Kyrkoledare i Expressen: Våra församlingsmedlemmar utsätts för livsfara

Igår skrev jag i Expressen tillsammans med ledarna för flera frikyrkosamfund och andra representanter för nätverket #rättilltro! Vi svarar riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) som vill att kyrkor ska sluta döpa asylsökande och pekar på att det inte är särskilt förenligt med religionsfriheten samt att det stora problemet är att Sverige utvisar flera av våra församlingsmedlemmar till förföljelse:

Fredrik Malm (L) skriver i Expressen att kyrkor inte bör döpa personer som väntar på sitt asylbeslut, då han anser att ”många” låtsas ha en kristen tro ”för att försöka vända ett stundande avslag till bifall”. Detta gör han bara några veckor efter att Sverige för fjärde gången har fällts av FN:s kommitté mot tortyr för att ha försökt utvisa kristna konvertiter till länder där de förföljs, vilket uppmärksammades på ett riksdagsseminarium den 7 februari arrangerat av KD där Malm och Liberalerna var helt frånvarande.

Malm anger ingen källa till att ”många” asylsökande skulle låtsas konvertera för att få asyl. I stället finns det data som visar motsatsen. Advokaten Gabriel Donner har följt upp cirka 250 konvertiter fyra år efter de fått uppehållstillstånd, och 90 procent av dem var fortfarande engagerade i en kristen församling.

Konvertitutredningen 2.0 visar att majoriteten afghanska konvertiter som har döpts i svenska frikyrkoförsamlingar är fortsatt engagerade församlingsmedlemmar – och de flesta av dem som inte är det har helt enkelt lämnat Sverige. Våra undersökningar visar att frikyrkopastorer avstår från att döpa när de inte är säkra på att konverteringen är genuin, och döper på goda grunder.

Malm tycks utgå från att Migrationsverkets bedömningar sedan 2019 har varit korrekta, men det finns många exempel på felaktiga avslag, bland annat baserat på att konvertiterna inte kan säga vad som står i Matteus 10:34 utantill, inte kan redogöra för konflikten på Nordirland samt besöker två olika församlingar. Deras rutiner har förbättrats sedan dess, men FN bedömer att många problem kvarstår.

Religionsfriheten är en av de universella mänskliga rättigheterna. Liberal politik blir obegriplig när den vill inskränka människors frihet. Istället för att försöka påverka kyrkornas döpande behöver Malm och övriga riksdagspolitiker åtgärda en politik som understödjer felaktiga avslag och klassas som tortyr. Den försätter flera av våra församlingsmedlemmar i livsfara.

David Ekebring, ordförande, Trosrörelsen

Ingemar Forss, missionsdirektor, Evangeliska Frikyrkan 

Ulf Häggqvist, missionsledare, Svenska Alliansmissionen 

Pelle Hörnmark, tf. föreståndare, Pingst

Bo Jeppsson, överste, Frälsningsarmén

Lasse Svensson, kyrkoledare, Equmeniakyrkan

Simon Ahlstrand, pastor, Livets Ord / Trosrörelsen

Daniel Berner, diakonikonsulent, Svenska Alliansmissionen 

Kim Brynte, pastor, Evangeliska Frikyrkan 

Micael Grenholm, doktorand i kyrkohistoria, Lunds universitet 

Maria Gustin Bergström, pastor, Evangeliska Frikyrkan / Pingst

Robert Johansson, pastor, Livets Ord/Trosrörelsen

Peter Lindroos, pastor, Equmeniakyrkan

Christian Mölk, pastor, Pingst Integration

Carolina Nilsson, kårledare, Frälsningsarmén 

Urban Widholm, asylaktivist

Skribenterna är ledare för svenska kyrkosamfund samt representanter i det kyrkliga nätverket #rättilltro


Min kommentar:

Det märks i Expressens kommentarsfält att de som likt SD vill utvisa alla asylsökande konvertiter får allt svårare att hitta argument. Det klassiska påståendet är att alla fejkar sin tro – men i debattarteln pekar vi på en undersökning som visar att 90% av de konvertiter som fått asyl fortsätter vara engagerade i församlingar fyra år efter att de har fått uppehållstillstånd. Om de bara låtsades vara kristna för att få asyl, varför fortsätter de ”låtsas” vara kristna flera år efteråt?

Därför har en del SD-sympatisörer istället gått steget längre och ifrågasatt religionsfrihetens existens. ”Du ska inte kunna konvertera under en asylprocess” skrev en på Expressens kommentarsfält. ”Man ska inte kunna tillverka asylskäl (genom att bli kristen)” skrev en annan.

Lyckligtvis bryr sig inte Jesus om sådana dumheter utan för människor till tro även när de är asylsökande! Och då Sverige enligt lag och internationella konventioner inte får utvisa människor till tortyr, förföljelse och död innebär det att Migrationsverket och politikerna begår allvarliga brott när de försvarar att kristna utvisas till länder där kristna förföljs och dödas.

Nu när kyrkorna talar med enad röst om att detta är oacceptabelt i en av Sveriges största tidningar kan det inte längre ignoreras!

En kommentar

Vad tänker du?