Hon förlät dem som hade bombat henne med hjälp av Guds kraft

Vi pratade om fiendekärlek på gudstjänsten i Mosaik i söndags, och samtalet ledde bland annat in på den fantastiska förlåtelse och fredssträvan som finns hos Phan Thị Kim Phúc. Bilden av hur hon vid nio års ålder sprang naken och gråtande efter att ha träffats av napalmbomber spreds över världen och bidrog massivt till protesterna mot USA:s involvering i Vietnam.

Två av Kim Phúcs släktingar dog i attacken, och hon fick fysiska och psykiska ärr för livet. 

Tio år senare plågades hon fortfarande såpass svårt att hon övervägde att ta sitt liv, men så kom hon över ett exemplar av Nya Testamentet och läste om Jesus. Hon beslöt sig att följa honom. Hon läste i Bergspredikan att vi ska älska våra fiender (Matt. 5:43-48), något som kändes helt omöjligt.

Men Jesus sa även att vi ska be för dem som gjort oss illa – och det kunde hon tänka sig att göra. Kim bad för de soldater som skadat henne så illa, och med tiden upplevde hon hur den bönen blev alltmer genuint kärleksfull. Till slut kunde hon ärligt förlåta dem – och den förlåtelsen innebar en enorm befrielse! 

Kim Phúc migrerade sedan till Kanada och har blivit en välkänd aktivist för fredsarbete och för att västvärlden ska ta emot många flyktingar. 1996 var hon inbjuden till Washington för att tala på ett event för Vietnamveteraner. Hon delade hur Gud hjälpte henne att förlåta:

”Jag har lidit mycket, både fysiskt och emotionellt. Ibland kunde jag inte andas. Men Gud räddade mitt liv och gav mig tro och hopp. Även om jag skulle få tala ansikte mot ansikte med piloten som släppte bomberna skulle jag säga till honom att medan vi inte kan ändra historien, måste vi försöka göra goda gärningar nu och framöver för att främja fred.”

En av veteranerna, John Plummer som också var metodistpastor, bekände sedan för Kim att han hade varit med och koordinerat attacken som en länk mellan amerikanska och sydvietnamesiska styrkor. Han bad om hennes förlåtelse – och hon förlät honom! 

Napalm Girl: Vietnam veterans embrace Kim Phúc and her message of love  during Milwaukee visit | The Milwaukee Independent

Förlåtelse är inte ett nederlag, det är en seger. Förlåtelse är inte svaghet, det är mod. Och förlåtelse är inte omöjligt, utan en fantastisk gåva från Gud! ✝️

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s