Så stoppar du Afrikas mobilkrig

Nu har jag berättat lite om hur din mobil/mp3-spelare/digitalkamera/laptop/annan bärbar elektronik kan ha producerats under hemska förhållanden och bidragit till krig. Förhoppningsvis tycker ni detta är oacceptabelt och vill hjälpa till att stoppa detta. Men hur gör man då? Här är lite tips:

 • Påverka politiker och företagare. Det är de som har den största makten, vid sidan om konsumenterna, att påverka detta. Skriv insändare och brev, gå med i demonstrationer, var högljudd och envis så lyssnar de förhoppningsvis. Vi har redan lyckats få igenom rättvisemärkt kaffe och bananer – nu är det dags för elektronik!
 • Kolla efter innan du köper elektronik. Vissa företag är mer måna om var mineralerna och metallerna kommer ifrån än andra. En rapport (den finns i kortfattad version här) från makeITfair, Swedwatch och Fair Trade Center studerade fyra svenska mobilopperatörers etiska krav på mobiler, och det visade sig att Tre saknar etisk uppförandekod och att Tele2 förvisso har en men som saknar förbud mot tvångsarbete och barnarbete (!). Företag som Nintendo, Sony och Microsoft har kritiserats för att de knappt tar någon hänsyn till människa och miljö när de producerar sina spelkonsoler. Jag kan rada upp flera andra företag som inte är så noga med att ta hänsyn till det här (Apple, LG, Motorola, m fl) men min poäng är att om du vill köpa elektronik – kontrollera först noga företaget som producerar den. Och egentligen bör du helst köpa begagnat – eller inte köpa alls.
 • Köp begagnat eller inte alls. Detta är det effektivaste sättet att inte blanda sig i all den blodsutgjutelse som sker i elektronikindustrin. Mycket av den elektronik folk gör sig av med funkar utmärkt. Genom att öka second hand-marknaden när det gäller mobiler minskar antalet som köper metaller och mineraler från orättvisemärkta, krigsdrabbade gruvor. Och självklart kan man leva mobilfri. Mp3-spelare och digitalkamera är det uppenbart att man kan bojkotta.
 • Återvinn! Släng aldrig någonsin e-avfall i soptunnan, elektronik innehåller mängder med miljöfarliga gifter. När du återvinner elektroniken kan metallerna och mineralerna också användas i ny elektronik och håller industrin borta från DR Kongo.
 • Sprid information. Detta är den viktigaste punkten. Som sagt har vi konsumenter väldigt stor makt, och grunden till problemen i elektronikgruvorna är att så få känner till dem. Folk verkar tro att mobiler växer på träd. Jag har gjort mitt bästa för att sprida information om detta här på bloggen, nu är det din tur. Till din hjälp kan du fördjupa dig i ämnet på Kyrkornas globala veckas fördjupningssida samt hämta fakta från Fair Trade Center, makeITfair och Swedwatch. Se också filmerna Grand Theft Congo och Blood Coltan. Och framför allt: engagera dig lokalt i kampanjen för konfliktfria mobiler!

Uppdatering: Vi börjar höras! Både på ledarsidor och debattsidor. Sprid informationen till din lokala tidning också!

3 kommentarer

 1. Hej

  Jag heter Malin Sparf Rydberg och är CSR-ansvarig på Tele2. Jag läste ditt inlägg som du har skrivit ovan. Tele2 tar avstånd från och accepterar inte tvångsarbete och barnarbete. Vi reglerar detta i våra avtal genom att vara tydliga med att vi följer lokal lagstiftning i de länder där vi är verksamma. Men då vissa länder som Tele2 verkar i kan ha en svagare lagstiftning, där detta inte regleras fullt ut, kommer vi nu även förtydliga detta i vår uppförandekod (Code of Conduct).
  Hör gärna av dig direkt till mig om du har fler frågor.

  Malin Sparf Rydberg, tel: 08-56264000

  Gilla

  1. Det var glädjande att höra! Nog förstår jag att ni inte gillar tvångs- och barnarbete, men jämfört med Telia och Telenor prioriterar ni inte etik särskilt mycket (jämfört med tre däremot…). Det ser i vilket fall sjukt ut att ha en code of conduct som bortser från tvångs- och barnarbete, jag är glad att ni rättar till det. Men fortfarande lyfter rapporten andra saker som ni måste förbättra omgående. Bland annat kontrollerar ni inte att kraven ni ställer på leverantörerna efterlevs, och då blir de ganska verkningslösa. Och på er hemsida står det inte ett ord om era etiska krav.

   Gilla

 2. Hej,

  jag jobbar för PMU och ser att du har ett intresse för några av de frågor vi just nu arbetar med. Det skulle vara kul om du skulle vilja bli knuten till vårt engagemang om Kongo på Facebook. Maila mig gärna vid intresse så berättar jag mer

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s