EU finansierar slavhandel och våldtäkter – och många svenska politiker röstade för det

Det finns mycket som sossar och moderater inte håller med varandra om men på en punkt är de rörande överens: att våra skattepengar ska finansiera människohandel och våldtäkter. De röstade nämligen ja för några månader sen till att EU ska skänka miljarder kronor till krigsherrar i Libyen som ägnar sig åt sådant, tillsammans med Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet som också tyckte det var en god idé.

Anledningen till att man skänker flera miljarder till dessa krigsherrar är för att de ska stoppa flyktingar från att ta sig till Europa. Som Uppdrag granskning nyligen rapporterade finns det många rapporter som visar att de libyska krigsherrarna misshandlar, mördar, våldtar och säljer de flyktingar som de fångar in.

När socialdemokraten Ylva Johansson fick frågan från Uppdrag granskning om varför man ger uppdraget att fånga in flyktingar till just dessa libyska krigsherrar, svarade hon: ”Om man skulle säga att vi kan bara samarbeta med internationella partner som det inte finns några problem med när det gäller mänskliga rättigheter, då skulle vi bli väldigt ensamma”.

Att Ylva Johansson erkänner att de libyska krigsherrarna bryter mot de mänskliga rättigheterna visar tydligt att Socialdemokraternas medvetet finansierar slavhandel och våldtäkter – något som även gäller de borgerliga partiernas EU-parlamentetariker då Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet informerade dem om vad de libyska krigsherrarna ägnar sig åt och vädjade att de skulle stoppa utbetalningarna åt dem, något de valde att inte göra.

Följande skrev jag och MP-politikern Mats Svanteman nyligen i Göteborgs-Posten:

Svenska skattepengar finansierar slavhandel och våldtäkter. Det är resultatet efter att EU-parlamentet i februari röstat igenom den nya migrationspakten, som istället för att hjälpa människor på flykt till humana och säkra flyktvägar, stärker EUs gränser och minskar skyddet och rättigheterna för de på flykt.

Hela familjer, både barn och äldre, kommer att kunna placeras i inlåsta i celler när de väl når EU:s gräns. I Sverige har vi haft en debatt kring det inhumana i att unga pojkar och flickor låses in på SiS-boenden, men sedan röstar de svenska partierna ändå igenom nya lagar som kommer att utsätta ännu fler barn för ännu värre lidande.

Amnesty rapporterar att denna pakt kommer att backa arbetet för mänskliga rättigheter och sätta Europa på en farlig kurs i flera decennier framåt om den inte rivs upp.

Redan 2017 kom rapporter om att EU-finansierade grupper i Libyen som är involverade i slaveri för att hindra migranter att ta sig till Europa, och så sent som förra året rapporterade FN att EU-medel fortfarande finansierar grupper som använder våldtäkter som medel för att hålla barn förslavade.

Det är svenska pengar som går rätt ner i fickan på krigsherrar. Krigsherrar som organiserar människohandel och våldtäkter, förvärrar världsfreden och gör att än fler människor kommer på flykt.

Den gröna gruppen i EU där Miljöpartiet ingår, har med rapport efter rapport försökt förmå övriga svenska ledamöter att arbeta emot detta förslag. Rapporterna bevisar att starkare gränser, och ett större beroende av länder som Turkiet och Libyen för att hålla människor borta från Europa inte kommer leda till att färre människor kommer på flykt. Det kommer istället att leda till ökad människosmuggning, och fler barn som dör längs vägen. 

Ändå var det av de svenska partierna bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som såg det ineffektiva och inhumana i lagen och röstade emot den av de anledningarna. Det är obegripligt att partier som Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, som röstade för lagen, i praktiken anser att det är bättre att finansiera slaveri och våldtäkter än att tillåta fler flyktingar komma till världshistoriens rikaste ekonomiska union: EU.

Miljöpartiet har arbetat för att skapa säkra flyktingvägar till Europa, för att avlasta länder som Grekland, Italien och Spanien, dit de flesta migranter anländer, och ge dem rättssäkra asylprövningar. Och för att minska antalet flyktingar i världen finns det bara en väg framåt – ökat bistånd, stärkt klimatarbete och förebyggande åtgärder.

Årets EU-val är ett ödesval. Högernationalistiska partier som Sverigedemokraterna satsar stort på att utvisa ännu fler flyktingar till krig och förföljelse, riva ner EU:s klimatarbete och kraftigt minska biståndet till världens fattiga – och precis som i Sverige öppnar andra konservativa och liberala partier upp för att samarbeta med dem i EU-parlamentet. Miljöpartiet och den gröna gruppen i EU står dock fasta vid att aldrig samarbeta med högernationalisterna utan verkar för en humanare migrationspolitik, klimatpolitik i enlighet med vad forskningen efterlyser och mer hjälp till världens fattiga länder. Den nionde juni är valet ditt.

5 kommentarer

  1. Jag tycker KD hade ETT bra förslag och det var att man ska kunna söka asyl utomlands. Vi fick kämpa hårt för att vår fostersons föräldrar skulle få komma till Sverige utan att behöva ta den farliga sjövägen över Medelhavet. De skulle teoretiskt kunna komma hit som anhöriga till vår pojke. Eftersom de bodde i Syrien och inbördeskriget rasade var de också förhindrade att resa till grannländerna.

    Migrationsverket sa,: ”bra de kan komma men måste ansöka på en ambassad som har rätt att ta emot dessa ansökningar”. Det visade sig vara lättare sagt än gjort eftersom de ambassader som kunde komma ifråga låg i länder som inte var tillgängliga för syrier. Sudans ambassad var närmaste ambassaden där man kunde ansöka om anhöriginvandring och dit syrier också var välkomna att resa. Nå det löste sig med en massa pappersexercis och resebidrag från folk kring dem, till Sudan och de bor nu i Sverige och vår fosterson som nu är vuxen jobbar och tar hand om dem.

    Därför tycker jag att ett sätt att söka asyl utomlands är välkommet för att bespara folk den hemska och livsfarliga färden över haven. Det skulle också göra det svårare för slavhandlare och smugglare att tjäna pengar. I övrigt tycker jag Mp har den bästa flyktingpolitiken i Sverige. Blev ledsen när Vänsterpartiet började flirta med flyktingskräcken för att vinna bruksorternas röster.

    Just detta KD- förslag borde alla kunna skriva under på (utom SD och dess likar i EU ) . Men då inte så att bara en enda ambassad kan göra denna asylprövning. Det ska förstås också vara möjligt att söka asyl på det gamla sättet ändå. Tänk om EU-pengarna till Libyen i stället skulle användas till ett asylcenter, det skulle definitivt bli svårare att sälja de asylsökande som slavar då.

    Gilla

Vad tänker du?