Broder Yun och väckelsen i Kina

Några av de mest inspirerande böcker jag läst är ”Tillbaka till Jerusalem” och ”Den himmelske mannen”. Båda handlar om den enorma underjordiska kyrkan i Kina, den förra fokuserar på deras missionsprojekt att nå alla länder i 10/40-fönstret med Evangelium, den senare är en självbiografi om Bruder Yun, en av de ledarna för kyrkan och missionsprojektet. Dagen skriver idag om Yun och den kinesiska underjordskyrkan. Det lär vara världens största väckelse som sker i Kina just nu, mer än 100 miljoner har anslutit sig till en religion som är förbjuden (det finns visserligen en statligt godkänd kristendom, men den är oerhört censurerad). Och det har kostat mycket, Dagen skriver:

Han [Broder Yun] berättade att han blivit så svårt torterad i fängelset att hans fru och mor inte kände igen honom när de fick besöka honom första gången.

– Jag låg på golvet, full av sår och med öron som såg ut som russin. Ansiktet var bränt och håret bortslitet. Mor vände på mig och hittade ett födelsemärke innan hon kunde tro att jag var hennes son.

Själv var han övertygad om att han skulle dö. När han vaknade upp ur sin medvetslöshet höll mamman honom i sin famn, och han lyckades få fram att han ville ge sitt ofödda barn namnet Isak.

– Mor var en bönemänniska. Det måste ha varit väldigt svårt för henne att se mig i det tillståndet, men hon uttalade profetiskt ord att jag skulle leva och förkunna Jesus.

Den kinesiska kyrkan är lik urkyrkan på så många plan, inte bara för att tecken och under följer deras spår och att missionsivern är stor utan för att de blir så oerhört förföljda. Kontrasten med den västerländska kyrkan kunde inte vara större när Yun kom till Europa. I Den himmelske mannen beskriver han hur framgångsteologi var något av det konstigaste han stött på: här har han torterats, misshandlats och förlorat allting förJesu skull och så kommer vita kostymnissar och säger att man lever ett rikt och säkert liv som trogen lärjunge. Yun jämför den kinesiska kyrkan med Petrus i Apg 3: De har inga pengar, men de står upp och går i Jesu Namn! Den västerländska kyrkan däremot ägnar sig ofta åt att vältra sig i massiva kyrkobyggnader och pengaberg medan medlemsantalet sjunker.

Vi har mycket att lära av Kina.

8 kommentarer

 1. ”I Den himmelske mannen beskriver han hur framgångsteologi var något av det konstigaste han stött på: här har han torterats, misshandlats och förlorat allting för Jesu skull och så kommer vita kostymnissar och säger att man lever ett rikt och säkert liv som trogen lärjunge” – Det var något av det bästa jag läst på mycket länge!

  Lägg därtill hur mycket energi vi lagt på att protestera mot förmögenhets- och fastighetsskat, eller Obamas sjukvårdsreform. Rör inte vårt pengaberg!

  Gilla

 2. Beautiful. I find this very inspiring. I want to live as simply as I can, and be living on the edge for God. The church in China is a motivation for doing so.

  Thanks.

  Gilla

  1. Hi Stuart! Welcome to my blog. It was really blessed to meet you.

   And yes, the church in China is a great motivation for me too. May God open our hearts so we can follow His Spirit as fully as they do.

   Bless you.

   Gilla

 3. Titta på The Cross In China på youtube 4 delar 2an heter The Bitter Cup (även den starkaste enligt mig) varje del ca 55 min, så läs heb 11:35-40 man blir gråtfärdig av dokumentären

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s