Mysteriet QAnon: hur miljontals kristna plötsligt började tro på en antisemitisk konspirationsteori

För ett halvår sedan stormades USA:s parlament av anhängare till Donald Trump i ett försök att begå statskupp. Många av dem tillhörde QAnon, en sekteristisk konspirationsteori som är djupt våldsförhärligande och antisemitisk

Enligt QAnon är Trump den enda som kan stoppa en global sammansvärjning ledd av judiska affärsmän som kidnappar barn och förgriper sig på dem. Teorin har sitt hem på det laglösa nätforumet 8chan som länge har utgjort en hubb för både högerextremism och pornografi.

Undersökningar visar att så många som en fjärdedel av vita evangelikala i USA sympatiserar med QAnon, och dess vilda idéer har även spridit sig till kristna i Sverige. Några exempel på svenska kristna som anser att QAnon är en ”väckelse” vars budskap om Trump ger ”frälsning”:

För ett tag sen satte jag mig ned med prästen Peter Westermark som har satt sig in i hur QAnon-rörelsen fungerar och tänker. Vi pratade bland annat om följande mysterier:  

– Hur kan miljontals kristna omfamna en antisemitisk konspirationsteori när Jesus själv var jude och när samma kristna säger sig välsigna det judiska folket?

– Varför ser man 8chan som någon slags auktoritet när det är ett forum fyllt med porr och nazism?

– Vad kan vi göra för att förhindra att kristna lockas av konspirationsteorier i allmänhet?

Det här blev ett väldigt spännande och viktigt samtal som nu finns utlagt i podden Jesusfolket! Lyssna i valfri podd-app eller här:

Språkmirakler i Sverige och Nepal – med Hans Sundberg Jesusfolket

Micael intervjuar sin vän och mentor Hans Sundberg om språkmirakler han har erfarit i Uppsala och i Katmandu. En svensk kvinna förklarade på felfri persiska varför en iranier behöver ta emot Jesus – trots att hon inte kunde det språket. En nepalesisk man profeterade på ett språk han inte kunde om hur evangeliet skulle spridas explosivt från liten by där det språket talades, och en tid senare skedde detta. Hans och Micael pratar också om hur en sund tungotalsteologi ser ut som inte leder till att människor blir brända på karismatik utan brinnande för Gud. Läs mer om Micaels kommande bok "Språkmirakler": https://micaelgrenholm.com/nyhetsbrev/  Avsnittet av Jesusfolket där Micael intervjuar den amerikanske författaren Jordan Daniel May om språkmirakler han har dokumenterat: https://jesusfolket.podbean.com/e/tungotal-vietnamesiska/  Micael var nyligen med i Agneta Sjödins podcast "Så in i själen" och berättade om dokumenterade mirakler. Lyssna på det avsnittet här: https://www.podplay.com/sv-se/podcasts/sa-in-i-sjalen-524290/episodes/86-micael-grenholm-tror-du-pa-mirakel-99170247  Kolla in Keystory – den nya streamingtjänsten som erbjuder kristna ljudböcker och annat uppbyggligt material: https://www.keystory.se/  Nu tar vi sommarlov – vi hörs i höst! Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Språkmirakler i Sverige och Nepal – med Hans Sundberg
 2. Kristna och konspirationsteorier – med Lars Johansson och Elisabeth Sandlund
 3. Vad Bibeln egentligen säger om odödlighet – helvetesdebatten i Dagen del 2
 4. En analys av helvetesdebatten i Dagen – med Daniel Hultberg och Elin Prather
 5. Hur Jesus befriade Micael från dödsångest och gjorde honom till pacifist (med Hope Morron)

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

3 kommentarer

 1. Jätteintressant att lyssna till detta. Tack för historia och intressanta analyser.
  Om frågan vad som vaccinerar oss mot konspirationsteorier saknade jag att ni inte mer tydligt uttryckte Guds ord som det ”vaccinet”. Jag uppskattar att ni talar om att med ödmjukhet möta människor som befinner sej i sekteristiska miljöer och som egentligen inte förstår varför man hamnat där o.s.v men det får samtidigt inte bli ”utan salt” när man tillrättavisar. Gällande människor i USA har de flesta tillgång till en bibel, åtminstone om man vill kallas evangelikal kristen, och då behöver man inte bläddra många sekunder i bibeln för att finna ett bibelord som avslöjar att man halkat snett om man tror på något som QUanon. Bönen blir ju utöver ”din är makten” att be för varandras kärlek till Guds ord – sanningen. Hinner man inte eller har annat som står i vägen på morgonen så stoppar man iaf i sej en snabbmacka och nåt drickbart. Några bibelverser varje morgon eller kväll avslöjar som sagt direkt det falska. Man behöver inte bli ”expert” på texterna. Man behöver bara tillräckligt, avseende vaccinering mot det konspiratoriska, för att veta när man direkt kan kasta något i soptunnan. Med den ökade digitaliseringen och snabba spridningen av budskap får vi nog se det som en ny rutin. Typ: ”Nu läser jag iaf tre bibelord som vaccinering mot dagens falska budskap.” Då summan av Guds ord är sanning så räcker det med att man ser att budskapet inte stämmer med “summan”. Man behöver inte gå in på detaljerna i så fall. Sedan är det i fallet QUanon så uppenbart antikristligt alltihop att man undrar verkligen hur människor låter sej luras av det, men vem vet, om man självt växt upp i de miljöerna under vissa omständigheter kanske man halkat in på det på nåt sätt. Men även då hade ju som sagt bibeln lätt hjälpt om man satt den högre än människors ord. Det handlar om var man lägger makten.

  Gilla

  1. Helt sant. Ett stort problem med USAs kristenhet är att många som kallar sig evangelikaler inte läser Bibeln, visar många undersökningar. De kallar sig så av andra skäl, men inte pga att de är stora bibelkännare.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s