Varför jag ber för Putin

Gästinlägg av Bob Ekblad, ursprungligen publicerat på Pentecostals & Charismatics for Peace & Justice och Bobs blogg sommaren 2022.

För några nätter sedan hade jag en förvånande verklig dröm om den ryska presidenten Vladimir Putin. Jag minns det nu som om det vore en händelse som faktiskt ägde rum.

Först gick jag bakom honom och en amerikansk kvinna jag känner, som verkade bestämd på att hålla mig borta från honom. Sedan såg jag honom titta på mig i ett möte på ett hotell, när jag vägrade att sjunga några välkända amerikanska sånger på engelska med vad som såg ut att vara amerikanska fans. Sedan satt jag plötsligt bredvid honom i framsätet på hans limousine. Gracie satt bredvid en kvinna i baksätet som kanske var hans fru- dock har jag fått veta att han är frånskild, så jag är osäker på vem det var. Hon lutade sig bakåt i sätet, hennes bara underarmar var täckta av detaljerade, symmetriska tatueringar.

Vi börjar tala mer personligt, och han befaller genast någon att dra för skynkena mellan baksätet och resten av limousinen, så att de längre bak inte kunde höra eller se oss. Tjocka svarta skynken dras för och skapar total avskildhet.

Jag berättar att jag har bett för honom. Han ser skeptisk ut, och jag säger,

“Herr Putin, jag menar bön som i samtal med Gud.”

Hans chaufför frågar hånfullt, “samtal med Gud?!”

Jag minns då att som rysk-orthodoxa kristna skulle han och hans chaufför förstå bön som rutinmässiga, liturgiska böner från en bönebok. Så jag förklarar:

“Jag pratar inte om att be liturgiska böner, från den ortodoxa liturgin eller böneböcker. Dessa böner är värdefulla och kraftfulla, och vi kan absolut dra nytta av att be dem. Men vi kan också be till Gud direkt, i samtal om vad som ligger på våra hjärtan och i våra tankar.”

Jag ser på honom och säger: “President Putin, jag har talat med Gud, med Jesus, som vi talar nu, och har bett honom att ge dig vishet i vad du ska göra och mod att fatta rätt beslut.”

Han mjuknar upp och ser på mig med genuint intresse.

Jag hade sett några speciella flaskor med likör och undrade om han kanske skulle ge mig en gåva. Precis då erbjöd han mig en flaska och några andra gåvor. Jag tänkte att jag skulle fråga hur vi kunde hålla kontakten i framtiden. Men då vaknade jag.

Den här drömmen gjorde mig väldigt förvånad. Jag hade inte tänkt på Putin, även om jag dagligen läst nyheter om Rysslands invasion av Ukraina. Jag leder också ett bibelstudium via Zoom varje vecka med ryska män som bor nära Krasnodar.

Jag läser och hör Putin regelbundet bli fördömd som en brutal oligark diktator, en krigsbrottsling, ondskan förkroppsligad. Han jämförs ofta med Stalin eller Hitler. Han har definitivt blod på sina händer. Om vi bara demoniserar Rysslands president riskerar vi dock att knuffa honom längre in i mörkret, där ännu mer förstörelse kan släppas lös.

Genom Bibeln kommunicerade profeterna regelbundet med statscheferna, både personligen och genom brev och genom sändebud. Dessa kommunikationer innefattade förbön, såväl som erbjudanden om specifik rådgivning, varningar och tydligt fördömande också.

Jesus utmanade hans tids ledare och förkroppsliga ett sätt att frälsa som införlivade aktiv kärlek för och förbön för fiender.

“Men till er som vill lyssna säger jag: älska era fiender, gör gott mot dem som hatar er. Välsigna dem som förbannar er och be för dem som skymfar er.” (Luk 6:27-28)

Aposteln Paulus var ofta fängslad av myndigheterna i Romarriket som hade blod på sina händer– som han troget berättade om Jesus för. Han skriver i Romarberevet 12:14: “Välsigna dem som förföljer er, välsigna dem och förbanna dem inte,” följt av “Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.” (Rom 12:21). Paulus skrev ord till Timotheus som otvivelaktigt är viktiga att beakta idag.

“Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla som har makt, så att vi kan leva ett lugnt och stilla liv, på allt sätt fromt och värdigt. Att be så är riktigt och behagar Gud, vår frälsare” (1 Tim 2:1-3).

Putin har nyligen hotat att använda kärnvapen, vilket skulle leda till förstörelse som världen aldrig tidigare beskådat. Nu är sannerligen tiden inne att inkludera honom och hans politiska och andliga rådgivare, och våra egna nationella ledare, i våra böner, “så att vi (efterföljare till Jesus i Ukraina, Ryssland, Europa och runt om i världen) kan leva ett lugnt och stilla liv, på allt sätt fromt och värdigt”– så att vi kan fokusera på att främja Jesu rike.

I min dröm sa jag till Vladimir Putin att jag ber för honom. I verkligheten har jag dock bara börjat be aktivt för honom sedan min dröm. Jag inbjuder dig att ansluta dig till min dagliga bön för Putin, och för hans rådgivare– inklusive den rysk-orthodoxa patriarken Kirill. Låt oss också komma ihåg att be för det ukrainska folket, ledare och soldater– och för ryska soldater. Må vi engagera oss i aktivt fredsskapande genom hängiven bön som Paulus uppmanar till i Filipperbrevet 6:18.

“Gör det under åkallan och bön, och be i er ande varje stund. Därför skall ni hålla er vakna och aldrig tröttna i er bön för alla de heliga.”

Annons

En kommentar

  1. Fint att du delade denna profetiska dröm!

    Jättebra om flera sluter upp, bön är ett mäktigt vapen. Det är skönt att veta att kristna världen runt alltid ber för härskare av alla de slag, minst varje söndag. Det är också bra att veta att Gud är ”fruktansvärd för jordens kungar” den enda som verkligen har makt att ändra på ryska krigsherrars sinnen, och därmed skapa fred, är Gud. Låt oss därför be!

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s