Jordbävningen Haitis straff?

Ultrakonservativa Pat Robertson säger att Haiti får nu sitt straff för att en stor del av befolkningen praktiserar och har praktiserat voodoo. Japp, samma Pat Robertson som vill mörda Hugo Chávez och har uttalat stöd för människorättskränkaren Charles Taylor (se här). Vita huset såväl som Dagens ledarsida tar avstånd från hans uttalande.

Ett Bibelord är på sin plats: Just då kom några och berättade för Jesus om de galileer vilkas blod Pilatus hade blandat med deras offer. Jesus frågade dem: ”Menar ni att dessa galileer var större syndare än alla andra galileer, eftersom de fick utstå detta? Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under som de. Eller de arton som dödades när tornet i Siloam föll ner över dem, menar ni att de var större syndare än alla andra invånare i Jerusalem? Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under på samma sätt.” (Luk 13:1-5). Robertsons sjuka teologi är värre än hela världens voodoo.

14 kommentarer

 1. Från http://www.boingboing.net/2010/01/13/haitis-real-deal-wit.html

  ”Haiti was forced to pay France for its freedom. When they couldn’t afford the ransom, France (and other countries, including the United States) helpfully offered high-interest loans. By 1900, 80% of Haiti’s annual budget went to paying off its ”reparation” debt. They didn’t make the last payment until 1947. Just 10 years later, dictator François Duvalier took over the country and promptly bankrupted it, taking out more high-interest loans to pay for his corrupt lifestyle. The Duvalier family, with the blind-eye financial assistance of Western countries, killed 10s of thousands of Haitians, until the Haitian people overthrew them in 1986. Today, Haiti is still paying off the debt of an oppressive dictator no one would help them get rid of for 30 years.

  The rest of the world refuses to forgive this debt.

  So, in a way, maybe Robertson is right. Haiti is caught in a deal with the devil, and the devil is us.”

  Gilla

 2. Pat Robertson och många sk. mega evangelister skämmer ut en sann kristen tro.
  Sign. Karin skriver i Dagen citat ”Börja inte med denna skrämsel om yttersta tiden igen! När ska pingstkyrkan lära sig att man inte kan ”skrämma” människor till Gud och kristen tro. Var med under 80-talet så jag vet vad jag pratar om. Börja älska dina medmänniskor och visa godhet istället. slut citat från Dagens fråga ”Är katastrofen tecken på den yttersta tiden?”

  Gilla

   1. Wikipedia har inte alltid rätt. Katolska Kyrkan motsätter sig ju Voodoo, det är ju någonting ockult, alltså någonting som snarare är relaterat till den Onde än till Gud…

    Gilla

    1. Jag tvivlar absolut inte på att katolska kyrkan motsätter sig voodoo, men inte bara Wikipedia säger att voodoo är utbrett bland katolikerna i Haiti, oberoende av vad kyrkan tycker om det. Det är ett mönster man ser i flera f.d. kolonier, i Brasilien förekommer det mycket religionsmix i de katolska kyrkorna bland lekmännen samtidigt som prästerna och biskoparna fördömer det.

     Gilla

    2. Kan bara instämma med Micael i detta, Haiti är Voodoons högborg, och folkreligion är extremt utbrett i Central- och Sydamerika, tyvärr. Det från dessa länder som de värsta fördomarna om den romerk-katolska kyrkan härstammar.

     Gilla

 3. Skrev ett inlägg för övrigt, titta gärna på det. Började som ett inlägg här, men ändrade mig och valde att faktiskt lägga det på min blogg istället. Herren bevare mig…

  Gilla

  1. Och för övrigt:
   Vad gäller Luk 13:1-5 tror jag att det snarare handlar om att lärjungarna hade en tendens att se en andlig förklaring bakom varje olycka som hände – och visst kan det finnas ett överdrivet fokus kring detta hos många kristna! Men samtidigt finns Apg 5 och hela Uppenbarelseboken för kristna att (bort)förklara…

   Är Gud densamme igår, idag och för evighet? Och vad finns det för konkret bibelstöd utöver en härlig övertolkning av ovan citerade text, för att Guds dom i tiden skulle helt ha upphört med det nya förbundet? Jag tänker exempelvis om man jämför med Jesaja 34.

   Mitt blogginlägg är för övrigt här: http://wp.me/p1AXe-4l

   Gilla

   1. Det går inte att förneka att olyckor kommer som Guds straff för synden. Det finns många exempel på i GT, Apg 5, Upp mm som du skriver. Men om man ser hela GT som en helhet ser man att först sänds Israel ut för att straffa hednafolk som syndat. Därefter straffas Israel själv gång på gång. Ingen är utan synd! Jesus säger inte i Luk 13:5 att de som dog när Siloamtornet rasade var syndfria, Hans poäng är att vi alla är lika syndiga som dem. Vi alla är lika syndiga som haitierna, och vice versa. Även om vi inte drabbas av en jordbävning i detta livet riskerar vi att drabbas av sådant och ännu värre i nästa om vi inte omvänder oss – ingen är utan synd.

    Därtill kommer också att Gud kan låta oss drabbas av lidande inte för straff för en synd utan som en prövning för att vi ska följa den Korsfästes fotspår. Se t ex inledningen av Jakobsbrevet samt 1 Petrusbrevet. Tusentals haitier har en brinnande gudstro utan någon som helst voodoo, men har ändå drabbats av jordbävningen.

    Gilla

 4. Om ni lyssnar på vad PR sa, så kan ni höra att han INTE sa att jordbävningen var Guds straff utan undrade om de forna ledarnas pakt med satan, kunde ha med det att göra.
  Såg i brasiliansk media att Haitis ambassadör, i BR, hade, i en intervju, efter att mikrofonerna var avstängda, sagt att ”det kan inte vara bra att syssla så mycket med ”sorceria” (=häxeri på svenska) som man gör där, och skakat på huvudet.
  Jag frågade en äldre kvinna från grannlandet Dom.Rep. som är i SV på besök, vad hon tänkte och hon sa samma sak och nämnde att presidenten hade deklarerat woodo som landet offficiella religion för några år sedan. Hon nämnde också ledarnas pakt med andemakter.
  En brasiliansk kristen, bosatt i SV, jag frågade, sa att hans samfund har en del församlingar där och så nämnde han samma sak. Ingen av dom kände till PR.
  Att sysslande med häxeri kan dra med sig onda ting,tror man allmänt på i LatinAmerika. Och Gud är inte inblandad i det överhuvudtaget. Woodo kom med slavarna och finns i olika former över hela LatinAmerika, med olika namn. Till ex makumba och santeria i BR.
  Alla som påverkas av detta är det oerhört synd om men Jesus kom ju för att OMINTEGÖRA djävulens verk så BE för Jaiti och dess folk, då det inte sker automatiskt!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s