Sveriges underdånighet till diktatorer för att vara med i en kärnvapenallians är inget att fira

Jag intervjuades i tidningen Dagen häromdagen om att Sverige genom att kompromissa med diktatorer har gått med i kärnvapenalliansen Nato:

Fredsaktivisten, författaren och teologen Micael Grenholm tycker att steget som Sverige nu tar är tragiskt.

– När Jesus säger att vi ska våra fiender är det inte ett uttryck för kapitulation och att låta onda makter härja fritt. Utan det är en fungerande strategi för att motarbeta orättvisor och förtryck. Forskning som gjorts vid Harvard visar att icke-våldsligt motstånd varit mer effektivt ju grymmare och mer hänsynslös som regimen har varit.

Grenholm är också orolig för att Sverige, i och med Natointrädet, går miste om möjligheten att vara en global röst för fred och mänskliga rättigheter.

– Men även om Sverige inte på samma sätt kan stå upp för mänskliga rättigheter som tidigare, så kan ju kyrkan göra det. Det är viktigt att kristna känner att kyrkan är Guds redskap för att vara kritisk till makten. Kyrkan ska vara en röst både för fred och rättvisa.


Jag tycker det är riktigt skrämmande hur Sverige bara under anslutningsprocessen har slutat kritisera länder som Ungern, Turkiet och USA för deras krigsbrott, brott mot mänskligheten och nedbrytningar av demokratiska institutioner – är inte det om något att ge ondskan fria händer?

Putin är ju inte den enda diktatorn som begår brott mot mänskligheten, och Sverige har genom sin alliansfrihet varit fri att kritisera både österut och västerut när sådant begås. Nu är jag orolig för att svenska staten kommer fortsätta vika sig för auktoritära ledare framöver.

Men oavsett vilka dumheter den svenska staten hittar på är åtmistone kyrkan fri att kritisera både Ryssland och USA, Syrien och Turkiet för alla de krigsbrott och brott mot mänskligheten de ägnar sig åt. Bara för att staten är ansluten till en kärnvapenallians behöver inte Guds församling bete sig som att den är det.

4 kommentarer

  1. det är inte bara nato som har kärnvapen.. Ryssland har mer än Nato..Kina har dom…Iran..Nordkorea utvecklar kanske har dom snart…Denna värld är i Satans våld..människor styrs av han..Putin..Regimen i Nordkorea..

    Fred på jorden är obiblisk…rike skall sätta sig upp mot rike i sluttiden står det i bibeln…för att det skall bli fred måste Satans makt brytas och det kommer den inte att göra …Fred på jorden med miljarder demoner som är verksamma i dom ohörsamma är en utopi…det står om Djävulens barn som gör sin faders gärningar…Satan hatar Israel använder muslimer för att döda judar..det kommer han inte att sluta med…God och magog drivna av Satan kommer att anfalla Israel.

    Antagligen Ryssland och Iran.men bara gissningar…predika om Jesus är den kristnes uppgift…inte försöka få till en omöjlig världsfred..en fred utan att alla är födda på nytt är omöjlig..få är dom som finner den smala vägen

    Gilla

    1. Just nu gör ju Israel ett bättre jobb på att döda muslimer än tvärtom, med över 30 000 döda i Gaza varav minst 13 000 är barn.

      Även om total världsfred inte är möjlig i denna tidsåldern är ju det inget argument för att välkomna kärnvapen, eftersom vi fortfarande är kallade till att älska våra fiender och skapa fred i den mån det är möjligt (Matt 5:40, Rom 12:18-21). Varken fiendekärlek eller fredsskapande är särskilt förenligt med vapen som dödar miljontals civila i ett enda slag och ger dem som överlever cancer och strålsjukdomar.

      Gilla

Vad tänker du?