Jesus varnade för girighet – så varför bygger vårt ekonomiska system på hungern efter evig tillväxt?

Jesus sa: ”Akta er för allt habegär! En människas liv är inte beroende av hur mycket hon äger.” (Luk. 12:15). Han betonade att vi inte ska oroa oss för pengar utan likt fåglar och liljor förlita oss på att Gud förser oss med det vi behöver. Därför varnade han oss för att samla skatter på jorden och att försöka tjäna både Gud och rikedom (Matt 6:19-24).

Idag befinner vi oss dock i ett ekonomiskt system där habegär och samlande av skatter är själva motorn. Samtliga världens rika länder strävar efter ekonomisk tillväxt, att bli ännu rikare. Och inte bara dubbelt så rika, eller ens hundra gånger så rika. Nej, dagens ekonomiska system bygger på strävan det efter oändlig, evig tillväxt.

Frågan om inte rika länder har växt klart vid det här laget är långt ifrån självklar. Prästdottern och politikern Amanda Lind som har blivit nytt språkrör för MP efterlyste häromdagen ett tillväxttak för rika länder vilket orsakade en stor politisk storm.

Miljöekonomer har dock i flera årtionden påpekat att dagens rika länder är *för* rika och att deras fortsatta jakt på rikedom skadar resten av världen – om alla levde som svenskar skulle vi behöva fyra jordklot för att få naturresurserna att räcka, vilket innebär att svenskar just nu lever på fattigas bekostnad. Det är på grund av att andra människor får väldigt lite av jordens resurser som svenskar kan använda så mycket av dem.

Vi lever dessutom i en tid då klimatkrisen hotar att utplåna all modern civilisation om den inte stoppas. En av de största studierna om tillväxt och klimatförändringar kom fram till att ”idén att vi kan fortsätta med tillväxt och minska koldioxidutsläppen är en illusion.”

Johan Rockström, Sveriges ledande expert på klimatförändringar, har skrivit att idén om grön, hållbar tillväxt är en önskedröm som inte går att få till i praktiken: ”Vi applicerar önsketänkande för att tillåta en mjukare utfasning av vår fossila era… Det finns helt enkelt inget empiriskt stöd för grön tillväxt eller storskaliga negativa utsläpp.”

Och det är inte svårt att förstå varför. Ekonomisk tillväxt som inte innebär utsläpp har aldrig observerats. Inte sällan. Aldrig någonsin. Tim Jackson påpekar detta i sin bok Välfärd utan tillväxt.

När politiker talar om tillväxt som minskar utsläppen eller som åtminstone inte ökar dem talar de om något som de hoppas en dag ska finnas, men som fortfarande inte finns. Trots att den dominerande strategin de senaste decennierna har varit att satsa på ny teknik som ska göra denna dröm om utsläppsfri tillväxt möjlig har inget realiserats – istället har utsläppen bara fortsatt att öka, öka och öka.

Så att efterlysa tak på tillväxt är att helt enkelt ta vetenskapen på allvar och ifrågasätta att världens rikaste länder ständigt strävar efter att bli bokstavligen oändligt mycket rikare samtidigt som det till denna dag sker på miljöns och de fattigas bekostnad. Jesus sa att vi ska akta oss för allt habegär och inte samla skatter på jorden. Då behöver vi överge drömmen om evig, gränslös tillväxt.

En kommentar

  1. Hej Micael!

    De flesta länder är inte under kristendomens och Jesu undervisning, därför drivs de av tillväxtens och mammons Gud. frågan är hur vi kristna förhåller oss till världens tankesätt?

    Bb

    Gilla

Vad tänker du?