterade mirakler i vår tid Jesusfolket

Micael talar i Jönköping Vineyard om hur vi kan leva naturligt övernaturliga liv och använda vetenskap för att upptäcka Guds mirakler mitt ibland oss. Han berättar om tolv stycken väldokumenterade mirakler som har ägt rum de senaste åren – språkmirakler där människor talar språk de aldrig har lärt sig såväl som helanden som läkarna saknar vetenskaplig förklaring till. Till exempel får ni höra om fabriksarbetaren Åke som bara gått sex års folkskola men som plötsligt prisade Gud på latin, tiggaren Martine som blev fri från både blindhet och dövhet efter att missionärer bad för henne, och aktivisten Elise som blev helt frisk från cancer på ett sätt som hennes läkare inte kunde förklara. Micael pratar också om hur man ska tänka kring att inte alla blir helade och varför Gud verkar göra så många fler mirakler i Afrika som han gör i Sverige. Fler dokumenterade helanden: https://dokumenterademirakler.se/om/tillfrisknanden/  Fler dokumenterade språkmirakler: https://dokumenterademirakler.se/om/sprakmirakler/  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Tolv dokumenterade mirakler i vår tid
 2. Andens utgjutande på Asbury University – med professor Craig Keener
 3. Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus
 4. Dokumenterade språkmirakler är här! Men varför behövde den skrivas?
 5. Varför kyrkan har nycklarna till att motverka klimatkatastrofer

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst poddar finns.

För mer granskning av Trumps katastrofala presidentskap och hur kristna har förhållit sig till det, kolla in Pentecostals & Charismatics for Peace & Justice.

Uppdatering 7 januari 2021

Igår stormades USA:s parlament av Trumpanhängare under pågående förhandling för att stoppa verifieringen av Joe Bidens valseger. Det var efter att Trump hade talat till dem och sagt följande:

Hans sekteristiska anhängare kommer fortsätta förneka det, men för alla som har öppet sinne och förmåga till urskiljning borde det stå tydligt nu att Trump fullständigt föraktar demokrati.

17 kommentarer

 1. Du kan klanka ner på Trumps ord. Och där håller jag med dej att det finns mycket att anmärka på där. Men det är väl inte orden som är frukten i första hand utan handlingarna?
  Om du påstår att man inte kan lita på Trumps ord, hur kan du då dömma honom till en diktator genom en mening han har sagt?
  Om du istället ser på vad han faktiskt har gjort så tycker jag inte han är den rasistiska diktatorn som media ensidigt och hånfullt målar honom till. Medias frukt gällande Trump tycker jag ser riktigt illa ut och får mej att inte vilja hänga på detta drev.
  På gärningarnas frukt från Trump förstår jag att många kristna trots allt lägger sin röst på honom. Han har fått till fredsavtal i mellanöstern. Relationen med Nordkorea får man allt säga att den är bättre nu än när Obama regerade. Mexikos president, trots muren, verkar ju föredra Trump som president (Jodå, EU har oxå byggt enorm mur, mot Syrien).
  I USA är många bestörta över demokraternas abortsyn där man, hör och häpna, i vissa fall vill tillåta abort ända fram till födseln. DET är inget tecken på god frukt. Före pandemin var ekonomin i USA bättre än på många årtionden. Och den repar sig nu snabbt igen. Arbetslöshwten sjunker snabbt igen och är lägre än Sveriges.
  Jag som oinsatt svensk medborgare föredrar att avvakta och se på den faktiska frukten när det gäller vad det slutgiltiga resultatet av detta val blir och hur rättsprocessen om valfusk faktiskt hanteras. Det vet vi inte ännu.

  Gillad av 1 person

  1. Det är objektivt sett odemokratiskt att försvåra för människor att rösta och begära att en rösträkning ska stoppas. Om Putin eller Fidel Castro gör det är vi alla överens om att det är odemokratiskt. Varför mäter du Trump med annan måttstock? Varför är hans odemokratiska beteende rättfärdiggjort enligt dig om han sluter fredsavtal? Det verkar som att du både försvarar hans odemokratiska beteende samtidigt som du förnekar det?

   Gillad av 2 personer

   1. Om jag förstått rätt så har Sverige förbjudit den typen av poströster av samma anledning som Trump hävdar, att det är för osäkert att rösta via brevlådan.
    Jag uppfattade den tweeten som ‘-Stoppa matchen!’ För att sedan återuppta den när saker redits ut.
    Men jag kan ha fel. OM han verkligen sett tecken på att det planerades valfusk och att han tyckte att rörelserna på valkvällen bekräftade hans misstankar så har han väl rätt att försöka kolla upp det. Det finns de som påstår att de verkligen har hittat något allvarligt. Jag avvaktar och ser vad det blir för frukt av hans ord.

    Gillad av 1 person

    1. Du verkar ha läst inlägget ovan slarvigt. Trump argumenterade den 28 oktober för att domstolarna skulle stoppa rösträkningen den 3 november och att valet skulle ”sluta” då. Det innebär att hundratusentals röster inte räknas. Han har uttryckligen argumenterat för att alla röster inte ska räknas, och han utropar sig till vinnare innan ”saker retts ut” eller en omräkning har skett. Det är detta som gör honom antidemokratisk, diktatorer beter sig likadant.

     Här kan du se frukterna av hans tidigare påstående att miljontals röster var olagliga 2016. Det var de inte: https://www.businessinsider.com/trump-attorneys-said-no-evidence-voter-fraud-2017-1?r=US&IR=T

     Gillad av 2 personer

     1. Du kan ha rätt, det beror på vad Trump vet om som inte vi vet om.
      Som sagt, i Sverige är den typen av poströster utan uppvisande av legitimation förbjuden.
      Om det verkligen var så att det var massivt med fusksedlar i de röster som kom in i efterhand i RYSSLANDS val så skulle jag inte reagera så starkt om Putin hävde ur sig att han ville stoppa dessa röster.
      Det som skulle avgöra är vad han sedan faktiskt gjorde.
      Men du är mer insatt i sånna här frågor än mej, så jag har respekt för det du säger.

      Gillad av 1 person

      1. Det stämmer att den typen av poströstning (brevröstning) som Demokraterna pushat för inte är möjlig i Sverige, vare sig man har legitimation eller inte. Det är dock möjligt för utlandssvenskar att brevrösta, om de beställer ett särskilt material och har vittne till röstandet att det går korrekt till. Det finns möjlighet för vissa grupper att rösta via bud, annars måste man i Sverige uppsöka antingen en vallokal på valdagen, eller en röstningslokal för förtidsröstning. En viktig anledningen till detta är att det kan bli svårt att upprätthålla valhemligheten om varje hem görs till en potentiell vallokal. Av bl.a. denna anledning tillåter vi inte val via internet i Sverige och många andra länder.

       Det blir lite märkligt om man försöker göra gällande att Trump och Republikanerna skulle vara ”antidemokratiska” eller vilja ”försvåra röstning” genom att vara tveksamma till brevröstning, något som alltså inte är möjligt i Sverige eftersom det anses osäkert…

       Gillad av 1 person

       1. Nu har du läst slarvigt Martin. Det Trump bokstavligen sa i mars var: ”The things they had in there were crazy. They had things, levels of voting that if you’d ever agreed to it, you’d never have a Republican elected in this country again”. Reformerna han vände sig emot handlade inte bara om poströstning utan om att registrera sig på valdagen (något som med svenska mått mätt är självklart eftersom alla över 18 har rösträtt här) och förenkling av förtidsröstning. Trump uttrycker här inte ”tveksamhet” kring brevröstning, han säger UTTRYCKLIGEN att det är dåligt att ”levels of voting” går upp för då väljs aldrig en republikan igen. Och det som gör honom antidemokratisk är inte bara det, utan även att han verkade för att stoppa rösträkningen innan den var klar. Inte pausa den, inte rensa bort olagliga röster – stoppa den helt och hållet efter 3 november trots att hundratusentals röster inte var räknade. Det är antidemokratiskt, per definition. När diktatorer gör sånt är vi alla överens, varför ha dubbla måttstockar för Trump?

        Gillad av 2 personer

        1. Jag vet inte om detta svar var riktat till mig. Men jag skall kanske förtydliga att jag tycker det finns en hel del man kan kritisera när det gäller Trumps hanterande av valet. Det jag berörde var mer specifikt brevröstningen – som av svenska medier ofta kallats ”poströstning”, vilket är direkt missvisande då man kan tro att det rör sig om traditionell förtidsröstning i offentliga lokaler. Jag tycker det bästa vore om man gjort som i t.ex. Sverige, att som regel bara tillåta fysisk röstning i offentliga lokaler, och bara i undantagsfall acceptera andra procedurer. Inte heller tycker jag man borde tillåta röstning via internet, eller med elektroniska röstningsmaskiner. Det vore att ge vatten på kvarnen åt olika konspirationsteoretiker.

         Fast har man väl i demokratiskt ordning beslutat att ett val skall gå till på ett visst sätt, och att rösträkningen skall gå till på ett visst sätt, då får man så långt som möjligt se till att dessa procedurer följs, och om någon hävdar att de beslutade procedurerna inte skulle ha följts, så är det upp till denne att presentera bevis för detta. Det är givetvis problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv om man ropar ”fusk” bara när resultatet går emot en själv…

         Gillad av 2 personer

  2. ”Men det är väl inte orden som är frukten i första hand utan handlingarna?”

   Orden är också viktiga:
   ”Det som går in i munnen gör inte människan oren. Det är det som kommer ut ur munnen som gör henne oren.” (Matt 15:11)

   Gillad av 2 personer

    1. Alma-Lena, Tack för uppmuntran som är extra viktigt just nu. Har skickat in flera tackkommentarer men det verkar strula med tekniken. Å andra sidan får det gärna bli många tackkommentarer och det trillar in ”kopior” på den här .

     Missa inte Stefan Swärds senaste artikel!

     Gillad av 2 personer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s