Ickevåld fungerar – även i Ukraina

Den 10 januari deltog jag i ett panelsamtal på Kirchentag i Nürnberg om kristen fredsetik och hur den påverkas av kriget i Ukraina. Jag fick dela panelen med en sydafrikansk forskare som har undersökt försoningsprocessen där efter apartheid, en schweizisk teolog som forskar på att främja fred i Ukraina och en tysk etiker. Vi var alla överens om att det inte finns några rättfärdiga krig och att vi behöver andra verktyg än de militära för att etablera en rättfärdig fred.

Sydafrikanen talade om hur landet var en hårsmån från inbördeskrig när kyrkorna drev på en försoningsprocess mellan förtryckare och de förtryckta som gjorde att konflikten deeskalerade. Schweizaren talade om hur alternativet till militära angrepp inte är passivitet utan att aktivt ickevåldsligt motstånd. Och jag berättade om mitt avhandlingsarbete som går ut på att undersöka anledningarna till varför pingstvänner var den största gruppen vapenvägrare i Sverige under andra halvan av 1900-talet.

Jag har inte kommit jättelångt än, men det jag har kunnat se hittills är att man likt den tidiga kyrkan uppfattade det som oförenligt att både älska och massakrera sina fiender, och man ville följa Jesus undervisning i Bergspredikan fullt ut. Därtill såg man ickevåldet som ett sätt att bryta våldets cykel och göra världen fredligare.

Erfarenheter från missionsfältet bidrog till dessa övertygelser, eftersom svenska pingstmissionärer berättade för sina hemförsamlingar i brev om hur Gud hjälpte dem att främja fred och kärlek i länder som upplevde inbördeskrig och oro, som Zaire och Etiopien.

Intressant nog har denna övertygelse de senaste åren fått vetenskapligt stöd genom de studier om hur pacifism och vapenvägran främjar fred och demokrati. Harvardforskaren Erica Chenoweths studier har i synnerhet bekräftat ickevåldets kraft: de visar att ickevåldsligt motstånd mot auktoritära regimer inte bara fungerar utan är flera gånger framgångsrikare än våldsamt motstånd.

När jag pluggade freds- och konfliktstudier på Uppsala Universitet upptäckte jag Chenoweths forskning. Hon publicerade tillsammans med Maria Stephan en studie 2008 som visade att under 1900-talet har ickevåldsrörelser varit dubbelt så framgångsrika som våldsamma rörelser på att uppnå sina mål.

Den går att läsa om i större detalj i boken Why Civil Resistance Works. De samlade ihop data från över 300 proteströrelser mellan 1900 och 2016. 53 % av ickevåldsrörelserna lyckades uppnå sitt mål, oftast regimskifte, inom ett år, jämfört med 26 % av våldsrörelserna.

Av de 25 största rörelserna som de studerade var 20 ickevåldsliga, och 14 av dem uppnådde sina mål. Om ickevåldsrörelserna omfattade minst 3,5 % av befolkningen lyckades de alltid med sitt mål. Alltid. Chenoweth kallar detta för ”3,5-regeln”.

Vad är då ickevåldsmotstånd? Det är inte att sitta hemma i soffan och bara teoretiskt tro på ickevåld, inte heller är det samma sak som att protestera (även om det ofta kan ingå). Nej, det de här rörelserna kännetecknas av är att de ägnar sig åt civil olydnad som strejker, sabotage och andra former av icke-samarbete för att lägga rejäla krokben för regimen eller ockupationsmakten som förtrycker befolkningen.

Denna studie var banbrytande, ingen hade jämfört våldsamma och ickevåldsliga metoders resultat på ett så omfattande sätt tidigare. Chenoweth själv hade innan hon gjorde studien utgått från att våld var mer effektivt eftersom man ofta pratar om det som om det vore det, men det här fick henne att själv omvärdera vikten av att stödja ickevåldsliga rörelser.

2018 publicerade Chenoweth en ny studie tillsammans med Evan Perkoski som undersökte hur väl ickevåld jämfört med våld motverkade massdödande, när regimer dödar 1000 personer eller fler. De fann att ickevåldsrörelser var fem gånger mer effektiva än våldsrörelser på att undvika detta.

nonviolence mass killings.png

Vad är orsakerna till ickevåldets effektivitet? Chenoweth anger flera skäl. Ickevåld är extremt mycket billigare: inom den amerikanska militären avlossas i genomsnitt 250 000 skott per dödad fiendesoldat. Den globala kostnaden för världens militärer är 20 000 miljarder kronor per år.

Ickevåld kan också lätt rekrytera många fler, det finns större variation av ickevåldsmetoder än våldsmetoder, det är psykologiskt svårare för regimtrogna att skada eller döda ickevåldspraktikanter än beväpnade rebeller, och det är lättare för regimtrogna att byta sida och förena sig med ickevåldsprotester och -sabotage.

För några månader sedan kom en studie från International Catalan Institute for Peace som undersökte ickevåldslig civil olydnad i Ukraina. De fann att under krigets första halvår fram till juni 2022 genomfördes över 230 olika ickevåldsliga aktioner för att motverka den ryska invasionen med stor framgång, bland annat motverkades invasionen i norra Ukraina med hjälp av ickevåld.

Det här är rätt makalöst med tanke på att ickevåldsmotståndet har tiotusentals gånger mindre pengar och resurser att röra sig med jämfört med militärer, och saknar ofta den genomgående träning och förberedelse som soldater erbjuds. När omvärlden pratar om att stötta Ukraina är fokuset exklusivt på att erbjuda militär utrustning snarare än att stötta ickevåldsmotståndet. Det saknas också ett samtal om hur vi kan stötta alla de miljontals ryssar som är emot kriget och som behöver hjälp att organiserat och strategiskt fälla krokben för den ryska krigsmaskinen så att invasionen upphävs.

I Tyskland har vapenexporten till Ukraina varit mycket mer kontroversiell och omdebatterad, och även förespråkarna såsom förbundskanslern Olaf Scholz (som vi lyssnade till tidigare samma dag) är högst medvetna om att det riskerar att göra situationen värre snarare än bättre. Vi talade om hur tragiskt det är att medan flera miljarder satsas på militär utrustning spenderas otroligt lite på att stödja ickevåldsligt motstånd mot Putin i både Ukraina och Ryssland – trots att nästan ingen ickevåldslig rörelse som har omfattat minst fyra procent av befolkningen har misslyckats med att genomföra sina mål.

Jag är så glad att få bli inbjuden till detta och för att jag fått se hur starkt engagemanget för fred är i Tyskland. Det märks också hur hoppingivande många finner det att Jesus budskap om att älska sina fiender faktiskt tycks fungera i praktiken! 🕊️

En kommentar

  1. Alla som är bra på datorer kan ju stötta Ukraina med cyberförsvar och genom att avslöja rysk propaganda samt sprida sanningen om kriget till så många ryssar som möjligt. Du behöver inte ens riskera livet i Ukraina för att göra detta.

    Gilla

Vad tänker du?