Frikyrkan kommer vara som Svenska kyrkan om 30 år

Jag minns att jag blev chockad när jag läste om hur Svenska kyrkan såg ut för 30 år sedan. Likheten med dagens frikyrkoförsamlingar var slående. På den tiden uppmanade ärkebiskopen homosexuella kristna att leva i celibat, man betonade mission lika mycket som fattigdomsbekämpning, man motsatte sig tvivel på jungfrufödseln och predikade att det bara finns en väg till Gud.

30 år senare har allt detta förändrats. Om tre dagar kommer kyrkomötet rösta igenom samkönade äktenskap. Vissa församlingar har redan börjat fira. Vad jag tycker i frågan har jag redan skrivit här.

Att Svenska kyrkan skulle välja den vägen förvånade ingen. Men att Sveriges ledande baptistförsamling också tillåter samkönade äktenskap har skapat många många rubriker (dvs. blogginlägg länkade till Dagen-artikeln om ämnet). Christer Åberg och Stefan Swärd med flera har kommenterat det hela. Christer förtvivlar sig över att en frikyrkoförsamling följt SvK i detta. Stefan är mindre förvånad över att detta hände, han känner till församlingens teologi och vet att den förr eller senare skulle fatta det här beslutet.

Jag tror att fler och fler frikyrkoförsamlingar kommer tillåta samkönade äktenskap i Sverige. Först de som ingår i Equmenia, sedan möjligtvis EFK, slutligen även vissa Pingstförsamlingar (dock inte alla). Som sagt har jag studerat hur Svenska kyrkan såg ut för 30 år sedan och kan konstatera att frikyrkan idag är på många fronter på väg åt samma håll. Jag kan ha fel förstås, och det hoppas jag verkligen. Ni frikyrkopastorer som läser detta – gör så att jag har fel.

10 kommentarer

 1. För att inte denna dystra ”profetia” du tecknar om vad som kommer hända i frikyrkosverige, ska gå i uppfyllelse krävs det ett stort Guds ingripande. För mänskligt sett går homolobbyns ageda idag ”som på räls”, i vårt samhälle och i kyrkorna. Vi är nu med rätta chockade och upprörda över beslutet som i helgen togs i Norrmalms Baptistförsamling. Men för bara några månader sedan aviserade samfundsledningen för Svensk Missionskyrkan att man överväger att inför en ordning för homovigslar. Det var deras egen samfundstidning Sändaren som skrev om detta, och vad jag sett så har det inte alls varit några särskilt upprörda reaktioner, trots att den aviseringen ju faktiskt är ännu allvarligare än det som nu skett i en enskild Baptistförsamling.

  Tidningen Sändaren har en artikel i webbupplagan om denna sak och under artikeln finns möjlighet att skriva en kommentar. Använd gärna den möjligheten att göra er röst hörd. Här är länken till artikeln;

  http://www.sandaren.se/norrmalmskyrkan_sager_ja_till_samkonade_vigslar_0_11794.news.aspx?news_category_id=955&aut_name=nyheter

  Mvh

  Berndt Isaksson

  Gilla

 2. Håller med, det kommer max att ta tio år. Vi blir alla påverkade. Inga varningar eller argument angående att ha sex med personer av samma kön tillåts komma fram. Predikanter är rädda och undviker helst frågan för att ”inte verka stötande” för sin församling.

  Man kan dock påminna sin om David Wilkerson profetior från sjuttiotalet: Samhället och kyrkan skulle i framtiden fullständigt acceptera homosexualitet. Antal homosexuella kommer dock att öka kraftigt. En konsekvens blir också att de som ser sin homosexuella läggning som ett problem inte kommer att få hjälp. Kyrkan blir dock två delad. En mycket stor som fördömer predikanter som pratar om synd och skuld. En annan mycket mindre och kommer att bestå av personer från många kyrkotraditioner och sammanhang. En ”kyrka” som kommer att förkunna omvändelse och växa enormt i andlig styrka. Den kommer också att bli förföljd.

  Det kan alltså finnas hopp i framtiden! Jag håller på ”väckelsekyrkan”.

  Gilla

 3. Kanske detta är en väckelse?! Jag menar om Sv Ky har förändrats så mycket på 30 år kanske det är alla ni motståndare mot förändringar som har bara har missat väckelsen. Tänk om Norrmalsförsamlingen och Sv Ky har förstått något som ni inte har gjort? Förändringsobenägna människor har alltid funnits och tack och lov har det inte fått styra världen. Öppna er för Guds kärlek! Ingen av oss kan ändå verkligen veta Guds avsikter!

  Gilla

  1. Har de då upptäckt något som ingen tidigare upptäckt på 2000 år? Något som inte ens Paulus upptäckte?

   Jag är ingen motståndare till kärlek, men jag anser att det här inte handlar om kärlek. Kärlek och sex är helt olika saker. Och Bibeln förbjuder inte kärlek mellan personer av samma kön – vi ska ju älska alla människor oavsett kön – utan sex mellan människor av samma kön.

   Gilla

 4. Ja, max 10 år. Inklusive Pingst…

  Nej, Majoy, detta är inte väckelse. Detta är avfall från Gud, som Paulus skriver till Timoteus. Att på sista tiden har människorna en bekännelse, men dom tror inte på Guds förvandlande kraft. Därför predikar man inte det heller. Man predikar hellre etik och moral, typ Rättvisemärkt kaffe osv. Det är bekvämt

  I väckelsen kommer människorna att vända sig till Gud, bort från synden och mörkrets gärningar. Har du inte läst om bankrånaren, som omvände sig i Brasilien? Det luktar väckelse… (Tack, tack älskade Jesus). Jag blev såååå lycklig när jag läste den artikeln. Nästan som i New York när Nicky Cruz och dom andra mötte Gud…

  Man börjar återigen lyda Gud och göra Hans vilja, vad det än kostar en… Detta kan var och en uppleva i sitt liv om man vänder om och är villig att ge hela sitt liv till Jesus… Han förändrar en och kommer att ge frid i överflöd, särskild i svåra situationer…:)

  Gud välsigna Dig!

  Gilla

 5. PS. Givetvis vill jag inte döma ut Frikyrkan. Utan jag vill hoppas och be om nåd från Gud för att det vänder. Så att människorna få se Jesus igen i hans härlighet. Och få hjälp i sina liv, frid och glädje från Gud, unga och gamla. Från norr till söder och från öst till väst.

  Gud vill göra det, ”Det är fullbordat”. Han bara väntar på öppna, villiga, lydiga och ärliga hjärtan som Han kan använda. Jesus älskar Sverige. DS.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s