Dags för RFSU att ta till sig av kristna värderingar?

Fler och fler unga lär sig om sex genom porren. Och tar till sig av medias bild av sex, som ofta beskriver det som att sex inte har någonting med kärlek att göra utan bara fysisk njutning. Media gör också bilden av sex till något ytligt. Många ungdomar stressar fram sexdebuten. Porren leder till att man som ung tror att saker som visas i porren är det normala sättet att ha sex på. Killar tror att tjejer känner njutning av analsex eller att det är något acceptabelt i att trycka sin knytnäve hårt i tjejens mage för att slidan ska bli trängre. Det här är en fortsättning på den kvinnoförnedrande sexkultur vi sett allt för länge och som kvinnorörelsen försökt stoppa så länge den funnits.

När föreningen RFSU (Riksorganisationen för sexuell upplysning)  bildades 1932 var det som en motkraft mot den tidens konservativa syn på könsroller, äktenskap och familj. Det var bra att den bildades då kvinnoförtrycket var ännu mer utbrett i Sverige under denna tid. Det fanns en sexuel dubbelmoral då man utåt sa att sex var något privat mellan äkta makar,  men det var enbart kvinnor som blev hårt socialt straffade om de inte var oskulder på bröllopsnatten eller om de var otrogna. Medan det var accepterat och fritt fram för män att ha utomäktenskapliga relationer.

En av RFSUs första punkter som de drev var att de skulle ges sexualundervisning i folkskolorna och detta infördes 1955. Även om det är lärare som har huvudansvaret för att ge undervisningen tar man ofta hjälp av RFSU, som idag har en global roll i skolans sexualundervisning.  Lärare tar ofta hjälp av föreningens informatörer på lektionerna. Men ska ungdomar få en bättre syn på sex krävs det att man pratar mer om samlevnad och mindre om just sexet. Tyvärr görs inte detta av RFSU utan här bidrar man också till stress då man pratar/informerar om tidig sexdebut och fler sexpartners genom livet som en norm. Enligt en rapport som folkhälsomyndigheten gjorde 2015 där man frågade unga vad de saknade i skolans sexualundervisning var det just diskussioner om hur man får en relation att fungera. Nu kanske det är tid för RFSU och skolan  att stanna upp och för ungdomars skull ta till sig av Jesus lära om samlevnad? 

I bibeln står att när vi har sex med en annan person blir vi “ett kött”.Därmed förenas inte bara våra kroppar utan också själ och ande. Det här blir då på ett djupare plan än att bara känna en fysisk attraktion till någon annan. Det är viktigt att man känner en tillit till den man ska förenas med. Sårar man varandra i en sådan  situation eller att det inte känns rätt så kan det skapa djupa sår i en.Att bygga upp en tillit handlar om att bygga upp en vänskap med sin partner, den vänskapen hinner man inte få om man hoppar i säng efter första dejten, det tar lång tid att bygga upp. Är man förälskad i varandra är det svårt att stå emot köttets lustar men att göra det kan också vara bra för att på ett långsammare sätt lära sig att värna om den andres känslor, njutning och gränser.

“Vadå menar du att vi ska gå tillbaka till hur Sverige såg ut på 30-talet” tänker säkert många som läser detta. Och nej jag tycker inte att,vi ska gå tillbaka till ett samhälle där alla väntar med att sex tills de gift sig. Det är något alla ska få bestämma själva. (Förlåt, jag vet att många kristna inte håller med mig, de flesta tycker att bibeln är tydlig på den här punkten, men jag tror inte att en sådan eftersträvan funkar i ett sekulariserat samhälle).Vi ska vara jätteglada att man i Sverige har rätt att älska vem man vill och att alla har rätt att fritt bestämma över sin sexuallitet. Men grunden i Jesus ord om sex är något som skolorna i sin sexual undervisning kan ta till sig. 

Många tror inte det men feministrörelsen och kristendomen har mycket gemensamt när man pratar om unga och sex. Hur då? frågar sig nog många och sätter kaffet i halsen. Jo, feminismen har  som  alla vet, sedan man började prata om kvinnans frihet pratat om kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp och problemet i att unga tjejer blir pressade till sex. Att ta till sig bibelns ord kan hjälpa till att stärka unga tjejer att känna sig stärkta att det ska kännas helt rätt för henne själv innan hon bestämmer sig för att ligga med någon. Något annat som drivits av feministrörelsen länge är mot den machokulturen som funnits och fortfarande finns i världen som bland annat handlat om att killar, särskilt unga, har sett det som en stor del av att visa sig tuffa inför varandra att få skryta om att de haft sex. Kristna killar som idag väljer att vänta med sex går en könsnormbrytande väg då de visar att man inte är mindre manlig för att man inte  haft sex. Objektifieringen av tjejer är något feminismen alltid har jobbat mot. I bibeln beskrivs utseendefixering som något negativt. “Lev i samma kärlek, eniga i tanke och sinnelag fria från självhävdelse och fåfänga.” Filipperbrevet  (2:2-4) Feministrörelsen, RFSU och kyrka borde kunna se varandras likheter i saken och göra något bra för dagens ungdomar så att det får en sund och jämlik syn på sex och samlevnad.

En kommentar

  1. Väldigt bra skrivet. Har själv mött tonåringar som på olika sätt bekräftat bilden av att sex och samlevnad undervisning reducerats till sexualupplysning. Tonåringar som skulle vilja lära sig mer om kärlek, bygga och behålla sunda relationer Det är ett viktigt ämne Mira lyfter.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s