En valrörelse av falska profeter och skamprojicering?

Först skulle tvååriga barn som inte kan svenska omhändertas av myndigheterna (förslag från Liberalerna). Sen skulle ungdomar i Stockholms förorter (inte villaförorterna alltså) snabbutredas för ADHD (förslag från Moderaterna några dagar senare). Och därefter ville Sverigedemokraterna byta ut Kriminalvården mot ett ”Straffverket”.

Jesus varnar flera gånger för falska profeter. I en väldigt fin predikan jag hörde i förra veckan så gjordes kopplingen till att vara vaksam på falska profeter inom oss själva. Inom många traditioner där vi praktiserar självrannsakan (Nådens ordning, Ignatius andliga övningar, tolvstegsprogram mfl) och senare olika former av bikt talar vi om att leta brister och karaktärsdefekter inom oss själva.

Dömande, straffande, ilska och hat är sådana. Inom modern psykologi talas det ofta om så kallade projiceringar. Det vill säga att våra falska profeter/ karaktärsdefekter/ brister lägger över våra egna skuldkänslor och vår skam på andra som vi menar gör fel. Människor som enligt vårt eget dömande gör betydligt värre saker än oss.

Här ligger ”dom andra” illa till när våra inre falska profeter löper amok inom oss. Flyktingarna, de fattiga, de annorlunda…

De som inte är lika förträffliga som oss.

Vi som småljuger, kör för fort, fuskar lite med skatten någon gång, fantiserar någon gång om kvinnor eller män som vi inte är tillsammans med.

Vi som lever i ett av världens rikaste länder och finansierar delar av vår välfärd på att sälja krigsmateriel till diktaturer.

Vi som blir kränkta och upprörda när beslutsfattarna inför en skatt på plastpåsar för att vi ska ta med oss egna kassar till snabbköpet eller storhandeln. Vi som har så mycket viktigare saker att tänka på än att komma ihåg den där kassen att vi blir rosenrasande när vi står där och får betala sju kronor för en ICA-kasse.

Jesus talar också om den där bjälken ur ögat som vi själva ska plocka ur innan vi dömer andra. Och om att vända andra sidan till.

Det fanns valrörelser då jag själv stod på barrikaden. Denna valrörelsen ägnar jag mig åt bön så mycket jag kan. Jag ber för att dömandet, hatet, ilskan och skamprojiceringarna ska lämna valrörelsen. Och inte minst att det ska lämna mig så att jag blir förmögen åt att hjälpa medmänniskor som lider.

Och jag ber att vi ska lära oss att älska oss själva i vår fantastiska litenhet så att vi förmår att älska andra.

En kommentar

  1. Jag vill egentligen se en KD och M regering men tycker att SD har påverkat dem till att bli för hårda i vissa frågor.
    För att påverka KD och M bort från denna hårdhet och samtidigt stödja dem lutar jag åt att rösta på, Liberalerna! Fastän det egentligen är M och KDs ideologi jag är ute efter.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s