Healing kostar väl inte pengar?

Blir förvånad när jag läser om kalabaliken som uppstått när det ryktats om att den kristna biståndsorganisationen Trosgnistan ”ägnar sig åt religiös healing med statliga bidrag”, något som organisationen bestämt förnekar. Vadå ägnar sig åt healing med statliga bidrag? Kostar det pengar att be för folk? Visst, tid är pengar, men är det verkligen timtals med bönestunder de anklagas för? Att be för människors tillfriskande är något alla kristna biståndsarbetare bör göra, öppet eller dolt.

Uppdatering 29/9: Dagen skriver idag mer om det här. Som jag fattar det är det tydligen så att Trosgnistan anklagas lika mycket för att de tror på helande som att de låter Sida-pengar gå till det, något som ännu inte kan bevisas har skett (och jag håller fast vid min frågeställning: hur är det möjligt att man överhuvudtaget kan bekosta helande med pengar?) Hela programmet som ”avslöjat” att Trosgnistan tror på helande verkar väldigt vinklat enligt en Dagen-ledare. Sida verkar dock inte så bekymrad över det hela, man ska undersöka lite närmare om deras pengar går till helbrägdagörelse, om inte så är det grönt. Trosgnistan får för övrigt pyssla med vad de vill vid sidan om de projekt som stöds av Sida.

En intressant vinkel den nya artikeln tar upp är om kristna biståndsorganisationer överhuvudtaget ska ta emot pengar av staten. Oberoende av nyheter om Trosgnistan har min kompis Jonathan Wiksten på sin blogg Goodmorningspot skrivit om detta och haft en debatt om det med ingen mindre än Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (!) här, här och här. Hans övertygelse är att staten inte ska blanda sig i kyrkans verksamhet. Vad tycker då jag? Jag vet inte riktigt… samtidigt som kyrka och stat bör vara så avskilda som möjligt gör pengarna som dessa organisationer har hand om väldigt mycket gott i världen, och i många fall gör Sida-samarbetet att varje krona givare ger tiodubblas. Om du ger 100 kronor till Diakonia bidrar alltså Sida med 900 kronor. Och bistånd som ickestatliga organisationer utför fungerar oftast mycket, mycket bättre än bistånd mellan stat och stat som Sida annars är hänvisat till.

En kommentar

  1. Bättre att ge pengar till Trosgnistan än till rfsl eller rfsu. Varför kollar ingen upp dessa organisationers ekonomi? Varför är man alltid emot ekonomiska bidrag till dem som försöker göra gott i samhället och världen? http://www.pontusjback.com

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s