Den vanligaste invändningen mot att ickevåld är mer framgångsrikt än våld

Tidningen Dagen uppmärksammade häromdagen hur vapenvägran och pacifism har varit en stark frikyrklig tradition i Sverige. I många församlingar var det ”ofta självklart att göra vapenfri tjänst. Mellan åren 1960–1964 kom omkring var tredje vapenfri sökande från pingströrelsen. Andra kom från baptist- och missionsförbundet.”

Idag är dock många frikyrkligt kristna kluvna kring om militärtjänst är rätt eller ej. 18-årige Holger som är med i pingstförsamlingen Smyrna i Göteborg säger: ”Jag hade inte kunnat ta ett liv med vapen, men samtidigt hade jag gjort det om det krävs för att skydda Sverige. Men helst inte.”

Min vän Pascal Andréasson, som är pingstpastor och precis som jag forskar på vapenvägran i pingströrelsen, pekar på att när värnplikten avvecklades på allvar 2009 så slutade man prata om konsekvenserna av att döda med vapen i svenska frikyrkor, och den djupa traditionen av pacifism blev bruten.

”Det har funnits en tyst kunskap, som gått från pastorer till ungdomar, från föräldrar till söner. Varje generation tvingades till detta samtal, alldeles oavsett om det funnits någon fredsteologisk lära i pingströrelsen i stort. Det gick förlorat 2009. Nästan en generation har förlorat dialogen med frågan och det oroar mig.”

Nu när Sverige rustar upp och Försvarsmakten satsar miljoner på att övertyga unga om att bli militärer så lär frågan aktualiseras ännu mer. Det är väldigt tydligt att Försvarsmakten inte tränar soldater att älska sina fiender. I en förvånansvärt transparent intervju med Svenska Dagbladet berättade major David Bergman att det svenska försvaret “introducerar ett parallellt moraliskt system” genom avhumanisering: “Den jag skjuter mot, den kallas inte för en människa, jag kallar den för ett objekt, fienden.”

Nu när forskning från Harvards universitet dessutom visar att ickevåldsligt motstånd är dubbelt så framgångsrikt som våld på att stoppa auktoritära regimer, och fem gånger mindre sannolika att uppleva massdöd, tror jag att vi kan komma att se ett uppsving av kristna pacifister igen. Forskarna Erica Chenoweth och Maria Stephan var först ut med att jämföra ickevåldsligt och våldsamt motstånd på makronivå.

De samlade ihop data från över 300 proteströrelser mellan 1900 och 2016. 53 % av ickevåldsrörelserna lyckades uppnå sitt mål, oftast regimskifte, inom ett år, jämfört med 26 % av våldsrörelserna.

Av de 25 största rörelserna som de studerade var 20 ickevåldsliga, och 14 av dem uppnådde sina mål. Om ickevåldsrörelserna omfattade minst 3,5 % av befolkningen lyckades de alltid med sitt mål. Chenoweth kallar detta för ”3,5-regeln”.

Chenoweth har varit ledande i att göra fler sådana undersökningar med forskare som Orion Lewis och Evan Perkoski och har skrivit två böcker på ämnet. Därtill finns också andra forskare som Süveyda Karakaya, Christopher Wiley Shay och Geoff Harris som kommit fram till samma sak.

När jag läste freds- och konfliktstudier på Uppsala universitet för drygt tio år sedan var Chenoweth vida omtalad och vi hade lärare som beskrev krig som djupt irrationella – ickevåldsliga lösningar är alltid billigare och effektivare på att uppnå ens mål. Och Uppsalas freds- och konfliktinstitution är rätt så inflytelserik internationellt, deras databas för konflikter används över hela världen.

När jag hänvisar till denna forskning möts jag ofta av invändningen: ”Men det är ju inte studier av hur ickevåldsrörelser gör motstånd mot en invasion, så de säger ju ingenting om hur man ska göra då!” Den första halvan av den meningen stämmer, men absolut inte den andra. Det går inte att göra empiriska studier av några andra ickevåldsrörelser än de som gjort motstånd mot den egna regimen och ockupationsmakter, dvs utländska regimer som styr över det egna landet. Ett statligt organiserat ickevåldsförsvar som försvarar mot en storskalig invasion har ju inte funnits i modern tid, så empiriska studier kan inte undersöka dem.

Men eftersom vi vet att de ickevåldsliga rörelser som arbetat under liknande premisser som rebellrörelser varit dubbelt så framgångsrika så pekar det på att ett ickevåldsförsvar med miljardbudget lär vara än mer framgångsrik än en våldsanvändande militär. Även när man kämpar mot en egen regim eller etablerad ockupationsmakt kämpar man ju mot en våldsam fiende, så det faktum att Ryssland invaderar med våld gör inte situationen i Ukraina annorlunda än de fall vi har – tvärtom borde det vara svårare att ickevåldsligt kämpa mot en etablerad våldsam regim än en som ännu inte har etablerat sig utan försöker ta sig in.

Eftersom ett sånt ickevåldsförsvar fortfarande ägnar sig åt motstånd handlar det inte direkt om att ”låta” främmande makt rulla in ostört, utan tvärtom går mycket av det ickevåldsliga motståndet ut på att träna civilbefolkningen att vägra samarbeta och sabotera etc. Och om fienden ändå skulle lyckas rulla in helt och hållet så är det otroligt svårt för ockupationsmakter att behålla kontrollen om en tillräckligt stor andel av befolkningen ägnar sig åt organiserat motstånd.

Den utbredda myten om att våld är mer effektivt än ickevåld gör att inga stater har på allvar försökt utveckla ett ickevåldsförsvar – men nu har vi data som visar att den myten inte stämmer. Och jag ser flera skäl att tro att ickevåldsligt motstånd fungerar ännu bättre under invasion än under ockupation, i och med att regimen man kämpar emot inte ens är etablerad i landet än och en organiserad ickevåldsrörelse är mycket svårare att organisera och mobilisera i ett ockuperat land jämfört med ett fritt. Precis som det bland våldsamma motståndsrörelser är enklare att mobilisera en armé än att skapa en rebellrörelse mot den rådande regimen.

Poängen är att all data vi faktiskt har visar att det är mer framgångsrikt att en motståndsrörelse inte aktivt skadar och dödar sina motståndare än att den försöker göra just det. Det ger oss skäl att tro att ickevåld är mer effektivt än våld även i scenarior som ännu inte utspelat sig – det faktum att det inte utspelat sig är inte ett argument för att det motsatta gäller i just ett sånt scenario. Det faktum att vi inte har skickat en hund till Mars än betyder inte att om vi skickar en hund till Mars så blir den en katt.

Eller för att ta en annan liknelse: låt oss föreställa oss att vi levde i slutet av 1800-talet innan kvinnor fick rösträtt i politiska val. Vi argumenterar för att de borde få det, och då säger någon konservativ karl att det går inte an; ty kvinnor är hysteriska och kan inte fatta rationella beslut. Låt oss då anta att vi pekar på studier som visar att när kvinnor fått rösta i baptistförsamlingar (vilket de fick redan 1848) så har de inte varit hysteriska utan fattat rationella beslut. Vad skulle din reaktion då vara om den konservativa herren utbrister: ”Humbug! Det där är ju en studie av församlingar – det säger INGENTING om hur kvinnor beter sig i riksdagsval!”? Du hade inte tagit det argumentet på allvar, eller hur? Naturligtvis säger det något om hur kvinnor skulle bete sig i riksdagsval – bara det faktum att kvinnor ännu inte hade deltagit i riksdagsval var inget argument för att det inte skulle gå eller för att vi skulle få ett särskilt annorlunda resultat än i de empiriska studier vi hade om hur kvinnor beter sig i andra val.

När folk hävdar att pacifism bejakar dödande, att det ger fritt spelrum för despoter eller att enda sättet att ha en stabil fred är att alla länder har betydande militärmakter hävdar de saker som inte har något stöd i forskningen överhuvudtaget, det finns inga bevis att det skulle vara så. Det må vara en utbredd intuition att ickevåld bara fungerar till en viss grad och sedan måste ersättas med det mer framgångsrika och effektiva våldet, men de jämförelser som de facto har gjorts mellan ickevåldsligt och våldsamt motstånd har visat den raka motsatsen: det är våldet som fungerar mycket sämre, är otroligt mycket dyrare och leder till många fler dödsfall även på den egna sidan. Ickevåldet är mycket mer framgångsrikt, även när kampen är mot en utländsk ockuperade makt, i synnerhet om regimen är brutal och hänsynslös.

Det många verkar tänka dig är att när det gäller försvar mot invasioner blir plötsligt det motsatta sant – från att ha varit det i effektivare och blodigare alternativet blir våld istället mer framgångsrikt och leder till mindre död. Det finns dock inga bevis för det. Inte minst då vi aldrig sett en storskalig ickevåldsförsvar med miljardbudget i samma storleksordning som en militär, så en rättvis empirisk jämförelse har inte kunnat göras.

Detta brukar ofta framhållas till min nackdel – man tänker sig att för att vi inte har sett det så är det omöjligt, men det är ett logiskt felslut. Det är snarare till större nackdel för den som säger att det tydliga förhållande som gäller i de empiriska studier vi de facto har tillgång till plötsligt blir omvänt i ett teoretiskt scenario vi inte har sett. Som jag nämnde ovan finns det dessutom faktorer under en invasion som torde göra ickevåldsmotstånd ännu enklare än när det sker mot den egna regimen eller under ockupation – inte minst genom att det torde vara mycket, mycket enklare att organisera på storskalig nivå.

Jag tycker vi har god vetenskaplig grund för att ta Paulus på orden när han efter att ha uppmanat de kristna i Rom att inte hämnas utan älska sina fiender skrev: ”Låt er inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.”

3 kommentarer

  1. Jag tänker att det är en sorglig utveckling på så många plan som lett oss hit. Men ett jätteproblem med att bara hänvisa till att icke-våld är mer effektivt är just det du tar upp, dina källor har inte undersökt invasioner av främmande totalitär makt. Det finns trots allt exempel på den sorts motstånd du talar om även då.

    Norge under andra världskriget är ett exempel där en majoritet av befolkningen inte alls samarbetade utan obstruerade på alla upptänkliga sätt mot ockupationen. Ett exempel är hur min mans släktingar sände barnen, bland annat min svärfar, med mat till tyska fångläger som fångarna fick i smyg. I Danmark organiserades till och med en storstrejk 1944, ”folkestrejken”. Kung Fredriks berömda ridturer är väl också exempel på ickevåldsmotstånd. Det danskarna med rätta också är stolta över är räddningen av de danska judarna. Allt exempel på ett land som gör motstånd utan vapen i hand. Men utan de allierades väpnade kamp hade Danmark inte befriats så snabbt som det befriades.

    Här finns en sammanställning av olika ockupationer där motståndet varit också civilt och hur det har gått. Detta är gjort som ett led i att förbereda Sverige för civilt motstånd i händelse av krig: https://rib.msb.se/filer/pdf/7132.pdf ett citat ur texten: ”Bland målen för ett icke-militärt motstånd kan vara:
    att göra det omöjligt för fienden att etablera politisk kontroll,
    att hindra fienden att nå sina mål,
    att undergräva de fientliga truppernas lojalitet, så att de blir oanvändbara
    som ockupationstrupp,
    att väcka internationell opinion och få stöd utifrån.
    Deltagarna i ett civilmotstånd bör vara beredda på att utan våld hantera sociala, ekonomiska, politiska och psykologiska situationer, där syftet är att försvåra eller omöjliggöra ockupantens verksamhet.”

    Det finns många fler exempel så jag undrar över hur du kommit fram till att detta aldrig har hänt i historien och därför inte kan undersökas? Menar du att man måste undersöka ett land helt utan minsta våldsmotstånd så kommer ju detta aldrig att hända. Det finns alltid någon hillbilly som spränger en järnväg i en ockupation. Men det gäller ju också de rörelser som undersökts i dina refererade källor. Våld förekom även i tex medborgarrättskampen i USA och under befrielsen av Indien. Det är ju inte heller sant att vi inte förbereds för civilt ickevåldsmotstånd vid en ockupation. De jag känner som gjort vapenfri tjänst jobbade ju med olika delar av totalförsvaret och som kommunalanställd påminns jag då och då om hur jag vid en kris ska placeras för att just försvara landet utan våld.

    Jag tycker alltså att effektivitetsargumentet är väldigt svagt och ännu mer svagt när det gäller galningar helt utan hyfs och respekt för människoliv som tex Putin, daesh eller Hitler. Framförallt ska vi aldrig recensera ett land som kämpar för Europas frihet från vår trygga position, dvs vi har noll rätt att kritisera Ukrainas försvar av sitt land som ju sker på många plan -även icke-våld. Inte heller har vi minsta lilla skymt av moralisk rätt att angripa de kurdiska styrkor som besegrade Daesh eller de som till slut insåg att Hitler måste stoppas med våld.

    Däremot ska vi som kristna inte glömma Jesu och de första kristnas exempel som visar att en världsrörelse kan börja med att de flesta dör en våldsam död utan att göra minsta motstånd under en superstark militaristisk ockupationsmakt. Det tog visserligen hundratals år men segern över romarriket är total. Fler exempel än Jesu seger behövs inte.

    Gilla

    1. Hej Alma-Lena!

      De ickevåldsstudier som har gjort har absolut tittat på motstånd under ockupation av en främmande makt, och alltså funnit att när 3,5 % av befolkningen eller fler har gjort organiserat ickevåldsligt motstånd så har regimen inte kunnat behålla makten. Jag betvivlar inte att en majoritet av danskarna var emot ockupationen, men hade en majoritet av befolkningen deltagit i aktivt, organiserat ickevåldsmotstånd hade landet stannat och varit omöjligt för tyskarna att styra. Ett scenario där majoriteten av befolkningen vägrar lyda men regimen fortfarande har makt finns inte – för makt är per definition att folk lyder en. Jag tror din bild av hur utbrett motståndet i Danmark var är överdrivet – Folkstrejken omfattade exempelvis 1200 personer i Köpenhamn och var över på två veckor. Hade så många som en majoritet av befolkningen vägrat jobba och lyda nazisterna hade ockupationen varit helt verkningslös omedelbart. Samma sak gäller om 20 000 miljarder hade spenderats på storskaligt ickevåldsmotstånd. Visst snabbade 20 000 miljarder som spenderades på krig på processen att befria de naziockuperade länderna jämfört med att göra absolut ingenting, men det finns inget som säger att 20 000 miljarder som spenderas på ickevåld skulle misslyckas. Bara för att vi inte har sett det än betyder det inte att det inte fungerar, som jag skriver ovan.

      Och det är alltså sådant storskaligt ickevåldsförsvar som omsätter miljarder kronor organiserad som en armé som vi inte har observerat empiriskt. Absolut har vi sett gräsrötter anordna ickevåldsmotstånd civilt under ockupation, och det är just i de scenariorna som vi kan se att det fungerar långt mycket bättre än våldsamt motstånd. Även om det danska ickevåldsmotståndet var begränsat fungerade det mycket bättre än de våldsamma försöken att få slut på ockupationen inom Danska motståndsrörelsen, trots att de ickevåldsliga hade tiotusentals gånger mindre pengar.

      Och det man kan se i forskningen är alltså att ickevåldsligt motstånd fungerar ännu bättre när regimen består av galningar som saknar respekt för människoliv, det gör att många fler regimtrogna soldater och statligt anställda byter sida jämfört med om motstånden aktivt försöker döda dem. Det är ju inte Putin eller Hitler personligen som nödvändigtvis måste övertygas om att de är onda, utan de miljontals som lyder deras order. Så när ickevåld har lyckats i exempelvis Östtimor eller Liberia så skedde det just för att regimen man gjorde motstånd mot var så oerhört brutal att folk slutade stödja dem frivilligt.

      All välsignelse!

      Gilla

      1. Så kunde det ha varit, men jag tror du har fel om hur danskar och norrmän tog ockupationerna. Ytterst få välkomnade tyskarna i båda länderna. Kung Fredrik red varje dag, och två veckors strejk av 1200 personer är ingen liten sak. Vad mer kunde de ha gjort, hur mycket ska vi mästra dem som kämpade så gott de kunde?

        Jag vill påminna om koncentrationslägren och förintelselägren, ingen tog till våld så man kunde tänka sig att vakter skulle röras till tårar av åtminstone de små barnens lidande, men icke. Ibland är det som Paulus säger, ”bortbrända samveten” vi strider mot och då funkar bara makt och styrka. Effektivt eller ej, det är det enda språk de förstår. Soldater kan ju också vara hjärntvättade och övertygade om att de gör rätt. Ju mer demoniskt påverkade som lägervakterna och IS-soldaterna var, desto svårare att vädja till soldaternas goda vilja.

        Om vi ska leta argument för ickevåldsmotstånd så finns också ett till: kostnaden. Det är mycket billigare att bara vägra samarbeta. Det kostar ju ganska lite att strejka jämförelsevis. Däremot blir det lätt att drabbas av svält om man strejkar hur länge som helst. Visst kunde man satsat pengar på civilt motstånd men utan vapeneskort, hur skulle resurser för 20 miljarder kunna förmedlas i anfallskrig?

        Visst kan soldater gå över till andra sidan, det har hänt även nu i Ukraina-kriget. Jag tror , som du, att en alltför galen regim utplånar sig själv till slut. Men effektivitetsargumentet är svagare än kristendomens historia. Och icke-våld är ju inte okänt i dessa ockupationer som jag länkade till. Jag tycker dock det är magstark att döma ut Ukraina när de faktiskt är de som drabbas, varken du eller jag har behövt fly eller har fått se anhöriga dödas av ryska armén eller Wagner-gruppen, som btw är ännu mer okänsliga för icke.våldsaktioner än den reguljära ryska armén.

        Vi kan teoretisera hur mycket som helst men ukrainarna slåss för sitt liv i praktiken både på marken och i cyberrymden. Jag tycker KG Hammar et.al. som är pacifister men vägrar bedöma och döma Ukraina visar på den enda rätta vägen här. Dessutom är det enda exempel på effektivt icke-våld vi behöver kristendomens totala seger över romarriket. ”Effektivt” eller ej, ett våldsbrottsoffer får ALDRIG skuldbeläggas för sin reaktion; freeze response eller våldsamt aggressivt försvar, den som inte själv är drabbad ska bara vara stilla därvid, och be att Herren strider för offret.

        Gilla

Vad tänker du?