Lär av tredje världens kyrkor!

Dagen efter EFK-missionärens Andreas dagernäs utmärkta debattartikel om att vi måste lära oss av tredje världens kyrkor startar Dagen en artikelserie om detta – underbart! Jag har redan skrivit om att vi måste inse att västvärlden inte har monopol på kristendomen, vi måste sluta agera som om det var så. Tyvärr är det som den första artikeln i Dagens artikelserie säger, Örebros kyrkor lär av USA, inte från Centralafrikanska republiken som de haft lika lång kontakt med, istället för de över lärdomarna från USA till CAR! Sanningen är att tredje världens kyrkor ofta har perspektiv vi har glömt bort. I många latinamerikanska och afrikanska kyrkor finns en välutvecklad fattigdomsteologi som vi i mångt och mycket saknar i väst – den måste vi ta vara på. Även karismatiken blommar i syd, som några etiopiska kristna säger: ”Vi gör som Jesus. Han botade – vi botar. Han drev ut onda andar – vi driver ut onda andar.” Även om det är ett ideal många karismatiska kyrkor i väst gillar är det få som faktiskt rätt och slätt gör det.

Uppdatering: Västerländsk kristendom lider av materialism och rationalism samt av individualism, något som tredje världens kyrkor kan råda bot på. Se även Barnabasbloggens kommentar om detta.

2 kommentarer

  1. Dethär är en tokviktig fråga. I dagens dagen finns ett ”mothugg” läste jag just. Ofta får jag en känsla av att vi betraktar teologi som en forma av evolution där den svenska teologin är den som ”kommit längst”. Och i sann imperialistanda förväntar vi oss att kyrkorna i tredje världen skall komma efter.
    Vi kristna har förmodligen mycket att lära av varandra oavsett var i världen vi lever vår tro. Nord har något att lära syd och syd något att lära nord.
    -johan

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s